20190901HCC!Beleggen
..
HCC-Beleggen-Nieuwsbrief-logo.gif
September 2019
..
 
Activiteiten voor beginnende beleggers.
Bron:  Hans van Kleef, HCC
HCC_logo.gif
20190601HansVanKleef.jpg
Hans van Kleef

Voorzitter HCC Beleggen,


Hans heeft 40 jaar ervaring met beleggen. Zowel rustig voor de lange termijn als daytraden voor de snelle resultaten.Volgend jaar bestaat de Interessegroep HCC!beleggen alweer 30 jaar. En gelet op de activiteiten die er het hele jaar door zijn weten we dat het nog steeds een belangrijk onderwerp is voor veel HCC leden.
In al die jaren is gezamenlijk heel veel kennis en kunde opgebouwd. En daar kunnen andere leden dan weer van profiteren. Wat de een niet weet of waarin hij of zij geïnteresseerd is dat weet wellicht een ander binnen de club en omgekeerd.


Het lijkt wel alsof iedereen uiterst deskundig is op beleggingsgebied. Toch denken we dat er ook beginnende beleggers zijn die graag kennis zouden willen opbouwen maar sommige door anderen zeer gewaardeerde presentaties eigenlijk wat te moeilijk vinden.

De vakantie is voorbij en het nieuwe bestuur vindt het een mooi moment om te kijken of er behoefte is bij huidige leden van HCC!beleggen aan voorlichting aan beginnende beleggers.

Om die reden willen we graag van die leden horen of zij daarvoor belangstelling hebben en of er onderwerpen zijn die zij dan graag behandeld zouden zien. Dit kan via een e-mail naar onze secretaris via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Met vriendelijke groet,
Hans van Kleef
Voorzitter HCC!beleggen

73beleggen-logo-final-Left-740x174.png

Zet zaterdag 26 oktober 2019 vast in je agenda!

Locatie: Cultureel & Vergader Centrum H.F. Witte, Henri Dunantplein 4, 3731 CL, De Bilt

Het 73ste HCC-symposium belooft opnieuw zeer interessant te worden met aansprekende sprekers. Het thema voor dit symposium is “Storm & Thunder”, vanaf 10:00 uur is de zaal open en zijn diverse standhouders aanwezig in de beurszaal waar u verschillende toepassingen kunt bekijken, een toelichting kunt krijgen, en of een applicatie kunt proberen.

De verschillende sprekers hebben vanuit diverse invalshoeken hun presentaties gelinkt aan het thema dit geeft een zeer gevarieerd beeld van de wereldeconomie en beleggingskansen.

HCC leden met HCC ledenpas hebben gratis entree en hoeven zich niet aan te melden.
Niet leden kunnen een ticket kopen via de website van HCC. In het weekend van 12 oktober wordt een symposium mailing verstuurd met gedetailleerde informatie.

Onze keynote spreker presentaties beginnen om 11:00 en de laatste spreker begint om 14:55 tot 15:45.

Key note sprekers
•    Willem Middelkoop
•    Cees Smit
    Harry Klip
    Harm van Wijk
Andere sprekers
    Robert Kruisland
    Workshop Robot beleggen
Willem Middelkoop : De financiële crisis is terug. Eigenlijk was hij nooit echt weg, maar verstopt onder een berg van nieuwe schulden. Het slimme geld weet dat. Zij kopen goud, bitcoin en staatsobligaties. Het is nu tijd om zeer defensief te worden. Willem zal in zijn nieuwe Masterclass uitleggen waarom goud en zilver exploderen. En hoe je daarvan kan profiteren.

Cees Smit - Is beleggen in huidige tijdperk nog wel leuk?
De markten worden beïnvloed door de diverse Centrale Banken, Twitterende leiders, ETF trends, RoboTraders, Algo’s, regelgeving, etc. ondanks of dankzij dit alles lijkt de volatility verdwenen en wanen we ons in veiligheid. Maar sowieso is “fun factor” al dan niet tijdelijk verdwenen. Hoe kijkt u en de bekende belegger Cees Smit naar beleggen in 2019 en hoe kijkt hij naar de markten in komende tijd is er erg geen alternatief voor aandelen? Is aandelen sowieso een alternatief?
Cees neemt u graag mee in zijn visie op beleggen en zijn voorspellingen van de toekomst.

Harry Klip - Kansen benutten met opties.  Harry Klip is een gelouterde optiehandelaar. In zijn presentatie vertelt hij de basis principes van opties. Daarna laat hij zien hoe je met verschillende optiestrategieën in kan spelen onder de huidige marktomstandigheden, zodat je na het symposium direct zijn winstgevende strategieën kan toepassen. Ook voor de gevorderde optiebelegger laat hij enkele populaire geavanceerde strategieën zien. Kortom, voor iedere optiebelegger heeft Harry wel een profijtelijke optiestrategie in petto. Zijn presentatie mag je zeker niet missen!

Harm van Wijk - Succesvol beleggen door volgen van succesvolle beleggers
Drs Harm van Wijk is er van overtuigd dat elke persoon een succesvolle belegger kan zijn met behulp van een proces in drie stappen genaamd ‘volg het spoor van de succesvolle belegger”. Tijdens deze presentatie onthult hij deze drie stappen. Dit proces is gebaseerd op het onderzoek van onderzoek van Dimson, Marsh en Staunton  van de London Business School. Deze inzichten worden gebruikt om het actuele beeld te analyseren op basis van technische analyse met concrete koop- en verkoopsignalen.

andere sprekers:

Robert Kruisland - Financial Behaviour: Het grootste risico bij beleggen is de belegger zelf
Kennis van je gedrag en dat van andere marktpartijen helpen  succesvoller te zijn in de financiële wereld. Docent en vermogensbeheerder Robert Kruisland biedt inzichten in de psychologie achter een financiële- of beleggingsbeslissing. Toegepaste ‘behavoural finance’ is van essentieel belang voor een uiteindelijk goede beleggingsportefeuille. -

Workshop Robot beleggen - Actief deelnemen met de experts van HCC, voor meer informatie lees  artikel  Maak jij wèl winst met beleggen? -
 
 

 
 
 
Maak jij wèl winst met beleggen?
Bron:  Johannes Wolffensperger, Frank Vincken en Roland van Giesen, HCC
hcc-beleggen-logo-270x50.png
Automatisch handelen op de beurs via robots is populair, want wat zou het niet geweldig zijn als een robot je helpt bij het nemen van een beleggingsbeslissing.   Je hoeft nooit meer te wikken of te wegen. Zou je dat niet het paradijselijk gevoel geven?


Helaas de werkelijkheid vertelt ons een ander verhaal. Onderzoek wijst uit dat meer dan 80% van de beleggers hiermee nauwelijks winst maakt.
Bestaat er een kans dat een beleggingsrobot je juist wél helpt om je beleggings-resultaten te verbeteren? Kunnen we het kunstje nadoen van de grote beleggers met hun zware computers? HCC-beleggers zijn een project gestart om een eigen beleggingsrobot te ontwikkelen. Eén die wel werkt. Doe je mee?

We zijn benieuwd – misschien heb jij een robot gevonden waarmee je wèl syste-matisch geld verdient - bijvoorbeeld in bepaalde markten of patronen, of met veel programmeermogelijkheden.  Of in combinatie met goede koop/verkoopsignalen en beslisalgoritmen die wel  goed werken. Deze gaan we testen.

De stand van zaken
Het HCC-project BeleggingsRobot is inmiddels van start gegaan en de werkgroep heeft een plan van aanpak opgesteld om binnen 12 maanden een prototype te ontwikkelen die wel systematisch geld verdient.

De werkgroep nodigt je van harte uit om deze workshop te zoeken, want hier wordt een recept 'gekookt' die heerlijk gaat smaken.  Ben je een amateurkok of een topkok op het gebied van  (back)testing, beleggingstheorie & - strategie,  robotprogrammering of specialist op het gebied van big data en systeemprogrammering, help dan mee in de keuken van een toprestaurant om een  recept te ontwikkelen die wel fantastisch smaakt?

Wil je meer info? Kijk dan hier
Schrijf Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
 

 
 
 
Veiligheidsmaatregelen storingen tijdens beurshandel
Bron:  Jan Breestraat, Docent tarbo
HCC_logo.gif

Jan Breestraat

Oprichter van www.tarbo.nl en geeft les in Tarbo.

Lid van HCC!beleggen. De website geeft informatie over de methodiek. Aanbod om cursus te volgen ook aanwezig.
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Het allerbelangrijkste advies wat hier te geven is, is dat men moet voorkomen dat men gevaarlijke handelsstrategieën gaat doen, die bij geringe beursbewegingen al kunnen escaleren en daardoor grote financiële schade kunnen veroorzaken. Doe dus alleen goed "bestuurbare" , liefst "trendneutrale" strategieën die niet al te gevoelig zijn en die bij tegenslag door een paar simpele bijstellingen zijn te "repareren", waardoor ze alsnog met winst kunnen eindigen.


In de media is er altijd volop aandacht over de veiligheid bij het op de beurs handelen en hoe je de strategieën, door het plaatsen van stoploss-orders en het in acht nemen van een goed money-management, e.e.a. beheersbaar kunt behouden.
Waar echter zelden of nooit iets over wordt geschreven zijn de risico's die men loopt als er, tijdens het handelen, problemen ontstaan door stroomstoringen en uitval van het internet en dergelijke. Ook storingen bij de eigen bank of broker, precies op het moment dat men iets aan een lopende positie wil veranderen, krijgen weinig aandacht.

In deze column worden een paar handreikingen gedaan om de eventuele schade bij dergelijke omstandigheden te voorkomen of, zoveel mogelijk, te beperken.

Een korte samenvatting van problemen die tijdens het lopen van een positie op de beurs kunnen ontstaan zijn:

    • Stroomuitval (binnen-en buitenshuis)
    • Stroomuitval door blikseminslag
    • Wegvallen van de internetverbinding
    • Uitvallen van de eigen computer
    • Storing bij de bank of broker zelf
    • Faillissement van bank of broker
    • Storing bij de beurs zelf
    • Onbereikbaarheid van de eigen werkplek

Hierbij volgen een paar maatregelen die ik zelf heb genomen.

Stroomuitval
Als eerste zou men kunnen denken aan een UPS, waardoor de PC tijdens een stroomstoring nog even doordraait zodat e.e.a. netjes kan worden afgesloten.
De periode dat een desktopcomputer met één of meerdere schermen doordraait is echter relatief kort.
Behalve een desktopcomputer is het daarom zaak om ook een laptop in bezit te hebben.
De accu daarvan moet dan nog wel enige capaciteit hebben, zodat je daar nog even mee kunt doorwerken.
Laptops hebben het voordeel zeer zuinig met energieverbruik om te gaan.
Omdat storingen meestal onaangekondigd optreden, kan het echter zijn dat de accu van de laptop toch nog, bijna of geheel, leeg is en er op dat moment geen reservebatterij klaarligt.
Mijn oplossing is om, als extra, daar naast nog een powerbank aan te schaffen.
Heeft de laptop bijvoorbeeld een ingang van 19 Volt, dan is het belangrijk dat de powerbank daar in kan voorzien. Vanwege de uniformiteit is het handig als de powerbank behalve de passende aansluiting van 19 Volt, ook voorzien is van een extra USB aansluiting om tegelijkertijd ook nog een ander apparaat te kunnen voeden.
Veel powerbanks zijn tegenwoordig uitgerust met meerdere USB poorten.
Een tablet of smartphone kan er dan ook nog mee worden opgeladen, wat bij een stroomstoring ook weer goed van pas zou kunnen komen.
Het vermogen van een gemiddelde powerbank varieert ruwweg tussen de 10.000 en de 41.000 mAh, met prijzen tussen de € 20 en de € 260.
Mijn keus is gevallen op een powerbank van 18.000 mAh met zowel een aansluiting van 19 Volt als de ondergenoemde voltages bij de omvormer, plus 2x een USB poort.
Met de omschreven powerbank en een reeds bestaande omvormer die ik al jaren heb en die werkt op de 12 volts sigarettenaansteker van de auto en die uitgangen heeft die instelbaar zijn op zowel 15, 16, 18, 19, 20, 22 en 24 Volt, heb ik naar ik veronderstel, voldoende mogelijkheden om bij een stroomstoring gewoon door te kunnen handelen.
Een bijkomend probleem is echter dat, bij een stroomstoring, het vaste internet en de bijbehorende WIFI er ook uitligt.
Het modem en een eventuele router vragen immers ook elektriciteit.

Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen een stroomuitval binnenshuis en buitenshuis. Binnenshuis is het dikwijls simpel op te lossen en zo niet dan kan een kabelhaspel richting buren het probleem ook tijdelijk verhelpen.

Bij een regionale stroomstoring kunnen echter een gehele stad en/of diverse dorpen tegelijk platliggen. Als neveneffect kan dan zelfs het mobile internetverkeer, door overbelasting, (omdat iedereen daarmee dan mobiel gaat bellen en app-en), ook verstoord raken.

Voor de smartphone zijn er uiteraard ook apps om toch nog snel handelingen bij de bank- of broker te kunnen verrichten, dit raakt steeds meer ingeburgerd. Maar bij echte calamiteiten kunnen alle netwerken (inclusief de mobiele) ook overbelast raken en daardoor uitvallen.
De kans bestaat dat de beurs zelf ook niet meer van data wordt voorzien en stilvalt.

Kort samengevat kan worden gesteld dat, degene bij een stroomstoring een grotere kans wil maken om door te handelen zijn toevlucht moet zoeken bij weinig stroomverbruikende hardware. Bij computers komt men dan uit bij laptops en/of tablets en bij monitoren bij de LED-schermen.
Benodigde stroom dient men dan te putten uit een UPS, opgeladen laptopbatterijen een opgeladen powerbank en/of de aftapmogelijkheden bij de accu vanuit een auto.

Stroomuitval door blikseminslag
De gevolgen van blikseminslag kunnen, vooral zover het elektrische apparaten betreft al snel dramatisch zijn. Ik ken een geval waarbij de bliksem "slechts" alleen maar was ingeslagen bij een boom die voor het huis stond, zonder het huis zelf te raken.
Desalniettemin waren, door de schokgolf, ALLE elektrische apparaten die zich in het huis bevonden onherstelbaar beschadigd.
Een netbeheerder kan door het (per ongeluk) verhogen van de piekspanning hetzelfde effect veroorzaken. In Rotterdam deed dit zich recentelijk voor op 2 augustus 2019.
Een volgend probleem gaat zich dan voordoen als het gaat over het vergoeden van de schade. Niet zelden worden apparaten vergoed, gezien hun leeftijd, voor slechts 10% van de waarde. Schade door het mislopen van beursstrategieen zijn in zo'n gevallen helemaal onbespreekbaar. De vraag die rijst wat men zou kunnen doen om de kans op schade te verkleinen zijn m.i. onder andere:
  • Zorg dat uw huisinstallatie voorzien is van een aardlekschakelaar
  • Zorg dat uw belangrijkste computer voorzien is van een UPS, welke standaard is voorzien van een overspanningsbeveiliging
  •  Zorg dat zoveel mogelijk apparaten staan op een stekkerblok met overspanningsbeveiliging
  •  Zorg er voor dat, als u wat langduriger van huis gaat, maar ook wanneer er een onweersbui losbarst, van zoveel mogelijk apparaten de stekker uit het stopcontact is en internet kabels uit de router halen.(bliksem via router loopt ook door ethernetkabel!)
  •  Zorg er voor dat u de verzekeringsvoorwaarden op dit punt bij de brand/ inboedel verzekering heeft doorgelezen voordat u de verzekering afsluit en overleg met uw verzekeringadviseur of de dekking misschien beter kan. Tussen de verschillende verzekeringsmaatschappijen kunnen er grote verschillen zitten

Wegvallen van de internetverbinding
Dit is op zich niet zo heel bijzonder en zal iedereen wel een keer zijn overkomen.
Wanneer dan het resetten van het modem en de router niet helpt, heeft men een lelijk probleem, waarvan nooit zeker is hoe lang dit zal voortduren.
Wil men niet, uitsluitend en alleen, van de eigen internetprovider afhankelijk zijn, dan zit er niets anders op dan een tweede provider er bij te nemen. Dat klinkt ingrijpend, maar dat kan ook simpel worden opgelost door bij een andere provider een prepaid abonnement voor mobiel internet af te sluiten. Daar heb ik goede ervaringen mee, maar een aandachtspuntje is wel dat er regelmatig (per maand of per half jaar) even met hun internet verbinding gezocht dient te worden teneinde het prepaid-tegoed niet verloren te laten gaan.
Als de internetverbinding in de thuissituatie compleet is weggevallen kan natuurlijk ook worden overwogen om een openbare locatie met WIFI te gaan bezoeken.

Nog slimmer zou zijn om met je smartphone even een persoonlijke wifi-hotspot aan te maken.
(Open je Instellingen-app > mobiel netwerk> persoonlijke hotspot inschakelen)
Zo'n hotspot dient uiteraard beveiligd te zijn door een goed wachtwoord.
Vervolgens kun je met je laptop daarmee op je eigen mobiele hotspot inloggen en je ding doen.
(Verbinding met de laptop kan zowel via wifi, bluetooth als USB kabeltje)
Met de smartphone verbruik je in combinatie met een laptop tijdens het internetten uiteraard wel relatief veel data.

Uitvallen van de eigen computer
Het is sowieso verstandig om altijd een tweede PC (of laptop) onder handbereik te hebben, zodat op de beleggingsrekening van de bank of broker kan worden ingelogd en er in ieder geval doorgehandeld kan worden.
Bellen naar de bank of broker kan natuurlijk ook, maar er is, met name bij een onrustige beurs, niet altijd direct een medewerker beschikbaar. Bovendien wordt er voor telefonisch ingelegde orders wordt ook altijd wat meer commissie gerekend. Met gelimiteerde orders heb je het nadeel dat het telefoongesprek nogal tijdrovend kan worden, omdat je toch wel graag wil weten of de opgegeven order inderdaad is gegaan.

Storing bij de bank of broker zelf
Het komt gelukkig niet veel voor, maar ik heb toch een aantal keren meegemaakt dat het handelsplatform van de broker gedurende langere tijd in storing lag. Als de storing echt bij de broker ligt (dus niet bij de beurs) dan is het mogelijk om de schade die is ontstaan, door het niet kunnen uitvoeren van orders, vergoed te krijgen. Men dient dan uiteraard vrij exact de tijdstippen dat men wilde handelen en de bijbehorende prijzen, nauwkeurig en direct, zo mogelijk na telefonisch vooroverleg aan de broker, schriftelijk (per mail) door te geven, zodat e.e.a, door de broker controleerbaar is. De optieprijzen kan ik dikwijls bij mijn optieanalyse programma zien omdat die (kennelijk) weer op een ander netwerk dan mijn broker zit.
Degenen die bij verschillende banken en brokers een rekening aanhouden hebben, zolang ze niet allebei in storing liggen, meerdere mogelijkheden om hun positie recht te zetten. Uiteraard op voorwaarde dat er in die rekening voldoende geld aanwezig is. Zonder voldoende saldo kun je immers nog niets doen.

Faillissement van bank of broker
Een bericht over een dreigend faillissement komt doorgaans pas op het laatste moment.
Het geld wegboeken bespoedigt het faillissement en je loopt de kans dat je toch nog net te laat bent. Aangezien je alleen risico loopt over de in contanten aanwezigen gelden zou je ook je saldo snel in aandelen of beter nog obligaties kunnen omzetten. Dergelijke waarden staan bij een bewaarbedrijf en worden niet door een dergelijk faillissement geraakt. Bij de Nederlandse banken geldt een, door de overheid gegarandeerd, 'deposito garantiestelsel' van  € 100.000 per rekening per persoon.
Bij een en/of rekening is de garantie dan in totaal € 200.000.
Bij de keuze van een Nederlandse bank gaat mijn voorkeur uit naar de zogenaamde 'systeembanken'. Deze zijn zo belangrijk voor het totale geldsysteem dat de kans dat ze voortijdig, door de overheid, van een faillissement worden gered veel groter is.

De overheid heeft echter, al jaren geleden, een zogenaamde 'noodwet' aangenomen waarbij ze in noodsituaties, bij een zwaarwegend landsbelang, de gegarandeerde gelden niet verplicht zijn uit te betalen.
Een soort van schuldbekentenis waarbij de uitbetaling dan verschoven wordt naar 'betere tijden" stel ik me dan zo voor. In de oorlog had je bijv. het tientje van Lieftink.

Bij sommige Amerikaanse brokers is de garantie extreem veel hoger. Soms wel zo hoog dat ze de waarde van het werkelijke saldo van een rekening in een veelvoud overtreffen.
In het algemeen geldt dat men bij een Nederlandse bank beter geen tegoeden van meer dan € 200.000 moet aanhouden. Een verdeling over een paar banken is veiliger.
In dat geval geldt het deposito-garantiestelling meerdere keren.

Het is ook nog van belang dat men er op let dat banken, ook al hebben ze een andere naam, onderdeel kunnen zijn van een en dezelfde overkoepelende bank. In zo'n geval geldt de garantie maar 1x en helpt een verdeling niet.

Storing bij de beurs zelf
Dat heb ik diverse keren meegemaakt en dat betrof dan storingen bij Euronext, welke beurs verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen van de AEX. De kans bestaat dat, wanneer de storing weer is opgeheven en de beurs weer open gaat, de koers dan ineens  veel hoger of lager opent dan waar de beurs op stond op het moment dat hij in storing ging.
Mocht een belegger daar nadeel van ondervinden dan is er echter geen enkele mogelijkheid om de schade te claimen.
Bij alle beurzen is dat juridisch waterdicht geregeld.

Rampenscenario
Bij een brand of gaslek of andere situaties kan het zijn dat men zich genoodzaakt voelt of zelfs, door politie of brandweer, wordt gesommeerd de thuisbasis ogenblikkelijk te verlaten. Het kan echter ook minder dramatisch.
Wat te denken als, je door eigen onoplettendheid, je jezelf hebt buitengesloten door even een brief uit de buitenbus te halen en daarbij de voordeur per ongeluk in het slot hebt laten vallen. Dit terwijl er bijvoorbeeld nog een belangrijke en koersgevoelige daytrade loopt . . .  
Het beste is dan  om, liefst in de directe omgeving, een vertrouwensadres te hebben waar je even een in bewaring gegeven kopie van je eigen huissleutel kunt ophalen. Kleine moeite, veel gemak!

Gezondheidsprobleem belegger
Behalve de bovengenoemde storingen en calamiteiten kan uiteraard de belegger zelf ook voor even, of voor langer, door gezondheidsproblemen o.d. "out of order" geraken.
Het is daarom aan te bevelen om iemand te hebben die ter zake kundig is en de honneurs dan kan waarnemen. Ook kan men iemand machtigen de posities te sluiten of te veranderen, of dat die persoon in overleg met de bank of broker kan treden om de handelsactiviteiten helemaal stop te zetten.
De bank of broker zal in het laatste geval echter vragen of de persoon die in zo'n geval met hun contact opneemt, officieel gemachtigd is. Bij een "en/of rekening" is dat doorgaans geen probleem omdat er dan al automatisch minimaal 2 gemachtigden zijn, maar anders kan dit toch weer geharrewar met de bank en weer wat extra vertraging geven.
 
 

 
 
 
Prosus,de Naspers spin-off in Amsterdam
Bron:  Jan Kolkman, HCC
stockpicker-signaal-250x41gr.gif

Jan-Kolkman-wt120x160.gif

Jan Kolkman, 

oprichter van Stockpicker-signaal
Jan Kolkman is een belegger in aandelen en turbo's. Zijn ervaring, voornamelijk Technische Analyse, beslaat inmiddels meer dan 55 jaar en zijn slogan is:

Wil je het beter doen dan de rest
Dan moet je het anders doen dan de rest

Het aandeel Prosus, de afsplitsing van het Zuid-Afrikaanse conglomeraat Naspers, dat de internationale activiteiten van Naspers omvat, wordt met ingang van woensdag 11 september verhandeld op de beurs in Amsterdam. Prosus, ticker symbol PRX.AS, is een holding maatschappij met als belangrijkste asset een belang van 31 procent in Tencent Holding uit Hong Kong.


Prosus activiteiten
Prosus is een van de grootste technologie-investeerders van de wereld. De producten en diensten van de groepsbusinesses en beleggingen worden toegepast door 1,5 miljard mensen in 89 markten en op 77 markten is Prosus marktleider.

Te dominant in Johannesburg
De reden voor de afsplitsing en aparte notering is dat Naspers een te dominante rol speelt op de relatief kleine beurs van Johannesburg.
Het aandeel Naspers heeft een aandeel van 25 procent in de hoofdindex van die beurs, waardoor institutionele beleggers genoodzaakt werden aandelen Naspers te verkopen omdat hun belang in het aandeel groter werd dan toegestaan.
Door die notering in Amsterdam wil Prosus de afhankelijkheid van de beurs van Johannesburg van Naspers kleiner maken en het aandeel meer onder de aandacht van internationale beleggers brengen.
Discount
Een tweede reden is dat Naspers nu wordt genoteerd met een discount van 20,5 procent ten opzichte van zijn holding van 31 procent in Tencent Holdings, waarbij geen waarde wordt toegekend aan de tientallen andere dochterbedrijven van Naspers.

Geen tradionele beursgang
Overigens is er geen sprake van een tradionele beursgang omdat Prosus geen nieuw geld ophaalt. De aandelen worden verdeeld onder de huidige houders van originele aandelen Naspers, genoteerd in Johannesburg, in dezelfde eigendomsverhoudingen. Voor de American Deposity Receipts die van Naspers in Amerika Over-the-Counter worden verhandeld zal naar ik mag aannemen een vergelijkbare procedure worden gevolgd door bij voorbeeld in Amsterdam niet de originele aandelen te noteren maar certificaten.

Omruilverhouding
Voor elk aandeel Naspers dat je in je bezit hebt krijg je één aandeel Prosus + 0.36986 nieuw aandeel Naspers. Blijkens een bericht van Naspers van 25 maart 2019 kunnen aandeelhouders van Naspers er voor kiezen meer aandelen Naspers te verkrijgen en af te zien van het verkrijgen van aandelen Prosus, al zal dat aantal nieuwe aandelen Naspers wel beperkt zijn tot 61,3 miljoen stukken.

17 of 27 miljard dollar
Wanneer je googelt op Naspers & Prosus IPO, dan kom je op de site van Smartkarma en klik je aan de rechterkant op ‘Prosus IPO Part 1.’ Daar zie je dat Prosus een beurswaarde zal hebben van 100 miljard dollar met een free float van minstens 17 miljard dollar. Dat is op zich vreemd want er zou toch 27 procent van het totale aantal aandelen op de markt komen, dat wil zeggen 27 procent van minstens 100 miljard = minstens 27 miljard dollar.
Ik neem aan dat die 17 miljard dollar het bedrag vertegenwoordigt van de aandelen die in vaste handen zijn en hun voorkeur al bij voorbaat hebben uitgesproken.
Het komt er op neer dat er nog wat onduidelijkheden zijn, maar daar zal op of omstreeks 16 september meer duidelijkheid over worden gepubliceerd.

Smartkarma
Smartkarma focust zich op het deel van Prosus dat deze onderneming heeft buiten het belang van 31 procent in Tencent Holding. Hoewel dit deel van de onderneming relatief klein is, is de waarde van die belangen waarschijnlijk toch in de buurt van 14 miljard dollar. Dat is niet klein in absolute zin. Het betreft hier belangen in bedrijven waar je als gewone belegger geen toegang toe hebt doordat zij niet op een beurs zijn genoteerd, zoals
    • OLX, een dienst vergelijkbaar met Marktplaats, groot in landen als Brazilië en India
    • Delivery Hero, maaltijdbezorging
    • Mail.ru, de grootste Russische e-mail-provider
    • Makemytrip, een online reisorganisatie uit India
    • Swiggy, Byju, PayU, Caroussel, Udemy, Codeacademy en vele andere.

Nog grotere discount
Wanneer we ook nog eens rekening houden met die 14 miljard dollar, dan komen we op een nog grotere discount van 28,5 procent.

Meesterzet in 2001
In 2001 investeerde Naspers in Tencent Holding en dat bleek een meesterzet te zijn geweest. Voor 32 miljoen dollar kocht het een belang van 46,5 procent in Tencent. Inmiddels is dat belang geslonken tot 31 procent, maar dat is wel 110 miljard dollar waard.

Meningen van Nederlandse analisten:
Corné van Zeijl, analist bij Actiam, zei dat Prosus interessanter is dan Tencent, omdat je Tencent koopt met een korting. Maar de grootste fout die je kunt maken is aandelen te kopen in een holding in de veronderstelling dat de discount er uit gaat, voegt hij er waarschuwend aan toe.
Je moet bij Prosus dan ook vooral een oordeel hebben over wat Tencent doet, zegt Van Zeijl.

Jos Versteeg, analist bij InsingerGilissen, is enthousiast over Tencent. Dat geldt vooral voor het onderdeel WeChat. Dat is de Chinese variant van Whatsapp, maar gaat verder. Zo kun je er overal mee betalen, niet alleen in winkels, maar ook in taxi’s en zelfs aan zwervers, aldus Versteeg. Op WeChat staan nu nog relatief weinig advententies. Dat kan op termijn hard groeien, kijkend onder meer naar Google en Facebook, denkt Versteeg. Hij denkt dat je beter direct kunt beleggen in Tencent dan in Naspers.

Waar zowel Corné van Zeijl als Jos Versteeg grote waarde toekennen aan (het bezit van die 31 procent in) Tencent is het mijns inziens nuttig ook aandacht te besteden aan de belangen die Prosus heeft in die tientallen andere ondernemingen na het afstoten door Naspers.

Ik ga er namelijk van uit dat die ondergesneeuwde niet op een beurs genoteerde ondernemingen stuk-voor-stuk worden klaargemaakt voor een beursgang, waarbij Prosus een relatief groot belang in die onderneming zelf in portefeuille houdt. Doordat zo’n beursintroductie plaats vindt op een koers die fors boven de boekwaarde ligt en nog aanmerkelijk kan stijgen wordt de waarde van het pakket dat Prosus in portefeuille houdt vanzelf meer waard.
Zo doende maakt Prosus geld vrij voor nieuwe investeringen.

Koers aandeel Prosus
En wat wordt nou de koers van de aandelen Prosus en Naspers ?
Doordat een oud aandeel Naspers goed is voor 0,36986 nieuw aandeel Naspers + één heel aandeel Prosus kunnen we het volgende rekensommetje maken. Uitgaande van de gemiddelde koers van Naspers over de laatste 30 dagen voorafgaand aan de vergadering van 26 augustus van 47,28 dollar en we rekenen dat om in euro’s, dan komen we op 42,35 euro. We nemen daar 36,986 procent van, dan komen we op 15.66 euro voor een nieuw aandeel Naspers. En we hadden een bedrag van 42,35 euro voor een oud aandeel Naspers, het verschil is dan de waarde van 26.69 euro van een aandeel Prosus.

Of mijn manier van denken de juiste is, dat zullen we de volgende week zien.
20190901KolkmanNaspers-Fig1.png
Grafiek Naspers koers maart 2018 - sep 2019
20190901KolkmanTencent-Fig2.png
Grafiek TenCent koers aug 2018 - sep 2019
 
 

 
 
 
Vragen van een nieuw lid van HCC t.a.v. CoSA
Bron:  HCC!beleggen CoSA-werkgroep
HCC_logo.gif

CoSA, Computerondersteunde Selectie van Aandelen, gebaseerd op fundamentele analyse van bedrijven. Er wordt primair gekeken naar omzet, nettowinst, eigen vermogen, dividenden en winst per aandeel om de kwaliteit van een bedrijf te bepalen. Pas als het bedrijf kwalitatief aan minimum eisen voldoet wordt er naar de koersen gekeken.

Indien u meer wilt weten over de activiteiten van CoSA, kunt u de voorlopige CoSA-webpagina (klik hier), raadplegen of contact opnemen met de voorzitter: Jan van der Meulen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kunt zich met hetzelfde mailadres aanmelden voor het ontvangen van informatie, zoals de wekelijks verschijnende CoSA-nieuwsbrief en voor het verkrijgen van toegang tot de voor CoSA-leden beschikbare Europese CoSA/SSG-verzameling.


Via de Ledenadministratie van HCC ontvingen we een evaluatie van een nieuw lid. Hij schrijft het volgende over CoSA:


De CoSA mails werken met vaak met afkortingen en de toegankelijkheid van de bestanden vergt toch wat uitleg. Deze uitleg zou beter kunnen. Wellicht in de korte video uitleggen hoe deze bestanden werken, waar in te loggen voor fundamentele cijfers en minder gebruik maken van afkortingen. Ik denk dat dit een prima product is wat de HCC voortbrengt, maar door te weinig (inclusief mijzelf) mensen volledig wordt begrepen.

Omdat wij ons kunnen voorstellen dat meer lezers dergelijke vragen hebben, geven we hieronder het antwoord dat we hebben gegeven.

Natuurlijk kan het altijd nog beter, maar we vinden dat er toch op veel plaatsen uitleg te vinden is bij de methoden van CoSA:

    • Op onze website staan veel artikelen;
    • In de Rangtabel hebben we tab Toelichting;
    • In de Nieuwsbrief worden afkortingen uitgelegd;
    • In het programma CoFA is ook uitleg te vinden.
 
We krijgen een dergelijke opmerking wel meer maar dan blijkt vaak dat men zich onvoldoende realiseert dat DHZ-beleggen tijd, veel tijd kost.

En dat je je dus goed moet verdiepen in de artikelen e.d. die er al zijn.
Een video zie ik ons niet maken. Daarvoor ontbreken de deskundigheid en de (financiële) middelen. Wel zullen we weer eens een enquête houden waarin we willen peilen welke behoefte er is aan nadere toelichting die nog  niet beschikbaar is.
Hcc Beleggen interessegroep CoSA
CoSA-370x215.png

CoSA, Computerondersteunde Selectie van Aandelen, gebaseerd op fundamentele analyse van bedrijven. Er wordt primair gekeken naar omzet, nettowinst, eigen vermogen, dividenden en winst per aandeel om de kwaliteit van een bedrijf te bepalen. Pas als het bedrijf kwalitatief aan minimum eisen voldoet wordt er naar de koersen gekeken.
Indien u meer wilt weten over de activiteiten van CoSA, kunt u de voorlopige CoSA-webpagina (klik hier), raadplegen of contact opnemen met de voorzitter: Jan van der Meulen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kunt zich met hetzelfde mailadres aanmelden voor het ontvangen van informatie, zoals de wekelijks verschijnende CoSA-nieuwsbrief en voor het verkrijgen van toegang tot de voor CoSA-leden beschikbare Europese CoSA/SSG-verzameling.

 
 

 
 
 
Experts zijn minder somber
Bron:  Corné van Zeijl, Actiam
actiam-de-verantwoorde-vermogensbeheerder-200x70.png
cornevanzeijl-LI-120x160.jpg
Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM.
Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Zijn opleiding heeft hij aan de Haagse Hogeschoold gevolgd.

De experts waren erg somber voor augustus. Dat bleek een goede voorspelling. De AEX ging 2,4% naar beneden. Dat verlies was nog beperkt door een flink eindspurt in de laatste paar dagen van de maand.


Vorige maand eindigde de AEX nog op 572 en leek alles pais en vree. Maar door het oplaaien van de handelsoorlog heeft de index tussentijds zelfs even 535 aangetikt. Het laagste punt sinds maart.

Voor september blijft men somber gestemd maar heel wat minder dan voor augustus. Het percentage optimisten is 31%, de pessimisten 40%. De belangrijkste items blijven Brexit, de handelsoorlog en de extreem lage rente. Een enkele beursexpert denkt dat de bodem in de rente wel bereikt is.
20190901Actiam-Fig1.png
20190901Actiam-Fig2.png
Voor de 6 maands outlook blijft de somberte overheersen met dezelfde argumenten.
20190901Actiam-Fig3.png

Speciale Brexit vraag.
Aanstaande dinsdag komt het Britse Parlement terug van reces. Boris Johnson heeft het parlement gedeeltelijk buiten spel gezet. Door dit hoge spel te spelen,  
    a) Is een Brexit onvermijdelijk
    b) Gebeurt er niets
    c) Komen er nieuwe verkiezingen in UK
20190901Actiam-Fig4.png
De meningen zijn duidelijk verdeeld. 40% denkt dat een Brexit onvermijdelijk is. 23% denkt dat er eigenlijk niets gebeurt en 37% verwachte dat er daardoor nieuwe verkiezingen zullen. Het beloofd in ieder geval een spannend eindspel te worden.

Perfecte score aandelenkeuzes
Niet alleen de beursvisie was goed, ook de aandelenkeuzes bleken erg goed. De lage beta aandelen deden het inderdaad een stuk beter dan de brede index. Unilever bereikte zelfs een all-time high. Alle toppers deden het beter dan de AEX. En bij de floppers stonden inderdaad alleen maar dikke minnen. Ook hier bleek de keuzes voor financials en cyclische bedrijven een uitstekende keuze. Alle flop aandelen deden het slechter dan de AEX. Een prefecte score dus. Dat hebben we nog niet eerder gezien. Per saldo zou een long/short portefeuille een rendement van maar liefst 16,3%. Indrukwekkend. De portefeuille van de IEX lezers liet afgelopen maand een min van 0,2% zien.
20190901Actiam-Fig5.png

Shell is favoriet en Mittal weer niet
Voor september is Shell weer op nummers 1 gekomen. En opvallend ook Galapagos staat op hoog genoteerd. De daling in Unibail Rodamco is wel even genoeg geweest vinden de experts, dus ook dit aandeel komt in de toppers lijst. Bij de floppers staat Arcelor Mittal opnieuw fier bovenaan, ondanks dat het vorige maand ook al flink is onderuit gegaan. De drie financials die de floppers vorige maand opvulden zijn ingewisseld voor ASR.  Verder valt op dat Takeaway er voor het eerst instaat.
20190901Actiam-Fig6.png

Er deden deze maand 58 experts aan de enquête mee. 
 
 

 
 
 
Genmab
Bron:  Jan Kolkman, HCC
stockpicker-signaal-250x41gr.gif

Jan-Kolkman-wt120x160.gif

Jan Kolkman, 

oprichter van Stockpicker-signaal
Jan Kolkman is een belegger in aandelen en turbo's. Zijn ervaring, voornamelijk Technische Analyse, beslaat inmiddels meer dan 55 jaar en zijn slogan is:

Wil je het beter doen dan de rest
Dan moet je het anders doen dan de rest

Het aandeel van de Deens/Nederlandse biotech-onderneming Genmab, dat al sinds mei 2000 op de beurs van Kopenhagen wordt verhandeld en sinds 2009 ook in New York Over-The-Counter heeft sinds 18 juli 2019 een notering op de NASDAQ. Tegelijkertijd zijn ook de ticker symbols veranderd. Zie hieronder.


Genmab naar een grotere beurs
Ter gelegenheid van de beurs-introductie op de NASDAQ zijn er voor een bedrag van totaal 500 miljoen Amerkaanse dollar American Depositary Receipts (een soort certificaten van aandelen) geplaatst op een koers van 17,75 dollar. dit is de grootste Initial Public Offering (IPO) in de sector beiotech van de laatste twintig jaar.

Die nieuwe beursnotering is belangrijk omdat de beurs van Kopenhagen maar een kleine beurs is, terwijl de NASDAQ vele malen groter is en waar de sector BIOTECHNOLOGIE op veel meer belangstelling kan rekenen. Daardoor wordt het aandeel meer bekend onder een groter publiek wat een stimulans is voor de koers.
Arzerra en Rituxan
Arzerra werd een aantal jaren geleden gezien als een geduchte concurrent voor het succesvolle medicijn Rituxan van het Zwitserse Roche, maar door de niet-actieve marketing van samenwerkingspartner GlaxoSmithKline (GSK) bleef de omzet op een laag niveau steken. Een kandidaat-medicijn waar jaren research in zit wordt dan wel voor een bepaalde ziekte getest, maar het is niet zo dat die research beperkt blijft tot dat ene ziekte-gebied. Zo is Arzerra onder meer getest voor Multiple Sclerose (MS). De resultaten in Fase 3 zien er goed uit.

Goed werkende antibodies
Doordat Genmab er in slaagde goed werkende antibodies te maken hebben ook grote farmaceutische ondernemingen daarvoor belangstelling ontwikkeld, waaruit met een aantal samenwerking is voortgekomen in de vorm van een Contract Research Organisatie. Antibodies zijn eiwitten die lichaamsvreemde stoffen onschadelijk kunnen maken, maar ook zieke cellen, zoals die voorkomen bij kanker, kunnen bestrijden.
 
Mile stone payments + royalties
Genmab doet het onderzoek en krijgt als vergoeding mile stone payments, een van te voren bepaald bedrag, soms van 175 – 200 miljoen dollarper antibody, zodra een mijlpaal in het onderzoek is bereikt PLUS royalties van 5 – 6 procent op basis van de omzet die in dat betreffende medicijn wordt gemaakt.
 
Van zaaitijd naar oogsttijd
Het ziet er naar uit dat voor bepaalde kandidaat-medicijnen de zaaitijd voorbij is en de oogsttijd  is aangebroken. Wanneer we het koersbeeld bekijken zien we een paar keer een grote stijging gevolgd door forse dalingen en nu gedurende een maand of vijftien een vorm van consolidatie.
20190901KolkmanGenmaB-Fig1.png
Consolidatie
Zo in de grafiek te zien zijn de koersfluctuaties in die consolidatie-periode nog heel behoorlijk, maar wanneer we deze periode van twintig jaar op een logaritmische schaal tekenen dan zien we dat de koersbewegingen in de jaren 2002 – 2011 heel wat forser zijn geweest dan de laatste maanden.

Lin of Log
In een grafiek zoals de meesten van ons gewend zijn is de schaal liniair. Dat wil zeggen dat elke verandering van bij voorbeeld 100 punten een gelijke afstand is zoals in grafiek 1, terwijl bij een logaritmische schaal elke verandering van bij voorbeeld 100 procent een gelijke afstand oplevert, zie grafiek 2. Kijk van 500 naar 1000 is daar de zelfde afstand als van 1000 naar 2000.
Daardoor wordt de koers, naarmate die hoger wordt, steeds meer in elkaar gedrukt. Tijdens mijn actieve jaren vroeg ik eens aan mijn collega’s, de technisch analisten Bob Emanuels en Juus de Kempenaer, waarom zij uitsluitend keken naar grafieken op liniaire schaal.
Het antwoord was: Omdat iedereen dat doet.
20190901KolkmanGenmaB-Fig2.png

Hoofd-en-Schouder-formatie
En als we inzoomen op de laatste paar maanden, dan zien we een omgekeerde dubbele Hoofd-en-Schouder formatie met
    • de eerste linkerschouder op 1000 in januari 2018,
    • de tweede linkerschouder op 880 in mei 2018,
    • het hoofd op 786 in oktober 2018,
    • de eerste rechterschouder op 945 in januari 2019 en
    • de tweede rechterschouder op 1075 in mei 2019.
Vanaf dat niveau kan de koers weer verder omhoog.
20190901KolkmanGenmaB-Fig3.png

Oude Rabo-bank logo
Ik verwacht dat de koers de komende maanden een aanzienlijke stijging te zien zal geven als gevolg van de goede resultaten die de diverse kandidaat-medicijnen en de antibodies op contractbasis hebben bereikt en het genoteerd zijn op een grotere beurs. Ik denk daarbij aan en koersbeeld vergelijkbaar met het oude logo van de Rabo-bank: een periode fors omhoog, dan een consolidatie en dan weer fors omhoog.
Verder komt het me logisch voor dat een paar Amerikaanse brokers met een lovend rapport komen dat dan aan het biotech-minnend publiek zal worden aangeboden.

Genmab op welke beurzen
AANDEEL BEURS TICKER KOERS 52W HOOG 52W LAAG OMZET
GENMAB KOPENHAGEN GEN.CO *) 1250.00 1255.50 786.20 149.652
GENMAB KOPENHAGEN GMAB.CO **) 1249.00 1256.50 1234.00 109.769
GENMAB NEW YORK OTC *) GMXAY 18.35 19.00 12.10 251.316
GENMAB NASDAQ **) GMAB 18.38 18.50 17.72 2.111.450
GENMAB FRANKFURT GE9.F 166.55 166.55 106.25 47
*)     TOT 17 JULI 2019
**)     VANAF 18 JULI 2019
 
Je vraagt je af of ik een koersprognose zou kunnen geven?
Dan zou ik heel voorzichtig zeggen:
Koersdoel over een jaar 1900
Koersdoel over twee jaar 2400
Koersdoel over drie jaar 4000 Deense Kronen

De legendarische belegger Bernard Baruch zei eens :
A speculator is a man who observes the future, and acts before it occurs

Moeten wij dan maar als speculant door het leven gaan ??
Het zij zo !!

 
 

 
 
 
Tien belangrijke beleggen tips
Bron:  Tom Lassing, Beursbox.nl
Beursbox_logo.gif

Tom Lassing

Oprichter van www.beursbox.nl

Website en Nieuwsbrief Voor de kritische belegger

Beleggen, de beurs, de economie, de politiek, de rol van geld, goud en zilver en hoe dat allemaal op elkaar inwerkt.
Dagelijks een gratis nieuwsbrief over onderwerpen die op dat moment belangrijk zijn.

Dagelijkse een unieke en gratis nIeuwsbrief over de beurs in het Nederlands.

Tom Lassing heeft in december 2007 10 tips beschreven die voor de belegger belangrijk zijn. Na 12 jaar heeft hij geen wijziging aangebracht in deze beschrijving. Een waardevolle bijdrage van een ervaren belegger aan andere beleggers.


1. Volg een cursus
Volg eerst een beleggen cursus voor dat u uw zuurverdiende geld op de beurs inzet. Natuurlijk, dat kost geld, maar het is vrijwel zeker veel goedkoper als de lessen die u gaat betalen als u onvoorbereid op de beurs gaat acteren.

Bedenk u als startende belegger dat als het zo ontzettend makkelijk zou zijn als dat het lijkt, waarom werken er dan nog steeds mensen? Bedenk u ook waarom 90% van de particulieren geld verliest. Dat zou toch niet nodig zijn als beleggen echt zo makkelijk was? Toch is het de waarheid, hoe vreemd dat ook mag klinken.
Wees dus slim en volg eerst een cursus en laat u uw geld niet op de beurs afpakken omdat u de regels nog niet kent. Daar is het spel te serieus voor.

2. Beleg met een systeem
De beste beleggers ter wereld hebben allemaal een helder systeem en volgen dat systeem zonder uitzonderingen. Hun vermogens nemen ieder jaar verder toe. Particuliere beleggers hebben vrijwel nooit een systeem. Ze kopen alle tips die ze lezen of horen en hebben portefeuilles waar uiteindelijk totaal geen lijn in zit. Nu is dat in een stijgende beurs niet zo’n ramp, maar zodra er een beurscorrectie plaats vindt, slaat de twijfel toe. Wat moet er verkocht worden, wat moet gehouden worden?
De meeste particuliere beleggers hebben dan geen idee meer waarom ze bepaalde posities eigenlijk gekocht hebben en verliezen in een beurscorrectie hun vertrouwen. Ze raken in paniek en lopen op dat soort momenten enorme verliezen op.
Als u echter gedisciplineerd met een systeem werkt, dan weet u waarom u bepaalde posities in bezit heeft en dat weet u ook of de beurscorrectie u kan raken, of dat u die gewoon kunt doorzitten.
Het werken zonder systeem is de belangrijkste reden dat particulieren bakken met geld verliezen. Het gaat heel lang goed, en dan in één of twee dagen worden de enorme verliezen opgelopen en zit de belegger in een diepe depressie. Voorkom dat door met discipline via of met een systeem te beleggen. Een voorbeeld van een systeem is bijvoorbeeld het systeem van pensioensparen dat ik heb uitgebracht.

3. Spreiden is onzin
U leest in heel veel ‘beste tien tips’ dat u als belegger moet spreiden. Toch zien we dat de beste beleggers ter wereld maar heel beperkt spreiden. Ze stoppen niet al hun geld in één positie, maar ze spreiden niet om het spreiden.
De tip zou dus eigenlijk moeten heten: Spreidt met beleid!
Zo kunt u beter een individuele positie nooit groter laten worden dan 10% van het vermogen. Verder kunt u ook best in meerdere trends tegelijk beleggen en ook binnen die trends verschillende soorten posities innemen.
Beleggen in sectoren waar u niets in ziet, maar het doen omdat u zo nodig risico zou moeten spreiden, is en blijft echter waanzin. Dat is bedrog dat banken u aansmeren, zodat ze u waardeloze aandelen in de maag kunnen splitsen. De beste beleggers ter wereld doen niet aan een dergelijke spreiding. Ze doen dat niet, omdat het ronduit onrendabel is.
Beleg daar waar u de beste kansen ziet en laat sectoren waar u die kansen niet ziet dan ook links liggen.

4. Weet waar u niet moet zijn
In forums zijn veel andere beleggers actief. In theorie zou u daar veel kennis kunnen vergaren.
De praktijk is dat er veel onzin wordt geschreven en dat al die misinformatie beleggers in enorme verwarring kan brengen. Als u tip één heeft gevolgd, dan heeft u de tweede hands kennis uit een beleggersforum niet nodig. Als u een succesvol beleggingssysteem volgt, dan geldt precies hetzelfde.
In forums zijn vooral mensen actief die een verkeerde beslissing namen en zo’n forum zien als prachtige manier om de vraag naar hun mislukte aankoop aan te wakkeren. Zo proberen ze wanhopig hun mislukte positie omhoog te praten.
Zorg dat u verre blijft van de forums, want het is bijna allemaal onzin wat daar geschreven staat. Een goede belegger verspilt er zijn of haar tijd niet.

5. Vermijdt de meute
Een akelig feit is, dat de meute bijna altijd ongelijk heeft. Zonder dat het een wetmatigheid is, is het beter te kopen als de meute verkoopt, en te verkopen als de meute koopt. Juist te kopen als het sentiment heel slecht is, is enorm moeilijk, maar zeer rendabel gebleken. We zien dan ook dat in een crisis de grote beleggers als eerste nieuwe posities innemen. Ze doen dat op het moment dat particulieren vol aan het verkopen zijn, op aangeven van banken en analisten overigens.
De grote beleggers weten dat ze niet op de bodem kopen, maar dat is niet zo erg. Op een wat langere termijn is de koop ‘op het moment dat het bloed door de straten liep’ een enorm slimme zet.
Bekende beursanalisten zijn ‘de meute’. Hun openbare adviezen volgen, is de meute volgen. Het is niet voor niets dat we weinig lezen over de rendementen van de bekende analisten. Die rendementen zijn bedroevend. Veel van de analisten zijn daarbij in dienst van de grote banken en financiële instituten. Hun rol is handel genereren en de winst van de bank te doen toenemen. Ze is niet om de particuliere belegger geld te laten verdienen. Ken daarom de marktspelers en realiseer u hun rol in het spel. Laat u niet in de luren leggen.

6. Probeer niet te veel te timen
Particuliere beleggers proberen steeds te timen. Het is prachtig als dat een keer lukt, maar is een ramp als het mislukt. Immers sta je op dat moment ineens naast de markt die weg van je loopt. Het is niet voor niets dat de grote beleggers amper naar de koersen kijken.
Ze kijken naar de fundamentals en kopen posities als deze interessant gewaardeerd zijn. Als de sentiment gedreven beurs er even anders over denkt, is dat niet zo belangrijk. Uiteindelijk gaat het toch om de fundamentele waarden. Dat vergt geduld, maar is zeer rendabel gebleken. Particuliere beleggers zijn veel te gefixeerd op direct op winst staan en kijken teveel naar de koersbewegingen die iedere dag plaatsvinden. Laat dat los en uw rendement zal toenemen.

7. Handel minder
Vrouwen zijn betere beleggers dan mannen. De reden? Ze handelen minder. Warren Buffett heeft heel veel jaren gehad dat hij maar twee of drie transacties deed. Nu is hij bij mijn weten geen vrouw, maar hij belegt wel als een vrouw. Hij behaalde over een periode van meer dan dertig jaar een rendement van 25% per jaar.
Door teveel naar de koersen te kijken, wordt de belegger onrustig en gaat deze denken dat hij de koersbewegingen kan gaan voorspellen. Soms gaat dat een tijdje goed, maar één keer mis zitten, kan inhouden dat de mooiste beweging gemist wordt. Keer op keer blijkt dat gewoon blijven zitten veel rendabeler is. Geen transactiekosten en ook geen kans om net op het verkeerde moment buiten de markt te staan.

8. Laat aandelen de basis van uw portefeuille zijn
Er zijn tegenwoordig enorm veel derivaten beschikbaar. Die werken met een hefboom en zo kan de belegger veel meer winst maken. Althans, zo staat het in de folder. Het tegendeel komt vaker voor, zo kan de particuliere beleggers sneller van het geld afgeholpen worden.
Het nadeel van de meeste derivaten is het feit dat ze een beperkte looptijd kennen. Zo wordt ‘tijd’ uw vijand.
Aandelen kennen die vijand niet. Als u op de juiste manier uw positie gekozen heeft, dan heeft u alle tijd om de beurs uw gelijk te laten bewijzen. Kiest u voor de hefboom van een derivaat, dan kan u wel gelijk gaan krijgen, maar als dat de week na het verlopen van uw derivaat gebeurd, dan heeft u alleen maar verlies opgelopen, terwijl u wel gelijk had.
Derivaten zijn ontwikkeld door banken die daarmee particulieren beleggers meer tot ‘gokken’ konden aanzetten. Ze zijn voor de uitgevende banken zeer lucratief gebleken, maar de rendementen van particuliere beleggers zijn de laatste jaren alleen maar afgenomen. Laat die statistiek een waarschuwing voor u zijn!

9. Doe uw eigen onderzoek
U kan overal beleggingstips krijgen. Niet alleen in forums, maar ook in kranten, in beleggingsweekbladen, in nieuwsbrieven, op sites en zelfs in bus of trein of op verjaardagspartijtjes.
Wetende dat bijna alle particuliere beleggers geld op de beurs verliezen, mag al genoeg waarschuwing tegen deze tips zijn.
Als u een systeem heeft, dan kan een tip nog zo mooi klinken, maar als het niet binnen uw systeem past, dan kunt u het ook makkelijk naast u neer leggen.
Natuurlijk klinken die gegeven tips altijd fantastisch. Ook op de site van dat bedrijf is alles prachtig. Ik moet de eerste CEO nog tegenkomen die zal stellen dat hij zijn werk slecht doet en beleggers hun geld beter ergens anders kunnen inzetten.
U kunt uzelf daartegen wapenen door de gepubliceerde cijfers te bekijken en alleen te beleggen als de gepubliceerde cijfers binnen uw systeem passen.
De cijfers liegen niet, al vraagt het soms wel wat kennis om jaarverslagen te lezen. Mijn advies aan u, zorg dat u die kennis dan verkrijgt!

10. Bij twijfel niet inhalen
Er is niemand die u dwingt een positie in te nemen of een positie aan te houden. Feit is, dat niet iedereen in de wieg gelegd is om belegger te worden. In stijgende beurzen is beleggen makkelijk, maar het verschil komt tot uitdrukking op de momenten dat de beurs daalt. Dan worden de mannen van de muizen gescheiden.
Dat is een pijnlijk proces en u moet weten dat één van mijn indicatoren voor de bodem van de markt het feit is dat ik ALTIJD haatmail op de bodem krijg. Op het moment dat beleggers hun frustratie over de dalende beurs via E-mail aan mij uiten, weet ik dat de bodem gevonden is. Het is geen grap, het is ook niet leuk, maar het werkt keer op keer.
Laat uzelf niet door de beurs op de kop zitten. Het leven is leuk en beleggen zou dat ook moeten zijn. Een dalende beurs is vervelend, want het kost bijna altijd geld, maar ook op uw werk zult u niet iedere dag met evenveel plezier werken. Toch neemt u niet ontslag als het even een tijdje niet zo lekker loopt. Waarom dan wel de beurs verlaten als het even wat tegenzit? Als u de vorige negen tips goed onder controle heeft, dan raakt een dalende beurs u niet. Alle indices begonnen hun leven heel fors lager. Over het algemeen gaan beurzen dus omhoog. U heeft alleen tijd en geduld nodig.
Als u twijfelt, dan zit het niet goed. Beleg dan dus niet! U moet alleen met vol vertrouwen kunnen beleggen. Een dalende beurs biedt kansen en geeft de mogelijkheid om nog weer goedkoper te kunnen kopen. Als u dat zonnetje niet ziet schijnen, vraag u dan af of u wel belegger wilt zijn.
 
 

 
 
 
Hcc Beleggen interessegroep Computerbeleggersgroep-ZH
 
Computerbeleggersgroep-ZH
zh230x180.jpg HCC Beleggen IG Computerbeleggersgroep-ZH in de regio Zuid HollandEen groep van ruim 20 mannen (helaas alleen mannen) met veel kennis en ervaring over beleggen. De expertise en interesse bestrijkt een breed veld van algoritmes voor handelssystemen (vandaar de naam van de groep) tot inzet van beleggingsmodellen voor aandelen en andere assets. Doel is om zelf beter te leren beleggen. Elke bijeenkomst houdt een lid van de groep of een externe deskundige een presentatie over een specifiek beleggingsonderwerp waar doorgaans levendig over gediscussieerd wordt. Overdracht van kennis en ervaring staat centraal maar de bijeenkomsten zijn ook gewoon gezellig en informeel.
We komen 9 keer per jaar op de derde donderdag van de maand (behalve juni, juli en december)  bijeen in een buurthuis in Delft.
 
Klik hier voor meer info    Contactadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
 

 
 
 
Hcc Beleggen interessegroep Noordbeleggen
groep Noordbeleggen is gestart in maart 2006 rond het beleggingsprogramma Vestics.Noordbeleggen
Inmiddelszijn wij verder gegaan in de boeiende wereld van het beleggen.
Zo doen we onze beleggingen op individuele basis en komen zo'n vijf keer per jaar bijeen. Het zijn 'interactieve' bijeenkomsten waarin nieuwtjes en ervaringen onder het genot van een kopje koffie worden uitgewisseld.
Naast het bespreken van het vaste onderwerp: de 'echte' portefeuille, komen ook onderwerpen als: ervaring met broker software, handelssystemen, indicatoren, werking van opties/turbo's enz aan bod.
Met als rode draad:
 - Selecteren van Aandelen.        - Selecteren van Opties.
 - Werking en selectie van Turbo's - Selecteren van Beleggingsfondsen
Benieuwd? Kom kom gerust een keer kijken of het iets voor je is. Mail voor meer info naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
 

 
 
 
HCC beleggen Website HCC beleggen Vacatures Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Downloads
Disclaimer: Deze publicatie komt tot stand op de redactie van beleggersonline.nl de website van de HCC IG Beleggen. Noch de mate waarin de berichten, voorgestelde scenario’s, risico’s en voorspellingen de marktverwachtingen weerspiegelen, noch de mate waarin zij in de realiteit zullen tot uiting komen, kunnen worden gewaarborgd. De voorspellingen zijn indicatief. De gegevens in deze publicatie zijn algemeen en louter informatief. Ze mogen niet worden beschouwd als beleggingsadvies. De schrijver(s) van deze publicatie en het bestuur van de HCC IG Beleggen en/of de Redactie van de Nieuwsbrief zijn derhalve niet aansprakelijk voor eventuele verliezen. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren, behaalde resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.