We hebben de invullers van de enquête toegezegd rond 15 november de uitslag van de vragenlijst door te geven. Bij voortschrijdend inzicht hebben we besloten om de uitslagen met iedereen via de nieuwsbrief te delen zodat we de conclusies ook breder kunnen aanbieden.
De percentages die we hier noemen zijn afgerond. Het totaal blijkt niet altijd kloppend te zijn, dit komt door dubbele antwoorden of half ingevulde formulieren.

44 % van de bezoekers heeft het formulier ingevuld. Voor een enquête is dat een hoog percentage. We zijn er erg blij mee. Hierdoor is de uitkomst van de verschillende antwoorden redelijk betrouwbaar.
 
 

De eerste vraag ging over de frequentie van het bezoeken van het symposium. Daar blijkt dat de drie keuzes behoorlijk gelijk zijn verdeeld.
30 % was er voor het eerst; 31% komt soms naar De Bilt en 39% komt altijd. De laatste groep, die dus altijd komt is iets meer vertegenwoordigd dan de andere groep. De 30% nieuwe bezoekers zien we graag nog eens terug.

In vraag 2 blijken er weinig beginnende beleggers te zijn 8%. De meesten zijn ervaren (52%). De enigszins ervaren beleggers zijn met 42% ook met een behoorlijk aantal aanwezig.

Uit vraag 3 blijkt dat de meesten 57% het symposium als een plezierige bijkomstigheid zien. Of het een voorwaarde (23%) is of verplichte kost (20%) blijkt ongeveer gelijk te zijn.

In vraag 4 hebben we gevraagd naar de specifieke belangstelling van de aanwezigen en dus waar ze meer van zouden willen weten.
Ook hier blijkt dat de bezoekers qua kennis behoorlijk vaardig zijn. 8% zou meer over de basisprincipes willen weten. 26% wil meer over de gangbare principes en strategieën weten. Niet onbelangrijk is dat 51% van andere succesvolle beleggers wil horen hoe zij hun resultaten bereiken.
De onderwerpen die 15% noemden zijn: gedrag; beleggen in huidige tijden; automatisering; ETF’s; obligaties; robots; H.v. Wijk; crowdfunding; Turbo’s; energie transitie; innovators, sociale trading; robot trading; trade strategieën; succes stories; ‘wat werkt niet-failure’; wat mijden; bedrog of ‘kan niet kloppen’.

Toen we in vraag 5 vroegen naar de inzet voor onze organisatie was er 19% van de aanwezigen die op een of andere manier aangaven actief te willen zijn. Deze mensen benaderen we persoonlijk.

Tenslotte enkele conclusies:

- We zijn een podium voor mensen die meer willen weten van het beleggen;
- Nieuwe gezichten bepalen voor een belangrijk deel onze bezoekers. Het is goed als we deze beleggers behouden en hen meer kunnen leren;
- Het sociale contact wordt als zeer waardevol ervaren;
- Onze beleggers zijn leergierig. We willen leren van elkaar;
- Dat er standhouders en ervaren sprekers zijn, is dus voor de meeste bezoekers een goede ondersteuning, daar valt ook altijd wat te leren;
- Tijdens het symposium dient het contact met ervaren beleggers nog meer aandacht te krijgen.

Henk Andeweg, Secretaris HCC!beleggen

 
Ons 73e Symposium ligt al weer achter ons. Ook nu was het weer een succes. Ruim 140 bezoekers hebben onze exposanten bezocht, de lezingen bijgewoond en niet het minst belangrijk, elkaar kunnen spreken. We bedanken alle bezoekers voor hun aanwezigheid en voor het meedoen aan onze enquête.

Hierover lees je in deze nieuwsbrief meer. Opvallend vond ik ook dat de organisatoren en het nieuwe bestuur al behoorlijk op elkaar ingespeeld blijken te zijn. In elk geval kregen we van bezoekers complimenten over het verloop van de dag. Een dag waar wij dus ook trots op mogen zijn. Graag zien we jullie op 21 maart 2020 weer terug in De Bilt.
 
 
In september heb ik jullie in de nieuwsbrief gevraagd om onderwerpen op te geven die je graag behandeld wilt zien door ons.
De reacties waren beperkt, maar tijdens ons symposium waren er des te meer. Ook dat zie je in de uitslag van onze enquête terug.

Aan die conclusies heb je niet zoveel als ze in de bureaula blijven liggen, daarom doen we ook concrete voorstellen. Daarbij hebben we jullie hulp nodig. De aanwezige beleggers, al of niet met veel ervaring hebben zich uitgesproken. De ervaren mensen onder ons blijken we erg hard nodig te hebben om onze minder ervaren leden te helpen. Van harte aanbevolen dus.

Het nieuwe bestuur gaat niet het hele pakket overhoop halen en wil dus graag de huidige activiteiten voortzetten. Het symposium als succesnummer blijft uiteraard bestaan. Er moeten wel nieuwe redacteuren en webmasters komen. Noblesse oblige, dus kom over de brug en help de andere leden. Je zal zien hoe leuk, leerzaam en dankbaar werk dat is.

Het succes van onze beleggingsclubs uit het westen en noorden van ons land is aansprekend. Zij helpen anderen al met veel plezier. Dat plezier gunnen we nog meer Hcc!-beleggers. Wie dus ook een club op wil richten onder de paraplu van onze interessegroep, kan zich melden. Het bestuur wijst een adviseur aan die je op weg helpt en zorgt dat je verder komt als het wat tegenzit of stimuleert als het mee zit. Wie durft?

Hans van Kleef, voorzitter. 
 

Subcategorieën