Inleiding presentatie Eppo R. Kooi
Asset allocatie toegepast op het roteren van trackers op basis van koersgroeisnelheid en groeiversnelling
Leden van HCC Beleggen zijn bijna per definitie hobbybeleggers die graag gebruik maken van PC’s en beleggingsprogramma’s. Ze beleggen veelal niet alleen om met geld geld te verdienen, maar beoefenen het daarnaast voor hun plezier. De hobbyist mag graag experimenteren en ontwikkelt zelf systemen om te beleggen en maakt daarop gebaseerde beleggingsprogramma’s. Die systemen kunnen gebaseerd zijn op eigen ideeën of ze zijn geïnspireerd door de ideeën van anderen. Dit laatste is het geval bij het handelssysteem dat ik in de presentatie zal laten zien.
Vorig jaar heeft Juus de Kempenaer op het 49ste beleggerssymposium te Culemborg een presentatie gegeven over asset allocatie door trackers (ETF’s) van Europese sectoren te roteren in een beleggingsportefeuille. Het interessantste onderdeel van die presentatie was naar mijn mening het laten zien van tweedimensionale diagrammen met de posities van genoemde sectorindices ten opzichte van een norm, de DJ Stoxx Europa600-index. Die presentatie heeft me aan het denken gezet en dat resulteerde in de volgende gedachtegang.
Vergelijk beleggen met rijden in een auto op een heuvelachtige, onverlichte weg tijdens een maanloze, bewolkte nacht. Het schijnsel van de koplampen verschaft een beperkt zicht op de weg voor je. Zolang de snelheid constant is kun je, gebruikmakend van de kilometerteller, de snelheidsmeter en je horloge, uitrekenen wat de kilometerstand over een minuut zal zijn. Wil je de toekomstige kilometerstand ook kunnen berekenen als je moet afremmen of versnellen, dan heb je naast een snelheidsmeter ook een versnellingsmeter nodig.
Het door mij ontwikkelde beleggingssysteem is naar analogie van het voorgaande opgezet. Van elke potentieel interessante tracker wordt een aantal opeenvolgende koerswaarden gebruikt om de momentane koersgroeisnelheid te berekenen. Het verschil tussen twee koersgroeisnelheden op twee verschillende momenten verschaft ons de groeiversnelling. De combinatie van momentane koerswaarde, momentane groeisnelheid en momentane versnelling maakt het mogelijk om de eerstvolgende waarschijnlijke koerswaarde te berekenen. Uiteraard is dat een prognose, want een abrupte diepe kuil of een rotsblok kan roet in het eten gooien.
Om het idee verder te ontwikkelen heb ik de koersgroeisnelheid en groeiversnelling naar analogie met Juus’ aanpak tweedimensionaal in een grafiek weergegeven om aldus het gedrag van koersen ook visueel beter te kunnen analyseren. Als voorbereiding op de presentatie zou je alvast eens kunnen nadenken hoe zo’n grafiek er uit gaat zien.
In plaats van de norm die Juus de Kempenaer hanteert (DJ Stoxx Europa600-index) om te bepalen wanneer een positie kan worden ingenomen of moet worden verlaten, worden in mijn model absolute rendementsnormen voor het in- en uitstappen gehanteerd. Dit betekent dat de keuze van trackers niet wordt beperkt tot de sectoren die behoren tot de Europa600.
Het systeem is zowel geprogrammeerd in Excel als in Vesticode, de programmeertaal van Vestics.
In de presentatie zal ik laten zien hoe je op deze wijze de prestaties van verschillende indices en daarop geënte trackers (ETF’s) goed met elkaar kunt vergelijken. Het verschaft de middelen om op basis van asset allocatie te beslissen welke trackers geschikt zijn om in de portefeuille te worden opgenomen en welke uit de portefeuille moeten worden verwijderd.