Senioren Academie
Advertorial

De maatschappij digitaliseert steeds meer, maar voor veel senioren is het niet eenvoudig daarmee om te gaan. De vrijwilligers van de SeniorenAcademie interessegroep willen senioren bij startersproblemen helpen met gerichte informatie en trainingen.  Ook degenen die al enigszins vertrouwd zijn met automatisering kunnen worden geholpen hun kennis uit te breiden.

Zo organiseert de SeniorenAcademie interessegroep op een groot aantal locaties maandelijks bijeenkomsten waar voorlichting over digitale onderwerpen wordt gegeven, zoals het gebruik van een tablet, internetbankieren en werken met de tekstverwerker. Op deze bijeenkomsten kunnen bezoekers natuurlijk terecht met vragen, maar ook voor simpele reparaties.

Leden kunnen deze bijeenkomsten gratis bijwonen. Verder zijn er nog de helpdesk en de vraagbaak waarvan leden gebruik kunnen maken en diverse periodieken die informatie aanbieden, zoals het kwartaalblad COMPUlinks en een tweewekelijkse nieuwsbrief.


Bezoek eens onze website en bekijk de mogelijkheden:
https://seniorenacademie.hcc.nl/

HCC!seniorenacademie kan een helpende hand bieden, met op de persoon gerichte informatie, cursussen en trainingen. Word lid!

Robert van Beek
Advertorial

 

Talking About… Risks  

Beleggers zijn op zoek naar rendement. En willen een beter begrip over hoe financiële markten en prijsvorming werken om eventuele onevenwichtigheden en uitgelezen kansen te zien. Maar het is zeker zo belangrijk om te weten welke risico’s er spelen!

Als je eens goed naar risico kijkt dan blijkt dit niet zo eenvoudig. En zeker niet allemaal hetzelfde. We praten allemaal over risico’s. Zowel de beleggers, institutioneel als particulier, zowel de adviseur als de klant. Maar als we dan over risico praten, hebben we het dan altijd over hetzelfde? Of praten we naast elkaar, omdat de één wat anders bedoelt dan de ander... Als dit achteraf zo blijkt te zijn, dan is het te laat. Nu dat is op zich ook al een risico! Weet jij hoeveel verschillende risicobegrippen er zijn?

Risk: The possibility of loss, injury, or other adverse or unwelcome circumstance: a chance or situation involving such apossibility. (The Oxford English Dictionary 1655)

Meer risico, betekent ook dat je als belegger meer rendement daarvoor terug wilt zien. Maar meer risico betekent ook dat je uiteindelijk met minder geld aan het einde van de rit misschien je beleggingsavontuur af moet sluiten…

We mogen niet uit het oog verliezen dat inzicht en begrip maar ook risicomanagement zeker zo belangrijk, misschien nog wel belangrijker zijn, dan het nastreven van grote winsten, en deze op korte termijn proberen te realiseren.

Je kunt jezelf wapenen tegen risico’s. Maar dan moet je natuurlijk wel weten welke risico’s je loopt en wat die risico’s zijn. En die risico’s zijn nog steeds niet voor iedereen eenduidig of zo duidelijk!

Op basis van eerder research en onderzoek door London School of Economics is in februari gepubliceerd: 
Talking About … Risks, een lexicon met meer dan 75 risicobegrippen uit de financiële en beleggingswereld  beschreven in het Engels, Nederlands en Frans.
In Nederland en België is deze uitgave verschenen in een samenwerking tussen Paul Resnik met Robert van Beek en met Ben Granjé.

Op het HCC congres kunt u uw exemplaar kopen! Interesse in andere titels?
Kijk op www.smallbooksbigideas.eu en www.robertvanbeek.eu voor meer informatie en ook andere boeken over beleggen, behavioral finance, beleggersgedrag, financiële planning en vermogensopbouw.  Of stuur een mailtje naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

OptieAcademy
Advertorial

€300 HCC-korting op Trading Week Cyprus OptieAcademy

Van 3 t/m 10 november organiseren Optie- en CryptoAcademy een unieke Live Trading Week op Cyprus. Tijdens beurstijden kun je actief inspelen op aandelen, futures-, optie-, Forex- en Crypto-markten.

Live trading & persoonlijke coaching
Samen met een gemotiveerde groep traders werken aan jouw specifieke aandachtspunten, zodat je in deze week, begeleid door ervaren traders en coaches, flinke stappen maakt in je trading ontwikkeling. Het accent ligt op persoonlijke coaching en Live Trading.

 

Je kunt als HCC-relatie voor de speciale prijs van slechts €1.497 in  plaats van €1.797 deelnemen.

Deze prijs is INCLUSIEF:
    • 7 nachten in het 4 sterren Ajax Hotel inclusief ontbijt
    • 1 gratis diner
    • Dealingroom (inclusief schrijfgerei, water, thee en koffie)
    • Persoonlijke coaching en begeleiding


OptieAcademy/CryptoAcademy
Jan Robert Schutte 06-50746210
Harry Klip 06-31903957
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Neo Finance
Advertorial

Peer-to-peer lending: een nieuwe, lucratieve manier van investeren

Een stabiel rendement van meer dan 10%, is dat nog mogelijk in een tijd waarin de bankrentes rond het nulpunt bevroren zijn? Of is dit alleen haalbaar voor beleggers die bereid zijn grote risico's te lopen op de oververhitte vastgoed-, crypto- of aandelenmarkten? En is dat rendement echt stabiel op deze markten?

Peer-to-peer (P2P) lending of crowdlending is een nieuwe manier van investeren waarbij rendementen hoger dan 12% haalbaar zijn, met vaste maandelijkse rentebetalingen.

Met P2P lending investeert u uw geld rechtstreeks in de lening van particulieren, zonder tussenkomst van de bank. Stel: iemand zoekt € 5000, en er zijn tien mensen bereid om ieder € 500 aan deze persoon te lenen, dan kunnen zij via een platform samen aan de financieringsbehoefte van deze persoon voldoen. Dit zorgt voor een laagdrempelig en sneller proces voor beide partijen. De investeerder profiteert van de bovengemiddelde rente bovenop de maandelijkse aflossingen van de lener. Investeren is eenvoudig en al mogelijk vanaf € 10.

Wat zijn de risico's?
Zoals bij de meeste investeringen, is er altijd sprake van enige vorm van risico. Men dient er rekening mee te houden dat kredietnemers niet altijd in de gelegenheid zijn om hun lening af te betalen. Er zijn echter manieren om dit risico (gedeeltelijk of geheel) te kunnen tackelen, zodat u als investeerder hier niet volledig de dupe van zal worden. Zo kunnen investeerders gebruik maken van terugkoopgaranties en verzekeringsproducten.

Het totale bedrag van de lening wordt in de meeste gevallen verdeeld onder meerdere investeerders. Hierdoor worden de risico's ook verspreid voor een investeerder. De eventuele impact is hierdoor minimaal bij een eventueel faillissement. Het principe is daarmee het beste te vergelijken met het welbekende crowdfunding mechanisme.

Daarnaast worden alle potentiële leners eerst uitgebreid getoetst op hun kredietwaardigheid. Hierbij worden de uitgaven en inkomsten inzichtelijk gemaakt. De leeftijd en minimale bestedingsruimte wordt daarbij tevens in ogenschouw genomen. Zo wordt er zorg gedragen voor het minimaliseren van de risicofactor. Daarnaast wordt er door bepaalde platformen ook een terugkoopgarantie geboden. In het geval van NEO Finance kunnen investeerders altijd tot 80% van een lening terug ontvangen als er sprake is van het niet nakomen van verplichtingen.

Eigen IBAN account
Belangrijk verschil is dat gereguleerde platformen, zoals NEO Finance, voor iedere gebruiker een eigen IBAN account aanmaken. Het geld op dit IBAN account is compleet gescheiden van de bedrijfsrekeningen en direct aangesloten op het system van centrale banken.

Wat is het rendement?
De hoogte van het rendement is afhankelijk van het mogelijke risico dat is bepaald voor desbetreffende particulier. Uiteraard nemen de rentes toe naarmate het profiel van de lener meer risico kent. De gemiddelde rentevoet ligt kan daarbij oplopen tot 14% per jaar voor bepaalde platformen. Dit lijkt erg hoog, zeker ten opzichte van alternatieve investeringsmogelijkheden, maar op basis van een trackrecord van meer dan drie jaar en toezicht van de centrale bank is inmiddels aangetoond dat dit mogelijk is.