..
HCC-Beleggen-Nieuwsbrief-logo.gif
September 2018
..

Zet vast in uw agenda:      71ste HCC Beleggen Symposium, De Bilt,  27 oktober 2018 


Trump rules the world!
Bron:  Frans Schreiber, voorzitter HCC Beleggen
Markten gaan omhoog en omlaag, meestal ten gevolge van het feit dat de economie in een land opveert of juist in een recessie terecht komt.
HCC_logo.gif
Frans-Schreiber-120x160.gif
Frans  Schreiber RBA

Voorzitter HCC Beleggen,

Partner en bestuurder bij Elite Fund Management, deze instelling staat onder toezicht van de AFM en DNB.
Hij is sinds 1992 lid van HCC beleggen en een fanatieke belegger met behulp van de computer.
Frans is specialist in het ontwerpen en traden van automatische handelssystemen sinds 1992.

Opleiding: Faculteit Diergeneeskunde, aan de Universiteit Utrecht. Register Beleggings Analist, opleiding VU. Seminars TradeStation, Kaufman, Larry Williams, Schwager, Rafke. Lid van de Nevada Club, New York.
Echter sinds een jaar is deze logica aan het wankelen.
Want er is ergens een president gekozen, die zijn zakelijke instinct - opgedaan in het bouwen en verkopen van vastgoed en hotels aan rijke investeerders - nu toepast pas complete landen, die armer en kleiner zijn dan Amerika.
Ethiek, moraal en milieu doen er weinig meer toe, het gaat om geld en winst, om eigen land en om eigen mensen.
De belastingen zijn verlaagd, de tariefmuren omhoog getrokken en er wordt nu met land voor land onderhandeld, waarbij de druk hoog wordt opgevoerd.

Deze president heet Trump en wanneer Trump iets twittert, schiet de Duitse, Chinese of welke markt dan ook, omhoog of omlaag, afhankelijk van het nieuws in de twitter van Trump.
Hij maakt en breekt markten op dit moment, onafhankelijk van de economie in dat land.

Het is een moeilijke markt om te beleggen maar slimme beleggers pakken juist hiermee hun voordeel. Want er zijn altijd aandelen, fondsen en fondsmanagers die ook in deze moeilijker markten toch goed presteren en weten hoe te handelen.

Op ons 71ste HCC Beleggen symposium met de titel "Trump rules the world" hebben we een aantal specialisten uitgenodigd die u gaan vertellen wat uw strategie zou kunnen zijn in deze uitzonderlijke periode. U bent van harte uitgenodigd !

Met vriendelijke groet,
Frans Schreiber 


71ste HCC beleggen symposium
Bron: HCC Beleggen symposium organisatie
71beleggen-logo-final-Right-500x117.gif  Het mooie van beleggen is dat er aan alle kanten kansen zijn, en met Trump aan het roer in Amerika is de impact op de wereld economie groot, zie Turkije en China en ook Iran , dus veel regio’s die getroffen worden door Trump sancties.
"Trump rules the world"
Ook nu weer zijn er diverse sprekers o.a. Wouter Keller en Helene van Dijk*) die je iets geheel 'nieuws' laten zien, of het reeds bekende weer eens in een ander daglicht plaatsen.
In aanvulling op de sprekers zijn er ook weer diverse stand houders waar u verschillende toepassingen kunt bekijken, een toelichting kunt krijgen en of  een applicatie kunt proberen.
Naast de huidige toestand van de economie en het beleggen komen onder meer diverse manieren van beleggen aan de orde
Het doel is dat je aan het eind van de dag met een groot aantal ideeën naar huis gaat. Je kunt deze dan zelf direct, afhankelijk van jouw eigen situatie, inpassen en toepassen in jouw beleggingen.

Het 71ste HCC-beleggen symposium wordt dan ook weer een zeer interessante dag!


De locatie is verder heel geschikt om je in de loop van de jaren opgedane contacten aan te halen en nieuwe contacten te leggen.
Zet zaterdag 27 oktober 2018 vast in je agenda!
Locatie: Cultureel & Vergader Centrum H.F. Witte, Henri Dunantplein 4, 3731 CL, De Bilt 
*) Kijk regelmatig op onze symposium pagina voor updates

Hcc Beleggen interessegroep Computerbeleggersgroep-ZH
 
Computerbeleggersgroep-ZH
zh230x180.jpg HCC Beleggen IG Computerbeleggersgroep-ZH in de regio Zuid HollandSinds de oprichting in 2002 houden wij ons bezig met “Beleggen met behulp van de computer”. Het accent ligt daarbij op het vergroten van de kennis van het ontwikkelen en exploiteren van handelssystemen. Deze zijn vooral gebaseerd op methoden uit de kwantitatieve en statistische analyse. Uiteraard wordt daarbij ook aandacht besteed aan ondersteunende software. Regelmatig besteden we echter ook aandacht aan andere vormen van beleggen zoals Fundamentele analyse. Daarbij gaan we altijd uit van het beschrijven en bespreken van een gestructureerde aanpak die gebaseerd is op objectieve grondslagen. 
Wij komen 9 keer per jaar bijeen. Afwisselend in Berkel & Rodenrijs en Delft.
Klik hier voor meer info    Contactadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 


Hoe ik mijn portefeuille beheer
Bron:  Erick Erdtsieck, Florizon
Florizon.nl250x37.png
Erick-Erdtsieck-Florizon120x160.jpg
Erick Erdtsieck

Bedrijfskundig analist/adviseur en is samen met Martin Boer oprichter van Florizon.com.
Erick Erdtsieck heeft als levensmotto "hoe werkt het (hier) en waar kan ik bijdragen?".
Hij is sinds 1991 bezig met onderzoek naar financiële modellen. Hierbij is de focus steeds meer komen te liggen op de fundamentele analyse; het doorgronden van de cijfers en inzichtelijk maken van risico's.

Als ZZP-er wordt ik geacht mijn eigen pensioen te regelen. Dat kan via allerlei “gunstige”  constructies. Persoonlijk bouw ik liever kapitaal op onder eigen regie. Daarmee behoud ik mijn flexibiliteit en kan daardoor inspelen op persoonlijke omstandigheden. Aandelen zijn hiervoor zeer geschikt. Met Florizon selecteer ik interessante bedrijven.


Pensioen als fiscale kerstboom
De overheid faciliteert het opbouwen van pensioen met de omkeerregel. Hetgeen dat je nu inlegt in je pensioenpot kun je aftrekken van de belasting. Echter als het tot uitkering komt betaal je er belasting over.

Eigenlijk is pensioen een inkomensverzekering, je bouwt er een besloten kapitaal mee op, dat in afgesproken situaties leidt tot een gegarandeerd inkomen: bij ziekte of arbeidsongeschiktheid, vanaf pensioendatum of overlijden. De premies breng je verplicht onder bij een financiële instelling, bijv. via een verzekeringsmaatschappij. Over het kapitaal kun je niet meer vrij beschikken, mits je afrekent met de fiscus en verzekeraar.

Van de maandelijkse premies int de gekozen pensioenpartij de benodigde verzekeringen, wat er overblijft wordt belegd. Op pensioendatum moet je van het vergaarde kapitaal een lijfrente aanschaffen. Op de maandelijkse uitkering wordt inkomstenbelasting geheven.

Een eigen levensreserve
Iedere maand zet ik een deel van mijn inkomen apart op mijn beleggersrekening. Daarvan koop ik regelmatig aandelen van mooie bedrijven. Door zelf de regie te houden behoud ik mijn flexibiliteit, terwijl het vermogen toch aardig doorgroeit. Het geeft mij de ruimte om in mindere tijden te “ontsparen”. Zodoende krijg ik een vast en regelmatig inkomen, net als de meeste anderen.

Voor mij als ZZP-er gelden de volgende doelstellingen:
  • Aanvullend pensioen
  • Extra inkomen
Ik ga dus voor vermogensvorming en speel mijn eigen verzekeringsmaatschappij en bank. Uit het vermogen creëer ik mijn eigen inkomen. De verkregen flexibiliteit weegt op tegen de nadelen zoals: vermogensrendementsheffing, een ijzeren discipline en het niet volledig verzekerd zijn. De voordelen: baas over eigen vermogen, lagere kosten, een time-out en zonder klus kunnen zitten, een opleiding volgen, eerder kunnen stoppen met werken.

Beleggingsstrategie
Ik wil niet te veel gekke dingen doen en kies voor het grootste gedeelte gedegen aandelen voor de lange termijn. Een balans tussen dividend inkomen en lange termijn groei. Spreiding over grote en kleine bedrijven, diverse beurzen en valuta. Omdat de rente laag staat houd ik het wel bij aandelen (en liquiditeiten, verder niet behandeld in dit artikel). Obligaties zijn nu minder aantrekkelijk.

Mijn strategie is gebaseerd op:
  1. Sector rotatie
  2. Portefeuilleverwachting > Marktverwachting (is nu 7,6%)
  3. Bedrijven met voldoende prestatie (>6,5) bij aankopen
  4. Hedging
Uitwerking
1. Stand van zaken augustus 2018
De economie loopt op volle toeren, eerdaags zullen de beurzen toppen of hebben dat al gedaan. Cyclische bedrijven hebben de gang naar beneden al ingezet, bijv. de automobiel aandelen. De rente is gekunsteld laag, dat houdt de boel nu draaiende. Te goedkoop geld zorgt ook voor slechte investeringen.
Een conservatieve aandelensectie pas het beste bij deze ontwikkelingen.
20180901Florizon-Fig1-SectorRotation.jpg
Sector rotatie in één plaatje uitgelegd, we zitten ergens in het midden

Rendements verwachting* Stand AEX
8,50 525
8,30 535
8,10 545
7,90 555
7,70 565
7,50 575
7,30 585
7,10 595
6,90 605
6,70 615
6,50 625
6,30 635
6,10 645
Rendementsverwachting voor augustus
 * heeft door een glijdende horizon een continu verloop

2. en 3. Aandelensectie

We kiezen bedrijven van goede kwaliteit met een verwacht rendement dat boven de marktverwachting ligt.
Dan krijgen we een portefeuille met een betere verwachting dan de markt met als idee dat de kansen aan onze kant liggen en een outperformance mogelijk moet zijn.
De marktverwachting is nu 7,6% (met AEX 572 op 4 augustus) dat is een neutrale tot goedkope uitslag.
Mijn criterium van goedkoop is ca. 8 tot 8,5% op aandelen en duur ca. 6 tot 6,5%.
Een verschil van 2% in rendementsverwachting geeft zo'n 20% swing in koersen oftewel 100 AEX punten.
In onderstaande tabel zijn de bandbreedtes uitgezet.

4. Hedging
Hedging is een tegengestelde positie nemen naast de positie die je al in portefeuille hebt. Calls schrijven op aandelen is een hedging strategie. Een turbo short of een put optie op de index kopen is ook een veel gebruikte. Door deze strategieën toe te passen wordt je positie op de beurs neutraler. Het is net alsof je er een beetje uitstapt.
Opties schrijven heeft als voordeel dat er premie wordt verdiend. Bij het verstrijken van de tijd verdwijnt de premie vanzelf. De tijd werkt in je voordeel. Bij het kopen van opties werkt het omgekeerd. Het fijne van een turbo is dat hij direct werkt, de impact is volledig voorspelbaar. Bij opties is het altijd maar afwachten of je visie wordt omgezet in resultaat.
De ene keer zoek ik extra rendement, de andere keer wat meer bescherming. Het hangt een beetje van de marktsituatie af. Het onderwerp behandelen we een andere keer.

Portfolio
De onderstaande figuur toont mijn portfolio. Kenmerken:
  • 17 bedrijven, 6 bedrijven vormen >50%
  • H&M is de grootste belegging (15%), Shell een goede tweede (11%), Paddy Power en Saint Gobain zijn de kleinste (3%)
  • Farmacie is de grootste sector (20%), vier bedrijven zijn erin opgenomen
  • Defensief is de grootste supersector (>50%).
20180901Florizon-Fig2-Portefeuille-Erick-Spreiding.jpg
De spreiding is goed gekozen met 4 sterren. Er zijn voldoende bedrijven, sectoren en markten aanwezig. Qua valutaspreiding valt er nog wat te verbeteren. De euro exposure is met 2/3 aan de hoge kant.
De spreiding tussen grootste en kleinste belegging is 5:1. Ik streef naar 4:1. Er moet dus H&M af of Paddy Power en Saint Gobain bij.

Het dividend rendement van de portefeuille bedraagt 4,9% (niet getoond).

De portefeuille met sterren, prestatie en (prestatie)waarde
20180901Florizon-Fig3-Portefeuille-Erick-540x494.png
De portefeuille met diverse spreidingscriteria, het oordeel is 4 sterren

Hierboven zie je alle aandelen die ik in de portefeuille heb. Novo Nordisk is net opgenomen tegen een prestatie van 6.82. Dat maakt de portefeuille meer defensief en voegt de DKK toe aan het valutapalet.

Het huidige (markt)sentiment is 7.6. Aandelen in het algemeen zijn nog steeds aantrekkelijk geprijsd. De portefeuilleverwachting bedraagt 9,2% (niet afgebeeld).

Meer weten over deze portefeuille? Uw eigen portefeuille bijhouden op Florizon? U weet ons te vinden. Maak gratis uw eigen account aan en ontdek de mogelijkheden. 


Buffett’s exclusieve verjaardagsinterview
Bron:  Hendrik Oude Nijhuis, BeterInBeleggen
Beter-In-Beleggen203x27.png
Hendrik-Oude-Nijhuis-120x160.jpg
Hendrik Oude Nijhuis

Auteur, oud bestuurslid HCC Beleggen en BSC Duitenberger.
Oprichter Warrenbuffet.nl
Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in ‘s werelds beste beleggers. Hij is medeoprichter van Beterinbeleggen.nl en zijn bestseller over Warren Buffett is via de website http://www.warrenbuffett.nl/ gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.

Warren Buffett, ’s werelds meest succesvolle belegger, is afgelopen week 88 jaar geworden. Het exclusieve verjaardagsinterview ter gelegenheid hiervan is uitgezonden door de Amerikaanse nieuwszender CNBC.


Ondanks dat verschillende aandelenbeurzen in de buurt van recordstanden noteren stelt Buffett in het interview dat er geen twijfel over bestaat dat een mandje Amerikaanse aandelen op termijn beter zal presteren dan obligaties.
Aandelen zijn "aanzienlijk aantrekkelijker", aldus Buffett.

Apple
In het interview komt ook technologiebedrijf Apple ter sprake. Apple is de grootste positie in de aandelenportefeuille van Berkshire Hathaway en afgelopen maand werd Apple het eerste bedrijf ter wereld waarvan de beurswaarde meer dan een biljoen dollar bedroeg (een biljoen is een miljoen miljoen).
Buffett gaf aan kortgeleden nog wat aandelen Apple bijgekocht te hebben. Als belegging valt Apple bij Buffett vooral in de smaak vanwege de sterke merknaam en het ijzersterke onderliggende ecosysteem.

Inkoop eigen aandelen
Een ander onderwerp dat aan bod kwam is het gewijzigde beleid bij Berkshire Hathaway betreffende inkoop van eigen aandelen. Inkoop mag nu plaatsvinden wanneer Buffett en z'n zakenpartner Charlie Munger (94) allebei van oordeel zijn dat het aandeel ondergewaardeerd is. Buffett gaf in het interview aan dat er recent wat aandelen Berkshire Hathaway zijn ingekocht.

Decennialang heeft Buffett gesteld vooral te kijken naar de ontwikkeling van de doorgaans stijgende boekwaarde bij Berkshire Hathaway en niet zozeer naar de koers. Kijken naar de boekwaarde is echter steeds minder zinvol. Inkoop van eigen aandelen tegen een koers boven de boekwaarde (zoals onlangs het geval) maakt namelijk dat de boekwaarde per resterend aandeel juist daalt.

Voor aandeelhouders is van belang dat de aandeleninkoop plaatsvindt tegen een koers onder de intrinsieke waarde want in dat geval neemt de intrinsieke waarde van de resterende aandelen toe. Ikzelf schat de intrinsieke waarde van Berkshire Hathaway duidelijk boven de actuele koers en kan mij in de recente inkoop van eigen aandelen dan ook prima vinden. 


Carbon Risk Score nu makkelijk toegankelijk voor retailbeleggers
Bron:  Robert van den Oever, Morningstar, 28 augustus, 2018
MorningstarLogo-Header-179x39.gif
De Carbon Risk Score is een nieuwe tool van Morningstar die beleggers inzicht geeft in de CO2-impact van beleggingen.
Vanaf nu is deze makkelijk toegankelijk voor retailbeleggers.
Bij beleggingsfondsen die een Carbon Risk Score hebben, staat deze voortaan afgebeeld op de fondspagina op de Morningstar website.
Zo is in één oogopslag te zien hoe een beleggingsfonds scoort op CO2-impact.


De Carbon Risk Score is eerder dit jaar geïntroduceerd als een volgende stap in duurzaamheidsbeoordeling, na de Morningstar Sustainability Rating van 2016 en het inzichtelijk maken van Product Involvement in 2017, ofwel de mate waarin controversiële activiteiten in portefeuille zitten, zoals wapens, alcohol of steenkool.

Met de Carbon Risk Score kunnen beleggers nagaan wat de CO-uitstoot, ofwel de carbon-footprint van een beleggingsportefeuille is, hoe die zich verhoudt tot concurrerende fondsen en benchmarks, en ook hoe het carbon risico in de toekomst verminderd kan worden.

Klimaatverandering
Veel beleggers verbinden duurzaamheid aan klimaatverandering. Zij willen inzicht in hoezeer een beleggingsportefeuille van invloed is op klimaatverandering, en ze willen dat meenemen in hun beleggingsbeslissingen.

CO2-uitstoot is een belangrijke risicofactor voor klimaatverandering. Om die verandering tegen te gaan, zijn afspraken gemaakt in het Klimaatakkoord van Parijs waarbij de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie wordt bepleit en daar zijn doelen aan verbonden: de wereldwijde temperatuurstijging moet deze eeuw onder de 2 graden Celsius blijven.

Beleggers kunnen daar hun steentje aan bijdragen door bij hun beleggingsbeslissingen rekening te houden met de CO2-uitstoot, een belangrijke veroorzaker van klimaatverandering.

Methode
De Morningstar Carbon Risk Score wordt berekend met behulp van Sustainalytics, de datapartner die ook de data achter de Morningstar Sustainability Rating levert. De data van Sustainalytics gaan veel verder dan traditionele meetmethoden die zich vooral baseren op emissiecijfers.

De kern van Sustainalytics’ methode is het vaststellen van het risico dat een bedrijf loopt bij de overgang van het gebruik van fossiele naar duurzame energie. Daartoe categoriseert Sustainalytics de CO2-uitstoot die vrijkomt in het hele bedrijfsproces, en tevens wordt geanalyseerd hoe het bedrijfsmanagement daar mee omgaat, dus hoe het in de toekomst zou kunnen veranderen. Dat betekent een dynamischere aanpak dan puur de uitstoot meten. Het gaat er ook om wat een bedrijf doet om die aan te pakken.

Het uiteindelijke cijfer van de Carbon Risk Score is de asset-gewogen optelsom van de individuele CO2 risico scores van de portefeuilleposities, gemiddeld genomen over een periode van 12 maanden.

'Low Carbon'
Beleggingsfondsen die goed scoren op CO2-uitstoot, met andere woorden een kleine carbon-footprint hebben, krijgen een aparte vermelding: zij gelden als ‘low carbon’. Dat stempel krijgen fondsen die een Carbon Risk Score van lager dan 10 hebben.

Het predikaat 'low carbon' stelt beleggers in staat om te kiezen voor beleggingsfondsen die een lage CO2-impact hebben en daarmee een beleggingsportefeuille op te bouwen met een zo gering mogelijk nadelig effect op het klimaat.

Uit de eerste bevindingen blijkt dat beleggingsportefeuilles met een overweging in de sectoren energie, nutsbedrijven, grondstoffen en industrie een hoger carbon risk kennen, hoewel de scores van indivuduele bedrijven erg veel invloed kunnen hebben. Portefeuilles die overwogen zijn in technologie en gezondheidszorg, vertonen het laagste carbon risico.

In de praktijk
Hoe ziet die weergave van de Carbon Risk Score er precies uit? Op de fondspagina van een fonds zijn voortaan alle duurzaamheidsgegevens samengebracht onder het kopje 'sustainability' dat u vindt in het menu linksboven. We nemen de fondspagina van het ASN Duurzaam Aandelenfonds als voorbeeld:
20180901-ASN-Duurzaam-Aandelenfonds-fondspagina-1-740x410-I64.PNG
Als u in dat menu klikt op 'sustainability' dan vindt u alle duurzaamheidsgegevens bij elkaar. Dat zijn eerst de globes van de Morningstar Sustainbility Rating die u al kende en daaronder ziet u de Carbon Risk Score.

Die wordt afgebeeld als een schaal van nul op links (goed) tot 100 op rechts (slecht). De score krijgt een plek op deze horizontale schuifbalk.
Het voorbeeld van ASN Duurzaam Aandelenfonds toont een score van 4,79:
20180901-ASN-Duurzaam-Aandelenfonds-fondspagina-2-561x364.PNG
Omdat deze score onder de 10 is, krijgt dit fonds - zoals boven toegelicht - het predikaat 'Low Carbon' toegekend, te zien aan het groene logo.

Onder de balk met de Carbon Risk Score ziet u nog een balk en die toont de betrokkenheid van de portefeuille bij fossiele brandstoffen, uitgedrukt in procenten.

Niet ieder fonds
Overigens is het goed te bedenken dat niet ieder fonds een Morningstar Sustainbility Rating en/of een Carbon Risk Score heeft. Dat is alleen het geval als ten minste 50% van de posities in de fondsportefeuille voorzien is van een beoordeling door Sustainalytics.

Wilt u meer weten over de methodologie achter de Carbon Risk Score? Die beschrijven we uitgebreid in dit artikel: Morningstar Carbon Risk Score: zo zit de methodologie in elkaar
 
De volledige methodologie van Morningstar Carbon Risk Score vindt u in het methodologiedocument dat u hier kunt downloaden: Methodologie Morningstar Portfolio Carbon Risk Score

Lees meer over duurzaam beleggen:
   Duurzaam beleggen: hét moment is nu gekomen
   Drie wereldwijde aandelen fondsen voor de duurzame belegger
   Duurzaam beleggen met de Morningstar Sustainability Rating
   Top-5 Nederlandse fondshuizen met hoogste Morningstar Sustainbility Rating
   Een Gold-rating en scoren op duurzaamheid: deze 7 fondsen doen het
   Drie manieren om CO2-impact van beleggingsfondsen te verkleinen
   Morningstar Sustainability Indexes bewijzen dat duurzaam beleggen geen rendement kost

Hcc Beleggen interessegroep CoSA
CoSA-370x215.png

CoSA, Computerondersteunde Selectie van Aandelen, gebaseerd op fundamentele analyse van bedrijven. Er wordt primair gekeken naar omzet, nettowinst, eigen vermogen, dividenden en winst per aandeel om de kwaliteit van een bedrijf te bepalen. Pas als het bedrijf kwalitatief aan minimum eisen voldoet wordt er naar de koersen gekeken.
Indien u meer wilt weten over de activiteiten van CoSA, kunt u de voorlopige CoSA-webpagina (klik hier), raadplegen of contact opnemen met de voorzitter: Jan van der Meulen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kunt zich met hetzelfde mailadres aanmelden voor het ontvangen van informatie, zoals de wekelijks verschijnende CoSA-nieuwsbrief en voor het verkrijgen van toegang tot de voor CoSA-leden beschikbare Europese CoSA/SSG-verzameling. 


Grondstof van de toekomst
Bron:  Jan Kolkman, Stockpicker-signaal
stockpicker-signaal-250x41gr.gif

Jan-Kolkman-wt120x160.gif

Jan Kolkman, 

oprichter van Stockpicker-signaal
heeft tientallen jaren ervaring opgedaan met de belegging in aandelen bij een grote beleggingsmaatschappij en hij heeft zich daarna, via cursussen, symposia en heel veel lezen, gespecialiseerd in technische analyse. Hij hanteert diverse algemeen gebruikte indicatoren en daarnaast ook signalen uit eigen koker.

Wie wil beleggen in de grondstof van de toekomst kan in feite niet om Uranium heen. En dat zien de grote landen in de wereld ook terdege in.
De grote Europese landen zijn echter nogal verdeeld.
Zo zie je dat in Frankrijk zo’n drie kwart van de benodigde energie van kerncentrales komt, terwijl Duitsland een aantal jaren geleden alle kerncentrales heeft gesloten.


Nieuwe centrales
China heeft recentelijk een vijfjarenplan opgesteld waarin staat dat er de komende vijf jaar acht nieuwe kerncentrales per jaar zullen worden gebouwd.
In de Verenigde Staten zijn twee centrales in aanbouw, terwijl er nog veertien gepland zijn.
In Rusland luiden die getallen 7 en 26.
En India wil de komende jaren maar liefst 70 nieuwe kerncentrales bouwen.
En hoe staat het in Japan? Hier worden de in 2011 op non-actief gezette kerncentrales langzaam maar zeker weer opgestart.

Kosten
Er zijn mensen die propageren dat zon- en wind-energie gratis zijn. Daar is tegenin te brengen dat de fossiele brandstoffen en de grondstof voor kernenergie, uranium, ook gratis in de bodem van de aarde zitten. Het gaat er om die gratis energie om te zetten in bruikbare energie. En dan scoren die zonne- en wind-energie gewoon slecht.
Uranium kost momenteel zo’n 26 dollar per pound, terwijl je er in 2007 het lieve sommetje van 140 dollar voor moest neertellen.
Zo lees je dat kernenergie slechts vier cent per kiloWattuur kost. Een centrale op basis van steenkool kost ongeveer twee keer zo veel en ook zonnepanelen zijn een stuk duurder. In die vier cent van de kerncentrale zit wel de bouw van de centrale verwerkt, al heb je met het kernafval wel te maken met de nazorg en wat die kost en hoe lang je die nazorg moet leveren is maar de vraag.
In Nederland is de weerstand tegen kernenergie nog groot, maar dat is niet terecht schrijft Ingenieur Jan van Erp, consultant energietechnologie en lid van de American Nuclear Society.
Volgens het regeerakkoord zullen de kolencentrales worden gesloten en zal het gasverbruik sterk worden verminderd. Dat betekent dat de energie die daarmee niet meer wordt opgewekt uit andere bronnen zal moeten komen. Het antwoord waaraan wordt gedacht is wind- en zonne-energie. Maar het grote nadeel van deze beide soorten is dat de productie niet stabiel is of liever gezegd erg varieert per welke tijdseenheid je het ook uitdrukt.
En opslaan van energie kun je mooi doen door gebruik te maken van bergmeren en waterkrachtcentrales, maar dat werkt niet voor ons in ons vlakke landje en heel veel andere landen.
Een kerncentrale levert energie onafhankelijk van de wisselvallige en steeds extremer wordende weersomstandigheden, terwijl de levensduur van de kerncentrale vier maal zo lang is die van windturbines en zonnepanelen.
In Frankrijk is dankzij de 58 kerncentrales die er staan, de uitstoot van CO2 per kiloWattuur ongeveer 10 keer zo laag dan die in Duitsland, terwijl ook nog eens de prijs per kWu ongeveer de helft is.

Kernongelukken
Er zijn sinds de introductie van kerncentrales in de jaren vijftig drie grote ongelukken gebeurd: Harrisburg – Three Miles Island (Verenigde Staten), Tsjernobil (Oekraïne) en Fukushima (Japan), waarbij moet opgemnerkt dat de centrale in Tsjernobil een reactortype is dat niet voldoet aan de westerse en internationale criteria en standaarden.

Geen doden door Fukushima
En bij die ramp van Fukushima zijn geen stralingsdoden gevallen. Het is zonder meer merkwaardig dat de ramp in Japan waarbij meer dan zestien duizend doden vielen door de tsunami, in het westen bekend staat als de kernramp van Fukushima en niet als de zeebeving bij Sendai.
Het aantal doden die direct aan de kernramp bij Tsjernobil waren toe te schrijven bedroeg volgens de Wereld Gezondheids Organisatie 64 plus nog 4000 mensen die aan kanker stierven. Greenpeace komt op een veel hogere schatting van 93.000, maar het zal altijd een discussiepunt blijven wat de echte doodsoorzaak was.

Kernafval
Over het radioactieve kernafval zijn nogal wat misverstanden. Men denkt dat het spul heel gevaarlijk is, dat het grote hoeveelheden betreft, dat het honderd duizenden jaren radioactief blijft en dat niemand weet wat er mee gedaan moet worden. Wat dat laatste betreft durf ik te stellen dat niemand nog weet wat er mee gedaan kan worden en ik geloof heilig dat er een dag komt dat iemand de visie heeft daar nuttig gebruik van te kunnen maken. Verder is het zo dat radioactief afval alleen gevaarlijk kan zijn wanneer er minstens vier barrières tegelijkertijd worden doorbroken. En dat is zeer onwaarschijnlijk.
Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar een nieuw type reactor, de gesmolten-zout-reactor. Deze draait niet op uranium maar op thorium.
Dan moeten de onderzoekers niet rapport hoeven uit te brengen aan een commissie die net enige tientallen miljoenen euro’s had besteed aan een bepaald aspect van een op uranium werkende reactor, zoals een aantal jaren geleden gebeurde in Frankrijk. Het was jammer dat die commissie met veel zeggenschap het veel belovende plan torpodeerde.

De vraag is nu dus niet of je in deze grondstof moet gaan investeren, maar wat moet je dan kopen. Hieronder een overzicht van een aantal uraniummijnen met daarbij wat relevante gegevens.

Naam Ticker
Beurs Valuta
Cameco CCJ NYSE U.S. dollar
Cameco CCO.TO Toronto Canadese dollar
CGN Power 94C.F Frankfurt Euro
Denison Mines DMLTO Toronto Canadese dollar
Denison Mines DNN NYSE U.S. dollar
Energy Fuels UUUU NYSE U.S. dollar
ERA Group ERA NYSE U.S. dollar
Fission Uranium FCU.TO Toronto Canadese dollar
Fission Uranium FCUUF OTC U.S. dollar
Goviex Uranium GXU.V Venture Canadese dollar
Nexgen Energy NXE.TO Toronto Canadese dollar
UR Energy URG NASDAQ U.S. dollar
UEC Energy UEC NASDAQ U.S. dollar
Uranium Participation U.TO Toronto Canadese dollar
Global X Uranium ETF URA NASDAQ U.S. dollar

TICKER KOERS HOOG LAAG HISTORISCH PROSPECTIVE BEURS- ENTERPRISE VER-

NU 12JR 12JR NWPA K/W NWPA K/W WAARDE VALUE HOUDING
CCJ 10.15 56.00 7.41 -0.390 -26.0 0.44 23.1 4052.0 4560.0 88.9
CCO.TO 13.22 59.90 9.90 -0.52 -25.4 0.16 82.6 5230.0 5950.0 87.9
94C.F 0.203 0.587 0.19 0.032 6.3 -- -- 9720.0 46470.0 20.9
DML.TO 0.65 16.57 0.49 -0.04 -16.3 -0.03 -21.7 363.5 333.9 108.9
DNN 0.50 15.01 0.37 -0.028 -17.8 -0.02 -25.0 281.0 252.0 111.5
UUUU 3.25 240.00 1.29 -0.22 -14.8 -0.20 -16.3 286.3 278.4 102.8
ERA 11.93 34.64 6.92 -1.49 -8.0 0.65 18.4 258.7 421.8 61.3
FCU.TO 0.62 1.73 0.49 -0.012 -51.7 -0.01 -62.0 301.2 271.8 110.8
FCUUF 0.484 1.57 0.36 -0.009 -53.8 -- -- 235.8 209.9 112.3
GXU.V 0.20 0.44 0.085 -0.009 -22.2 -- -- 79.0 77.1 102.5
NXE.TO 2.44 4.45 0.27 -0.12 -20.3 -0.05 -48.8 846.4 886.3 95.5
URG 0.719 3.37 0.28 0.018 39.9 0.01 71.9 105.5 114.8 91.9
UEC 1.69 7.48 0.16 -0.12 -14.1 -0.08 -21.1 271.1 265.3 102.2
U.TO 4.65 18.76 3.47 0.431 10.8 -- -- 642.0 626.7 102.4
URA 12.48 134.52 11.81 -- -- -- -- -- -- --
N.B. De positieve winst- en K/W cijfers zijn in blauw weergegeven.
Koers/winst-verhoudingen
Wanneer we de koers/winst-verhouding van een aandeel berekenen delen we de koers door de netto winst per aandeel. Vaak wordt gezegd dat wanneer de onderneming verlies maakt er geen K/W is te bepalen. Maar verlies is in feite negatieve winst, dus kunnen we ook een negatieve K/W berekenen. Het voordeel daarvan is dat we zien hoe ver de onderneming is gevorderd in haar streven naar een winst-genererende fase, dat wil zeggen de overlevingsfase, als we de lange termijn beschouwen.
Verder zijn we er aan gewend een lage K/W te prefereren boven een hoge, maar in het geval van een verlies lijdende onderneming is een hoge negatieve K/W juist aantrekkelijk, zoals uit onderstaand voorbeeld blijkt.

Koers van aandeel 24

Winst per aandeel -4,00 -2,00 -1,00 -0,50 0,50 1,00 2,00 4,00
Koers/Winst-verhouding -6,0 -12,0 -24,0 -48,0 48,0 24,0 12,0 6,0

Je vraagt je wellicht af welk aandeel ik dan gekozen heb om in de grondstof van de toekomst te beleggen. Vele tientallen jaren geleden heb ik belegd in een uaranium-fund, met de naam Uraniumfonds dat gewoon genoteerd was in Amsterdam, dat ik op 400 gulden kocht en maanden later van de hand deed voor 1000 gulden. Nu kies ik weer niet voor een individueel aandeel maar voor een Exchange Traded Fund, de Global X Uranium ETF, waarin ik een bescheiden belang heb opgebouwd en waarin een groter belang ga opbouwen zodra er echte vooruitgang in de koers te zien is. Dat wil zeggen wanneer de koers de komende weken boven de 13½ dollar noteert en daarmee de dalende weerstandlijn doorbreekt.
20180901StockPicker-Chart2-GLOBAL_X_URANIUM_ETF.jpg 


Adyen in de AEX?
Bron:  Tjerk Smelt , Indexus
indexus-logo-200x132-I255.png
indexus_Tjerk-Smelt-120x160.jpg
Tjerk Smelt 

Financieel- en beleggingsadviseur bij Indexus.
Tjerk schrijft regelmatig over diverse beursgerelateerde onderwerpen en maakt dagelijks de vertaalslag van uitgangspunten en doelstellingen naar een verantwoorde beleggingsportefeuille. Meer weten over indexbeleggen? Download gratis ons eBook ‘ETF, Theorie & Praktijk’ 


Dit jaar heeft een paar mooie nieuwe beursnoteringen opgeleverd, met Adyen als grootste en ook meest geslaagde emissie.
De AEX is nog een stap te ver, maar een midcap-notering zit er wel in. De emissie van juni heeft de aandeelhouders de mogelijkheid gegeven om hun winst te gelde te maken, maar het grootste deel van de aandelen blijft in vaste handen; een kleine 15% is naar de beurs gebracht.


Dat kleine percentage is al goed voor een top-3 notering in de midcap (AMX).
En wat nu als de komende jaren er meer naar de beurs gebracht wordt en groeiverwachtingen waargemaakt worden?
De toenemende handel en de zogenaamde free-float zal het bedrijf dan ongetwijfeld een notering in de AEX opleveren.
Sterker nog een notering met een zware weging in de AEX is dan mogelijk. Zwaarder dan ING? Niet ondenkbaar!

Naar de 700 punten
Vaak wordt mij de vraag gesteld wanneer de AEX weer op de 700 punten staat. Simpel antwoord: de beurskoersen moeten omhoog en dan met name van de zwaarwegers.
Maar die 25% stijging moet ergens vandaan komen; Olie naar de 37, Unilever naar de 62,50 en ASML naar de 220 euro?
Zonder een significante stijging van deze zwaarwegers (samen circa 45% van de AEX) op korte termijn denk ik zeker een brug te ver.
De oude economie-aandelen kennen niet de groeicijfers die de nieuwe economiebedrijven kennen.
De S&P breekt record na record, maar dat komt niet door Exxon, Johnson & Johnson of Bank of America.
De groei zit in IT en online handel; een sector waar het op de Nederlandse beurs redelijk aan ontbreekt qua zware weging.
Wat ook parten speelt voor de AEX is natuurlijk de dividenduitkeringen. Die tellen niet mee in de puntentelling en bijvoorbeeld Olie keert behoorlijk uit; los van die uitkering is de koers van het aandeel deze eeuw per saldo gedaald.

De oplossing
De oplossing kan ook zijn dat er een nieuw soort zwaarwegers opstaat zoals Adyen die de AEX komen versterken, zeg maar onze Nederlandse FAANG-aandelen (Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google). Dus terug naar de 700 punten? Doe een beroep op de aandeelhouders van Adyen om het resterende percentage ook naar de beurs te brengen en de eerste grote stap is gezet.

Maar waarom eigenlijk? Waarom zou de AEX terug moeten naar de 700 punten?
Bestaan er dan beleggers die in september 2000 gekocht hebben en nooit  verlies wensen te nemen?
In dezelfde periode is het aantal mogelijkheden op het gebied van indexbeleggen dusdanig toegenomen dat met hetzelfde gemak over de hele wereld belegd kan worden.
Zo zijn ook de FAANG-aandelen voor u binnen handbereik! En tegen de tijd dat Adyen een top-5 speler is in de AEX zal dit aandeel ook meewegen in toonaangevende indexen als de MSCI-world, de Eurostoxx50 en Stoxx600. 


Aandelenscreeners verslaan zelfs de ETF's
Bron:  Ronald Kok, Analist.nl
analist.nl200x42.gif
2017-Ronald-Kok120x160.jpg


Ronald Kok (RBA) 

Financieel analist, entrepeneur en uitgever van o.a. Analist.nl
Na zijn economie opleiding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, VBA aan de VU  Universiteit van Amsterdam bleef hij zich verder specialiseren w.o. EFFAS , en  focust hij zich nu vooral op financiële analyse en de praktische toepasbaarheid van beleggingsstrategieën. Zijn aandachtsgebieden zijn vooral de Amerikaanse en Europese aandelen. Daarnaast focust Ronald zich ook op derivatenstrategieën, asset-allocatie en risicomanagement.


Het beleggen via een aandelenscreener komt op niets anders neer dan het selecteren van aandelen die aan bepaalde criteria voldoen. De kern hiervan is het kiezen van de sterke criteria en een filtering van een breed spectrum.


Wij doen dit voor alle Amerikaanse en Europese aandelen.
Het beleggen op basis van aandelenscreeners is in onze ogen de enige relevante om aandelenexposure te hebben, naast die via ETF ’s. Het kiezen van individuele aandelen op basis van eigen oordelen is doorgaans geen succesvolle strategie. Heel veel onderzoeken wijzen uit dat beleggers die op basis van eigen meningen/onderbuikgevoelens gaan beleggen meestal extreem risicovol beleggen en vooral verliezen maken.

Wij stellen dan ook dat er geen enkel beleggingssysteem is dat  alle winsten genereerd maar dat aandelenscreeners uiteindelijk de beste keuze zijn. Hiermee worden psychische elementen (behavioral finance) buiten spel gezet en wordt er systematisch belegd in plaats van op persoonlijke oordelen.

Het is in onze ogen essentieel dat beleggers over de grens beleggen want dan is de vijver om goedkope aandelen uit te vissen juist veel hoger. Tevens dalen de risico’s omdat buitenlandse aandelen doorgaans minder verbonden zijn met de nationale aandelen.

Valueaandelen wel degelijk rendabel
Het is vrij opvallend dat veel van de value screeners het al jaren fors beter doen dan marktgemiddelden terwijl in de media vaak wordt gesteld dat value-strategieën het juist slechter doen. Er wordt bijvoorbeeld vaak verwezen naar bedrijven zoals Amazon, Alphabet en Netflix die alsmaar doorstijgen en met duizelingwekkende waarderingen noteren. Deze waarderingen worden als maar hoger en vaak wordt dan gesteld dat klassieke waarderingsvariabelen zoals de koers/winst-verhouding, de koers/boekwaarde verhouding niet meer relevant zijn. Maar dit geldt alleen maar in individuele gevallen. Markt breed zien we in de VS en in Europa dat aandelen met lage klassieke waarderingsratio’s het juist beter doen dan die met de hoge waarderingsratio’s. De extreme gevallen zoals die van Amazon, Alphabet en Netflix zijn in onze ogen dan ook maar uitzonderingen.

Gros van de ETF ’s mist smallcappremie
Uiteraard zijn ook wij enorme fans van het beleggen in ETF ’s. U heeft hiermee een forse spreiding en uw kosten zijn extreem laag. Onze kritiek op ETF ’s zit hem echter in het feit dat het gros van de ETF ’s in de grote aandelen belegt. Historisch gezien hebben echter de kleinere bedrijven juist hogere rendementen dan de grote bedrijven. Natuurlijk hebben kleinere bedrijven ook hogere risico’s dan de grotere bedrijven. Maar dit probleem kan grotendeels ondervangen worden door een grote spreiding. Die heeft u uiteraard wel via een ETF maar die zijn er in verband met de liquiditeit en kapitaalsgrootte juist amper voor de kleinere bedrijven. Via het beleggen in een screener kunnen dus wel veel kleinere aandelen in de portefeuille komen zonder dat dit het risico perse verhoogd.

ETF ’s met top screeners vergeleken
We kijken nu naar de verschillen tussen de bekende aandelenindices zoals de AEX -index en de Bel20 versus de top aandelenscreeners. Stel dat we in 2004 100 euro in elk van deze hadden belegd dan zien we gigantische verschillen tussen beiden.
https://www.analist.nl/begrippen/28-dax
U ziet hier de rendementen van diverse bekende aandelenindices zoals de AEX -index, de Bel20 , de FTSE100, de CAC40, de S&P 500 en de XetraDAX . We belegden hier in 2004 100 euro in ieder van deze indices en we zien dat de Xetra DAX hier de race gewonnen heeft. 100 euro belegd in 2004 is nu ruim 322 euro waard. Dit zonder de ontvangen dividenden. Verder staan alle indices wel in de plus maar toch zien we bij bijvoorbeeld de AEX -index en de Bel20 -index toch vrij beperkte rendementen (de onderste lijnen). We zien verder hier dat de indices met de kleinere aandelen zoals de ASCX-index en de Belmid het beiden beter hebben gedaan dan het gemiddelde (mede door de smallcappremie).Top screeners

We gaan nu kijken naar wat 100 euro in 2004 belegd in onze kopgroep van aandelenscreeners heeft opgeleverd.
20180901Analist-fig2.jpg
U ziet hier de beste aandelenscreeners van ons platform. Dit is natuurlijk arbitrair om de beste aandelenscreeners te nemen maar de verschillen met de middenmoot zijn niet zo heel erg groot. Onze topscreeners noteren met gemiddelde jaarrendementen van meer dan 15 procent en onze middenmoot zit op ruim 9 procent per jaar.

We zien dat de aandelenscreener van James Montier fier aan kop gaat. Wie in 2004 100 euro in deze screener had belegd staat nu op een nipt 2000 euro. Andere hele sterke screeners zijn die op van Fama & French en Ronald Muhlenkamp gebaseerde modellen. Wanneer we echter dieper in de cijfers duiken zien we ook bij de topscreeners behoorlijke verliezen in het jaar 2009. Veel aandelen die toen volgens deze superscreeners goedkoop leken werden door de kredietcrisis in 2008 juist nog veel goedkoper. Maar de forse dip in 2008 zien we op de langere termijn al niet eens meer heel goed terug. Die dip in 2008 was voor valuebeleggers helemaal een extreem goed instapmoment zelfs.

Hcc Beleggen interessegroep Noordbeleggen
groep Noordbeleggen is gestart in maart 2006 rond het beleggingsprogramma Vestics.Noordbeleggen
Inmiddelszijn wij verder gegaan in de boeiende wereld van het beleggen.
Zo doen we onze beleggingen op individuele basis en komen zo'n vijf keer per jaar bijeen. Het zijn 'interactieve' bijeenkomsten waarin nieuwtjes en ervaringen onder het genot van een kopje koffie worden uitgewisseld.
Naast het bespreken van het vaste onderwerp: de 'echte' portefeuille, komen ook onderwerpen als: ervaring met broker software, handelssystemen, indicatoren, werking van opties/turbo's enz aan bod.
Met als rode draad:
 - Selecteren van Aandelen.        - Selecteren van Opties.
 - Werking en selectie van Turbo's - Selecteren van Beleggingsfondsen

Benieuwd? Kom kom gerust een keer kijken of het iets voor je is. Mail voor meer info naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 


Depositogarantiefonds doorbreekt grens van 1 miljard euro
Bron:  DNB

De omvang van het Depositogarantiefonds is in het derde kwartaal van 2018 toegenomen tot meer dan 1 miljard euro.
Het Depositogarantiefonds wordt sinds 2016 gevuld door banken en draagt bij aan een solide depositogarantiegarantiestelsel (DGS) en maatschappelijk vertrouwen.
De komende jaren groeit het fonds door tot ongeveer 5 miljard euro en wordt het mogelijk onderdeel van een Europees depositogarantiestelsel (EDIS).
DNB-logo-360x115.png

Fonds beschermt spaarders en banken bij het falen van een bank
Het Nederlandse DGS beschermt spaargeld van burgers en bedrijven tot 100.000 euro per persoon per bank. De zekerheid dat spaarders binnen korte tijd over hun gegarandeerde banktegoeden kunnen beschikken mocht hun bank in betalingsproblemen komen helpt een bankrun te voorkomen.
Deze consumentenbescherming draagt zodoende ook bij aan financiële stabiliteit. Europese regelgeving heeft ervoor gezorgd dat alle Europese DGS’en moeten voldoen aan dezelfde regels/voorwaarden. Hierdoor worden spaarders in alle EU-landen in gelijke mate beschermd.

Het DGS wordt van oudsher gefinancierd door de banken. Sinds enkele jaren schrijft Europese wetgeving voor om een nationaal depositogarantiefonds op te bouwen, dat wordt gebruikt om spaarders hun gegarandeerde bedrag uit te keren als een bank faalt. Fondsvorming heeft een aantal belangrijke voordelen. Allereerst is dit model in lijn met het principe van ‘de vervuiler betaalt’, een bank die failliet gaat heeft meebetaald aan de kosten die het DGS maakt. Daarnaast maakt fondsvorming het mogelijk om de bijdragen van een bank aan het fonds te koppelen aan het risico van diezelfde bank, waardoor banken een prikkel hebben om minder risico’s aan te gaan. Tot slot beperkt fondsvorming mogelijke besmettingseffecten waar in het verleden de kosten van een DGS uitkering meteen op de sector moest worden verhaald. Het fonds wordt gedurende ruim acht jaren opgebouwd, waardoor de kosten van het DGS voor de banken gelijkmatig worden verspreid over de tijd.

In Nederland dragen banken sinds 2016 ieder kwartaal premies af aan het depositogarantiefonds.
In totaal gaat het per kwartaal om een bedrag van ruim 100 miljoen euro. De direct beschikbare middelen van het depositogarantiefonds zijn daardoor in het derde kwartaal van 2018 toegenomen tot meer dan 1 miljard euro.

Het Depositogarantiefonds blijft de komende jaren verder doorgroeien totdat in 2024 een doelomvang wordt bereikt van 0,8% van de door het Nederlandse DGS gegarandeerde deposito’s.
De afgelopen jaren is het door het DGS gegarandeerde bedrag licht gestegen van ca. 461 miljard euro per eind 2015 tot ongeveer 486 miljard euro per eind maart 2018. Op basis van de doelomvang van 0,8% bereikt het fonds in 2024 waarschijnlijk een omvang van 4,5 miljard euro (op basis van 2% gemiddelde groei) tot 5,1 miljard euro (4% gemiddelde groei).
20180901-DNB-fig1-dgs_tcm46-378452.gif

Fonds faciliteert een snelle uitkering

Dankzij het Depositogarantiefonds zijn direct financiële middelen beschikbaar, mocht het DGS tot uitkering moeten overgaan. Het fonds draagt daarmee bij aan de gewenste verkorting van de uitkeringstermijn.
Waar Nederlandse spaarders ten tijde van het falen van DSB Bank maximaal drie maanden op hun vergoeding moesten wachten, ambieert DNB om vanaf 2019 in maximaal 7 werkdagen uit te keren.
Deze kortere uitkeringstermijn versterkt de beschermende werking van het DGS en moet het vertrouwen in het stelsel verder verbeteren.

De kortere uitkeringstermijn vergroot het belang dat het DGS te allen tijde over voldoende middelen kan beschikken. Daarom heeft het Depositogarantiefonds ook toegang tot meerdere alternatieve financieringsbronnen. Zo is het sinds juli 2018 mogelijk om van de banken een voorschot te vragen op buitengewone premies die achteraf in rekening worden gebracht als het fonds ontoereikend is voor een DGS-uitkering. Hiermee kan het fonds in zeer korte tijd met ongeveer 2,5 miljard euro aangevuld worden. Daarnaast is het Depositogarantiefonds eveneens in juli 2018 een kredietfaciliteit van 3 miljard euro overeengekomen met een consortium van Nederlandse banken. Wanneer nodig kan het fonds binnen 3 werkdagen over dit krediet beschikken.

Deze financieringsbronnen tezamen reduceren bovendien de kans dat het fonds een beroep moet doen op de Staat als achtervang om tijdelijk liquiditeit te verschaffen. Dit is in lijn met het principe om de verwevenheid tussen de bankensector en overheid te doorbreken. Een beroep op de Staat kan echter in extremere scenario’s (zogenaamde staartrisico’s) toch noodzakelijk blijken.

EDIS als sluitstuk van de bankenunie
Sinds eind 2015 onderhandelen Europese lidstaten over de totstandkoming van het ‘European Deposit Insurance System’ (EDIS) als derde pijler van de bankenunie, naast het gezamenlijke bankentoezicht en het gezamenlijke resolutiekader. EDIS dient niet ter vervanging van nationale DGS’en, maar tilt de financiering binnen de bankenunie naar een gezamenlijk niveau.

Het aantoonbaar terugdringen van risicoverschillen tussen lidstaten – bijvoorbeeld door het aanpakken van niet-presterende leningen op bankbalansen en het effectiever maken van nationale faillissementswetgeving – wordt als voorwaarde beschouwd voor de totstandkoming van EDIS.
 Indien EDIS daadwerkelijk wordt ingevoerd, vloeien de middelen uit het nationale Depositogarantiefonds naar een gezamenlijk Europees fonds. In dat geval is het van belang om ook de alternatieve financieringsbronnen zoveel mogelijk op Europees niveau te regelen. Door het delen van liquiditeit en risico’s kan EDIS het vertrouwen in DGS’en en daarmee de bankenunie verder bestendigen. 


Meedoen met HCC Beleggen.
https://static-beleggen.hcc.nl/images/banners/HCC-Beleggen-logo-2014-435x82.gif

Wat doe jij met je geld?
En met je vrije tijd?

HCC!beleggen is voortdurend op zoek naar actieve vrijwilligers,
leden die deel willen nemen aan het bestuur,  en ook bijvoorbeeld mensen die de redactie over de nieuwsbrief mede willen ondersteunen of willen meewerken aan het tot stand komen van een symposium.

Ben jij een enthousiaste belegger en wil je ook wat doen voor onze vereniging? Meld je dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van HCC!beleggen.


Wat wil je doen?
Er is behoefte aan vrijwilligers die zich met verschillende zaken willen bezighouden. Zo zoeken we mensen die graag in het bestuur willen plaatsnemen, symposia en andere bijeenkomsten organiseren, verschillende redacteuren voor diverse werkzaamheden, maar ook zijn we opzoek naar mensen die graag contacten onderhouden met bijvoorbeeld leden, en/of sprekers/standhouders voor onze symposia.

Bestuur
Binnen het bestuur van HCC!beleggen is voortduren behoefte aan versterking/vervanging. We zijn op zoek naar een secretaris, maar indien je affiniteit hebt met beleggen en je bestuurlijke ambities op een ander gebied liggen, komen we ook heel graag met je in contact.

Redacteuren
We zoeken redacteuren die op regelmatige basis zo’n één à twee uur willen besteden aan het aanleveren van artikelen voor onze  website  en/of sociale media en de nieuwsbrieven. Het gaat dan om onder meer artikelen over economische onderwerpen, specifieke beleggingsartikelen of andere voor onze leden. Ook  interessante onderwerpen selecteren dan wel schrijven, artikelen, boeken en software beoordelen promoten etc.

Die nieuwsbrief moet natuurlijk ook in elkaar gezet worden. Ben je handig met een computer en heb je een paar uur per maand tijd, dan kun je je hiervoor aanmelden. Dit kan natuurlijk ook in combinatie met het leveren van de content voor website en/of nieuwsbrief.

Contactpersonen
Heb je meer affiniteit met mensen dan met teksten? Wees welkom want we zijn ook naarstig op zoek naar sociaal bedreven, communicatief vaardige mensen die contacten met bijvoorbeeld auteurs, sprekers en standhouders voor symposia en andere events, maar ook met leden willen onderhouden. Ook hiervoor wordt natuurlijk wel interesse in beleggen verwacht.

Heb je zin en tijd ons te helpen, meld je dan aan via het het bestuur van HCC!beleggen 


HCC beleggen Website HCC beleggen Vacatures Adverteren Downloads
Disclaimer: Deze publicatie komt tot stand op de redactie van beleggersonline.nl de website van de HCC IG Beleggen. Noch de mate waarin de berichten, voorgestelde scenario’s, risico’s en voorspellingen de marktverwachtingen weerspiegelen, noch de mate waarin zij in de realiteit zullen tot uiting komen, kunnen worden gewaarborgd. De voorspellingen zijn indicatief. De gegevens in deze publicatie zijn algemeen en louter informatief. Ze mogen niet worden beschouwd als beleggingsadvies. De schrijver(s) van deze publicatie en het bestuur van de HCC IG Beleggen en/of de Redactie van de Nieuwsbrief zijn derhalve niet aansprakelijk voor eventuele verliezen. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren, behaalde resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.