Onderwijsinstellingen deden het goed in 2008

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Een sector die het wel goed deed en afgelopen jaar

Achter ons ligt - het zal u niet ontgaan zijn - één van de slechtste beursjaren ooit. Aandelen in vrijwel alle categorieën daalden. Zelfs goud- en zilveraandelen die nogal eens een contrair koersverloop laten zien, evenals de defensief geachte drank- en tabaksaandelen.

Toch is er één sector die het wel goed deed en afgelopen jaar wel vele tientallen procenten koerswinst wist te boeken... die van onderwijsinstellingen.

Zijn scholen en universiteiten nu dan ook al beursgenoteerd? Ja... Hieronder geven we u de sterkste spelers in deze sector en laten we u eveneens zien waarom dit juist zulke interessante bedrijven zijn.

Grote spelers

De grootste (beursgenoteerde) spelers in deze sector zijn Apollo Group (koerssymbool: APOL), ITT Educational Services (ESI) en Strayer Education (STRA).

Apollo Goup is veruit de grootste speler en heeft een beurswaarde van bijna $ 13 miljard. Dit bedrijf heeft geen schulden, bijna $ 800 miljoen aan cash en heeft met een oplopende werkloosheid momenteel de wind flink in de rug. De omzet, het aantal nieuwe inschrijvingen van studenten evenals de winst neemt dan ook in hoog tempo toe.

Wereldwijd biedt dit bedrijf aan meer dan 350.000 studenten onderwijs. En via haar divisie 'University of Phoenix' is Apollo Group ook in Nederland actief. Voor meer informatie over het bedrijf:
http://www.apollogrp.edu

Wilt u dit bedrijf zelf eens verder bestuderen? De koersgrafieken, verschillende ratio's of alle cijfers tot tien jaar terug bekijken? Gaat u dan naar onderstaande website en voer het koersymbool APOL in:
http://www.msnmoney.com

Interessant bedrijfsmodel

Onderwijsinstellingen kennen, wanneer zij online actief zijn, een zeer interessant businessmodel. Online gelden immers niet de beperkingen van een gewone - fysieke - universiteit, zoals een beperkt aantal zitplaatsen per collegezaal.

Waar vroeger het aantal studenten per college maximaal een paar honderd bedroeg, valt deze beperking online geheel weg. Tienduizenden studenten - of meer - kunnen nu tegelijk (maar uiteraard ook juist op verschillende tijdstippen) eenzelfde college volgen.

De marginale kosten (de kosten voor het toelaten van een extra student) zijn voor dit soort onderwijsinstellingen zeer beperkt. De afgelopen jaren is de kwaliteit van een 'online studie' sterk verbeterd en verwacht mag worden dat deze vorm van onderwijs meer en meer als een volwaardige opleiding beschouwd zal worden.

De spelers in de sector zijn gebaat bij het bieden van goede kwaliteit om daarmee hun reputatie hoog te houden en een sterke merknaam op te bouwen. In combinatie met een alleraardigst bedrijfsmodel zullen ze naar onze verwachting nog lang sterk winstgevend blijven.

Nu kopen?

In antwoord op de vraag of het nu dan ook interessant is dergelijke aandelen te kopen zijn we terughoudend. Beleggers hebben reeds geanticipeerd op de goede toekomstperspectieven van deze sector, waardoor de koersen de afgelopen jaren reeds fors opgelopen zijn.

Ziet u echter wel net als ons het lange termijn potentieel en overweegt u te investeren in deze sector? In dat geval lijkt het ons verstandig eerst een stevige koerscorrectie af te wachten, die er ook bij deze aandelen ongetwijfeld nog eens zal komen.

Terugblik

Een klein jaar terug keken we eens naar enkele kansrijke bedrijven om te profiteren van stijgende voedselprijzen, en noemden toen ook enkele interessante spelers. Over de waarderingen schreven we toen:

"Qua waardering zijn al deze bedrijven momenteel helaas reeds flink aan de prijs. Voor wie toch in zachte grondstoffen wil beleggen lijkt het aan te raden eerst een correctie af te wachten. Gezien de dunne markt, de nodige media-aandacht en de vele speculanten lijkt dit slechts een kwestie van tijd."

De verwachte correctie in de prijs van grondstoffen en gerelateerde aandelen heeft zich inmiddels voltrokken. Bedrijven met een sterke competitieve positie in deze sector lijken ons momenteel dan ook over meer koerspotentieel te beschikken dan bovengenoemde onderwijsaandelen. Deze laatste hebben het immers de afgelopen tijd erg goed gedaan en beleggers hebben, uitgaande van de hoge waarderingen, reeds geanticipeerd op de gunstige toekomstvooruitzichten.

Overigens, het hierboven gerefereerde artikel 'Inspelen op stijgende voedselprijzen' van 24 mei 2008 is onder deze link te vinden.

Zoals aangegeven zien de perspectieven voor beursgenoteerde universiteiten met online-acitiviteiten er momenteel zondermeer goed uit. Om succesvol te zijn met beleggen en investeren is het echter niet alleen zaak sterke bedrijven te kunnen 'detecteren', maar tevens voldoende geduld te hebben tot die momenten dat sprake is van een aantrekkelijke bedrijfswaardering...


Dit artikel is op 1 februari 2009 geschreven door Hendrik Oude Nijhuis MSc. Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ’s werelds beste beleggers en is tevens oprichter van www.warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.

 

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden