keerpunt van de dollar

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Amerikaanse dollar heel aantrekkelijk


De Amerikaanse dollar verloor over de voorbije jaren heel wat van zijn pluimen. Althans voor beleggers uit Euroland. Staat de wisselkoersontwikkeling stilaan voor een keerpunt?

Om te onthouden
- USD overdreven goedkoop
- Onevenwichten verbeteren sterk
- Koersklim evenwel moeilijk te timen

Eerst was de dollar te duur

Over de voorbije jaren verzwakte de Amerikaanse dollar fors tegenover de euro. Zeker in de beginfase was deze waardevermindering te wijten aan een USD die te duur was. In deze periode van snelle groei liep het externe tekort van de VS langzaam op. Gezinnen en ondernemers spendeerden veel meer dan de Amerikaanse economie zelf kon voortbrengen. Dat werd opgevangen door invoer uit het buitenland. Maar een economie die veel meer importeert dan ze goederen en diensten exporteert, creëert een tekort op de betalingsbalans. Want per saldo zorgt iedere betaalde factuur van een buitenlandse leverancier ervoor dat er meer dollars in omloop komen buiten de VS. Om zijn rekeningen te vereffenen leende de VS grote sommen in USD in het buitenland. Dat stelde geen probleem, want er waren voldoende beleggers in Europa, het Midden-Oosten en Azië, die bereid waren om hun kapitaal uit te lenen aan Amerikaanse bedrijven of aan de Amerikaanse overheid.

Onevenwichten verkleinen

De voorbije kwartalen verdween het onevenwicht op de betalingsbalans uit de aandacht, omdat het handelspositie van de VS tegenover de rest van de wereld snel aan het verbeteren is. Terwijl de Amerikaanse groei terugvalt, zorgt de groei in de rest van de wereld ervoor dat Amerikaanse bedrijven massaal kunnen exporteren. En voor deze bedrijven is een goedkope dollar een zegen, want het maakt Amerikaanse producten in het buitenland spotgoedkoop. Door de sterke uitvoer zorgt de zwakke munt er onrechtstreeks voor dat het tekort op de handelsbalans krimpt. En daarmee is een stevige basis gelegd voor een hogere wisselkoers.

Conjunctuurbeeld mogelijk vertekend in het nadeel van de VS

Het slechte nieuws over de Amerikaanse economie domineert al enkele maanden de krantenkoppen. Zo slagen de minst kredietwaardige gezinnen er niet meer in om de gestegen afbetaling van hun hypothecair krediet te betalen. Door de kredietverliezen bij de banken nam de bereidheid om risico’s te nemen zo fors af, dat ze nog nauwelijks geld aan elkaar durfden uitlenen. Ook de arbeidsmarkt heeft het moeilijk. Daardoor is iedere belegger overtuigd dat de Amerikaanse economie een recessie doormaakt. Maar overdreven doemdenken is niet aan de orde. Want met uitzondering van de banksector hebben de bedrijven ijzersterke balansen en realiseerden ze torenhoge winsten. Anderzijds schatten de beleggers de gezondheid van de Europese economie mogelijk te optimistisch in. De Europese Centrale Bank hield lange tijd staande dat onze economische groei niet getroffen zou worden door de gebeurtenissen in de VS. Dat vormde een steun voor de euro. Maar het belet niet dat de onze centrale bank wel eens agressiever haar beleidsrente zou moeten verlagen dan algemeen wordt aangenomen. De wisselkoers van de USD zou een flinke steun in de rug kunnen krijgen van zodra het sentiment wisselt. Want zodra de Europese economie zwakkere economische prestaties toont, en dat is onvermijdelijk, kan de USD vleugels krijgen.

Bodemkoers voor de USD lijkt bereikt

De wisselkoers van de dollar heeft een moeilijke periode achter de rug, terwijl de crisissen elkaar opvolgden. Ook al oordeelden de markten dat het Amerikaanse bankensysteem kraakte in zijn voegen, in verhouding heeft de USD deze turbulenties nog goed doorstaan. De weerbaarheid die de dollar in dit moeilijke klimaat toonde, suggereert dat de wisselkoers van het groene biljet stilaan een instapmoment kan zijn voor een belegging op lange termijn.


Dit is een publicitaire mededeling van KBC Bank & Verzekering en mag niet worden beschouwd als gepersonaliseerd beleggingsadvies

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden