..
HCC-Beleggen-Nieuwsbrief-logo.gif
maart 2019
..

72beleggen-logo-final-Left-740x174.png
Het nieuwe symposium nadert snel schrijf je snel in nu het nog kan,
de aanmeldingen gaan snel.
 

Zaterdag 23 maart 2019 zet in je agenda !
Locatie: Cultureel & Vergader Centrum H.F. Witte, Henri Dunantplein 4, 3731 CL, De Bilt

Het thema voor dit symposium is zeer toepasselijk op het laatste half jaar:
“what Goes down Goes up”
20190301-symp72-wgugd-740x175.gif
Dit symposium hebben we  weer een aantal interessante sprekers die hun visie gaan geven op de gebeurtenissen op de markt, ons thema     “what Goes up Goes down” is zeer toepasselijk op de marktontwikkelingen. Zagen we eind 2018 de markt zeer snel naar beneden gaan dan lijkt het of in januari 2019 de knop is omgedraaid en zijn we met een nog grotere snelheid omhooggegaan.

De sprekers hebben verschillende onderwerpen, o.a. Dividend is heilig maar is het ook veilig?
foto-Alien-wb-120x160.jpgOf “De index verslaan met positioning seizing”.
De psychologie krijgt ook weer een plekje op dit symposium. Alien Oelen Jurjens, gaat met haar presentatie  “Stress? Brein in hogere versnelling” , in op de stressrespons, een belangrijk onderdeel van Stressmanagement, sleepspindles, hormonen, reële en irreële druk en arousal niveau bij stress allemaal zaken die optimaal presteren kunnen beïnvloeden.
Key note sprekers
•    Peter Siks
•    Nico Inberg
    Julius de Kempenaer
    Anne Grevinga
Andere sprekers
    Johan van der Meer
    Philippe Dassonville
    Alien Oelen-Jurjens
De fundamentele analyse van Anne Grevinga komt aan de orde in zijn lezing: Voor beleggen is Fundamentele Analyse een must!.
Anne heeft een grote groep volgers die regelmatig zijn seminars volgen en regelmatig van een nieuwe Top 10 worden voorzien.

Dus er is voldoende om te volgen, en iedereen kan wel weer iets gebruiken voor zijn of haar beleggingsplan, je pikt er altijd iets van op.

Ook zijn er op de beurs vloer weer diverse standhouders die iets nieuws in de aanbieding hebben voor jou of een demonstratie kunnen geven van de e.v.t. tools die ze in hun programma hebben.

Beursvloer aanbiedingen:

Diverse standhouders op de beurs vloer hebben speciale beurs aanbiedingen hieronder zijn er een aantal opgesomd waar de bezoekers van kunnen profiteren.
·    Keyword presenteert op de stand het nieuwe boek van Michael Ahrens: ‘Traden kun je leren’
·    Beterbeleggendandebank: op deze stand kunt kennismaken met de auteur Fred Hendriks van het boek “Beter beleggen dan de bank” . Iedere standbezoeker ontvangt een gratis e-book versie van “Beter beleggen dan de bank”
·    Analist: Bij bezoek aan de stand krijg je: een exemplaar van het het maandblad Analist Journaal evenals een gratis proefabonnement op Analist-Pro
·    HCC Beleggen werkgroep CoSA: geeft gratis software aan nieuwe werkgroep Leden

Schrijf je nu snel in voor dit Symposium!!!
HCC-leden: Gratis Entreekaart (inschrijven verplicht!)  >>klik hier
Niet leden: Entreekaart à €15,- >> klik hier

Meer informatie komt in de komende tijd beschikbaar. zie: symposium pagina op beleggersonline.nl 


Welk type belegger wil je zijn?
Bron:  Fred Hendriks, Beterbeleggendandebank.nl
BeterBeleggenDanDeBank_200x70.jpg
fredhendriks-120x160.jpg

Fred Hendriks

Adviseur (hoog) Dividend Beleggen en
auteur van het boek “Beter beleggen dan de bank” 
Fred Hendriks heeft carrière gemaakt in managementfuncties bij Amerikaanse ICT-bedrijven. Daar maakte hij kennis met hoog dividendbeleggen. Auteur van het boek ‘Beter beleggen dan de bank’.dat in 2017  enkele maanden op nummer 1 van de beleggingsboeken stond.
Via www.beterbeleggendandebank.nl worden beleggers op de hoogte gehouden en is een
actuele voorbeeldportefeuille beschikbaar.
De meeste analisten zijn er het over eens dat er mindere tijden zullen aanbreken v.w.b. de economische groei.

Zeker voor 2020 is de verwachting dat een groeivertraging zal optreden ook in de VS.
Daarmee lijkt waarschijnlijk, dat er ook een voorlopig einde komt aan de forse stijging van de aandelenbeurzen van de laatste jaren.
Ook de belastinghervormingen van Trump zijn dan misschien uitgewerkt. Op zichzelf is dit niets bijzonders; goede en slechte/minder goede tijden ”it’s all-in the game”.

Moeten we ons als belegger daarop voorbereiden en ……welk type belegger wil je zijn?

Drie type beleggers
Er zijn op hoofdlijnen drie type beleggers.
- De eerste soort belegger weet er veel van af, verdiept zich in de talloze van vormen van beleggen, gebruikt analysetools en volgt de beurs veelal dagelijks; kenners dus. Dit zegt natuurlijk niets over zijn of haar succes.
- Het tweede type belegger koopt en verkoopt fondsen, meestal aandelen of indexfondsen, en baseert zich daarbij zich op informatie uit de directe omgeving, een adviseur of de media en hoopt vervolgens op koerswinst. Zoals je weet gaat dat meestal niet goed.
- Het derde type belegger is de dividend belegger. Zijn/haar focus is vrijwel uitsluitend gericht op het ontvangen van dividend, liefst elk jaar meer.  De dividend-belegger is gericht op direct inkomen uit zijn spaargeld/vermogen maar is uitermate schaars in Nederland, zeker in vergelijking met de VS.  Hoe komt dat toch?

Keep it simpel, denk eens aan inkomensgericht beleggen

Succesvol beleggen is al moeilijk genoeg en velen willen er daarom (nog) niet aan beginnen. Vele spaarders laten dan ook hun geld gewoon op de bank staan tegen 0 % rente en betalen er ook nog eens belasting over. Dat schiet niet op dus.  En…… waar kun je succesvol beleggen eigenlijk leren, alleen via (dure) generieke cursussen lijkt het. Diegenen die wel de stap zetten beginnen meestal ook nog eens zonder plan en strategie.
(Hoog) Dividend beleggen is de meest eenvoudige vorm van beleggen met vrijwel altijd een positief resultaat op termijn.  Iedereen kan het spelenderwijs leren omdat het een zeer gerichte en begrijpbare manier van beleggen is. Zo heb je je eigen beleggingsstrategie al te pakken en ontvangt je onmiddellijk inkomen uit je (spaar)geld, ook wel inkomensgericht beleggen genoemd.
Je kunt immers uitsluitend beleggen in succesvolle Amerikaanse fondsen en bedrijven, die meestal jarenlang een constant dividend/rente uitkeren (tussen 8 en 12 %). Dividendbetalers zijn daarom bijna altijd gezonde ondernemingen, zodat je niet dag en nacht op je portefeuille hoeft te letten, uitzonderingen daargelaten. Wat is daarvoor nodig?

Spreiding: alle typen hoogdividend-fondsen onder een dak
In de VS bestaan ruwweg 7 typen fondsen die als Hoogdividend-fondsen kunnen worden aangemerkt. Voor een goede risicobeheersing is een goede spreiding vereist over alle categorieën. Een gespreide (Amerikaanse) dividend portefeuille moet ondermeer bestaan uit REITs (Real Estate Investment Trusts), preferente aandelen, Closed end Funds, babybonds en meer. Deze fondstypen bieden vaak jarenlang een hoog (vast) dividend met veelal een beperkt risico.

Baby Bonds
Steeds meer (dividend)investeerders ontdekken ook de babybonds als en van de 7 fondstypen binnen een hoogdividend-portefeuille, in feite een “hoog rentefonds”.
Babybonds zijn schuldbewijzen, die door een bedrijf worden uitgegeven. Een bedrijf doet dit omdat men geld nodig heeft (leent) maar daarvoor geen aandelen wil uitgeven. Men kiest dan voor een eenvoudiger weg door middel van het uitgeven van (kleine) schuldbewijzen (babybonds), die je op de beurs kunt kopen. Babybonds zijn weer zo’n typisch Amerikaanse “formule” om ook kleine (particuliere) investeerders in de gelegenheid te stellen “mee te doen”.
Babybonds hebben meestal een vaste looptijd en bieden een vaste vergoeding, die als rente wordt gezien. Daarom betaal je ook geen (0%) bronbelasting over de ontvangen rente. Meestal wordt deze vergoeding per kwartaal uitgekeerd. Aan het einde van de looptijd wordt de schuld afgelost. Babybonds hebben veel overeenkomsten met preferente aandelen, maar het zijn dus geen aandelen.
De meeste babybonds hebben een nominale (uitgifte) waarde van 25 dollar.
De rente die je ontvangst op de bonds is meestal tussen 5 en 8 procent.
Babybond hebben meestal een beperkt risico en de koersen fluctueren gewoonlijk nauwelijks. Je hebt dus een “rustige belegging” met een vast “inkomen”; je kunt echter nauwelijks op koerswinst rekenen.  Houders van babybonds krijgen altijd als eerste uitbetaald boven gewone en zelfs preferente aandeelhouders, wanneer een bedrijf onverhoopt in de problemen komt. Een rustig idee en de ontvangen rente is ook nog eens belastingvrij!

Hcc Beleggen interessegroep CoSA
CoSA-370x215.png

CoSA, Computerondersteunde Selectie van Aandelen, gebaseerd op fundamentele analyse van bedrijven. Er wordt primair gekeken naar omzet, nettowinst, eigen vermogen, dividenden en winst per aandeel om de kwaliteit van een bedrijf te bepalen. Pas als het bedrijf kwalitatief aan minimum eisen voldoet wordt er naar de koersen gekeken.
Indien u meer wilt weten over de activiteiten van CoSA, kunt u de voorlopige CoSA-webpagina (klik hier), raadplegen of contact opnemen met de voorzitter: Jan van der Meulen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kunt zich met hetzelfde mailadres aanmelden voor het ontvangen van informatie, zoals de wekelijks verschijnende CoSA-nieuwsbrief en voor het verkrijgen van toegang tot de voor CoSA-leden beschikbare Europese CoSA/SSG-verzameling. 


Talking About…Risico’s
Bron:  Robert van Beek
2015-RvBeek-lores-120x160.gif

Robert van Beek

Consultant, auteur, uitgever van meer dan 15 boeken over beleggen, planning & Behavioral Finance, persoonlijke groei en management trends.
Lid Behavioral Economics Cie van CFA VBA Netherlands.Member editorial board Journal of Financial Therapy. Member of Financial Planning Association FPA USA. Guestlectures op diverse Universiteiten en Hogescholen in Nederland, België, VS waaronder Kansas, Florida, UCLL, HoWest, VUB, Erasmus alumni, Vlerick Amlumni,... Opleiding: Certified Financial Planning Professional CFP (2010). Master in Financieel Management Ondernemingen, VLEKHO (1999). 
website: http://www.robertvanbeek.eu

Beleggers willen rendement en zijn altijd op zoek naar een beter begrip over hoe financiële markten en prijsvorming werken.
Evidence Based en Factor Based Investing helpen je om beter begrip te krijgen op wat er allemaal gebeurt in de beleggingswereld.


Ook als je eens goed naar risico kijkt dan blijkt dit niet zo eenvoudig. We praten allemaal over risico’s. Zowel de beleggers, institutioneel als particulier, zowel de adviseur als de klant.
Maar als we dan over risico praten, hebben we het dan altijd over hetzelfde? Of praten we naast elkaar, omdat de één wat anders bedoelt dan de ander. OF blijkt dat achteraf pas, als het te laat is.
Nu dat is op zich al een risico natuurlijk! Want op zoek gaande naar rendement, eventuele onevenwichtigheden en ook kansen is het zeker zo belangrijk om te weten welke risico’s er spelen.
Want meer risico, betekent ook dat je als belegger meer rendement daarvoor terug wilt zien. Maar meer risico betekent ook dat je uiteindelijk met minder geld aan het einde van de rit misschien je beleggingsavontuur af moet sluiten…  We mogen niet uit het oog verliezen dat inzicht en begrip maar ook risicomanagement zeker zo belangrijk, misschien nog wel belangrijker zijn, dan het nastreven van grote winsten, en deze op korte termijn proberen te realiseren. Na in mijn vorige bijdrage stilgestaan hebben bij Evidence-based beleggen en Factor-based beleggen, wat een vorm is van Evidence-based beleggen, neem ik u nu graag mee in de wondere wereld van risico’s.

Risk, Risico, Risque…
De eerste beschrijving van Risk is terug te vinden in The Oxford English Dictionary in 1655: The possibility of loss, injury, or other adverse or unwelcome circumstance: a chance or situation involving such apossibility.
In 2004 werd een paper gepubliceerd: Understanding and managing risk attitude door David Hillson en Ruth Murray-Webster waarin de vaagheid en complexiteit rond risico al eerder aangekaart werd. In 2016 heeft in samenwerking met Dr Andre Vedolin van London School of Economics een onderzoek plaatsgevonden wat resulteerde in een paper: Moving towards a consistent Risk Language.
In deze paper wordt onderzocht of er een behoefte is en hoe effectief het zou zijn als er op een duidelijke en consistente standaard manier gecommuniceerd zou worden door de financiële industrie en de (beleggende) klant. In dit onderzoek is men gestart met termen te identificeren die te maken hebben met de risico tolerantie (zeg maar hoe beleggers aankijken tegen risico’s) en beleggingsrisico’s in zijn algemeenheid.
Er is al zolang we beleggen een consensus bij iedere belegger over de hele wereld dat hoe meer risico je loopt, hoe hoger je verwacht rendement, je beloning, mag en moet zijn. Maar er is geen consensus over wat precies die risico’s zijn laat staan een standaardbeschrijving van beleggingsrisico’s. Voor het eerst is met dit onderzoek en deze paper een poging gedaan. Wat resulteerde in… meer dan 75! verschillende risico’s.

Als je start met beleggen...
Dan wordt er eerst een risicoprofiel opgemaakt. Want dit profiel zou helpen bij het bepalen van: het optimale beleggingsrisico voor een belegger rekening houdend met het vereiste risico, de risicocapaciteit en de risicotolerantie. Telt u even mee, 5x het woord risico in één korte zin van 17 woorden.
En hoe bepalen we het risicoprofiel? Snel, kort en bondig, aan de hand van een multiple choice vragenlijst waar we niet te veel tijd aan willen verliezen. Want de markt biedt opportuniteiten en kansen om geld te verdienen.
Eind december en de daaropvolgende maanden werd maar weer eens duidelijk hoe risico’s plots kunnen opduiken en als sneeuw voor de zon verdampen. Hetzelfde geldt voor rendementen trouwens. De jaarwinst van 2018 was in enkele dagen verdampt. Terwijl in januari de markt weer terug omhoog spurtte tot meer dan 10% in de plus.  "What goes up, can go down… What goes down, goes up!"  blijken ook nu, op zeer korte termijn herhalende, passende beurswijsheden. Maar dit bevestigt maar weer eens dat er nog steeds, wereldwijd, door beleggers anders gekeken wordt naar economische ontwikkelingen, marktgebeurtenissen, emoties, koersen, prijzen, rendementen en inderdaad risico’s! AFM heeft trouwens met zijn prioriteiten voor haar toezicht in 2019 ook als prioriteit 1 staan: het verkleinen van ongewenste risico’s in de financiële markten, welke voortborduren op de vorig jaar onder ook prioriteit 1 genoemde top 10- risico’s.

Als je wil starten met op een degelijke manier beleggen...
Rendementen hebben we niet in de hand. Sommige beleggingsgoeroe’s denken hier anders over en zijn het niet met mij eens. Ik ben altijd, en nog steeds, voorstander geweest van je focus te leggen op dingen die je wel in de hand hebt en die belangrijk voor je zijn. Zaken waar je grip en controle op uit kunt oefenen.
Dat wil zeggen dat je jezelf niet moet laten leiden door emoties of wat er allemaal in de wereld, elke seconde van de dag, om je heen gebeurt. Je kunt dit niet beïnvloeden maar wel rekening hier mee houden in de manier waarop je met je beleggingen omgaat. En ook afspraken (met jezelf) maken over hoe om te gaan met risico’s.

No Risk, no glory, dat klopt. Bij beleggen is er altijd sprake van risico’s. Maar vergeet niet, een risico is pas een risico als je jezelf hieraan blootstelt. En je kunt jezelf wapenen tegen bepaalde risico’s. Maar dan moet je natuurlijk wel weten welke risico’s je loopt en wat die risico’s zijn. En die risico’s zijn nog steeds niet voor iedereen hetzelfde of altijd duidelijk.  

Wil je jezelf verder verdiepen? Recent is gepubliceerd Talking About … Risks, een lexicon met meer dan 75 risicobegrippen uit de financiële en beleggingswereld beschreven in het Engels, Nederlands en Frans. In Nederland en België is deze uitgave verschenen in een samenwerking tussen Paul Resnik met Robert van Beek en met Ben Granjé. http://www.robertvanbeek.eu 


Focus op de bekende bekendheden
Bron:  Hendrik Oude Nijhuis, Beterinbeleggen.nl
Beter-In-Beleggen203x27.png
Hendrik-Oude-Nijhuis-120x160.jpg
Hendrik Oude Nijhuis

Auteur, oud bestuurslid HCC Beleggen en BSC Duitenberger.
Oprichter Warrenbuffet.nl
Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in ‘s werelds beste beleggers. Hij is medeoprichter van Beterinbeleggen.nl en zijn bestseller over Warren Buffett is via de website http://www.warrenbuffett.nl/ gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.


De voormalige minister van Defensie van de Verenigde Staten Donald Rumsfeld stelde - vrij vertaald - eens het volgende:
"Er bestaan 'bekende bekendheden', dit zijn de zaken die we weten.  En er zijn 'bekende onbekenden' oftewel zaken waarvan we weten dat we ze niet weten. En dan zijn er nog 'onbekende onbekenden', zaken waarvan we niet weten dat we ze niet weten."

Het is opmerkelijk hoeveel tijd beleggers spenderen aan de zogeheten bekende onbekenden. Denk bijvoorbeeld aan de Brexit-ontwikkeling, de groei in China, grondstoffen, de ontwikkeling van de olieprijs, beleid van centrale banken en uitkomsten van politieke verkiezingen.

Tweede orde-effect
Probleem is niet enkel dat bekende onbekenden zich dikwijls lastig - zo niet onmogelijk - laten voorspellen. Bijkomend punt voor beleggers is dat tevens ingeschat moet worden wat reeds in de koersen is ingeprijsd, en hoe de aandelenmarkt op een bepaalde ontwikkeling zou reageren. Nou, succes daarmee...
Dan zijn er nog de genoemde onbekende onbekenden, ontwikkelingen van mogelijk grote invloed die vooralsnog door vrijwel niemand worden opgemerkt. Denk bijvoorbeeld aan de terreuraanslagen van september 2001. Het is onmogelijk de gevolgen van iets te voorspellen waarvan je geen weet hebt.

Een indirect gevolg van het al te zeer focussen op bekende onbekenden is dat beleggen opschuift richting gokken (een bepaalde verkiezingsuitslag wordt werkelijkheid, of niet) en - heel wel mogelijk - dat minder in aandelen wordt belegd dan rationeel zou zijn. Gevolg is het mislopen van rendement en over langere periodes bezien is dit negatieve gevolg bijna niet te overschatten.

Focus op bekende bekendheden
Waar bij beleggen dan wel op te focussen? Neem een voorbeeld aan 's werelds beste belegger en focus vooral op de bekende bekendheden.

Beleg gespreid in goede bedrijven oftewel bedrijven met een sterke competitieve positie, gunstige vooruitzichten voor de langere termijn en met een aandeelhoudersvriendelijk management. Aandelen van dergelijke bedrijven tenderen uiteindelijk opwaarts.

Waak ervoor zelfs voor de allerbeste bedrijven niet een al te hoge prijs te betalen (dan duurt het lang voordat de intrinsieke waarde dat prijsniveau overtreft!) en focus evenmin op de koersontwikkeling op korte termijn. Menig belegger zou beter af zijn door - in lijn met Warren Buffett - vooral te focussen op de zogeheten bekende bekendheden, en wat minder op de bekende onbekenden....

Hcc Beleggen interessegroep Noordbeleggen
groep Noordbeleggen is gestart in maart 2006 rond het beleggingsprogramma Vestics.Noordbeleggen
Inmiddelszijn wij verder gegaan in de boeiende wereld van het beleggen.
Zo doen we onze beleggingen op individuele basis en komen zo'n vijf keer per jaar bijeen. Het zijn 'interactieve' bijeenkomsten waarin nieuwtjes en ervaringen onder het genot van een kopje koffie worden uitgewisseld.
Naast het bespreken van het vaste onderwerp: de 'echte' portefeuille, komen ook onderwerpen als: ervaring met broker software, handelssystemen, indicatoren, werking van opties/turbo's enz aan bod.
Met als rode draad:
 - Selecteren van Aandelen.        - Selecteren van Opties.
 - Werking en selectie van Turbo's - Selecteren van Beleggingsfondsen

Benieuwd? Kom kom gerust een keer kijken of het iets voor je is. Mail voor meer info naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 


Advertorial
elkeweekgelg-logo-432x90.jpg

Op zoek naar meer rendement op je vermogen?


Vallen de beleggingsresultaten van de bank of vermogensbeheerder tegen? Wist je dat meer dan 90% van de professionals het niet beter doet dan de index. En dat duurbetaalde vermogensbeheerders in dezelfde valkuilen trappen als particulieren?

Wie wil er meer dan 0,1% rente op zijn bankrekening? Ook ik heb mijn vermogen door anderen laten beheren en heb daar slechte ervaringen mee. Daarnaast heb ik ook zelf belegd en 80% van de particuliere beleggers maakt structureel verlies. Ik heb echt alles geprobeerd en ben er na vele jaren achter wat wel werkt en wat niet.

Al deze goedwerkende elementen heb ik met elkaar gecombineerd in
een eigen ontworpen systeem. Als Registeraccountant en oud financieel directeur bij Shell weet ik veel van analyses, getallen, verbanden en rendementen. Naast mijn 30 jaar lange beurservaring heeft dit mij geholpen een robuust systeem te maken met rendementen van meer dan 20%.  Wekelijks geeft de informatie uit mijn systeem aan welke optiepositie moet worden ingenomen. Dit is erg eenvoudig en kost slechts enkele minuten per week. En dat kan al met een vermogen van 5000 euro.

Bram-Voermans-250x198.jpg


Onderneem nu actie
Laten we er samen voor zorgen dat we voortaan 20 procent rendement op ons vermogen hebben en neem een  abonnement op ElkeWeekGeld.nl!
 


Lente dip in expert sentiment
Bron:  Corné van Zeijl, Actiam
actiam-de-verantwoorde-vermogensbeheerder-200x70.png
cornevanzeijl-LI-120x160.jpg
Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM.
Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Zijn opleiding heeft hij aan de Haagse Hogeschoold gevolgd.Men heeft lichte pessimisme verruilt voor een flinke hoeveelheid somberheid. Het lijkt wel of men last heeft van een lentedipje. Maar ja er zijn wel genoeg reden om somber te zijn.
Meet dan de helft van de ondervraagden verwachting een daling van de AEX in maart. En slechts 16% een stijging.

De keuzes voorde individuele aandelen waren slecht.
En maart is ook niet goed begonnen.
Met heeft RELX als topper gekozen en dat aandeel ging op de eerste maart dag met 7% onderuit.

Maar goed het is nog een lange maand.


De beurzen zijn afgelopen maand flink doorgestegen. Een plus van maar liefst 4%. Dat hadden de experts niet verwacht. Ze had kortstondige optimisme ingeruild voor een lichte mate van somberheid.
DE AEX is weliswaar gestegen, maar de fundamentele omstandigheden zijn niet zoveel is veranderd, immers de economische - en de winstverwachtingen blijven dalen. Bovendien zijn de Italiaanse zorgen zeker nog niet weg, aldus sommige experts.
De geluiden en tweets van Trump voer de Duitse auto-industrie zijn ook zorgwekkend. In het slechtste geval zou dat wel eens erg negatief voor Europa kunnen uitpakken. Natuurlijk heeft de US daar overigens zelfs dan ook veel last van.
En bij de volgende enquête weten een stuk meer over Brexit. De experts zijn niet gerust op een goede afloop. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het sentiment sterk is verslechterd.
Slecht 19% verwacht de AEX eind van maart meer dan 2% hoger zal staan. En maar liefst 52% gaat van een daling uit. Per saldo dus -32%, daarmee komt deze score in de somberte top 10. Misschien is er sprake van een lente dipje?
20190301-actiam-fig1-740x238.gif
20190301-actiam-fig2-247x83.png
Ook op lange termijn veel somberheid
De lange termijn vooruitzichten waren sowieso al een heel stuk terughoudender. Maar dat is nu ook flink verder weg gezakt. 16% verwacht een stijging van meer dan 6% in het komende halfjaar. 34% gaat van een daling uit.
20190301-actiam-fig3-740x267.gif
20190301-actiam-fig4-247x83.png
Slechte aandelenkeuzes
In een verdergaande rally doen de minder aandelen het over het algemeen goed. Dat was duidelijk terug te zien in de uitstekende performance van Altice +11%, Randstad +12% en Signify +8%.
Bij de toppers deed alleen ING het goed met een mooie stijging van 13%.
Maar een dergelijk long/short portefeuille zou hebben geresulteerd in een verlies van maar liefst 4,8%. Dat is redelijk dramatisch.
De keuze volgens de particuliere beleggers volgens IEX, kwam ongeveer neutraal uit. Het verschil zat hem vooral in dat zij ASML bij de toppers hadden gezet (+5%) en Unibail bij de loser (-10%).
20190301-actiam-fig5-740x187.png
Maart begint met flinke misser
De experts hadden er zin in. Na de min van afgelopen maand wilde het goed maken en dus koos men RELX, want dat aandeel was opvallend achtergebleven.
Sinds begin 2018 is Wolters Kluwer met 33% gestegen en RELX maar met 5%, terwijl de bedrijven redelijk gelijk zijn qua geografisch profiel.
Dus RELX leek niet zo’n vreemde keuze. De enquête stond open tot en met 28 februari. En op 1 maart kwam het bericht naar buiten dat RELX een hele grote klant was kwijt geraakt en ging de koers met 8% onderuit.
Dat is een slecht begin van de maand. Maar goed er zijn nog 30 dagen over om het goed te maken. Altice heeft men gewoon weer bovenaan bij de floppers gezet.
20190301-actiam-fig6-740x91.png

Er deden 68 professionals met de enquête mee. 


Ed Yardeni: ‘aandelen zullen blijven stijgen ondanks teruglopende inkomsten’
Bron:  Roland Kok, Analist.nl
analist.nl200x42.gif
2017-Ronald-Kok120x160.jpg


Ronald Kok (RBA) 

Financieel analist, entrepeneur en uitgever van o.a. Analist.nl
Na zijn economie opleiding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, VBA aan de VU  Universiteit van Amsterdam bleef hij zich verder specialiseren w.o. EFFAS , en  focust hij zich nu vooral op financiële analyse en de praktische toepasbaarheid van beleggingsstrategieën. Zijn aandachtsgebieden zijn vooral de Amerikaanse en Europese aandelen. Daarnaast focust Ronald zich ook op derivatenstrategieën, asset-allocatie en risicomanagement.
Na gelijk te hebben gekregen over de fluctuerende aandelenmarkt heeft hij nu een nieuw doelwit: de analisten die voorspellen dat teruglopende inkomsten de markten spoedig zullen opbreken.

“Er is terughoudendheid omdat de inkomsten voor de eerste helft van dit jaar waarschijnlijk hetzelfde zijn als voorgaande jaren, misschien zijn ze zelfs iets  lager.
Maar ik denk dat we daarna de economie weer zullen zien groeien, gecombineerd met
groeiende inkomsten.”


Yardeni zei dit afgelopen woensdag op CNBC’s Trading Nation.


 De huidige cijfers en resultaten laten betekenen voor hem niets meer dan een korte pauze in de groei.
Earnings-slowdown-Ed-Yardeni-370x140.gifSpeel video op cnbc.com: klik hierIn een artikel van vorige week schrijft Yardeni, die de afgelopen decennia een naam opbouwde als strategisch adviseur voor investering van Deutsche Bank en Prudential: “Waarom blijven de aandelenprijzen stijgen na het dieptepunt in december, terwijl iedereen het enthousiasme probeert te temperen met waarschuwingen over inkomsten, terwijl sommige paniekzaaiers zelfs zeggen dat we nog verder zullen dalen zodra de bedrijfsresultaten over dit jaar naar buiten komen? Goeie vraag.”

Het ideale beleggersklimaat
Met een lage rente op Amerikaanse staatsobligaties en sterk stijgende aandelenkoersen, is dit volgens Yardeni het ideale beleggersklimaat. “Op Tweede Kerstdag (toen de markt zich begon te herstellen, red.) zei ik al dat ik vond dat investeerders eindelijk weer bij zinnen kwamen. Ik gaf toen al aan dat we waarschijnlijk geen recessie zouden krijgen en dat de enorme verliezen in het vierde kwartaal vooral een paniekreactie waren geweest. En inderdaad, we zijn nu in een mum van tijd weer terug bij af.”

De S&P 500 steeg 19% sinds het dieptepunt in december. Een stijging van nog 5% en de index bereikt het record van 2.940 van september 2018. Yardeni denkt dat de S&P dit jaar nog een hoogte van 3.100 punten zal bereiken. “Het duurt gewoon wat langer,” zei hij, nadat hij dit record eerder al had voorspeld voor 2018.

Hcc Beleggen interessegroep Computerbeleggersgroep-ZH
 
Computerbeleggersgroep-ZH
zh230x180.jpg HCC Beleggen IG Computerbeleggersgroep-ZH in de regio Zuid HollandSinds de oprichting in 2002 houden wij ons bezig met “Beleggen met behulp van de computer”. Het accent ligt daarbij op het vergroten van de kennis van het ontwikkelen en exploiteren van handelssystemen. Deze zijn vooral gebaseerd op methoden uit de kwantitatieve en statistische analyse. Uiteraard wordt daarbij ook aandacht besteed aan ondersteunende software. Regelmatig besteden we echter ook aandacht aan andere vormen van beleggen zoals Fundamentele analyse. Daarbij gaan we altijd uit van het beschrijven en bespreken van een gestructureerde aanpak die gebaseerd is op objectieve grondslagen. 
Wij komen 9 keer per jaar bijeen. Afwisselend in Berkel & Rodenrijs en Delft.
Klik hier voor meer info    Contactadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 


Crowdfundingplatformen verbeteren hun informatieverstrekking
Bron:  AFM, 28 februari 2019
AFM-Onderzoek-sh225x100.gif

Crowdfundingplatformen in Nederland met een vergunning of ontheffing voor het bemiddelen in opvorderbare gelden hebben hun informatieverstrekking aan investeerders flink verbeterd.

Dit geldt vooral voor informatie over betalingsachterstanden en de projectinformatie op hun website. Dat concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op basis van een self-assessment door 47 crowdfundingplatformen.


Onderzoek van de AFM in december 2017 wees uit dat de informatieverstrekking door crowdfundingplatformen onder de maat was. Meer dan de helft van de platformen geeft nu aan direct verbeteringen te hebben doorgevoerd naar aanleiding van aanbevelingen van de AFM.
Dat betreft onder meer betere informatie over betalingsachterstanden, afboekingen en nettorendementen. Ook geven platformen aan de projectinformatie op hun websites te hebben verbeterd.
Self-assessment: over organisatie en activiteiten
De AFM heeft in 2018 het self-assessment naar 47 crowdfundingplatformen gestuurd. De platformen deelden hierin informatie over hun verdienmodel, informatieverstrekking, vermogensscheiding en de naleving van voorschriften. De AFM toetst de informatie niet.

Te weinig informatie over beleid bij staking activiteiten
Van de 47 platformen geven 9 aan geen informatie te verstrekken over hun strategie en beleid wanneer het platform haar activiteiten zal (moeten) staken. Investeerders weten daardoor niet goed wat er gebeurt als een platform in de financiële problemen raakt of er zelf voor kiest om te stoppen. De AFM is van mening dat hier nog winst valt te behalen voor platformen in de verdere professionalisering van de sector.

Intrekken ontheffing inactieve platformen
Een aantal platformen geeft aan dat zij in de tweede helft van 2017 en de eerste helft van 2018 nauwelijks omzet behaalden. Vijf daarvan geven aan dat zij waarschijnlijk geen projecten meer plaatsen. Zij zullen de AFM verzoeken hun ontheffing in te trekken. Voor sommige leidt dat tot een afwikkelingstermijn voor de lopende leningen.

Voorschriften niet altijd nageleefd
Voor crowdfundingplatformen met een vergunning of ontheffing voor het bemiddelen in opvorderbare gelden zijn er voorschriften. Dat zijn bijvoorbeeld: het maximaal te investeren bedrag per platform, het advies om maximaal 10% van het vrij belegbare vermogen te investeren in crowdfunding en transparantie over betalingsachterstanden, afboekingen en nettorendementen. Een aantal platformen voldoet niet aan alle voorschriften. De AFM neemt contact op met deze platformen.

Voorschriften opnieuw tegen het licht
 De AFM zal ook de effectiviteit van de huidige voorschriften beoordelen. De toegenomen professionaliteit van de sector en de voorbereiding op een nationaal en Europees wettelijk kader voor crowdfundingplatformen vragen mogelijk om aanpassingen van deze voorschriften. 


HCC Beleggen bestuur zoekt nieuwe leden.
https://static-beleggen.hcc.nl/images/banners/HCC-Beleggen-logo-2014-435x82.gif

Wat doe jij met je geld?
En met je vrije tijd?

HCC!beleggen is voortdurend op zoek naar actieve vrijwilligers.


Op dit moment
zoeken we dringend leden die willen plaatsnemen in het bestuur.

Ben jij een enthousiaste belegger en wil je ook wat doen voor onze vereniging? Meld je dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van HCC!beleggen.


Wat wil je doen?
Er is behoefte aan vrijwilligers die zich met verschillende zaken willen bezighouden. Zo zoeken we mensen die graag in het bestuur willen plaatsnemen, symposia en andere bijeenkomsten organiseren, verschillende redacteuren voor diverse werkzaamheden, maar ook zijn we opzoek naar mensen die graag contacten onderhouden met bijvoorbeeld leden en/of sprekers/standhouders voor onze symposia.

Bestuur
Binnen het bestuur van HCC!beleggen is voortduren behoefte aan versterking/vervanging.
We zijn in verband met drukke prive-werkzaamheden en omstandigheden dringend zijn op zoek naar bestuursleden voor alle functies.

Redacteuren
Ook mensen die op regelmatige basis zo’n één à twee uur willen besteden aan het beoordelen, aanleveren of klaarmaken van artikelen voor onze  website  en/of sociale media en de nieuwsbrieven zijn welkom.
Het gaat dan om onder meer artikelen over economische onderwerpen, specifieke beleggingsartikelen of andere voor onze leden interessante lezenswaardigheden.
Ook kunt u als redacteur interessante onderwerpen selecteren danwel schrijven, recenties over boeken, artikelen en software schrijven of promotie voor onze club verzorgen?.

Die nieuwsbrief moet natuurlijk ook samengesteld worden. Ben je handig met een computer en heb je een paar uur per maand tijd, dan kun je je hiervoor aanmelden. Dit kan natuurlijk ook in combinatie met het leveren van de content voor website en/of nieuwsbrief.

Contactpersonen
Heb je meer affiniteit met mensen dan met teksten? Wees welkom want we zijn ook naarstig op zoek naar sociaal bedreven, communicatief vaardige mensen die contacten met bijvoorbeeld auteurs, sprekers en standhouders voor symposia en andere events, maar ook met leden willen onderhouden. Ook hiervoor wordt natuurlijk wel interesse in beleggen verwacht.

Heb je zin en tijd ons te helpen, meld je dan aan via het het bestuur van HCC!beleggen 


HCC beleggen Website HCC beleggen Vacatures Adverteren Downloads
Disclaimer: Deze publicatie komt tot stand op de redactie van beleggersonline.nl de website van de HCC IG Beleggen. Noch de mate waarin de berichten, voorgestelde scenario’s, risico’s en voorspellingen de marktverwachtingen weerspiegelen, noch de mate waarin zij in de realiteit zullen tot uiting komen, kunnen worden gewaarborgd. De voorspellingen zijn indicatief. De gegevens in deze publicatie zijn algemeen en louter informatief. Ze mogen niet worden beschouwd als beleggingsadvies. De schrijver(s) van deze publicatie en het bestuur van de HCC IG Beleggen en/of de Redactie van de Nieuwsbrief zijn derhalve niet aansprakelijk voor eventuele verliezen. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren, behaalde resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.