Energie en ECO door KBC op overwegen
In juli 2008 piekte de olieprijs op 147 dollar per vat. Na een spectaculaire terugval, klom ze doorheen 2009 geleidelijk tot 80 USD/vat. De jongste weken lijkt de olieprijs een goede barometer van de wereldconjunctuur. Betere indicatoren gaan hand in hand met een aantrekkende olieprijs, tegenvallende indicatoren met dalende prijzen.
De olieprijs voorspellen is onmogelijk. We beperken ons tot de eenvoudige vaststelling dat de olievoorraden beperkt zijn en elk jaar schaarser worden. Opdat er in bijkomende productiecapaciteit geïnvesteerd zou worden, moet de olieprijs duurzaam boven de marginale productiekost van het laatste conventionele exploitatieproject stijgen (65 dollar/vat voor diepzeewinning, 80 dollar/vat voor winning uit teerzand). Dit betekent dat de olieprijs moeilijk lange tijd onder 75 USD/vat kan blijven noteren.
We spelen op twee manieren in op deze “zekerheid”:
Energiesector
• Oliemaatschappijen zijn achtergebleven op de stijging van de olieprijs in 2009. Hun waardering houdt rekening met olieprijzen ver onder de huidige marktprijzen.
• Past ook in onze zoektocht naar aandelen met een verzekerd hoog dividend.
Alternatieve Energie
• De hoge energieprijzen, de groeiende vraag naar energie
vanuit opkomende economieën en een sterker ecologisch bewustzijn zijn voldoende drijfveren om op zoek te gaan naarbedrijven die actief zijn in alternatieve energieprojecten en hun toeleveranciers.
We vullen dat ECO-thema aan met de Waterindustrie
• Water is de meest waardevolle grondstof; er zijn geen substituten voor het “blauwe goud”.
• Vraag en aanbod zijn niet in evenwicht: prijsstijgingen dringen zich op.
• Nieuwe investeringen nodig om verouderde westerse infrastructuur te vervangen.