Einde American Dream

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Is de 'American dream' definitief voorbij?


De meest klokken hebben een cyclus van 12 uur of 24 uur, maar die cyclus kent de Amerikaanse National Debt Clock niet. Dat is een probleem, want de 'National Debt Clock' in New York heeft niet meer genoeg cijfers om de Amerikaanse staatsschuld weer te geven. Deze schuld is gestegen tot bijna 11 biljoen dollar.

De klok werd in 1989 opgehangen door projectontwikkelaar Seymour Durst. Toen stond de teller op $ 2,7 biljoen. De maker van de klok kon zich toen klaarblijkelijk niet voorstellen dat ooit nog eens de $ 10 biljoen gehaald zou worden. De '1' staat nu voorlopig in het vakje waar het dollarteken stond.
 
Overigens bestaan er in de VS verschillende manier om de staatsschuld te meten. De schuld die ten laste komt van het publiek bedroeg eerder dit jaar ca. 5 biljoen, en verdubbelde zich in één klap door onder andere de overname van de failliete hypotheekverstrekkers Fannie Mae & Freddie Mac. Voor belangstellenden is de U.S. NATIONAL DEBT CLOCK ook op internet te volgen.

De schuld in de VS loopt al richting de 11 biljoen dollar. Per inwoner bedraagt de schuld op 10 maart 2009 bijna $ 36.000,-.

In Nederland bedraagt de schuld circa 283 miljard euro. Oftewel circa € 17.000 per inwoner. Dat bedrag zal door de diverse economische reddingsplannen overigens oplopen, maar of de Dutch dream ook uiteen spat....... Die kans acht ik niet groot ook al hebben we te maken met een crisis.

Inmiddels is de Nederlandse staatschuld en het resultaat daarvan per inwoner ook via internet te volgen. Op 10 september 2009 bedraagt deze 358 miljard Euro, oftewel  € 21.500 per inwoner.

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden