Hoe maak ik een goed beleggingsmodel?

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Hoe maak ik een goed beleggingsmodel?

Bob Emanuels

1d3e140.jpg Het 8 Stappenplan

Stap 1) Wat is mijn beleggingshorizon?
Op welk ‘time frame’ ben ik actief. Waarom is de keuze van het juiste ‘time frame’ zo belangrijk? En waarom gedraagt de markt zich zoals zij zich gedraagt? Wat betekent ‘schaalbaar’ en hoe beïnvloedt dat mijn dagelijkse analyse? De markt kan worden beschouwd als een complex stelsel van non-lineaire vergelijkingen. Maar waardoor komt dat en –nog belangrijker- wat heb ik als belegger aan dergelijke wetenschap? Dit blok geeft een eerste inzicht in hoe de markt zich gedraagt - hoe beleggers zich gedragen - en wat de consequenties daarvan zijn. Een sprong in het diepe van de Chaos-theorie.

Stap 2) Als het niet omhoog gaat, wil ik het niet hebben en vice versa als het niet omlaag gaat, wil ik het niet verkopen
Hoe bepaal je of de markt omhoog of omlaag beweegt. En hoe bepaal je in wat voor fase de markt beweegt. Zit er structuur in het marktgedrag - Orde in Chaos - en hoe kunnen we deze verborgen structuren vinden? De marktfases worden benoemd en de hulpmiddelen worden aangereikt om ze te herkennen
 
Stap 3) Een trend is een trend totdat het tegendeel is bewezen
Logisch, nietwaar? Maar wat is dan een trend? Wat is een top en wat is een bodem? Zijn daar objectieve regels voor? Wat is trendsterkte en wat betekent betrouwbaarheid van de trend? Hoe beïnvloedt de beweeglijkheid de trend en wat kun je hiermee als belegger? Trends herkennen en trendsterkte benoemen staat in dit blok centraal
 
Stap 4) Doorgaan, pauzeren of omkeren?
Bij het analyseren van trends is het van cruciaal belang om te herkennen of er iets met de kwaliteit van de trend aan de hand is. Zet deze zich voort, wordt er een pauze ingelast, of draait de trend om? Koerspatronen zijn hierbij een essentieel hulpmiddel. Maar om ze te kunnen gebruiken, moet je ze wél kunnen herkennen … En moet je ze kunnen handelen !!
Een voorbeeld.
 
Stap 5) Het diepteonderzoek
Soms is het noodzakelijk om een meer diepgaand onderzoek in te stellen en om zo beter inzicht te krijgen in de feitelijke status van een beleggingsinstrument. En soms is het ook handig om grote aantallen analyses in korte tijd uit te kunnen voeren. Dan komt de analyse met behulp van indicatoren om de hoek kijken. Daarvoor hanteren wij verschillende sets van indicatoren. Maar welke set van indicatoren is wanneer nu belangrijk? En hoe stel je zo een set samen? Met welke variabelen gebruiken we die indicatoren en hoe interpreteren we ze? Wat is het nut van de marktfases uit stap 2) bij het gebruik van indicatoren? Wat zijn de risico’s?
 
Stap 6) Maar wat te doen als ik ongelijk heb?
Maar al onze deskundige analyses geven nog geen garantie op een winstgevende trade. Natuurlijk, de enige garantie voor rendement in de toekomst is wijze waarop we rendement in het verleden hebben behaald. Maar toch, …. Het kan wel eens tegenzitten. En wat dan? Dan is een juiste stop systematiek de enige garantie dat je morgen weer kunt handelen en niet failliet gaat. Dus gaat het over de noodzaak van een goede stop-strategie en hier laat ik zien op welke wijze stops onder posities kunnen worden aangebracht. Voor velen een eye-opener!
 
Stap 7) De scenario analyse
Objectieve analyse maakt gebruik van (indicator)modellen die zijn gebouwd voor een stabiele, vertrouwde wereld waar alles 'meer van hetzelfde is'. Maar helaas zitten financiële markten zo niet in elkaar. Als de toekomst niet langer stabiel of zeker is, is iedere poging om die ene juiste voorspelling te doen, gedoemd te mislukken. Scenario’s moeten daarom helpen door juist niet de zekerheden op te zoeken, maar door zich vooral te richten op de onzekerheden in de marktstructuur. Daarbij maken wij onderscheid tussen voorspelbare en onzekere factoren. Maar dat betekent ook, dat we eerst moeten definiëren wat reële, te verwachten  koersdoelen, reactie- en extensie-niveaus zijn.
De bekende management-goeroe Peter Drucker zei al eens: ‘The greatest danger in times of turbulence is not the turbulence; it is to act with yesterday's logic.’
 
De dynamiek die opgesloten ligt in de structuur van de markt en zoals die zal worden beschreven in Stap 1) noodzaakt ons om tot een scenario-analyse te komen op verschillende horizonnen. We zoeken daarbij steeds antwoord op de vraag: Wanneer is mijn scenario niet meer geldig? En doet zich wellicht nu een nieuwe kans voor in de markt? Wat is daarbij het risico? En wat is dan het juiste moment om de belegging te initiëren?
 
Stap 8) Money Management en Risicobeheer
Money Management is een containerbegrip voor technieken om zo veel mogelijk rendement te behalen en daarbij de risico’s te beperken. Money Management is niets anders dan goed geldbeheer om een zo’n groot mogelijk rendement te behalen en daarbij de risico’s te beheersen. Goed Money Management is de basis voor duurzame resultaten.
 
Is er wel een goed omschreven plan? En niet alleen om tijdens het handelen te kunnen bekijken wat we met ons zelf hadden afgesproken, maar ook achteraf om te zien waar het plan fout ging en hoe dat in de toekomst vermeden kan worden?  Hoeveel risico kunnen we lopen zonder dat onze nachtrust hieronder te lijden heeft? Of nog beter, wat is nu eigenlijk ‘Risico’ en hoe bereken ik risico op een juiste manier? Hoeveel contracten of aandelen moet ik per keer handelen? Wat is ‘Position Sizing’ en wat is ‘Pyramiding’?  Wat is de optimale positiegrootte en hoe groot is de kans op faillissement? En moet ik nu beleggen mét of zonder herinvesteren van winsten? Moet ik ‘hedgen’ en zo ja, hoeveel?
Alles over de koppeling tussen risico en rendement!

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden