Beleggen in Afrika

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar

Prille opkomende markten bieden het hoogste rendement


Beleggen in jonge opkomende aandelenmarkten is niet nieuw. Een van de eerste was Hong Kong in de jaren zestig. In de jaren tachtig volgden Japan, Singapore, Maleisië, enz. De laatste jaren doen met name landen als China, India, Rusland en Turkije zich gelden.

Biedt een gewone aandelenbelegging op langere termijn een aantrekkelijk rendement (gemiddeld 11% over de laatste vijftig jaar in Nederland), emerging markets komen met een rendement van ca 14% daar ruim bovenuit.

Tussentijdse beursdalingen in emerging markets zijn navenant. Na de valutacrisis in de jaren negentig bijvoorbeeld viel er enige jaren weinig te verdienen in opkomende markten. Vandaag de dag zijn beleggers die periode al weer vergeten. Dat wil niet zeggen dat er weinig risico’s zijn. In tegendeel. Ook de meeste emerging markets hebben sinds de zomer van vorig jaar 20 tot 40% aan koerswinst moeten inleveren. Mee omlaag gesleurd dus met de westerse aandelenmarkten.
 
Voor een belegger is het de kunst om landen te vinden die zich qua economische ontwikkeling nog maar in de beginfase bevinden. Dan zijn immers de winstkansen het grootst. Als mooiste voorbeeld van een continent dat nog maar net in beweging is, noem ik Afrika. Niet te verwarren met Zuid Afrika. Dat land is inmiddels een fase verder. Concreet heb ik het dan over Marokko, Egypte, Tunesië, Ghana, Kenia, Botswana, Nigeria, Mauritius, Namibië en voor een deel ook natuurlijk Zuid Afrika.

Afrika is een regio waar de meeste westerlingen (inclusief investeerders) nog betrekkelijk weinig van weten. Daarom onderstaande informatie voor u op een rij gezet.

Nu reeds groeit de Afrikaanse economie sneller dan de wereldeconomie. Dit werelddeel heeft een overvloed aan natuurlijke rijkdommen. Om deze reden is er op dit moment een ware invasie gaande van Chinese investeerders die in Afrika alles opkopen wat met grondstoffen te maken heeft. Pas sinds vorig jaar hebben westerse investeerders op wat grotere schaal Afrika ontdekt, met als effect dat beurskoersen in diverse Afrikaanse landen oplopen, terwijl die in de rest van de wereld als gevolg van de kredietcrisis en economische teruggang in het westen, dalen. Voorts is er thans voor het eerst sprake van een bredere opkomende (consumenten) klasse. Buitenlandse investeringen zijn de laatste jaren verviervoudigd.

12% van de wereldproductie aan olie wordt gewonnen in Afrika. Verder beschikt dit continent over grote voorraden goud, platina, zilver, koper, nikkel en diamant.

Beste investeringsmogelijkheden in Afrika

Olie en aardgas
Afrika neemt ongeveer 12% van de wereldproductie van olie en 6% van de wereldproductie van aardgas voor haar rekening. Sinds de olie- en aardgasprijzen in 2001 hun laagste peil bereikten, zijn ze meer dan verdriedubbeld; deze prijsstijging heeft in Afrika grote economische groei tot gevolg gehad. Verder bevinden zich in Afrika grote olie- en gasvelden die nog niet zijn ontgonnen. De geschatte voorraad in de West-Afrikaanse landen is ongeveer 110 miljard vaten (net zoveel als Irak en meer dan Koeweit). Op het continent zijn 10% van 's werelds productieve oliebronnen en 8% van 's werelds productie aardgasbronnen te vinden. De aardgasproductie is Afrika ligt achter vergeleken bij die van andere gebieden, maar dit is vooral te wijten aan het feit dat er in Afrika zelf weinig vraag is geweest naar aardgas. Door de groeiende vraag naar aardgag zal de aardgasproductie in Afrika de komende jaren naar alle waarschijnlijkheid stijgen.


Financiële dienstverlening
Afrikaanse bedrijven in de financiële dienstverlening staan klaar om hun voordeel te halen ui de diversificatie van de Afrikaanse economie. Naarmate bedrijven zich ontwikkelen en op zich op mondiaal terrein begeven, wordt de vraag naar financiering groter. Bovendien zal de stijging van het inkomen per hoofd langzaam leiden tot de ontwikkeling van een consumentenklasse. Het feit dat de marktpenetratie op het gebied van retail credit slecht is, levert bedrijven in financiële dienstverlening enorme groeimogelijkheden op.


Mijnbouw
Door de uitbreiding van de mondiale infrastructuur met China en India op kop blijft de vraag naar grondstoffen als koper, aluminium en nikkel voor de bouwsector groot. De laatste jaren zijn ook de prijzen van edelmetalen als goud, zilver en platina gestegen. Metalen en ertsen als goud, zilver, diamanten, platina, mangaan, titaan, kobalt, koper, nikkel en aluminiumoxide zijn in Afrika in overvloede te vinden. De prijzen van goud, platina zijn sinds 2002 gestegen met respectievelijk 150%, 134% en 374%. Hierdoor zijn de exportopbrengsten van de exporterende landen aanmerkelijk gestegen.

 Image
                                              Image

Telecommunicatie
De telecommunicatie-industrie breidt zich snel uit in Afrika. De groeiende vraag naar meer en betere communicatiediensten word verder aangewakkerd door de bevolkingsgroei en de stijging van het inkomen per hoofd. Op het gebied van vaste telefoonlijnen, mobiele-telefooncontracten (ongeveer 10! van de bevolking in het Afrika ten zuiden van de Sahara vergeleken met 28% in Oost-Azië en het Pacifische gebied, en 70% in de ontwikkelde landen) en internetgebruik wordt de markt momenteel tot een van de minst gepenetreerde ter wereld gerekend- dit beidt de industrie enorme mogelijkheden voor groei.


Infrastructuur
In een onlangs opgesteld plan adviseert de VN dat Afrika de inkomsten van de grondstoffenhausse moet blijven gebruiken om haar op grondstoffen gebaseerde exporteconomie te diversifiëren tot een meer ontwikkelde en geïntegreerde mondiale economie. Voor de hervorming van de Afrikaanse economie is het bouwen van materiële infrastructuur zoals irrigatiedammen, woonruimte, wegen, elektriciteitscentrales of afvalverwijdering belangrijk. Ook moet er doorlopend in de infrastructuur worden geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat Afrika goedkoper en productiever wordt.


Informatietechnologie
Als Afrika zich minder richt op export van grondstoffen en gaat diversifiëren is het belangrijk, is het belangrijk dat de IT-infrastructuur goed wordt ontwikkeld om een grotere productiviteit te creëren. In landen als Egypte, Marokko en Tunesië wordt al geïnvesteerd in grote IT-projecten. Het doel van deze investeringen is om de technologische afgrond te overbruggen die door jarenlange verwaarlozing is ontstaan.


Detailhandel, toerisme en vrije tijd
De stijging van het inkomen per hoofd in Afrika leidt naar alle waarschijnlijkheid in het volgende decennium in bepaalde Afrikaanse landen ook tot de ontwikkeling van een consumentenklasse. De ongelijke verdeling van de rijkdom schept dan mogelijkheden voor een "dichotomie economie", waarin de rijken in veel Afrikaans landen het grootste percentage van het nationale inkomen blijven opeisen en reële mogelijkheden scheppen voor handelaars in kwaliteitsgoederen. Op het gebied van toerisme en reizen vindt er ook vooruitgang plaats. Naarmate de Afrikaans economische stelsels gedijen, zullen meer mensen naar dat gebied reizen en zal er binnen het gebied zelf ook meer worden gereisd, met als gevolg dat de toeristen- en reisindustrie opbloeit.

Bron: Merrill Lynch

Wenst u te beleggen in Afrika dan staan er diverse beleggingsfondsen en bankproducten tot uw beschikking. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan bankproducten met 90 à 100% hoofdsomgarantie. Die verminderen de risico’s. Een aanrader vind ik de Merrill Lynch 90% Protected Afrika Lions Index Certificaat. met een looptijd van vijf jaar en 90% hoofdsomgarantie. Recente koers 102 euro. ISIN code DE000ML0BZ47 .


Gerard Jager is eigenaar van Advance ( www.amail.nl ) en werkzaam als vermogensbeheerder bij Onafhankelijk Vermogensbeheer ’s-Gravenhage ( www.ovgbeheer.nl ). Voor meer informatie (en disclaimer) ga naar www.amail.nl  Reacties welkom op

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden