Mongoliƫ

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Mongolië: het Saoedi-Arabië van Azië?

Met de opkomst van talrijke economieën van opkomende markten wordt door beleggers steeds gezocht naar nieuwe sterren aan het firmament. Na de BRIC landen en verschillende ‘Frontier Markets’ (kleinere economieën bijvoorbeeld Vietnam, Argentinië, Kenia), wordt Mongolië steeds vaker genoemd. Belangrijkste redenen zijn de rijkdom aan grondstoffen en de gunstige ligging. Beleggingsguru Marc Faber noemt Mongolië zelfs het mogelijke Saoedi-Arabië van Azië.

Wat maakt Mongolië interessant voor beleggers?

De groei die in ontwikkelde markten, waar China het bekendste voorbeeld van is, wordt gerealiseerd is onder andere afhankelijk van de mate waarin deze landen in hun grondstoffenbehoefte kunnen voorzien. China is al langere tijd bezig op mondiaal niveau haar grondstoffenbelangen veilig te stellen door het opkopen van mijnen en grond in bijvoorbeeld Afrika maar ook door het beperken van de export van de lokaal gewonnen zeldzame aardmetalen. Mongolië, buurland van China, kan in de toekomst op het vlak van grondstoffen een heel belangrijke rol gaan spelen. Gedurende de afgelopen jaren zijn er grote depots met grondstoffen als goud, koper, kolen en uranium gevonden in Mongolië. De exacte omvang van deze voorraden laat zich moeilijk schatten omdat slechts een deel van dit enorme land is verkend. Mongolië blijkt één van de rijkste landen te zijn waar het gaat om grondstoffendepots. Ter illustratie: na Chili met 160 miljoen ton, heeft Mongolië als nummer twee met 36 miljoen ton de grootste koperreserves ter wereld. Voor uranium geldt hetzelfde: na Australië met 1,24 miljoen ton ’s werelds grootste, bekleedt Mongolië de tweede positie met een reserve van 1 miljoen ton. Ook de kolendepots zijn met ruim 162 miljard ton groot in omvang’.

Dat Mongolië naast de grootste afzetmarkt ter wereld ligt, is een voordeel maar voorlopig is er sprake van een gebrekkige infrastructuur. Niet alleen zijn er bijna geen wegen (er is slechts één spoorlijn en Mongolië heeft geen directe toegang tot de zee), ook de financiële infrastructuur is momenteel klein van omvang. Het banksysteem is niet uitgerust om de grote instroom van geld, als gevolg van de ontwikkeling van de grondstoffenrijkdom, te verwerken. Bovendien is de lokale beurs klein en beperkt in liquiditeit.

De beperkte infrastructurele capaciteit betekent dat er momenteel relatief weinig grondstoffen geproduceerd worden. Echter, door buitenlandse investeringen zal dat veranderen en kan de economie spectaculair groeien. Sterker nog: in potentie kan dit de sterkst groeiende economie ter wereld worden (zie figuur 1). Per hoofd van de bevolking wordt in diezelfde periode een verviervoudiging van het BBP verwacht naar 10.000 dollar. De lokale beurs is met een huidige marktkapitalisatie van 1 miljard dollar nog klein maar dat kan groeien naar 20 miljard dollar. Niet alleen het land zelf profiteert hiervan maar ook de bedrijven die actief zijn in Mongolië. Bedrijven als Rio Tinto en Ivanhoe mines investeren nu al aanzienlijk in Mongoolse mijnen. De aandelen van deze bedrijven zijn voldoende liquide om te verhandelen in tegenstelling tot aandelen van bedrijven genoteerd aan de lokale beurs.

Met het nieuwe Mongolië Certificaat (NL0009750181) kan belegd worden in een index die bestaat uit negen bedrijven actief in Mongolië en met een notering in het buitenland. Het beleggen in een opkomende markt gaat gepaard met economische, politieke en wetgevende risico’s. Beleggen in de sector met betrekking tot exploratie en ontwikkeling van mijnen gaat ook gepaard met extra risico’s. Lees voor meer informatie de algemene brochure ‘Certificaten’, de leaflet ‘RBS Mongolië Certificaat’, de definitieve voorwaarden en het basisprospectus. In deze documenten staat meer informatie over de kosten en risico’s van het RBS Mongolië Certificaat.

Image

Figuur 1: Verwachting van de ontwikkeling van het Bruto Binnenlands Product van Mongolië
in miljarden Amerikaanse dollar. *Cijfer van 2010 is een schatting. Periode 2010 - 2020.
Bron: Eurasia Capital, 2010.

Via de volgende linkjes kunt u researchpapers over Mongolië downloaden. De eerste is van Eurasia Capital en de tweede van het IMF.

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden