Geld, macht en Wall Street

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Geld, macht en Wall Street

Zondag heb ik op Canvas de herhaling gezien van het eerste deel van Geld, macht en Wall Street. Op donderdag 13 september wordt het tweede deel uitgezonden die de moeite van het kijken waard is.

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van 'Panorama' stelt Phara de Aguirre vanuit de al even nieuwe actuastudio van Canvas een documentaire voor over het ontstaan en de gevolgen van de financiële crisis van 2008.

Deel 1 – donderdag 6 september
Florida, 1994. De finefleur van het financieel bedrijf JP Morgan verzamelt in een fijn resort in Boca Raton. De creatieve en innovatieve geesten van het bedrijf, meestal twintigers, bedenker er de 'credit default swaps’, een ingewikkeld systeem dat de risico’s van grote financiële transacties moet spreiden en verminderen, en stabiliteit moet garanderen in de financiële wereld.

Veertien jaar later zien ze tot hun verbijstering dat ze een financieel monster hebben gecreëerd dat de hele bankensector op de knieën dwingt en de wereld in een crisis stort waar we nog altijd de gevolgen van dragen. Hun ‘credit default swaps’, die vaak gelinkt waren aan wankele hypotheekleningen, staan sindsdien bekend onder een andere naam: rommelkredieten.

De documentaire onderzoekt hoe het zo fout is kunnen gaan, hoe de 'regulatoren' te kort schoten en hoe de overheden in een ongemakkelijk pact met de grote financiële spelers probeerden de afgrond te vermijden en het systeem te stabiliseren.

Deel 2 – donderdag 13 september
Terwijl overheden hard nadenken hoe ze de bankwereld beter kunnen reguleren, doet Wall Street voort zoals het altijd heeft gedaan. Aan het einde van het rampjaar 2011 is er 20 miljard opzij gezet voor bonussen. De crash van 2008 heeft niets veranderd aan de bonuscultuur die er mee verantwoordelijk voor was.

'Derivaten' waren in de jaren ’90 en 2000 het toverwoord voor alle grote financiële problemen. Problemen waar ook Europese landen mee geconfronteerd werden : grote en kleine overheden die niet echt rond meer kwamen en propere boeken konden gebruiken. Eerst om bij de euro te komen en dan om het voor Brussel goed te blijven doen. En daarvan dragen we nu de gevolgen.

Originele titel: Money, Power and Wall Street – PBS Frontline, 2012

Deel 1 op PBS Frontline, 2012

Deel 2 op PBS Frontline, 2012

 

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden