..
HCC-Beleggen-Nieuwsbrief-logo.gif
Juni 2018
..

Staatsgevaarlijk beleggen
Bron:  Tjerk Smelt, Indexus.
indexus-logo-200x132-I255.png
indexus_Tjerk-Smelt-120x160.jpg
Tjerk Smelt 

Financieel- en beleggingsadviseur bij Indexus.
Tjerk schrijft regelmatig over diverse beursgerelateerde onderwerpen en maakt dagelijks de vertaalslag van uitgangspunten en doelstellingen naar een verantwoorde beleggingsportefeuille. Meer weten over indexbeleggen? Download gratis ons eBook ‘ETF, Theorie & Praktijk’ 


Er is vrijwel geen website meer te vinden waarop staatsobligaties beschreven staan als ‘veilig’.
Zelfs niet als het gaat om staatsobligaties van de zogenaamde AAA-landen.

Afgelopen week is dit thema weer volop in het nieuws gekomen nu de rente in Italië hard aan het oplopen is.

De Eurocrisis, die jaren geleden hoogtij vierde, is weer terug van weggeweest.
In een maand tijd is de 10-jaars rente in Italië opgelopen van 1,7% naar bijna 3%! Landen als Spanje, Portugal en Griekenland volgen deze stijging ook; de discussie over het verlaten van de muntunie laait weer op..


De makkelijkste oplossing voor de belegger is simpelweg niet beleggen in deze landen, niet in de aandelen, maar zeker ook niet in de staatsobligaties.
En dat gebeurt dus ook: er vindt een geldstroom plaats naar met name Duits en Nederlands papier. De 10-jaars rente in deze landen is daardoor afgelopen maand weer dusdanig gedaald dat de rente op ongeveer hetzelfde niveau staat als 12 maanden geleden.

In het begin van dit jaar zag het er nog somber uit; de rente begon te stijgen en de verwachting was dat die stijging ook wel aan zou houden. Nu daalt de rente dus toch weer in de sterke Eurolanden.
Ondanks het koersherstel van de obligaties houdt dat wel in dat je je geld voor 10 jaar uitleent aan de Duitse staat tegen een vergoeding van 0,30% per jaar of aan Nederland voor 0,50%! Een ton investeren levert na een jaar dus slecht een tweedehands iPad op. 
20180601-Rente-Europa-670x314.JPG
Tabel: Rente 10-jaars staatsobligaties (bron Bloomberg 30/5/18)

ETF
Wanneer je puur voor de veiligheid gaat, lees vermogensbehoud, lijken Duitse en Nederlandse obligaties de beste optie. Maar verdienen doe je dus niet. Een beetje kosten, inflatie en belastingdruk en het resulteert in een dikke min. Toch hebben de overheden weinig moeite om deze laag renderende obligaties in de markt te zetten.
Een mooi voorbeeld van een beleggingsproduct dat geen andere keuze heeft dan het kopen van Euro-staatsobligaties is de iShares € Govt Bond 1-3yr UCITS ETF (IE00B14X4Q57).
Zoals de naam stelt wordt er belegd in staatsobligaties uit de Eurozone met een looptijd van 1 tot 3 jaar. Dat klinkt als een eenvoudige opzet. Maar onder de motorkap is er veel gebeurd.

De index die deze ETF volgt kende als een van de spelregels dat de rente op de ingenomen posities niet negatief is. Dat werd afgelopen jaren een lastige opgave door de breed gedaalde rente in de Eurozone en dan nog wel met zo’n korte looptijd.  Bijvoorbeeld is de huidige rente in Duitsland op 2-jarig papier -0,75%. Wat er overbleef waren de staatsobligaties van landen als Spanje en Italië en zo kwam een verdeling in deze ETF van 66% Italiaans papier, aangevuld met Spaans papier. Naast de zeer hoge specifieke risico’s, denk bijvoorbeeld aan een downgrade van een van deze landen, ook nog eens een zeer lage rating, Italië BBB en Spanje A-. Of wat als Italië daadwerkelijk uit de Euro stapt?

Zeer recent is het beleid binnen deze index en dus de ETF veranderd. Vanaf de rebalance van eind april worden ook zogenaamde 0%-obligaties opgenomen. Het rentepercentage is dan niet negatief, maar het effectieve rendement wel. Sinds deze maand bestaat de ETF uit circa 33% Duitse obligaties, 33% Italiaanse, 25% Franse en 8% Spaanse. Nog steeds een karige spreiding, maar in ieder geval een zeer duidelijke verbetering van de kredietwaardigheid. Qua timing hadden ze het niet beter kunnen doen.
Net nu de Italiaanse obligaties klappen krijgen zijn die gehalveerd qua belang en heeft er een verschuiving plaatsgevonden naar obligaties die juist afgelopen maand in waarde zijn gestegen. Overigens resulteert het nog steeds in een verlies dit jaar van een paar tienden procent.

Naar de toekomst toe?
Nu heeft de belegger een mandje obligaties met een effectief rendement van -0,2% per jaar en in de boeken staat nog steeds de verwachting dat de rente naar de toekomst toe gaat stijgen.
Waardebehoud is dan een moeilijk uitlegbaar verhaal. De kans op koersverlies is dan aanzienlijk.

Conclusie is wel dat ook ogenschijnlijk eenvoudige beleggingsproducten toch een verhaal kennen en dat er een verschuiving kan plaatsvinden van opzet. Alleen afgaan op de naam is niet verstandig; beleggen betekent zorg dragen voor continuïteit, dus keuzes maken en blijven maken.
En dat geldt dus ook voor ETF’s! 


Hcc Beleggen interessegroep CoSA
CoSA-370x215.png

CoSA, Computerondersteunde Selectie van Aandelen, gebaseerd op fundamentele analyse van bedrijven. Er wordt primair gekeken naar omzet, nettowinst, eigen vermogen, dividenden en winst per aandeel om de kwaliteit van een bedrijf te bepalen. Pas als het bedrijf kwalitatief aan minimum eisen voldoet wordt er naar de koersen gekeken.
Indien u meer wilt weten over de activiteiten van CoSA, kunt u de voorlopige CoSA-webpagina (klik hier), raadplegen of contact opnemen met de voorzitter: Jan van der Meulen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kunt zich met hetzelfde mailadres aanmelden voor het ontvangen van informatie, zoals de wekelijks verschijnende CoSA-nieuwsbrief en voor het verkrijgen van toegang tot de voor CoSA-leden beschikbare Europese CoSA/SSG-verzameling. 


Value beleggers wachten geduldig tot de pendule weer terug swingt
Bron:  Jeffrey Schumacher, Morningstar
MorningstarLogo-Header.gif

Het krachtige principe van waardebeleggen maakt gebruik van kansen die door irrationele beleggers worden geboden.
De irrationaliteit wordt gedreven door de gemoedstoestand van beleggers, die heen en weer swingt tussen zeer pessimistisch en te optimistisch, net als een pendule.
Het concept van waardebeleggen heeft zich al ruimschoots bewezen, al lijkt de huidige markt anders aan te geven. Maar de pendule swingt vroeg of laat toch weer terug.


Het beeld van de pendule die de stemming van de manisch-depressieve "Mr. Market” weerspiegelt, werd door Benjamin Graham gebruikt in zijn boek The Intelligent Investor. Deze schommelingen creëren cycli op de aandelenmarkt die een gedisciplineerde value-investeerder in staat moeten stellen superieure rendementen te genereren op lange termijn door te kopen tegen een prijs die lager is dan de intrinsieke waarde op de pessimistische markten, en deze weer te verkopen tegen prijzen gelijk aan of boven de intrinsieke waarde tijdens zeer optimistische markten.

Pijnlijk
Hoewel het concept van waardebeleggen zich in de loop van de tijd heeft bewezen, is het in de huidige markt erg pijnlijk geweest om een waardebelegger te zijn omdat groei-aandelen de blikvangers waren. Grote technologie- en internetbedrijven waren de belangrijkste aanjagers voor de rally die Amerikaanse aandelenmarkten naar recordhoogten hebben gestuwd in 2017, en die trend zet ook in 2018 door.

Over de eerste vier maanden blijft de Russell 1000 Value Index 4,35 procentpunten achter bij de Russell 1000 Growth Index, volgend op de massale underperformance van de waarde-index van 14,78 procentpunten in 2017.

Style drift
Een dergelijk prestatiepatroon kan portfoliomanagers verleiden om hun stijl van beleggen aan te passen aan de marktomstandigheden, een fenomeen dat we style drift noemen. Hoewel aantrekkelijk, dreigen fondsbeheerders die hun stijl aanpassen achter de feiten aan te lopen.

Wij geloven dat superieure managers de moed hebben hun overtuigingen te uiten. Ze blijven trouw aan hun beleggingsfilosofie en beleggingsproces in perioden van underperformance en ongunstige marktomstandigheden. De fondsen met een positieve Morningstar Analyst Rating in de Morningstar categorie VS Large-cap Gemengd zijn over de afgelopen drie jaar ook trouw gebleven aan hun beleggingsstijl.

Zoals uit de onderstaande figuur blijkt, zijn de fondsen met een Bronze, Silver of Gold rating voornamelijk in de linkerbovenhoek van de Morningstar Style Box gevestigd, wat duidt op een hang naar waardeaandelen in hun portefeuilles. Echter, de fondsen hangen geen deep-value stijl aan.
20180601-Morningstar-Fig1-740x387-I64.png
Fig1

Dodge & Cox Worldwide US Stock Fund
Sommige fondsen, zoals het met een Gold rating gewaardeerde Dodge & Cox Worldwide US Stock Fund, hebben zelfs iets meer flexibiliteit en kunnen ook opschuiven naar de kolom 'gemengd' in de Morningstar Style Box.

Dodge & Cox Worldwide US Stock Fund, onder leiding van Charles Pohl, steunt bottom-up op fundamenteel onderzoek en prefereert bedrijven met een sterk management, concurrentievoordelen en een goed groeipotentieel. Vaak maken ze dankbaar gebruik van slecht nieuws of een zwakke economische achtergrond om fundamenteel sterke bedrijven te kopen tegen een koers die beneden hun geschatte intrinsieke waarde ligt.

Zoals het al enkele jaren doet, heeft de portefeuille een overweging naar aandelen die profiteren van een stijgende rente, wat zich uit in weging van 29 procent in financials per maart 2018.

Aan de andere kant had het fonds beperkte blootstelling aan REIT's, nutsbedrijven en defensieve consumentengoederen, omdat de beheerders geloven dat deze aandelen te duur zijn geworden door de zoektocht naar rendement vanwege de lage rentestand.

MFS Meridian Value Fund
Bij het met Silver gewaardeerd MFS Meridian Value Fund is waardering ook een belangrijk onderdeel van het proces, hoewel het team meer geïnteresseerd is in het kopen van toonaangevende bedrijven wanneer ze uit de gunst zijn dan dat ze slecht geleide bedrijven kopen tegen dumpprijzen.

Hierdoor zijn de koers/winst en koers/boekwaarde verhoudingen en kwaliteitsmaatstaven zoals het rendement op geïnvesteerd vermogen en het rendement op eigen vermogen doorgaans hoger dan de Russell 1000 Index en de meeste vergelijkbare fondsen.

Sectoren
Wanneer we kijken naar de industrie-blootstellingen van de fondsen met een Bronze, Silver en Gold rating in de Morningstar categorie VS Large-Cap Gemengd relatief ten opzichte van de Russell 1000 Index, dan merken we op dat de waardefondsen de voorkeur geven aan investeringen in sectoren die enige tijd uit de gratie zijn geweest. Denk bijvoorbeeld aan vermogensbeheerders, wereldwijde en regionale banken, verzekeringsmaatschappijen, communicatietoeleveranciers, grote farmaceuten en olie- en gas-bedrijven (zie onderstaande tabel).
20180601-Morningstar-Fig2-740x149-I64.png
Fig2

Banken zijn de meest prominente overwogen posities in de portefeuilles van large-cap waarde-fondsen, waarbij JP Morgan en Wells Fargo een gemeenschappelijke positie vormen voor bijna alle fondsen. PNC Financial Services en US Bancorp zijn favorieten voor de blootstelling van aan regionale banken. Waarde wordt ook gevonden bij grote farmaceuten zoals J&J, Merck en Roche.

Ten slotte is de energiesector, die lang problemen kende, ook op de radar van de meeste waardefondsen te vinden, met geïntegreerde olie- en gasmaatschappijen zoals Exxon Mobil en Chevron en posities in E&P-bedrijven zoals Occidental Petroleum en Apache, terwijl sommige managers ook hun teen in het water steken voor de sector olieservices, met een voorkeur voor Schlumberger. Naast deze industrieën zijn er ook gehavende aandelen zoals Mattel, Harley Davidson, Gilead, Hanesbrands en General Electric terug te vinden in de portefeuilles.

Pendule
Hoewel industrieën geruime tijd uit de gratie kunnen zijn en dalende prijzen van bedrijven die in de problemen komen kunnen worden gerechtvaardigd, kan een aanhoudende staat van pessimisme ook interessante kansen bieden voor beleggers met een lange beleggingshorizon die een katalysator zien die het tij kan keren. Voor deze waardebeleggers rest niets anders dan geduldig te blijven en te wachten tot de pendule van Mr. Market terug swingt. 


Lindt & Sprüngli
Bron:  Jan Kolkman, Stockpicker-signaal
stockpicker-signaal-250x41gr.gif

Jan-Kolkman-wt120x160.gif

Jan Kolkman, 

oprichter van Stockpicker-signaal
heeft tientallen jaren ervaring opgedaan met de belegging in aandelen bij een grote beleggingsmaatschappij en hij heeft zich daarna, via cursussen, symposia en heel veel lezen, gespecialiseerd in technische analyse. Hij hanteert diverse algemeen gebruikte indicatoren en daarnaast ook signalen uit eigen koker.

Ik heb er al eerder over geschreven*) dat Lindt (volledig is het Lindt & Sprüngli), de bekende chocoladeproducent uit Zwitserland, een aantrekkelijk aandeel is om in te beleggen, omdat ik verwachtte (en dat doe ik nog steeds !!) dat het bedrijf zal worden overgenomen door Nestlé.


*)Kijk op beleggersonline.nl (archief/nieuwsbrief februari 2018).

Je vraagt je af op waarop ik die verwachting baseer??
Op een krantenartikel in het Financiëele Dagblad van 17 januari 2018, waarover ik op 23 januari heb geschreven.
Tot dusver is er geen bod gedaan, maar de koers is sinds mijn update van 7 februari wel 17 procent opgelopen. Op grond van de koers/winst-verhouding zal die koers-stijging niet zijn gebaseerd, want die kun je met 40 niet bepaald laag noemen.

Die koers/winst-verhouding mag dan aanmerkelijk boven de gemiddelde K/W zijn en de return-on-equity met 10.79 % niet zo hoog als bij diverse concurrenten en toch is de koers sinds de publicatie van het jaarverslag op 6 maart met 15.2% gestegen.

Als reden zou kunnen worden genoemd dat de kosten van Lindt & Sprüngli slechts 8,01 % zijn (volgens de analyst Kyle Sanford van Simply Wall Street), wat dus een verschil van 2,78 procent oplevert waar menig concurrent daar in de min staat.
20180601-LINDT-740x472-I63.png

En zoals Jim Tehupuring terecht in de Telegraaf van zaterdag 19 mei 2018 schrijft wordt een koers/winst-verhouding berekend op basis van gerealiseerde cijfers, terwijl de belegger naar toekomstige winsten kijkt. Bovendien stelt hij dat winst uiterst manipuleerbaar is en winstcijfers niet per se de waarheid hoeven te dekken.

Je vraagt je af hoe je met een bescheiden vermogen toch kunt beleggen in Lindt & Sprüngli? Een aandeel kost namelijk 75.500 Zwitserse Franken, dat is bijna 65.000 euro. Slechts weinig particuliere beleggers kunnen en willen een dergelijk bedrag neerleggen voor één aandeel.
Je kunt het ook doen via de aankoop van partcipatiebewijzen, ParticipationsScheine op zijn Zwitsers of kortweg PS’en. Die kosten 6405 Zwitserse Franken, dus 5.500 euro. Ook dat is een te fors bedrag voor menig belegger. Gelukkig heeft en bank, in dit geval de Commerzbank, daar een oplossing voor gecreëerd in de vorm van Turbo’s..

Deze zogenoemde turbo’s XL hebben het stop-loss-niveau en het financieringsniveau op gelijke hoogte waardoor er in geval dat je wordt uitgestopt er geen restwaarde is.
Voor wie de behoefte voelt meer over turbo’s, eigenlijk over hefboomproducten in het algemeen, te lezen gaat naar mijn website  Stockpicker-signaal.nl/hefboomproducten.
Bij een koers van dit moment van 6520 voor een participatiebewijs is de theoretische koers van de turbo als volgt:

(KOERS Participatie MINUS STOP-LOSS-NIVEAU) gedeeld door de ratio MAAL KOERS ZWITSERSE FRANK IN EURO


(6405 
- 4002.38    )
/ 1000
0.8607 =
2402.62 / 1000
*
0.8607 = 2.07
 


Stop-loss ISIN-code THEORETISCHE KOERS ECHTE KOERS HEFBOOM
AANDEEL
CH0010570759 75.500

PARTICIPATIE
CH0010570767 6.405

Turbo XL 4002.38 DE000CV87RQ4 2.07 2.08
2.65
Turbo XL 4510.06 DE000CE6CBE4 1.63
1.64 3.36
Turbo XL 5106.29 DE000CE6E3M1 1.12 1.13 4.88
Turbo XL 5602.67 DE000CV88CY8
0.69 0.71 7.76
Turbo XL 6101.92 DE000CV88ZW3 0.26 0.29 19.69

Bij mijn beleggingen kies ik dikwijls voor een turbo, maar dan ga ik niet voor zo’n lekker klein prijsje van bij voorbeeld die 29 cent. Waarom niet ?
Omdat de koers en het stop-loss-niveau wat te dicht bij elkaar liggen, waardoor het risico uitgestopt te worden me te groot is. Een hefboom van 19 vind ik te groot, ééntje van 4 tot 8 past meer bij mij.
Zo heb ik momenteel de turbo’s met een stop-loss van 5106.29 en 5602.67 in mijn portefeuille.

Het is me recent nog overkomen dat ik een turbo long kocht op het aandeel Netflix op het moment dat de koers op 343 dollar stond. Ik koos voor een stop-loss van 306 en toen begon de koers te dalen en zakte maar door. Uiteindelijk tot 292, waardoor mijn turbo waardeloos werd uitgestopt. Sindsdien heeft de koers een mooi herstel laten zien waar ik door die foute keuze niet meer van kon profiteren.

Stel dat er een bod komt, dan kun je ervan uitgaan dat er een overname-premie in zit. Wanneer we die op 20 procent zetten, dan wordt het bod dus afgerond 7700.

Wat wordt dan de theoretische koers van de de turbo’s ?           Dat is plus
7700 -   4002.38     =    3697.62    / 1000    * 0.8607    = 3.18          53%
7700 -   4510.06     =    3189.94    / 1000    * 0.8607    = 2.75          68%
7700 -   5106.29     =    2593.71    / 1000    * 0.8607    = 2.23          97%
7700 -   5602.67     =    2097.33    / 1000    * 0.8607    = 1.81        155%
7700 -   6101.92     =    1598.08    / 1000    * 0.8607    = 138         376%
 


Hcc Beleggen interessegroep Computerbeleggersgroep-ZH
 
Computerbeleggersgroep-ZH
zh230x180.jpg HCC Beleggen IG Computerbeleggersgroep-ZH in de regio Zuid HollandSinds de oprichting in 2002 houden wij ons bezig met “Beleggen met behulp van de computer”. Het accent ligt daarbij op het vergroten van de kennis van het ontwikkelen en exploiteren van handelssystemen. Deze zijn vooral gebaseerd op methoden uit de kwantitatieve en statistische analyse. Uiteraard wordt daarbij ook aandacht besteed aan ondersteunende software. Regelmatig besteden we echter ook aandacht aan andere vormen van beleggen zoals Fundamentele analyse. Daarbij gaan we altijd uit van het beschrijven en bespreken van een gestructureerde aanpak die gebaseerd is op objectieve grondslagen. 
Wij komen 9 keer per jaar bijeen. Afwisselend in Berkel & Rodenrijs en Delft.
Klik hier voor meer info    Contactadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 


Experts erg somber voor juni
Bron:  Cornévan Zeijl, Actiam
actiam-de-verantwoorde-vermogensbeheerder-200x70.png
cornevanzeijl-LI-120x160.jpg
Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM.
Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Zijn opleiding heeft hij aan de Haagse Hogeschoold gevolgd.De experts waren somber over de beurs de afgelopen maand en weer hadden ze het goed gezien.
De AEX daalde, minimaal weliswaar, maar het daalde.
En daarmee bouwen ze dit jaar een mooi trackrecord op.


Voor juni is het pessimisme opmerkelijk toegenomen.
Maar liefst 48% van de ondervraagden denk dat de AEX meer dan 1% gaat dalen.
Dergelijke uitslagen zijn zeldzaam. De reden achter dit pessimisme kunt u waarschijnlijk wel raden.
De mogelijke handelsoorlog tussen de US en de rest van de wereld.
En de wilde plannen van de nieuwe Italiaanse regering.
Telt daarbij op nog wat angst voor het afbouwen van de QE, de hoge Amerikaanse rente de teleurstellende economische cijfers in Europa en het plaatje en is compleet.
Een klein 15% denk overigens dat de beurs gewoon gaat stijgen.

20180601-Actiam-Fig1-740x315-I63.png
20180601-Actiam-Fig2.png
Ook voor de wat langere termijn zijn de experts somber Per saldo zijn er 13 procentpunten meer pessimisten dan optimisten. Ook dat komt niet vaak voor.
Slechts 8% van de 234 maanden dat deze enquête loopt zijn er meer is dit saldo onder nul.

20180601-Actiam-Fig3-740x314-I63.png
20180601-Actiam-Fig4.png
Slechte keuzes in mei
Qua aandelen was het geen goede maand. Dat kwam vooral door de koersbeweging van Altice.
De stond bovenaan bij de floppers en ging maar liefst 24% omhoog. Deze 24% heb ik berekend op basis inclusief het deel Altice US. Het Europese deel steeg veel harder.
Overigens was bij de toppers ING ook geen goede keuze. Het aandeel ging maar liefst 10% onderuit.
Alle financials lagen overigens door de Italië angsten flink onder druk. ASR -8%, AEGOB -13% en ABNAMRO -14%.
Gelukkig werd dat gecompenseerd door Galapagos (+16%), na Altice het beste aandeel in de AEX. Helaas hadden ze ook nog voor KPN gekozen Dat aandeel daalde ook bijna 10%.

20180601-Actiam-Fig5-i63.png

ING blijft favoriet, Altice bijft de grootste flopper
Voor de maand juni gaat men het nog eens een met ING proberen. En ook Altice blijft staan waar die staat, fier bovenaan bij de floppers.
Galapagos vinden we niet meer terug. Het aandeel ABNAMRO werd veel genoemd, maar per saldo hadden de pessimisten de overhand.

20180601-Actiam-Fig6-i63.png

Er deden deze maand 63 experts aan de enquête mee , waarvoor mijn dank. 


Aandeleninkoop naar nieuw record
Bron:  Hendrik Oude Nijhuis,  Beterinbeleggen.nl
Beter-In-Beleggen203x27.png
Hendrik-Oude-Nijhuis-120x160.jpg
Hendrik Oude Nijhuis

Auteur, oud bestuurslid HCC Beleggen en BSC Duitenberger.
Oprichter Warrenbuffet.nl
Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in ‘s werelds beste beleggers. Hij is medeoprichter van Beterinbeleggen.nl en zijn bestseller over Warren Buffett is via de website http://www.warrenbuffett.nl/ gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.

Waarschijnlijk wordt dit jaar een recordbedrag gespendeerd aan de inkoop van eigen aandelen.
Analisten van zakenbank Goldman Sachs denken dat de bedrijven in de S&P 500 daar dit jaar US $ 650 miljard aan zullen besteden.
Het vorige record stamt uit 2007 toen door de S&P 500-bedrijven een bedrag van US $ 589 miljard aan inkoop van eigen aandelen is besteed.


Deel deze US $ 650 miljard door de waarde van alle bedrijven in de S&P 500 (US $ 23.000 miljard) en aandeleninkoop blijkt goed te zijn voor zo’n 3% daarvan.
Tel het dividendrendement van 1,9% daar nog bij op en aandeelhouders krijgen opgeteld ongeveer 5% uitgekeerd.

Zelfs al loopt de rente verder op dan nog steekt deze 5% vrij aantrekkelijk af bij het rendement dat alternatieven opleveren. Deze zienswijze - en het vooruitzicht van hogere winsten en dividenden - verklaart Buffett’s voorkeur voor aandelen momenteel: "Moet gekozen worden tussen langlopende obligaties en aandelen dan zou ik ogenblikkelijk voor aandelen kiezen", aldus Buffett eerder dit jaar.

Korte en lange termijn
Voor beleggers die van plan zijn aandelen te verkopen is aandeleninkoop vaak gunstig, omdat extra vraag naar aandelen de prijs ervan op korte termijn dikwijls stuwt. Ook de winst per aandeel - een maatstaf waar veel beleggers naar kijken - stijgt veelal door inkoop van eigen aandelen doordat de winst over minder aandelen verdeeld hoeft te worden.

Of aandeleninkoop ook in het belang is van op lange termijn gerichte aandeelhouders hangt vooral af van de waardering. Enkel wanneer sprake is van onderwaardering is inkoop van eigen aandelen interessant. In dat geval geldt namelijk dat de intrinsieke waarde van de resterende aandelen stijgt wat deze aandelen des te aantrekkelijker maakt.

Apple
Een bedrijf dat veel eigen aandelen inkoopt is Apple. De iPhone-fabrikant kondigde onlangs een nieuw inkoopprogramma aan, ter waarde van US $ 100 miljard. Overigens beknibbelt Apple ook zeker niet op investeringen in het bedrijf zelf, iets wat bij grootschalige aandeleninkoop soms een punt van kritiek is.

Wij menen dat Apple de komende jaren zo’n US $ 80 miljard per jaar aan aandeleninkoop zal besteden. Apple maakt tegenwoordig circa US $ 60 miljard winst per jaar en bovendien wil het bedrijf de netto cashreserve van US $ 145 miljard op termijn reduceren tot nul.

Binnen de beleggingsportefeuille van Buffett’s investeringsvehikel Berkshire Hathaway vormt Apple met afstand de grootste positie. Deze positie heeft momenteel een waarde van maar liefst US $ 45 miljard en de inkoop van eigen aandelen vormt een belangrijke reden waarom Buffett zo enthousiast over Apple is.

"Ik vind het fantastisch te zien dat [bij Apple] eigen aandelen worden ingekocht", aldus Buffett tijdens zijn aandeelhoudersvergadering in Omaha onlangs. "Geweldig dat ons belang [in Apple] van 5%, of wat het ook precies mag zijn, zal groeien naar 6% of 7% zonder zelf maar een cent te hoeven betalen." 


Hcc Beleggen interessegroep Noordbeleggen
groep Noordbeleggen is gestart in maart 2006 rond het beleggingsprogramma Vestics.Noordbeleggen
Inmiddelszijn wij verder gegaan in de boeiende wereld van het beleggen.
Zo doen we onze beleggingen op individuele basis en komen zo'n vijf keer per jaar bijeen. Het zijn 'interactieve' bijeenkomsten waarin nieuwtjes en ervaringen onder het genot van een kopje koffie worden uitgewisseld.
Naast het bespreken van het vaste onderwerp: de 'echte' portefeuille, komen ook onderwerpen als: ervaring met broker software, handelssystemen, indicatoren, werking van opties/turbo's enz aan bod.
Met als rode draad:
 - Selecteren van Aandelen.        - Selecteren van Opties.
 - Werking en selectie van Turbo's - Selecteren van Beleggingsfondsen

Benieuwd? Kom kom gerust een keer kijken of het iets voor je is. Mail voor meer info naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 


James Montier screener aan kop
Bron:  Ronald Kok (RBA), Analist.nl
analist.nl200x42.gif
2017-Ronald-Kok120x160.jpg


Ronald Kok (RBA) 

Financieel analist, entrepeneur en uitgever van o.a. Analist.nl


Beleggers die de afgelopen jaren belegd hadden volgens de James Montier screener hebben nu gemiddeld gesproken de hoogste winsten behaald.

Wie in 2004 100 euro in deze screener had belegd staat nu op een gigantische 2017 euro.
Dit komt neer op jaarlijks 25 procent aan rendement (inclusief de ontvangen dividenden).

Andere sterke aandelenscreeners zijn die van Fama & French, Philip Fisher Growth en die van Ronald Muhlenkamp.

De grafiek hier onder toont de totale bedragen die beleggers nu zouden hebben als ze in 2004 100 euro in elk van deze topscreeners had belegd.
20180601-Analist-fig1-740x394.png
Criteria James Montier screener
De door ons gehanteerde criteria voor de Montier screener zijn abstracties van zijn model.
  •  dividendrendement minimaal 2 procent
  •  koers/winst-verhouding maximaal 15
  •  Price to sales onder de 10
  •  Positief rendement op het eigen vermogen
U ziet dat deze aandelenscreener vrij eenvoudig is maar we weten ook dat eenvoud vaak beter is. Bekende namen die nu in deze aandelenscreener zitten zijn o.a. Altria Group , Boeing , Verizon Communications , AT&T en Lear Corp.

Rendementen James Montier screener
20180601-Analist-fig2-740x329.png
Te zien is dat ondanks het vrij hoge gemiddelde rendement van 25 procent per jaar er ook forse verliesjaren waren. Uiteraard die in 2009 en van 2012. Een hoog rendement gaat dus zeker hand in hand met een hoger risico maar op de langere termijn zien we bij deze screener dus toch dat het gemiddelde rendement zeer positief uit viel. 


Correctie van artikel in Nieuwsbrief mei 2018
Bron:  Jan Kolkman, Stockpicker-signaal
stockpicker-signaal-250x41gr.gif

Jan-Kolkman-wt120x160.gif

Jan Kolkman, 

oprichter van Stockpicker-signaal
heeft tientallen jaren ervaring opgedaan met de belegging in aandelen bij een grote beleggingsmaatschappij en hij heeft zich daarna, via cursussen, symposia en heel veel lezen, gespecialiseerd in technische analyse. Hij hanteert diverse algemeen gebruikte indicatoren en daarnaast ook signalen uit eigen koker.

Naar aanleiding van de publicatie van mijn artikel over Herbelegging van dividenden in de Nieuwsbrief van HCC Beleggen van mei 2018 kreeg ik van de voorzitter HCC werkgroep CoSA, Jan van der Meulen de opmerking dat ik de methode van herbelegging door Yahoo Finance niet goed heb
geïnterpreteerd. Naar aanleiding daarvan heb ik voor een tweetal aandelen zijn zienswijze getest en het blijkt dat hij volkomen gelijk heeft.                      

Hij zegt dat elke keer dat een dividend wordt een correctiefactor waarmee de de echte Close wordt  omgerekend naar een adjusted Close.

Als voorbeeld noemt hij dat op een aandeel 20 cent wordt   uitgekeerd. De Close, dat wil zeggen de laatste cum-dividend koers, was gisteren 44,73. Dan wordt  de adjusted close 44,73 minus 0,20 = 44,53, waarbij de correctiefactor luidt 44,53 / 44,73 = 0,995529.

Vervolgens worden alle close-koersen hiervoor ook met deze correctie-factor vermenigvuldigd.

Datum Koers
cum dividend
Dividend Koers
Ex dividend
Correctie
cumulatief
Idem
cumulatief
Koers
ex dividend
1

11 mei 18 190,04 0,73 189,31 0,9961587 0,9961587 189,31
9 feb 18 155,15 0,63 154,52 0,9959394 0,9921137 153,93
9 nov 17 175,88 0,63 175,25 0,9964180 0,9885600 173,87
9 aug 17 161,06 0,63 160,43 0,9960884 0,9846931 158,59
Tabel 1 Herbelegging Apple

Datum Koers
cum dividend
Dividend Koers
Ex dividend
Correctie
cumulatief
Idem
cumulatief
Koers
ex dividend
1


18 apr 18 11,33 0,15 11,18 0,986760812 0,986761 11,18
26 jan 18 11,65 0,15 11,50 0,9871244635 0,974056 11,35
9 okt 17 12,23 0,15 12,08 0,9877350777 0,962109 11,77
19 jul 17 11,83 0,15 11,68 0,9873203719 0,949910 11,24
Tabel 2 Herbelegging Ford 


Meedoen met HCC Beleggen.
https://static-beleggen.hcc.nl/images/banners/HCC-Beleggen-logo-2014-435x82.gif

Wat doe jij met je geld?
En met je vrije tijd?

HCC!beleggen is voortdurend op zoek naar actieve vrijwilligers  ( Op dit moment
zoeken we dringend  leden die mee willen helpen komende symposia te organiseren). Verder zoeken we leden die deel willen nemen aan het bestuur (secretaris) en ook bijvoorbeeld mensen die de redactie over de nieuwsbrief mede willen voeren of als webmaster willen fungeren.

Ben jij een enthousiaste belegger en wil je ook wat doen voor onze vereniging? Meld je dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van HCC!beleggen.


Wie zoeken we?
Er is behoefte aan vrijwilligers die zich met verschillende zaken willen bezighouden. Zo zoeken we mensen die graag in het bestuur willen plaatsnemen, symposia en andere bijeenkomsten organiseren, verschillende redacteuren voor diverse werkzaamheden, maar ook zijn we opzoek naar mensen die graag contacten onderhouden met bijvoorbeeld leden, en/of sprekers/standhouders voor onze symposia.

Bestuur
Binnen het bestuur van HCC!beleggen is dringend behoefte aan versterking. We zijn op zoek naar een secretaris, maar indien je affiniteit hebt met beleggen en je bestuurlijke ambities op een ander gebied liggen, komen we ook heel graag met je in contact.

Redacteuren
We zoeken redacteuren die op regelmatige basis zo’n één à twee uur willen besteden aan het aanleveren van artikelen voor onze  website  en/of sociale media en de nieuwsbrieven. Het gaat dan om onder meer artikelen over economische onderwerpen, specifieke beleggingsartikelen of andere voor onze leden. Ook  interessante onderwerpen selecteren dan wel schrijven, artikelen, boeken en software beoordelen promoten etc.

Die nieuwsbrief moet natuurlijk ook in elkaar gezet worden. Ben je handig met een computer en heb je ongeveer vier uur per maand tijd, dan kun je je hiervoor aanmelden. Dit kan natuurlijk ook in combinatie met het leveren van de content voor website en/of nieuwsbrief.

Contactpersonen
Heb je meer affiniteit met mensen dan met teksten? Wees welkom want we zijn ook naarstig op zoek naar sociaal bedreven, communicatief vaardige mensen die contacten met bijvoorbeeld sprekers voor symposia maar ook met leden willen onderhouden. Dit zal ongeveer twee uur van je tijd per maand kosten. Ook hiervoor wordt natuurlijk wel interesse in beleggen verwacht.

Heb je zin en tijd ons te helpen, meld je dan aan via het het bestuur van HCC!beleggen 


HCC beleggen Website HCC beleggen Vacatures Adverteren Downloads
Disclaimer: Deze publicatie komt tot stand op de redactie van beleggersonline.nl de website van de HCC IG Beleggen. Noch de mate waarin de berichten, voorgestelde scenario’s, risico’s en voorspellingen de marktverwachtingen weerspiegelen, noch de mate waarin zij in de realiteit zullen tot uiting komen, kunnen worden gewaarborgd. De voorspellingen zijn indicatief. De gegevens in deze publicatie zijn algemeen en louter informatief. Ze mogen niet worden beschouwd als beleggingsadvies. De schrijver(s) van deze publicatie en het bestuur van de HCC IG Beleggen en/of de Redactie van de Nieuwsbrief zijn derhalve niet aansprakelijk voor eventuele verliezen. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren, behaalde resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.