een beurscrash

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Komt er een beurscrash aan?

We kunnen de klok erop gelijk zetten. Telkens wanneer aandelen weer eens substantieel dalen en paniekerige koppen in kranten en beleggingsmagazines beginnen op te doemen ontvangen we haast gegarandeerd vragen van beleggers met de volgende strekking: "Is het verstandig dat ik nu al mijn aandelen ga verkopen? Ik lees in de media dat er een beurscrash aan zit te komen en in de afgelopen maanden zijn aandelen inmiddels al 20% gedaald. Vanwege de onzekere toekomst acht ik het zelf waarschijnlijk dat aandelen flink verder zullen dalen. Graag uw visie!"

Ons antwoord heeft dan steevast dezelfde strekking. Wanneer u er van overtuigd bent dat aandelen fors zullen dalen gaat u inderdaad het beste tot verkoop over. Maar vraagt u zich hierbij wel het volgende af: hoe waarschijnlijk is het dat deze visie correct is? Ook aangezien al deze kranten en beleggingsmagazines er een aantal maanden terug blijkbaar nog niet op rekenden dat aandelen een flinke stap terug zouden doen...


Aandelen versus beursgenoteerde bedrijven

Bent u zich ervan bewust dat er een essentieel verschil bestaat tussen aandelen van een onderneming en de onderneming zelf. De daadwerkelijke, intrinsieke waarde van ondernemingen is vrij constant. En bestaat simpelweg uit de huidige waarde van alle toekomstige winsten. Op wat langere termijn bezien worden deze toekomstige winsten bij beursgenoteerde bedrijven tegen een procent of 7 verdisconteerd. Dit is dan ook ongeveer het gemiddelde langjarige rendement dat men van een goed gespreide aandelenindex mag verwachten.

Aandelen zelf zijn echter veel beweeglijker dan de intrinsieke waardes van de onderiggende bedrijven. De ene dag stijgen ze een paar procent, een dag later is juist weer sprake van een daling. En wanneer paniek of een computerstoring zich voordoet zijn de uitslagen op dagbasis nog aanmerkelijk groter. Zelfs in een vrij gemiddeld jaar schommelen de waardes van aandelen - in tegenstelling tot hun intrinsieke waardes - met vele tientallen procenten.

Beleggers doen er goed aan nadrukkelijk te beseffen dat wanneer zij beleggen in aandelen ze eigenlijk investeren in beursgenoteerde ondernemingen. Wanneer zo'n beursgenoteerd bedrijf goed draait en tegen een bescheiden waardering is gekocht, dan zouden koersfluctuaties zelf eigenlijk geenszins aanleiding moeten zijn om in paniek te raken.


Hoeveel in aandelen te beleggen?

Zoals bekend fluctueren aandelen fors in waarde. Zelfs wanneer de onderliggende bedrijven heel degelijk zijn en hun intrinsieke waardes zeer stabiel. Maar ook een goed gespreide aandelenportefeuille - bestaande uit laag gewaardeerde kwaliteitsaandelen - zal statistisch gezien eens in de zoveel jaar in waarde halveren.

Warren Buffett, alom gezien als 's werelds meest succesvolle belegger, zag de koers van Berkshire Hathaway sinds zijn voorzitterschap in 1970 maar liefst drie keer in koers halveren. Beleggers konden desalniettemin een gemiddeld jaarrendement optekenen van 22%, waarmee Buffett het gemiddelde rendement van de beurs ruim versloeg.

Verwacht u van uzelf slapeloze nachten te hebben wanneer aandelen 50% in waarde dalen? Maar acht u een tussentijdse waardedaling van uw volledige portefeuille van 20% nog net wel acceptabel? Stopt u dan maximaal zo'n 40% of minder van uw te beleggen vermogen in aandelen. Uw verwachte gemiddelde jaarrendement zal hierdoor lager uitkomen, maar de mate waarin de waarde van uw portefeuille fluctueert eveneens.

Koersdalingen an sich zijn in de ogen van de doorgewinterde value-belegger geen goede reden om tot verkoop over te gaan. Rendementen op korte termijn - en ook de toekomst in het algemeen - zijn per definitie altijd met onzekerheden omgeven. Ook wanneer dat gevoelsmatig soms niet het geval lijkt.

Het gespreid in de tijd opbouwen van een goed gespreide beleggingsportefeuille gevuld met laag gewaardeerde kwaliteitsbedrijven zal op termijn bezien een bovengemiddeld goed rendement opleveren. Maar anders dan sommige beleggers uit berichten in de media afleiden is de beurs op korte termijn onmogelijk te voorspellen. En of er een beurscrash zit aan te komen dus evenmin.


Dit artikel is op 29 mei 2010 geschreven door Hendrik Oude Nijhuis MSc. Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ’s werelds beste beleggers en is tevens oprichter van www.warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden