..
HCC-Beleggen-Nieuwsbrief-logo.gif
Juni 2019
..
 
Bestuurs voorwoord
Bron:  Hans van Kleef,HCC!beleggen
HCC_logo.gif
20190601HansVanKleef.jpg
Hans van Kleef

Voorzitter HCC Beleggen,

Beste leden,

Er is weer een heleboel gebeurd sinds de vorige Nieuwsbrief. In mei hadden we in Utrecht de HCC!expo. De door ons gehouden twee lezingen waren een groot succes met een volle zaal met aandachtige luisteraars, die aan het eind ook nog hun vragen kwijt konden bij de presentatoren Ronald Kok en Fred Hendriks.

Ook op de stand was er veel aanloop, waarbij wij goede gesprekken over beleggen hebben kunnen voeren. En er was de nodige interesse voor de boeken die bij Jan Kolkman en Fred Hendriks verkrijgbaar waren.
Het bestuur (dat zelf ook actief aanwezig was) bedankt alle vrijwilligers die meegeholpen hebben om de dag tot een groot succes te maken!
In deze Nieuwsbrief staan weer een hoop interessante artikelen waarvoor wij de schrijvers uiteraard bedanken. Daarnaast wil het bestuur Joop Visser bedanken die zich gestort heeft op de vormgeving en het daadwerkelijk verzenden.

Graag zouden wij nog meer mensen willen bedanken, maar helaas die mensen hebben we nog niet. Gelukkig nemen Joop Visser en de voorzitter een aantal taken tijdelijk op zich maar dat stopt helaas binnenkort. Dus als wij verder willen gaan met de Nieuwsbrief - en dat willen wij als bestuur en gelet op de zeer positieve reacties altijd op de inhoud ook u als lid - dan hebben we echt een paar vrijwilligers nodig, die een enkele taak willen overnemen.

We zoeken een coördinator die het lijstje met taken in de gaten houdt. Hij of zij stuurt eens in de zoveel tijd een e-mail naar een lijstje mensen waarin gevraagd wordt om kopij aan te leveren.
Daarnaast zoeken we een vrijwilliger die als taak krijgt de binnengekomen kopij in een template te zetten. Het daadwerkelijk verzenden is zo'n kleine taak dat één van de bestuursleden die er zelf bij doet. Het gaat om relatief kleine taken (dus geen dagwerk) maar ze moeten wel gedaan worden!
Wij zoeken dus geen vrijwilligers die (uitgebreide) stukken gaan schrijven. Het mag natuurlijk wel maar op zich zijn de coördinator en de eindredacteur nu uiterst urgent.

Reacties graag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het bestuur wenst u verder veel leesplezier!

Met vriendelijke groet,
namens het bestuur van HCC!beleggen,
 
 

 
 
 
Met Robot-beleggen meer winst maken.
Bron:  Johannes Wolffensperger, HCC!Beleggen
2019-hcc-beleggen-banner-172x80.png
Heb jij behoefte aan een goede beleggings-robot, om je beleggingsresultaten te verbeteren? Lees dan verder.


Misschien heb je gemerkt dat het bijzonder moeilijk is om te winnen van de grote beleggers met hun zware computers. En ook, dat veel (of alle?) robots die je moeten helpen om beleggingsbeslissingen te nemen, na de testperiode veel minder goed blijken te presteren.
De robots die ik heb geprobeerd, presteerden allemaal ondermaats. Maar misschien heb jij robots gevonden waarmee je wèl systematisch geld hebt verdiend - bijvoorbeeld in bepaalde markten of met bepaalde instellingen...
We willen binnen HCC!beleggen een project starten om uit te zoeken welke robots goed werken. En hoe we ze beter kunnen maken. Misschien wil jij daar wel tijd in  investeren.
Als je interesse hebt, lees dan verder, om te zien hoe je mee kan doen.

In het kort is ons plan als volgt:
1. Doel is om binnen 12 maanden een goed werkende beleggings-robot te presenteren aan de deelnemende leden in het project.
2. We beginnen met inventarisatie van ervaringen met robots, en tests met de meest belovende.
3. Gebruik van big data en zelflerende algoritmes lijkt me een veelbelovend spoor. Ik neem aan dat het daarmee zeker mogelijk moet zijn om beter kunnen presteren dan de meeste beleggers.
4. In het project is plaats voor geïnteresseerden met verschillende kenmerken en kwalificaties, onder wie beleggers, onderzoekers, big data specialisten, projectleiders.
5. We snappen best dat je niet op vergaderen en reizen zit te wachten. We werken samen in kleine groepen op internet, en overleg doen we ook via het web.
6. We komen de eerst keer WEL fysiek bijeen, in de marge van het Symposium op 26 oktober in De Bilt, waar we een plan bespreken.
7. Wil je die bijeenkomst helpen voorbereiden, laat het me weten.

Als je interesse hebt kun je me mailen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Johannes Wolffensperger
 
 

 
 
 
Naspers
Bron:  Jan Kolkman
stockpicker-signaal-250x41gr.gif

Jan-Kolkman-wt120x160.gif

Jan Kolkman, 

oprichter van Stockpicker-signaal
heeft tientallen jaren ervaring opgedaan met de belegging in aandelen bij een grote beleggingsmaatschappij en hij heeft zich daarna, via cursussen, symposia en heel veel lezen, gespecialiseerd in technische analyse. Hij hanteert diverse algemeen gebruikte indicatoren en daarnaast ook signalen uit eigen koker.

De Zuid-Afrikaanse onderneming Naspers wil haar internationale activiteiten in de tweede helft van dit jaar naar de beurs in Amsterdam brengen.
De onderneming is een Zuid-Afrikaans media-conglomeraat, dat voor zijn internationale activiteiten, dat wil zeggen alles buiten het thuisland Zuid-Afrika, een groter areaal aan beleggers zoekt.

De naam Naspers is afgeleid van De Nasionale Pers. Het was het moederbedrijf van de Nederlandstalige krant ‘Die Burger’. Inmiddels is de onderneming, opgericht in 1915, een heel ander concern geworden. Het is naar eigen zeggen een ‘wereldwijd consumenten-internet-concern’ geworden en ‘één van de grootste technologie-investeerders in de wereld’.
Naspers heeft een beursnotering in Johannesburg en in de Verenigde Staten op de Over-the-Counter markt.

Het ticker symbol luidt NPSNY. De noteringen in Berlijn, Frankfurt en Stuttgart stellen qua beursomzet in het aandeel Naspers bijzonder weinig voor. Naspers gaat 25 procent van die nieuwe onderneming, die voorlopig NewCo wordt genoemd, naar de Amsterdamse beurs brengen. De overige 75 procent blijft in handen van de Zuid-Afrikaanse moedermaatschappij.
20190601Naspers-Fig1.png
Te groot voor de beurs in Johannesburg
Dankzij het belang in Chinese Tencent Holdings telt het aandeel Naspers bijna voor een kwart mee in de benchmark index van de beurs in Johannesburg. Daardoor hebben veel Zuid-Afrikaanse institutionele beleggers aandelen moeten verkopen omdat hun weging in Naspers de limiet overschreed om in één aandeel te mogen beleggen.

Wat is de bedoeling van die aparte notering?
Tencent heeft op een koers van 40.86 US Dollar een beurswaarde van 390 miljard dollar. Naspers heeft een belang van 31,2 procent in Tencent. Die holding is dus 121.68 miljard dollar waard. Maar de beurswaarde van Naspers is op een koers van 42.80 US Dollar maar 92.44 miljard dollar. dus een forse onderwaardering van 29.24 miljard dollar of 31.6 procent.
Het bedrijf bestaat voor een groot deel uit een investering in het Chinese Tencent. Dat is aantrekkelijk omdat dat belang nu tegen een discount wordt gewaardeerd. Beleggers krijgen nu een kans om ervan te profiteren als de korting eruit loopt. Maar ook de andere activiteiten van het bedrijf zijn interessant. Naspers heeft start-ups en snelle groeiers in internet gerelateerde sectoren en is ook actief in maaltijdbezorging. Zo krijg je de nodige spreiding, plus een vast anker in Tencent.

Naspers is groot en heel gediversificeerd
De Naspers Group is met zijn dochterbedrijven actief in 120 landen en er werken in totaal circa 30.000 mensen. De 65-jarige Zuid-Afrikaanse miljardair Koos Bekker is vanaf eind jaren negentig Voorzitter van het Bestuur van Naspers, in welke tijd hij de ombouw van het mediabedrijf leidde.
Die forse onderwaardering willen ze in feite verkleinen door het bij een grotere groep beleggers onder de aandacht te brengen.
Hoofdkantoren staan in Hong Kong, Kaapstad en in het Nederlandse Hoofddorp. Dat hoofdkantoor in Hoofddorp wordt verplaatst naar de Amsterdamse Zuidas.

Een meesterzet leidt tot een fenomenale boekwinst
In 2001 kocht Naspers, onder leiding van Bekker, een belang van 46,5 procent in Tencent voor een bedrag van 32 miljoen US Dollar. Het belang van Naspers in Tencent is in 2004 wat verkleind door de beurs-introductie van Tencent. De waarde van het totale Tencent valt dan te becijferen op 100 / 46,5 maal 32 miljoen = 68.8 miljoen dollar. Naspers verkocht in 2018 een belang van 2 procent voor een bedrag van 11 miljard dollar, waardoor het belang daalde van 33,3 naar 31,2 procent.
Wanneer we dan die investering in 2001 vergelijken met de verkoop van vorig jaar dan zien we Naspers een boekwinst maken van 2,1 / 46.5 maal 32 miljoen = 1.45 miljoen dollar als investering in 2001 naar 11 miljard dollar als verkoopopbrengst in 2018. Dat is een groei van totaal 7585.21 procent in 17 jaar ofwel 69.1 procent per jaar gemiddeld.

Tencent’s diversificatie
Tencent is dominant in het digitale consumentenlandschap in China. Het is eigenaar van het leidende sociaal media platform, het Weixin en WeChat ecosyteem met 1.08 miljard gebruikers  per maand in het derde kwartaal van 2018 en het is wereldleider in mobile gaming. China is de grootste games markt in de wereld met 34,4 miljard dollar als geschatte omzet en Tencent is daarin goed gepositioneerd met  ongeveer 42 procent. Het is eigenaar van heel populaire mobile en PC games als de Honor of Kings, League of Legends en Clash of Clans. Het heeft ook aandelenbelangen in uitgevers van games als Riot Games, SuperCell, Epic Games (de uitgever van Fortnite) en Activision Blizzard.
Tencent is niet alleen maar een gaming onderneming. Social advertising maakt 13.8 procent uit van de omzet, waar dat bij Google en Facebook beide meer dan 80 procent uitmaakt. Social advertising zal waarschijnlijk een groter percentage van de groeiende taart gaan uitmaken.

Grootste aandeelhouders
De twee grootste aandeelhouders van Tencent Holdings zijn Keeromstraat 30 Beperk en Naspers Beleggings Beperk. Deze grootaandeelhouders hebben samen 53 procent van het stemrecht in handen. Deze twee overleggen met elkaar en stemmen gelijkluidend op voorstellen van de directie. Naspers Beleggings Beperk is voor 49 procent in handen van Heemstede Beleggings Beperk, een 100 % dochter van Naspers.

Gouden greep
De relatief grote investering in 2001 in de Chinese startup Tencent bleek een gouden greep. Tencent is nu de eigenaar van het messaging platform WeChat en een aantal betalingsApps en Mobile Games. Terwijl Tencent verreweg Naspers meest succesvolle investering is, boeken ook andere beleggingen succes. Zo verkocht Naspers vorig jaar mei zijn 11 procents belang in het Indiase e-commerce platform Flipkart voor 1.6 miljard dollar.

Moedermaatschappij houdt meerderheidsbelang
Naspers is nu als geheel beursgenoteerd in Zuid-Afrika, op de beurs van Johannesburg. Het concern houdt zelf 75 procent van de aandelen in het nieuwe bedrijf NewCo met de internationale activiteiten. Slechts 25 procent gaat dus naar de beurs in Amsterdam.

Het is bedoeling dat een deel van de huidige onderwaardering op de beurs wordt weggewerkt met de nieuwe notering in Amsterdam. Sommige beleggers willen hun geld liever investeren in een in Europa genoteerd bedrijf dan in een bedrijf in Zuid-Afrika.

Naspers zal niet alleen groot zijn in de verhouding tot de omvang van de gemiddelde onderneming op de Amsterdamse beurs, waar het nummer 3 zal zijn na Royal Dutch Shell en Unilever, maar zelfs in het Europese rijtje van technische ondernemingen staat Naspers met een beurswaarde van 92.44 miljard dollar maal een valuta van 0.8935 = 82.60 miljard euro op plaats nummer TWEE na het Duitse SAP (135 miljard euro), maar vóór het Nederlandse ASML (73), het Franse Dassault Systemes (35) en het Spaanse Amadeus IT (30).

Verder heeft Naspers in maart 2019, In een andere poging de Tencent-discount te reduceren, MultiChoice – de Afrikaanse pay-TV business - verzelfstandigd en op de beurs van Johannesburg gebracht. Dit heeft een beurswaarde van 3,5 miljard dollar.

Swiggy – een 25-procents belang in de in Bangalore (India) gevestigde maaltijdbezorger. dat een van de snelst groeiende startups is in India, gewaardeerd op meer dan 1 miljard dollar.

Naspers heeft een 22,75 procents belang in Delivery Hero en is daarmee de grootste aandeelhouder.

Naspers heeft verder onder meer belangen in
Mail.ru - het winstgevende Russische platform, dat een aanbieder is van e-mail maar ook een game-platform en zoekmachine,

Makemytrip - een online reisorganisatie uit India

OLX - vergelijkbaar met Marktplaats, dat groot is in landen als India en Brazilië.

Ctrip - een Chinese reisorganisatie, heeft blijkens een bericht van 26 april, zijn belang in MakeMytrip vergroot tot 49 procent doordat Naspers een deel van zijn belang hierin verkocht.

Te groot voor de beurs van Johannesburg
Naspers wil minder afhankelijk zijn van de beurs in Johannesburg. Nu is het aandeel goed voor maar liefst 25 procent van de belangrijkste index van die beurs tegen 5 procent vijf jaar geleden. Daarmee is het te groot geworden voor veel beleggers. Als je de index van die beurs zou volgen, moet je dus 25 procent van je vermogen in Naspers steken en dat vinden beleggers te veel van het goede. Spreiding is namelijk een belangrijk motto voor beleggers.

Wat cijfers (in dollars) van Naspers en van Tencent

  Naspers Tencent
Ticker symbol NPSNY TCEHY
Koers in US Dollars 42.80 40.86
Hoogste koers 52 weken 53.48 54.84
Laagste koers 52 weken 32.31 31.54
200-daags gemiddelde 39.12 34.93
Koers in % van gemiddelde 109.4 117.0
Beurswaarde 92.44 miljard 390.0 miljard
Koers/winst verhouding, historisch 6.80 30.15
Idem, prospective -- 22.70
Winststijging, prospective -- 32.8 %
Koersdoel 1 jaar, gemiddeld -- 55.90
Koersdoel 1 jaar, hoogste -- 57.86
Koersdoel 1 jaar, laagste -- 53.94
Aantal analisten -- 2
Volume, 3-maands gemiddelde 425.178 3.649.275

In september 2018 kondigde Naspers plannen aan om de video businesses als een stand-alone onderneming naar de beurs in Johannesburg te brengen.

En Naspers zit te denken over een beursnotering voor zijn internet businesses in Hong Kong, Europa of New York, waar het aandeel onder de aandacht van een bredere kring van aandeelhouders kan worden gebracht.
Wanneer Bob van Dijk, de Nederlandse CEO van Naspers, vooruit kijkt ziet hij het meeste beleggings- potentieel in maaltijdbezorging, mobile payments en classified ads.

Van Dijk zegt dat de sleutel voor Naspers’ succes ligt in de kwaliteit van het personeel, dat deels is weg gelokt bij Paypal, Mastercard, eBay, Facebook en Google.

Banden met Tencent
Naspers heeft ook voordeel van de nauwe banden die het heeft met Tencent, die een plaats op de eerste rij oplevert bij de innovatie in China. Het heeft ons duidelijk geholpen om trends te zien in andere delen van de wereld voordat anderen dit ontdekten, zegt Bob van Dijk.

Naspers zou de onbekende uitgever van kranten en operator van pay-TV services zijn gebleven, indien in 2001 niet gekozen zou zijn voor die belegging van 32 miljoen dollar in een destijds obscure Chinese web firma. Terwijl het succes van die belegging in Tencent Naspers de meest waardevolle onderneming van Afrika maakte, suggereert de beurswaarde dat beleggers geen waarde toekennen aan de andere sectoren van Naspers.

Het geheel overziende
Het geheel overziende kom ik tot de conclusie dat de beurs-introductie, die in het najaar 2019 zal plaats vinden, wel eens een uitslaande brand zou kunnen worden, vergelijkbaar met Adyen in juni vorig jaar. Adyen kwam op de beurs op een koers van 240 euro, maar de handel startte op een koers van 400 euro. En steeg door naar een all-time-high van 758,90 euro.
Het is jammer dat we als particulier niet kunnen inschrijven. Ik kan me voorstellen dat het begeleidend banken-consortium het te veel gedoe vindt om zich met die kleine postjes van particulieren bezig te moeten houden. En als de emittent, in dit geval dus Naspers, de mogelijkheid in te schrijven voor particuliere beleggers wel open zou willen houden, dit een extra fee zou kosten. Daardoor zullen we ons dus moeten richten op de beurshandel daarna.

Ik heb geen idee wat de introductie-koers van Naspers zal worden, maar wat ik wel voorzie is dat er veel belangstelling zal zijn voor deze aandelen en dat de moedermaatschappij Naspers, die een 75 procents belang in de nieuwe onderneming behoudt, na deze Initial Public Offering en wellicht ook in de aanloop daartoe, wanneer analisten en de pers de onderneming en het aandeel gaan belichten, een relatief heel mooie performance zal laten zien.
Wil je hierop inspelen, dan kun je vóór die beursgang in Amsterdam wat aandelen Naspers, de moedermaatschappij, Over-The-Counter in Amerika kopen. Al is dit ook mogelijk in Duitsland, maar daar is de beursomzet in verhouding erg klein.
 
 

 
 
 
Petitie Amerikaanse ETF
Bron:  Johan Brinkman, Beleggers Belangen
2019-hcc-beleggen-banner-172x80.png
Johan Brinkman van Beleggers Belangen organiseert een petitie met als doel Amerikaanse ETF's weer toegankelijk te maken voor de Nederlandse belegger. Nederlandse Brokers hebben deze ETF's uit hun aanbod verwijderd omdat de Engelse documentatie niet voldoet aan Europese regelgeving. Het gevolg is dat Nederlandse beleggers geen nieuwe posities in deze ETF's kunnen innemen.

Hieronder volgt de tekst die men per e-mail ontvangt na ondertekening van de petitie. Dezelfde tekst is ook te vinden op de site www.petities.nl.
DE PETITIE

Sinds 2018 geldt de Europese verordening PRIIP. Deze verplicht aanbieders van ETF's tot het leveren van informatie in de taal waarin zij hun producten aanbieden. Deze regel, bedoeld om beleggers te beschermen, heeft er toe geleid dat de beste Amerikaanse ETF's van de Nederlandse markt zijn gehaald.

Wij,

Nederlandse particuliere beleggers.

constateren

- Het aanbod van Exchange-Traded Funds (ETF), ook wel index-trackers genoemd, voor Nederlandse particuliere beleggers is verschraald.
- Als gevolg van de Europese wetgeving zijn beleggers verplicht om de duurdere en minder goede ETF's te kopen dan voorheen, met als gevolg een lager rendement.
- Beleggers willen dat de Europese Unie haar burgers in staat stelt om te beleggen in de beste ETF's.

en verzoeken

dat de Europese Unie haar burgers in staat stelt te beleggen in de beste ETF's. Daarom eisen wij dat de ETF's die in de VS minstens een miljard dollar onder beheer hebben weer beschikbaar worden voor de landen van de Europese Unie.

EINDE


Heeft u vragen over deze petitie? Neemt u dan contact op met de petitionaris via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
 

 
 
 
Somberheid troef
Bron:  Corné van Zeijl, Actiam
actiam-de-verantwoorde-vermogensbeheerder-200x70.png
cornevanzeijl-LI-120x160.jpg
Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM.
Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Zijn opleiding heeft hij aan de Haagse Hogeschoold gevolgd.


De experts waren afgelopen maand weer bijzonder somber. Dat heeft goed uitgepakt. De AEX ging met een knallende 5,4% naar beneden. 0,7% werd overigens veroorzaakt door het ex-dividend gaan van diverse aandelen.
Voor Juni is men nog somberder geworden. De belangrijkste reden is de handelsoorlog. Het zijn geen schermutselingen meer, maar het is nu echt in een oorlog ontketent. De hoop op een goede afloop lijkt vervaagd. U ziet duidelijk in de grafiek dat de experts nog niet veel somberder geweest zijn.20190601-Actiam-Fig1.png
20190601-Actiam-Fig2.png

Ook lange termijn erg somber
20190601-Actiam-Fig3.png
20190601-Actiam-Fig4.png

Bij de lange termijn antwoorden, kwam bijna overal de naam Trump voor. EN dat was meestal niet positief. Zijn negatieve invloed wordt hard gevoeld.. Ik kwam de volgende grafiek nog tegen met een analyse van Trump tweets. Die wil ik u niet onthouden.
20190601-Actiam-Fig5.png
Speciale vraag: handelsoorlog
De speciale vraag ging deze maand over de handelsoorlog. Uit de antwoorden is duidelijk af te leiden dat alle hoop op een snelle en goede afloop verdwenen is. Maar liefst 52% denkt dat de oorlog nog jaren kan gaan duren. 21% denkt dat na de handelstarieven de oorlog verder zal worden uitgevochten op het technologische vlak. 19% hoopt dat er toch nog een goede bijeenkomst tijden de G20 meeting in Osaka. Raar idee overigens dat premier May daar ook nog bij aanwezig zal zijn.
20190601-Actiam-Fig6.png
Toppers en floppers
De performance van de individuele aandelenkeuzes was niet best. Met name de keuzes voor ASR en ING kostten een hoop rendement. En ING kwam net in mei weer sinds lange tijd de lijst met toppers binnen. Ik denk dat beleggers erg bang zijn geworden van de mogelijke plannen om Commerzbank over te nemen. Aan de flopperskant had men beter niet voor AKZO en IMCD kunnen kiezen. De toppers daalden per saldo met 7,8%, terwijl de floppers met 4,2% naar beneden gingen. De IEX lezers waren ook niet geheel gelukkig met hun keuzes. Bij de toppers ging het nog wel, maar bijna al hun gekozen floppers (Adyen RELX AKZO en Ahold) deden het beter dan de index. Hun long/short portefeuille daalde met 5,0%.
20190601-Actiam-Fig7.png
Opvallend is dat zowel ING als ASR van de topperskant naar de floppers gaan. Nummer 1 is nu KPN geworden. Dat aandeel stond vorige maand ook al hoog bij de toppers. En heeft toen al haar dienst bewezen. Het aandeel steeg met 0,1% in een beurs die 5,4% daalde.
20190601-Actiam-Fig8.png
Ondanks de vakantie periode deden er toch nog 54 experts met de enquête mee. 
 
 

 
 
 
Federal Reserve
Bron:  Bram Voermans, ElkeWeekGeld
elkeweekgeld-200x70.png
BramVoermans-120x160.jpg
Bram Voermans

Bram Voermans is oprichter van www.ElkeWeekGeld.nl.

Als Registeraccountant en oud financieel directeur bij Shell weet hij veel van analyses, getallen, verbanden en rendementen. Gecombineerd met zijn 30 jaar lange beurservaring heeft dit geresulteerd in een robuust systeem dat elke week geld genereert met rendementen van meer dan 20% per jaar.

 “Whoever controls the volume of money in any country is absolute master of all industry and commerce.”
- James A. Garfield -
 
De machtigste centrale bank ter wereld is ongetwijfeld de Federal Reserve, beter bekend als FED. Het Federal Reserve System is een stelsel van 12 federale centrale banken in de Verenigde Staten en is ontstaan op 23 december 1913 toen de Federal Reserve Act door het congres werd geloodst. Hier ging overigens heel wat aan vooraf.


Onder aanvoering van John Pierpont Morgan, de grondlegger van JP Morgan, werd in 1912 in het geheim vergaderd op zijn privé(!)-eiland Jekyll Island. Een zevental topbankiers reisde op uitnodiging naar het eiland met een privérijtuig van een bekende bevriende politicus. De tocht moest uiterst geheim blijven. De aanwezigen waren afkomstig uit rijke Amerikaanse bankiersfamilies en de Rockefeller groep. Ook de Europese bankiershuizen Rothschild en Warburg waren vertegenwoordigd. Ze bespraken hoe ze het monopolie over de dollarcreatie naar zich toe konden trekken door een centrale bank op te richten naar Europees model.
Daarnaast is het Federal Reserve systeem in 1913 ingesteld als onderdeel van hervormingen in het bankensysteem door eerdere financiële crisissen, waarbij maar liefst 1748 banken failliet gingen.
Om deze centrale bank aan publiek en politiek te verkopen als een overheidsoperatie moest er een betrouwbare naam worden bedacht: The Federal Reserve. Hoewel de naam Federale Reserve anders doet vermoeden, is de bank geen eigendom van de staat maar privébezit van een aantal grote banken. Door het woord ‘Federal’ te gebruiken klonk het alsof het hier om een overheidsinstantie ging, een beeld dat bewust werd nagestreefd.

Het is de Federal Reserve dus uiteindelijk gelukt het monopolie op het drukken van de Amerikaanse dollar te verkrijgen. En wie dollars mag drukken, heeft de feitelijke macht. Garfield wist het al.
Vroeger waren de meeste centrale banken in handen van rijke banken (lees private personen). Pas in de loop van de twintigste eeuw kwamen de meeste centrale banken in handen van de overheid. Nog steeds is 100 procent van de Zwitserse centrale bank en 50 procent van de Belgische centrale bank in handen van private aandeelhouders.

Ook Grieken en Japanners kunnen aandelen kopen in hun centrale bank.
Van centraal bankieren wordt gezegd dat het, naast oorlog, drugs- en mensenhandel, een van de lucratiefste takken van sport is. Om een idee te krijgen hoe lucratief het is, kijken we naar de aandelenkoers van de Zwitserse centrale bank. Van de Schweizerische Nationalbank (SNBN) zijn 100.000 aandelen in private handen (48%), terwijl de rest van de aandelen in handen is van de verschillende regionale overheden en banken in Zwitserland. De handel in het aandeel van de Zwitserse centrale bank was tot een paar jaar geleden niet zo spannend, omdat de koers rond de 1000 Zwitserse frank per aandeel schommelde.

Dit veranderde echter midden 2016. Het aandeel is in een kleine 2 jaar gestegen naar bijna 9000 Zwitserse frank. Dat was een goede investering geweest, hoewel de koers daarna is teruggezakt naar het huidige niveau van ongeveer 5500 Zwitserse frank. Vanwaar die interesse in het aandeel? Misschien omdat deze bank inmiddels ook een aanzienlijk aandelenportefeuille van meer dan 135 miljard euro beheert. Gaat het goed met de waarde van deze aandelen, dan zou dat ook positief zijn voor de aandeelhouderswaarde van de Zwitserse centrale bank. Daar komt bij dat de Zwitserse centrale bank een aanzienlijke goudvoorraad en de spreekwoordelijke geldpers in handen heeft, waardoor het zo goed als uitgesloten is dat de aandelen in de toekomst waardeloos worden. Een veiliger fonds dan de Zwitserse centrale bank zul je waarschijnlijk niet vinden.

Het grootste nadeel van een belegging in deze centrale bank is het koersrisico en het gebrek aan liquiditeit. Omdat er maar een beperkt aantal aandelen in omloop zijn en er weinig in gehandeld wordt kan de koers sterk fluctueren. Zeker als er op één moment heel veel aandelen worden aangeboden of gekocht.
 
 

 
 
 
Paniek bij de short sellers
Bron:  Jan Kolkman
stockpicker-signaal-250x41gr.gif

Jan-Kolkman-wt120x160.gif

Jan Kolkman, 

oprichter van Stockpicker-signaal
heeft tientallen jaren ervaring opgedaan met de belegging in aandelen bij een grote beleggingsmaatschappij en hij heeft zich daarna, via cursussen, symposia en heel veel lezen, gespecialiseerd in technische analyse. Hij hanteert diverse algemeen gebruikte indicatoren en daarnaast ook signalen uit eigen koker.

Een aandeel dat in een periode van zes weken verACHTvoudigd is niet gewoon. Dan is er iets bijzonders aan de hand. Nou was het dan ook wel.
Begin mei kwam het aandeel van de vleesvervanger Beyond Meat naar de beurs, de Nasdaq in New York, op een koers van 25 dollar.


Dat was gelijk een seintje voor de belegger die geen stukken toegewezen had gekregen om alsnog wat van die aandelen te bemachtigen, maar niet voor hen die wel stukken hadden gekregen. Die wilden niet verkopen. Dus veel vraag en weinig aanbod heeft tot gevolg dat de koers lekker oploopt. De openingskoers op de eerste echte beursdag was dan ook 46 dollar. In de eerste weken daarna bleef de koers doorstijgen, zij het in een rustig tempo.

Toen waren er beleggers die dit aandeel wel wat aan de dure kant vonden, dus geen aandelen kochten, maar juist de andere kant op gingen. Zij gingen aandelen verkopen die ze nog niet hadden.

Zoals je weet doen die short-gangers dat met de bedoeling
 die stukken op een later tijdstip op een lager niveau terug te kopen.
Maar omdat je bij een verkoop een leveringsplicht hebt gingen zij aandelen lenen. En zoals bij elke leenovereenkomst spreek je een bepaalde termijn af en een tarief.
Helaas voor die shortgangers ging de koers niet dalen maar juist stijgen, waardoor zij het financieel moeilijk hebben gekregen. Naarmate de koers verder steeg ging het tarief waartegen geleend kon worden ook omhoog.
20190601-BEYOND_MEATFig1.png
En dan komt er een moment dat …
En dan komt er een moment dat de shortganger het besluit neemt zijn short-positie af te bouwen om een nog groter verlies te voorkomen door de aandelen, gewoon op de beurs, terug te kopen. Doordat hij haast heeft is er plotseling veel meer vraag dan aanbod, dus de koers gaat extra hard omhoog. Doordat Beyond Meat slechts 9,6 miljoen aandelen op de markt bracht en er medio juni dagen waren met meer dan 15 miljoen stuks omzet en op dinsdag 18 juni zelfs 23,8 miljoen, is het niet meer dan logisch dat er momenten waren van strubbeling. De koers opende die dag dan ook met een heel forse plus van 30 dollar of 17.6 procent. De koers steeg nog even door en maakte een all time high van $201.88.

Op dat moment hadden blijkbaar de meeste shortgangers hun positie geliquideerd en daalde de koers in een snel tempo en eindigde op 169.89, dat wil zeggen een verlies van 7 dollarcent voor de dag.

Terwijl het gebruikelijk is dat de koers-winst-verhouding een maatstaf is voor de aantrekkelijkheid van een aandeel is voor een onderneming die nog geen winst maakt min of meer usance de koers te vergelijken met de omzet. Die was op dinsdag 18 juni om half twaalf met 200 dollar rond de 52 in vergelijking met de omzet van het lopende jaar. Dat de koers op dat moment al belachelijk hoog was moge ook blijken uit het feit dat het gemiddelde koersdoel 83 dollar is en dat een aandeel dat de beurskoers bijna twee en een half  keer zo hoog is.

Het zakenweekblad Barron’s adviseerde beleggers recent het aandeel Beyond Meat te mijden, omdat het aandeel te snel te ver is gestegen. Zij vinden het aandeel ongelooflijk riskant zowel voor de gewone aandeelhouders als voor de short sellers.

Ook de bekende short seller Andrew Left van Citron Research vond het aandeel te hoog maar heeft zijn positie rond de 90 dollar toch maar afgebouwd, zij het met verlies.

Wat was nou eigenlijk de reden voor die fenomenale koersstijging ?
Het gaat in feite om de rol die van index-beleggers wordt verwacht. Want op 28 juni aanstaande gaat de Russell 1000 index van Amerika’s 1000 grootste publiek verhandelde aandelen zijn portefeuille opnieuw inrichten. Dat betekent dat elke onderneming met beurswaarde groter dan 2,4 miljard dollar daarin wordt opgenomen. En daar zit Beyond Meat belangrijk boven. Dus wordt elk index-fonds in feite gedwongen het aandeel te kopen en dan doet het er niet toe wat een aandeel kost.

Het resultaat zal volgens Rich Smith van The Motley Fool zijn:
Hoewel het moeilijk is voorspellingen te doen, speciaal als het om de toekomst gaat, zie ik dat er een heel goede kans is dat de komende 28e juni heel wat aandeelhouders door ‘bought the rumor’ en ‘selling the news’ het aandeel in plaats van omhoog deze aandelen omlaag zullen gaan.

Komt dit vaker voor: zo’n short squeeze ?
Er is in de zomer van 1987 door Elsevier een bod gedaan op de aandelen van de uitgeverij Kluwer, maar daar heeft Kluwer helemaal geen zin in. En Kluwer was op dat moment al in onderhadeling met Wolters-Samsom. Dus werden deze besprekingen in een hogere versnelling voortgezet en deed Wolters-Samsom ook een bod.
Gedurende de aanmeldingstermijn blijkt het nek-een-nek-race te worden: Beide bieders claimen dat bij hen iets meer dan 50 procent van de aandelen Kluwer bij heen is aangemeld.

Hoe kan dat ?
Het blijkt dat een aandeelhouder zijn stukken zowel bij Elsevier als bij Wolters-Samsom heeft aangemeld in de veronderstelling dat één van beide bieders een meerderheid zou hebben en dat de ander, de verliezer, de daar aangemelde stukken ook aan de winnaar zal aanbieden.
Intussen doet de aandeelhouder die dubbel heeft aangemeld, en daardoor dus een dubbele leveringsplicht heeft, zijn uiterste best aandelen te kopen van een aandeelhouder die wat traag is met aanmelden en die misschien nog even afwachtte of er een hoger bod zou worden uitgebracht.
Ik weet niet niet meer exact de hoogte van die beide biedingen, als ik me goed herinner was dat in de buurt van de 300 gulden, maar wel wat die paniekerige belegger uiteindelijk heeft moeten neertellen voor de stukken die hij miste: 3100 gulden.
Hier was dus duidelijk sprake van een short squeeze.

Wolters-Samsom werd uiteindelijk de winnaar met 51 procent van de aandelen, terwijl Elsevier met 49 procent bleef zitten, wat een belang van 33 procent betekende in de nieuwe combinatie Wolters Kluwer. Deze aandelen werden drie jaar later met een mooie boekwinst verkocht.
 
 

 
 
 
Hcc Beleggen interessegroep Computerbeleggersgroep-ZH
 
Computerbeleggersgroep-ZH
zh230x180.jpg HCC Beleggen IG Computerbeleggersgroep-ZH in de regio Zuid HollandSinds de oprichting in 2002 houden wij ons bezig met “Beleggen met behulp van de computer”. Het accent ligt daarbij op het vergroten van de kennis van het ontwikkelen en exploiteren van handelssystemen. Deze zijn vooral gebaseerd op methoden uit de kwantitatieve en statistische analyse. Uiteraard wordt daarbij ook aandacht besteed aan ondersteunende software. Regelmatig besteden we echter ook aandacht aan andere vormen van beleggen zoals Fundamentele analyse. Daarbij gaan we altijd uit van het beschrijven en bespreken van een gestructureerde aanpak die gebaseerd is op objectieve grondslagen. 
Wij komen 9 keer per jaar bijeen. Afwisselend in Berkel & Rodenrijs en Delft.
Klik hier voor meer info    Contactadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
 

 
 
 
Hcc Beleggen interessegroep CoSA
CoSA-370x215.png

CoSA, Computerondersteunde Selectie van Aandelen, gebaseerd op fundamentele analyse van bedrijven. Er wordt primair gekeken naar omzet, nettowinst, eigen vermogen, dividenden en winst per aandeel om de kwaliteit van een bedrijf te bepalen. Pas als het bedrijf kwalitatief aan minimum eisen voldoet wordt er naar de koersen gekeken.
Indien u meer wilt weten over de activiteiten van CoSA, kunt u de voorlopige CoSA-webpagina (klik hier), raadplegen of contact opnemen met de voorzitter: Jan van der Meulen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kunt zich met hetzelfde mailadres aanmelden voor het ontvangen van informatie, zoals de wekelijks verschijnende CoSA-nieuwsbrief en voor het verkrijgen van toegang tot de voor CoSA-leden beschikbare Europese CoSA/SSG-verzameling.
 
 

 
 
 
Hcc Beleggen interessegroep Noordbeleggen
groep Noordbeleggen is gestart in maart 2006 rond het beleggingsprogramma Vestics.Noordbeleggen
Inmiddelszijn wij verder gegaan in de boeiende wereld van het beleggen.
Zo doen we onze beleggingen op individuele basis en komen zo'n vijf keer per jaar bijeen. Het zijn 'interactieve' bijeenkomsten waarin nieuwtjes en ervaringen onder het genot van een kopje koffie worden uitgewisseld.
Naast het bespreken van het vaste onderwerp: de 'echte' portefeuille, komen ook onderwerpen als: ervaring met broker software, handelssystemen, indicatoren, werking van opties/turbo's enz aan bod.
Met als rode draad:
 - Selecteren van Aandelen.        - Selecteren van Opties.
 - Werking en selectie van Turbo's - Selecteren van Beleggingsfondsen
Benieuwd? Kom kom gerust een keer kijken of het iets voor je is. Mail voor meer info naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
 

 
 
 
HCC beleggen Website HCC beleggen Vacatures Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Downloads
Disclaimer: Deze publicatie komt tot stand op de redactie van beleggersonline.nl de website van de HCC IG Beleggen. Noch de mate waarin de berichten, voorgestelde scenario’s, risico’s en voorspellingen de marktverwachtingen weerspiegelen, noch de mate waarin zij in de realiteit zullen tot uiting komen, kunnen worden gewaarborgd. De voorspellingen zijn indicatief. De gegevens in deze publicatie zijn algemeen en louter informatief. Ze mogen niet worden beschouwd als beleggingsadvies. De schrijver(s) van deze publicatie en het bestuur van de HCC IG Beleggen en/of de Redactie van de Nieuwsbrief zijn derhalve niet aansprakelijk voor eventuele verliezen. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren, behaalde resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.
 
  inhoudsopgave adverteerders  indien niet gebruikt - rij mag weg