Het RendCert

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Het Rendement Certificaat als Beleggingsproduct 

De uitgevende instelling is de Franse met een Nederlands tintje BNP Paribas. Het Nederlandse element is het onderdeel Paribas, dat tot stand kwam door een fusie van Bank de Paris en de Nederlandse Krediet- en Depositobank. Het lijkt er op dat de markt met de RendCert een flinke impuls gaat krijgen.

Hele serie

Het betreft namelijk niet zomaar een incidentele uitgave, maar het RendCert is ingekaderd in het platform van de bank voor beursproducten. Binnen dit platform worden wereldwijd meer dan 85.000 gestandaardiseerde producten verhandeld en vinden 25.000 transacties per dag (volume van 25 miljard euro) plaats. De bank heeft de intentie om een hele serie van RendCert uit te geven op in ieder geval alle AEX-fondsen. De eerste vraag is natuurlijk wat het RendCert is en wat het de belegger kan bieden.

Het RendCert wordt uitgegeven op een aandeel, index of andere onderliggende waarde. Zolang deze onderliggende waarde gedurende de gehele looptijd niet onder een vooraf vastgestelde grens (rendementgrens) komt, is er aan het eind van de korte looptijd (voorlopig maximaal één jaar) een vast rendement van bijvoorbeeld 25%. Als de rendementgrens wel wordt doorbroken volgt het RendCert de koers van de onderliggende waarde een op een. Maar let op, daarbij geldt wel het maximum van het vooraf bepaalde vaste rendement. Ik geef een voorbeeld:
Stel aandeel X noteert 15 euro en u verwacht dat X de komende 12 maanden niet sterk stijgt of daalt. Er is een RendCert voorhanden met een rendementgrens van 12 euro en een vaste uitbetaling, als de grens niet wordt overschreden, van 18,75 euro.

Dit RendCert noteert bij aanvang, evenals het aandeel, ook 15 euro. Als X gedurende 12 maanden nooit onder de 12 euro noteert, ontvangt u op de einddatum 18,75 euro, een rendement van 25% ten opzichte van de koers van 15 euro. Het maakt niet uit of X op de einddatum 12,50 euro, 16 euro, of 22 euro noteert. De houder van de RendCert krijgt de vaste aflossing op 18,75 euro. Als de rendementgrens wel neerwaarts wordt doorbroken, volgt het RendCert het aandeel tot het maximale rendement. De aflossing in bovenstaande voorbeelden is dan respectievelijk op 12,50 euro, 16 euro of 18,75 euro. In het geval het aandeel op bijvoorbeeld 8 euro sluit, lost het RendCert ook op 8 euro af.

Niet nieuw

De ervaren belegger ziet dat het RendCert geen geheel nieuw product is. Enkele partijen hebben de afgelopen jaren Bonus of Premie Notes uitgegeven die volgens hetzelfde principe werkten. Het grote verschil is dat BNP Paribas een hele serie van deze producten uitgeeft en het aanbod ook voortdurend zal aanvullen.

Op een aandeel kunnen RendCert met verschillende rendementgrenzen worden uitgegeven. Uiteraard geldt hoe hoger de rendementgrens, hoe groter de kans dat deze doorbroken wordt, maar hoe hoger het rendement als de grens niet wordt doorbroken. Zo ontstaat er een scala aan mogelijkheden op verschillende onderliggende waarden met een hoog of wat minder hoog risico. Het spreekt mij zeer aan dat de bank de intentie heeft met scherpe spreads te werken in de secundaire handel (circa 0,5%). Dat is nog altijd hoger dan op de meeste aandelen, maar zeker niet slecht ten opzichte wat gebruikelijk is voor gestructureerde producten (vaak 1%).

Letten op transparantie

RendCert zijn producten met voorwaardelijke garantie die vooral in tijden met hoge volatiliteit interessant kunnen zijn. Hoe beweeglijker de markt, hoe beter het geboden rendement. Mijn eindoordeel zal ik baseren op enkele daadwerkelijke geïntroduceerde RendCert. Natuurlijk zal ik daarbij zeker letten op transparantie.

Die lijkt goed te zitten als het gaat om de informatie op de website. Ook de brochure ziet er goed uit, maar ik heb toch een paar kritiekpuntjes. Zo wordt een tabel gepresenteerd waarin het rendement van de RendCert via plussen en minnen wordt vergeleken met de onderliggende waarde. Daarbij lijkt alleen in een sterk positief scenario de RendCert in rendement achter te blijven.Dat is mij iets te enthousiast, want ook in een (sterk) negatief scenario blijft de RendCert achter door het gemiste dividend. Ander kritiekpunt is de beperkte aandacht voor een mogelijk zeer grillig koersverloop van de RendCert als de notering van het onderliggende aandeel dicht bij de rendementgrens ligt.

Conclusies

Dat geldt al helemaal aan het eind van de looptijd. Stel in eerder genoemd voorbeeld met aandeel X, is enkele weken voor afloopdatum de rendementgrens nog niet is doorbroken. Als het aandeel op 12,50 euro noteert, dan ligt aflossing rond deze koers (als de rendementgrens van 12 euro wél wordt doorbroken) of aflossing op 18,75 euro (als de grens niet wordt doorbroken), dicht bij elkaar. Enorme koersbewegingen van het RendCert kunnen dan het gevolg zijn. Het is van belang dat de belegger zich hiervan bewust is. Mijn conclusie is dat met het Rendement Certificaat, BNP Paribas een zeer interessante stap zet in de Nederlandse markt. Het RendCert is een veelbelovend product dat voor een belegger met specifieke visie (doorgaans de verwachting van een gematigde koersbeweging) veel toegevoegde waarde kan hebben.



  Referenties
 http://www.iex.nl/Column/74115/Rendement-zonder-koersstijging.aspx beoordeling M.Tak
 http://www.markets.bnpparibas.nl/NL/MediaLibrary/Document/CashCow.pdf  beoordeling C.vd Sande
 http://www.markets.bnpparibas.nl/NL/index.aspx?pageID=42 in de NL-pers
 8pages_rendementen_certificaten_2.pdf     BNP brochure

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden