..
HCC-Beleggen-Nieuwsbrief-logo.gif
Januari 2018
..

Zet vast in uw agenda:      70ste HCC Beleggen Symposium, De Bilt,  28 april 2018 


Wat brengt ons 2018?
Bron:  Frans  Schreiber, Voorzitter HCC Beleggen
fireworks_art_colors_light_colorful_atmosphere-476545-350x226.jpg

Het jaar is nog maar net begonnen en de aandelen koersen gaan alweer wereldwijd omhoog. Na een geweldig aandelen jaar 2017, lijkt het of de trend omhoog niet te stoppen is.
En dit alles ondanks de gevaren van een twitterende Trump, een rode knop op het buro van een dictator in Noord-Korea en ondanks de ECB die noodgedwongen de rente laag houdt, om de zuidelijke landen van de Euro zone niet in de problemen te brengen.


HCC_logo.gif
Frans-Schreiber-120x160.gif
Frans  Schreiber RBA

Voorzitter HCC Beleggen,

Partner en bestuurder bij Elite Fund Management, deze instelling staat onder toezicht van de AFM en DNB.
Hij is sinds 1992 lid van HCC beleggen en een fanatieke belegger met behulp van de computer.
Frans is specialist in het ontwerpen en traden van automatische handelssystemen sinds 1992.

Het door hem beheerde All Markets Fund is geheel gebaseerd op deze automatische handelende computersystemen.
Daarnaast is hij beheerder van het Long/Short Fonds de Dutch Darlings, dat alleen handelt in aandelen op de Amsterdamse beurs. Beide fondsen hebben een vergunning van de AFM.

Opleiding: Faculteit Diergeneeskunde, aan de Universiteit Utrecht. Register Beleggings Analist, opleiding VU. Seminars TradeStation, Kaufman, Larry Williams, Schwager, Rafke. Lid van de Nevada Club, New York.

Veel analisten waarschuwen voor te hoge koers-winst verhoudingen. En misschien hebben ze wel gelijk.
Echter in december 2016 was ik te gast op een hedgefund event waar veel grote jongens aanwezig waren, die meer dan 1 miljard belegd vermogen beheerden.
Trump was net gekozen en allemaal waren ze of uit de markt of waren zelfs short.
En wat gebeurde er in 2017? Ondanks de te hoge koerswinst verhoudingen volgens sommige analisten, schoten de koersen verder omhoog.
Het kan dus toch nog duurder duurder worden...
Toppen zijn moeilijk te timen, veel moeilijker dan bodems.
Dus degenen die verstandig zijn gaan met de trend mee.

En daar hebben wij op onze club Hcc Beleggen ervaring mee: let your winners run, cut your losses en de trend is your friend. En de trend is nog steeds stijgende, ondanks dat we misschien steeds meer hoogtevrees krijgen.

Behalve dat de trend in aandelen stijgende is, is ook de trend in onze interesse groep stijgende.
De afgelopen keer waren er meer dan 50% bezoekers meer, op ons symposium, dan de keer ervoor !! 
Dankzij onze vrijwilligers, die een geweldig programma organiseerden, met boeiende sprekers en een voortreffelijke organisatie. En er meldden zich nieuwe vrijwilligers aan, om ons te helpen het volgende symposium te plannen.
Ik hoop dat u allemaal op het inmiddels 70ste HCC Beleggen symposium komt op 28 april 2018!

Intussen wens ik u een voorspoedig en hoog renderend, maar vooral gezond 2018 !
Frans Schreiber, voorzitter Hcc groep Beleggen 


Hcc Beleggen interessegroep Computerbeleggersgroep-ZH
 
Computerbeleggersgroep-ZH
zh230x180.jpg HCC Beleggen IG Computerbeleggersgroep-ZH in de regio Zuid HollandSinds de oprichting in 2002 houden wij ons bezig met “Beleggen met behulp van de computer”. Het accent ligt daarbij op het vergroten van de kennis van het ontwikkelen en exploiteren van handelssystemen. Deze zijn vooral gebaseerd op methoden uit de kwantitatieve en statistische analyse. Uiteraard wordt daarbij ook aandacht besteed aan ondersteunende software. Regelmatig besteden we echter ook aandacht aan andere vormen van beleggen zoals Fundamentele analyse. Daarbij gaan we altijd uit van het beschrijven en bespreken van een gestructureerde aanpak die gebaseerd is op objectieve grondslagen. 
Wij komen 9 keer per jaar bijeen. Afwisselend in Berkel & Rodenrijs en Delft.
Klik hier voor meer info    Contactadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Resultaten CoSA-portefeuilles
Bron:  HCC Beleggen CoSA-werkgroep
HCC_logo.gif

CoSA, Computerondersteunde Selectie van Aandelen, gebaseerd op fundamentele analyse van bedrijven. Er wordt primair gekeken naar omzet, nettowinst, eigen vermogen, dividenden en winst per aandeel om de kwaliteit van een bedrijf te bepalen. Pas als het bedrijf kwalitatief aan minimum eisen voldoet wordt er naar de koersen gekeken.
Indien u meer wilt weten over de activiteiten van CoSA, kunt u de voorlopige CoSA-webpagina (klik hier), raadplegen of contact opnemen met de voorzitter: Jan van der Meulen via e-mail.
U kunt zich met hetzelfde mailadres aanmelden voor het ontvangen van informatie, zoals de wekelijks verschijnende CoSA-nieuwsbrief en voor het verkrijgen van toegang tot de voor CoSA-leden beschikbare Europese CoSA/SSG-verzameling.


De CoSA-werkgroep heeft drie methoden ontwikkeld voor het beleggen in aandelen op de lange termijn. We lichten die methoden hier kort toe. Zij zijn uitgebreider besproken in vorige artikelen in deze Nieuwsbrief.

Allereerst was dat de methode KoersGroeibeleggen(KG) die beoogt aandelen te selecteren waarvan we rendement verwachten te behalen door koersstijging van het aandeel.

Later zijn daaraan toegevoegd de methoden DividendGroeiBeleggen(DG), rendement te behalen door aandelen te selecteren die een redelijk dividend bieden dat bovendien zal groeien en DividendHerbeleggen(DH), waarbij het uitgekeerde dividend wordt herbelegd in het aandeel.

Natuurlijk zijn we er in geïnteresseerd welke resultaten met onze methoden op de langere termijn worden behaald. We hebben daartoe drie sub-portefeuilles samengesteld die bestaan uit de aandelen met de beste rendementsverwachting op de startdatum voor elke methode.
In de Nieuwsbrief van HCC Beleggen van oktober 2017 hebben we een artikel gewijd aan de opzet van deze subportefeuilles. In dit artikel tonen we ook de cumulatieve resultaten die sinds de start van de portefeuilles zijn behaald en gaan we in op de invloed van de koersontwikkeling van de US-dollar.

Door het volgen van deze portefeuilles krijgen we dus inzicht in de lange termijn resultaten van onze beleggingsmethoden. Onderwerp van nader onderzoek binnen de werkgroep is in hoeverre het beheer van deze portefeuilles moet worden aangepast. Bijvoorbeeld als resultaten van bedrijven tegenvallen.

In onze wekelijkse verschijnende CoSA-Nieuwsbrief tonen we de samenstelling van deze portefeuilles en de waardeontwikkeling op grond van de koerswinst of –verlies, eventuele uitgekeerde dividenden, transactiekosten bij koop en verkoop en valutawinst of -verlies.

Vanaf begin 2016 werden drie verschillende lange termijn portefeuilles met respectievelijk KG-, DG- en DH-aandelen wekelijks bijgewerkt.
Vóór 2016 was er slechts één KG-portefeuille die vanaf 2011 t/m 2015 tien verschillende aandelen bevatte en vanaf 2016 vijf verschillende aandelen. Ook de DG- en DH-portefeuilles hebben vanaf 2016 elk vijf verschillende aandelen.
De netto opbrengsten per jaar en per portefeuille worden procentueel weergegeven. Het is dan – ondanks het verschil in aantallen aandelen en omvang – mogelijk de verschillende jaren en de portefeuilles onderling te vergelijken..
Het is daardoor ook mogelijk om de cumulatief procentuele netto opbrengsten van elk van de portefeuilles in één grafiek te tonen. Het resultaat voor de portefeuilles eind week 52 in 2017 wordt getoond. De cumulatieve procentuele netto opbrengsten in 2017 zijn YtD.
CoSA-fig1.png
Fig1 De CoSA portefeuilles per 29 december 2017.

Resultaten subportefeuilles 2017
2017 was geen succesvol jaar voor de CoSA-portefeuilles als we naar de grafieken en de kanteelgrafieken van de portefeuilles in 2017 kijken. Vooral de KG-portefeuille was het zwarte schaap, maar kijken we naar de prestaties van deze portefeuille sinds de start in 2011 dan blijkt, dat tot eind  2017 gemiddeld 12,2%/jr netto opbrengst werd verwezenlijkt ondanks het slechte jaar 2017. 

Valuta-invloeden
De resultaten voor 2017 zijn negatief beïnvloed door de daling met 14,1% van de US-dollar t.o.v. de Euro. Omdat het merendeel van de aandelen in de portefeuilles in US-dollars wordt genoteerd hebben we daar dus veel last van gehad. Daar staat tegenover dat we in 2014 en 2015 geprofiteerd hebben van een sterke US-dollar. Wij hebben er voor gekozen de US-dollar niet af te dekken in onze portefeuilles, maar het staat een belegger natuurlijk vrij daar een andere keuze in te maken.
CoSA-fig2.png
Fig2 Deze grafiek toont de resultaten incl. en excl. valuta-invloeden.
 


Koop bedrijven met groeiende omzetten
Bron:  Ronald Kok, Analist.nl

analist.nl200x42.gif
2017-Ronald-Kok120x160.jpg


Ronald Kok (RBA) 

Financieel analist, entrepeneur en uitgever van o.a. Analist.nl
Na zijn economie opleiding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, VBA aan de VU  Universiteit van Amsterdam bleef hij zich verder specialiseren w.o. EFFAS , en  focust hij zich nu vooral op financiële analyse en de praktische toepasbaarheid van beleggingsstrategieën. Zijn aandachtsgebieden zijn vooral de Amerikaanse en Europese aandelen. Daarnaast focust Ronald zich ook op derivatenstrategien, asset-allocatie en risicomanagement.


Dat beleggen eigenlijk heel simpel zou moeten zijn zien we in onze praktijk maar al te vaak terug. In onze eerdere publicaties haalden we eerder het nut aan van het gebruik van aandelenscreeners. Dit komt op niets anders neer dan de gehele aandelenmarkt filteren op basis van bepaalde criteria en die aandelen dan kopen. We bekijken in deze bijdrage naar de waarde van het beleggen in aandelen die de afgelopen 4 jaar een groeiende omzet zagen, niets meer en niets minder.


Kopen van omzetgroeiers
Deze strategie van het kopen van bedrijven met al een paar jaar groeiende omzetten komt neer op het kopen van bedrijven die bij de winnaars behoren en ook aan marktparticipatie groeien. Het puur focussen op omzetgroei klinkt natuurlijk erg kort door de bocht (er wordt immers niet naar andere zaken zoals schulden gekeken). Toch is het zeker interessant om vooral te kijken naar de omzetontwikkeling want dit is natuurlijk de basis van de resultaten van het bedrijf. De hoogte van de omzet bepaalt de nettowinst, de winst per aandeel, het eventuele dividend, de schuldpositie, de kasstromen et cetera. De omzetontwikkeling staat als het ware dus bovenaan in de piramide van bedrijfsresultaten.

Aandelenfilter; de resultaten en dan?
Zoals we aangaven filtert deze screener de markt puur op omzetgroei op jaarbasis. Bedrijven die in de afgelopen 4 jaar een omzetdaling of stagnatie hadden worden dus verwijderd; het gaat puur om de omzetgroeiers. Het resultaat van deze screener wordt dan aangekocht. Dit is natuurlijk wel vrij kort door de bocht want stel dat deze screener 500 aandelen oplevert, dan raden wij natuurlijk niet aan om al deze 500 aandelen te kopen. Tussen de 10 en de 20 aandelen lijkt in onze ogen een redelijk aantal. Dit als aanvulling op de aandelen die u verder in uw portefeuille zou moeten hebben want wij raden zeker een aantal aandelen in de portefeuille aan van tussen de 30 en de 40. Dit om uw risico’s te verlagen want hoe goedkoop een aandeel vaak lijkt, op termijn gaat zelfs ieder aandeel ooit failliet (ook de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett koopt aandelen die failliet gaan).

Rendementen 2005-2015 4-jaarsomzetgroeiers

20180101omzetgroei-fig1-605x278I15.png
Gemiddelde leverde het mandje met de omzetgroeiers zo’n 9 procent per jaar op (exclusief dividendrendementen). Dit is natuurlijk een mega rendement maar we moeten benadrukken dat ook dit mandje geen gegarandeerde rendementen biedt. Zo ziet u dat in 2008 dit mandje aandelen een behoorlijke tik omlaag maakte en zelfs ruim 47 procent aan waarde verloor. Dergelijke negatieve rendementen zien we niet vaak bij de aandelenscreeners in het rampjaar 2008, daar lagen de meeste verliezen rond de 40 procent.

Rendementen 4-jaars omzetgroeiers per marktkapitalisatie
20180101omzetmarktkapitalisaties-fig2-605x355I15.png
De bovenstaande grafiek laat de rendementen zien over de periode van 2005 tot en met 2015 (de waarden van 2016 staan er nog niet bij omdat nog niet alle bedrijven hun jaarcijfers over 2016 verwerkt hebben). We zien dat de rendementen voor alle 5 de groepen positief zijn maar dat de rendementen van de midkaps (bedrijven met marktkapitalisaties tussen de 5 en de 10 miljard euro) wel het laagste zijn geweest (gemiddeld 4 procent per jaar).

Kleinere bedrijven in het voordeel
De grote winnaar is hier de groep met microcaps. Dit zijn bedrijven met marktkapitalisaties tot maximaal 500 miljoen euro, die ruim 13 procent per jaar won. Dit is op zich redelijk verklaarbaar want het zijn ook juist de kleinere bedrijven die makkelijker aan omzet kunnen winnen en tevens zien we doorgaans ook veel hogere rendementen bij de kleinere bedrijven (de small-/microcappremie). Dus beleggers die deze strategie willen uitvoeren doen er (op basis van de historische data) beter aan om de kleinere bedrijven wat meer te laten overwegen ten koste van de grotere bedrijven. Het nadeel hiervan is wel het meer mislopen van dividenden want het zijn juist de grotere bedrijven die meer dividenden uitkeren en de kleinere bedrijven doen dit vaak amper. 


Hcc Beleggen interessegroep Noordbeleggen
groep Noordbeleggen is gestart in maart 2006 rond het beleggingsprogramma Vestics.Noordbeleggen
Inmiddelszijn wij verder gegaan in de boeiende wereld van het beleggen.
Zo doen we onze beleggingen op individuele basis en komen zo'n vijf keer per jaar bijeen. Het zijn 'interactieve' bijeenkomsten waarin nieuwtjes en ervaringen onder het genot van een kopje koffie worden uitgewisseld.
Naast het bespreken van het vaste onderwerp: de 'echte' portefeuille, komen ook onderwerpen als: ervaring met broker software, handelssystemen, indicatoren, werking van opties/turbo's enz aan bod.
Met als rode draad:
 - Selecteren van Aandelen.        - Selecteren van Opties.
 - Werking en selectie van Turbo's - Selecteren van Beleggingsfondsen

Benieuwd? Kom kom gerust een keer kijken of het iets voor je is. Mail voor meer info naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 


Shopify
Bron:  Jan Kolkman, Stockpicker-signaal,  28 december 2017
stockpicker-signaal-250x41gr.gif

Jan-Kolkman-wt120x160.gif

Jan Kolkman, 

oprichter van Stockpicker-signaal
heeft tientallen jaren ervaring opgedaan met de belegging in aandelen bij een grote beleggingsmaatschappij en hij heeft zich daarna, via cursussen, symposia en heel veel lezen, gespecialiseerd in technische analyse. Hij hanteert diverse algemeen gebruikte indicatoren en daarnaast ook signalen uit eigen koker.


Dit aandeel heeft in oktober een flinke opdoffer gekregen doordat Andrew Left een felle aanval deed en propageerde short te gaan in dit aandeel. Shopify zou hooguit de helft waard zijn, dus zo’n 60 dollar. De koers daalde van 123,94 naar 89,35 dollar. Daarna kwam er mooi herstel naar 117.07 dollar. Maar op woensdag 29 november was er een algehele malaise in de technologie-aandelen op Wall Street waarbij Shopify meer dan 7 procent prijsgaf.


Ik ben echter van mening dat er voor Shopify een mooie toekomst in het verschiet ligt omdat het online shoppen steeds meer ingang vindt en omdat Shopify niet zelf verkoopt, maar honderd duizenden detaillisten in staat stelt hun business te doen zonder zich al te veel met de back office te hoeven bemoeien.

Verder is de decembermaand de periode dat de detailhandel normaal gesproken topomzetten draait en we zitten nu, in grote delen van de wereld, in een conjuncturele fase dat er weer geld wordt uitgegeven.

Black Fiday was goed.
De Telegraaf had een kop in de krant van 25 november

‘Online verkopen VS op Black Friday naar record’.

Het onderzoeksbureau Adobe Digital Insights heeft op basis van de verkopen bij de honderd grootste Amerikaanse internetbedrijven becijferd dat er op Black Friday voor 5 miljard dollar aan geplande verkopen is gedaan en dat er op Cyber Monday. de maandag na Black Friday, nog eens voor 6,6 miljard dollar aan orders is gepland.
De koopjesjacht op Black Friday, die steeds meer online plaats vindt, is het startschot voor detailhandels-bedrijven in de Verenigde Staten in de belangrijke laatste maand van het jaar in de aanloop naar Kerstmis.

100 miljard dollar
Adobe houdt er rekening mee dat dit jaar in de periode van november tot en met december Amerikaanse consumenten voor het eerst in de geschiedenis meer dan 100 miljard dollar gaan uitgeven, dat is een toename van 13,8 procent in vergelijking met een jaar geleden. Die toename is belangrijk, maar als je kijkt naar dat bedrag van 100.000.000.000 dollar en het dan berekent per hoofd van de Amerikaanse bevolking, dan zie je dat dit het fenomenale bedrag meer dan 300 dollar per persoon oplevert.

De naam Black Friday (Zwarte Vrijdag)
Deze naam doet in eerste instantie helemaal niet zo positief aan. Je denkt als belegger makkelijk terug aan Black Monday, de dag dat de Dow Jones op 19 oktober 1987 met maar liefst 22 procent omlaag ging. Maar Black Friday verwijst naar het feit dat verkopers tijdens deze sale zo goed verkopen dat ze zwarte cijfers gaan schrijven. Want door die extra omzet gaan ze van rode cijfers, wat verlies betekent, naar zwarte cijfers die de winstgevende fase aangeven.
Black Friday is de dag wanneer men in Amerika de zoektocht naar Kerstcadeaus begint. Deze dag is gunstig voor zowel het winkelend publiek als voor de handelaren. De meest gewaardeerde spullen zijn op die dag speelgoed en elektronische artikelen, zoals de Apple producten. De elektronische producten van Apple zijn het hele jaar door zeer gewild, maar in het bijzonder op Black Friday, omdat ze dan veel lager geprijsd worden.

De belangrijkste reden dat Apple’s elektronische producten zoals de iPhone en de iPad zo enorm populair zijn is omdat ze elke jaar weer opnieuw nieuwere modellen introduceren en deze modellen komen steeds met betere functies en faciliteiten. Het is als het ware een trend geworden bij liefhebbers van Apple apparatuur om tot de eersten te behoren die het nieuwste model hebben weten te bemachtigen. Al lijkt het er op dat de consument in het algemeen wat nuchterder begint te worden en niet meer het allernieuwste voor het doet er niet toe wat voor prijs wil aanschaffen.

Dat die gekte niet alleen Amerika betreft moge blijken uit het bericht dat Mediamarkt zijn online bezoek zag vervijfvoudien ten opzichte van een jaar geleden.
Shopify komt in de week van 13 tot 19 februari met de vierde kwartaalcijfers en ik heb zo de indruk dat de koers voor half januari, op basis van de naar verwachting goede cijfers, een mooie koerssprong zal maken.

Waarom voor half januari ?
Als we namelijk een dalende weerstandslijn tekenen van de high van bijna 124 in september naar de 117 in november en een stijgende steunlijn van 89 begin oktober naar de 97 in november en dan beide lijnen extrapoleren, dan vinden het kruispunt van beide lijnen half januari.
Door het voortschrijden van de tijd is het logisch dat de koers uit die driehoek moet breken. Dan is vanzelfsprekend de vraag aan welke kant zal die uitbraak plaats vinden: naar boven of naar beneden.
Maar met de achtergrond van het Black Friday weekend in gedachten ben ik er van overtuigd dat de uitbraak aan de bovenkant zal zijn. Verder vooruitdenkend zie ik de koers doorschieten richting 135 dollar, waarna de koers door winstnemingen zou kunnen terugzakken naar 124, voordat dat-ie z’n weg omhoog gaat voortzetten.
Chart1_-_SHOPIFY_CL_A_SUB_VTG_ORD-20180101-740x528I.png
Wat nu te doen ??
Als ik ze niet al had zou ik nu wat aandelen Shopify kopen en daarbij ook wat call opties. Ja ik heb liever turbo’s long, maar die heb ik nog niet kunnen vinden.
Ik heb de turbo’s creërende banken al gevraagd waarom er geen turbo’s op het aandeel Shopify beschikbaar zijn, maar heb nog reactie gekregen. Verder heb ik die vraag voorgelegd aan Investor Realtions van Shopify zelf. Van Citibank heb ik nu een reactie en verwacht over enkele weken een definitief antwoord.

Quitte of meer winst ??
Bij de beoordeling van call opties wordt vaak gekeken naar hoeveel procent het aandeel zou moeten stijgen om met zo’n call in de winstgevende fase te komen. Dat doe je met volgende formule:
(uitoefeningsprijs + koers call) / koers aandeel ^( 1 / looptijd in jaren) * 100 –100.
Stijgt de koers tijdens de looptijd van de optie met exact dat percentage dan speel je quitte met je call.

Ik wil echter niet alleen quitte spelen, maar winst maken en wel meer winst dan
dat ik zou maken als ik rechtstreeks in het aandeel zou beleggen.

Die berekening heb ik de TUROV CALL genoemd en die luidt:
(uitoefeningsprijs / ( koers aandeel – koers call) ) ^ ( 1 / looptijd in jaren) * 100 –100.
De gehanteerde koersen zijn voor het aandeel $ 104.50,
Voor de call 130 jan 19 $ 12.24, de call agio per jaar 34.4%, idem Turov 39.0%,
Voor de call 160 jan 20 $ 12.81, de call agio per jaar 27.0%, idem Turov 31.3% en
voor de call 175 jan 20  $ 9.75, de call agio per jaar 32.2%, idem Turov 38.6%.

Waarom heet die laatste berekening de Turov call ?  Daniel Turov, destijds beleggingsanalist bij Cowen, heeft in mei 1970 deze formule voor het eerst gepubliceerd in een artikel in het Amerikaanse financiële weekblad Barron’s.

Dit zijn forse percentages, maar ik ben er van overtuigd dat er met deze calls
een aantrekkelijk rendement kan worden gehaald. De belegger is vanzelfsprekend
helemaal vrij dat te kiezen wat hem het best past: de aandelen of een optie.

Koers/winst-verhouding
Er zijn nogal wat analisten die Shopify enigszins negatief beoordelen omdat de onderneming nog geen winst maakt. Maar we kunnen gerust zijn: de netto winst per aandeel over 2017 zal naar verwachting 6 cent zijn en 24 cent over 2018. dat is op zich een flinke toename van 300 procent, al blijft de prospective koers/winst-verhouding met boven de 400 fors. We kunnen ook denken aan een onderneming als Amazon die jarenlang geen winst liet zien, maar wel flink in koers steeg.
De koers van Shopify is nu 104,50 dollar, terwijl de koersgemiddelden in de buurt liggen met 102.85 voor het 50-daags gemiddelde, 104.65 voor het 100-daags en 94.31 voor het 200-daags gemiddelde.

Citron’s Rapport creëert koopkans
Er zijn heel wat beleggers die vinden dat Shopify nog steeds gebukt gaat onder Andrew Left’s Citron Report, maar een man als Philip Laffont van Coatex Management vindt dat geen bezwaar. Hij ziet er zelfs voordeel in, want hij kocht ruim zeven miljoen aandelen en bouwde daarmee een belang van 8,2 procent op in Shopify. 


Buffett over bitcoin
Bron:  Hendrik Oude Nijhuis, Beter in beleggen
Beter-In-Beleggen203x27.png
Hendrik-Oude-Nijhuis-120x160.jpg
Hendrik Oude Nijhuis

Auteur, oud bestuurslid HCC Beleggen en BSC Duitenberger.
Oprichter Warrenbuffet.nl
Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in ‘s werelds beste beleggers. Hij is medeoprichter van Beterinbeleggen.nl en zijn bestseller over Warren Buffett is via de website http://www.warrenbuffett.nl/ gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.


De virtuele munt bitcoin is afgelopen jaar explosief in prijs gestegen. Deze extreme stijging maakt dat veel media erover berichten. Dat zorgt weer voor extra belangstelling voor het kopen van bitcoins wat de prijs stuwt. En daarover wordt in de media vervolgens weer bericht...


Toezichthouder op de financiële markten AFM (Autoriteit Financiële Markten) waarschuwde recent voor de risico's verbonden aan het investeren in virtuele munten zoals bitcoin. Niet onterecht wat mij betreft aangezien sommige particulieren inmiddels huis en haard blijken te hebben verkocht en al hun spaargeld in virtuele munten zoals bitcoins hebben omgezet.

Munger: "Rattengif"
Van bitcoin als belegging moet Warren Buffett (87) niets weten. En zijn briljante, ietwat oudere zakenpartner Charlie Munger (93) vergeleek bitcoin eerder al met rattengif. Munger kwam daar later nog eens op terug en stelde toen dat hij zich met deze vergelijking nog vrij netjes had uitgedrukt.

Op het gebied van beleggen hebben Buffett en Munger overigens niet altijd gelijk (met name wat technologieondernemingen betreft stelt Buffett dat hij eerder kansen zoals Google simpelweg heeft gemist), maar uiteindelijk vaak wel. Dit maakt het de moeite om na te gaan hoe Buffett en Munger over bepaalde beleggingscategorieën denken, zoals in dit geval dus bitcoins.

Buffett: "Een echte bubbel"
Meerdere keren per jaar ontvangt Buffett in zijn woonplaats Omaha, Nebraska in de Verenigde Staten groepen bedrijfskundestudenten die hem naar alles mogen vragen. Bij zo'n sessie afgelopen oktober werd Buffett naar zijn kijk gevraagd op het investeren in virtuele munten zoals bitcoins.

"De waarde van een bitcoin kan niet worden bepaald omdat bitcoins geen inkomsten genereren", aldus Buffett. Hij voegde eraan toe dat evenmin bepaald kan worden tot welk niveau de prijs van bitcoin zal stijgen en dat zo bezien van "een echte bubbel" sprake is.

Onveranderde mening
Dat Buffett erg sceptisch is ten aanzien van het investeren in bitcoins komt niet bepaald als een verrassing. In 2014 stelde hij over bitcoin: "Blijf er uit de buurt. Het is in essentie een fata morgana." Deze uitspraak deed Buffett in een uitzending van tv-zender CNBC:

In het videofragment stelt Buffett dat hij bitcoin als een moderne variant van een betaalcheque ziet. Buffett geeft aan wel de voordelen van de onderliggende technologie te zien maar stelt dat dit niet maakt dat bitcoins zelf een enorme intrinsieke waarde zouden hebben.

Hoewel ik net als Buffett zeker nuttige toepassingen zie van de technologie waarop virtuele munten als bitcoin gebaseerd zijn plaats ik evenals Buffett grote vraagtekens bij de vermeende enorme intrinsieke waarde die virtuele munten zoals bitcoin zouden hebben. Ik mijd bitcoin om die reden zelf.

Buffett: "De allerdomste reden om een aandeel te kopen is omdat de prijs ervan opgelopen is." Voor de meeste andere zaken - zoals virtuele munten - geldt dit eigenlijk precies zo... 


Hcc Beleggen interessegroep CoSA
CoSA-370x215.png

CoSA, Computerondersteunde Selectie van Aandelen, gebaseerd op fundamentele analyse van bedrijven. Er wordt primair gekeken naar omzet, nettowinst, eigen vermogen, dividenden en winst per aandeel om de kwaliteit van een bedrijf te bepalen. Pas als het bedrijf kwalitatief aan minimum eisen voldoet wordt er naar de koersen gekeken.
Indien u meer wilt weten over de activiteiten van CoSA, kunt u de voorlopige CoSA-webpagina (klik hier), raadplegen of contact opnemen met de voorzitter: Jan van der Meulen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kunt zich met hetzelfde mailadres aanmelden voor het ontvangen van informatie, zoals de wekelijks verschijnende CoSA-nieuwsbrief en voor het verkrijgen van toegang tot de voor CoSA-leden beschikbare Europese CoSA/SSG-verzameling. 


Bitte ein Bitcoin?
Bron:  Martin Boer, Florizon
bitcoinafbLR380x240.jpg


Ook wij krijgen regelmatig vragen, of verhalen, over Bitcoins te horen. En wat wij daar dan van vinden.
Ons antwoord is dat we het niet weten.


Betaalmiddel of beleggingsobject?
Technisch is een Bitcoin, of een andere digitale munt, best te verdedigen, maar momenteel lijkt de Bitcoin meer een beleggingsobject dan een betaalmiddel.
Betaalmiddelen zijn nuttig omdat ze hun waarde behouden.
Bij beleggingsobjecten is het idee juist dat de waarde verandert en idealiter stijgt ten opzichte van stabiele betaalmiddelen.
 20180101-Florizon-fig1.png
Ontwikkeling van de Bitcoin de afgelopen maand, de hype voorbij?!

Bitcoin afgeserveerd als betaalmiddel
Een voorbeeld: Steam is de grootste webwinkel voor computerspellen ter wereld en die hebben een tijdje Bitcoins als betaalmiddel gebruikt. De reden dat ze ermee gestopt zijn is nogal knullig; blijkbaar is het zo dat als je een transactie in Bitcoins snel wilt afhandelen de coin exchanges, zeg maar 'de Bitcoin bank' daar een percentage voor vraagt. Helaas is dat percentage blijkbaar gerelateerd aan de waarde van de Bitcoin en niet aan de transactie.

Het kwam er dus op neer dat het Steam de afgelopen tijd al snel € 35 kostte om een computerspel te verkopen voor € 25. Je hoeft geen financieel expert te zijn om door te hebben dat dat niet erg lang vol te houden is.

Steam had ervoor kunnen kiezen om de Bitcoins op te potten in plaats van ze direct in te wisselen, maar het bedrijfsresultaat was dan volledig afhankelijk geworden van de koers van de Bitcoin. Dat het management van Steam daar niet op zat te wachten moge duidelijk zijn.

20180101-Florizon-fig2.png
Ontwikkeling van de Bitcoin de afgelopen jaren, de meest lucratieve belegging ooit

Kernprobleem: vertraging in de transactieverwerking
Is er minder haast, dan is een Bitcoin transactie wel gratis, maar het leuke van betaalmiddelen was juist altijd dat je er snel mee kunt betalen. Niets zo vervelend om na het tanken een uur te moeten wachten voor je betaling geaccepteerd is.
logo-Florizon-small-250x37.png
MartinBoer120x160.jpg
Martin Boer

Data analist, ICT specialist en is samen met Erick Erdtsieck oprichter van Florizon.com.
Martin Boer heeft zich na zijn studie Sterrenkunde aan de Rijks Universiteit Groningen in zijn werk als ICT specialist altijd bezig gehouden met data analyse en patroonherkenning. De beurs lijkt weliswaar een complex probleem maar bestaat de praktijk uit kleine behapbare deelproblemen zodra je in staat bent voldoende afstand te nemen. Dit is een van de pijlers waarop Florizon is gebaseerd.
Gelukkig zijn tankstations van alle gemakken voorzien, tot je je realiseert dat die gemakken geld, en daarmee dus tijd kosten en een tankstation verdacht veel op Hotel California gaat lijken, je komt er nooit meer weg.
Dit is natuurlijk onzin, maar het geeft wel aan dat waardevastheid en omloopsnelheid van Bitcoins ernstig tekort schieten om ze als betaalmiddel te gebruiken.

Met het pinnen is de afgelopen Kerstperiode een nieuw record gevestigd, van 18,2 miljoen pintransacties. 567 transacties per seconde konden worden verwerkt door de infrastructuur van Equens.
De kosten voor een transactie bedragen ca. 5 cent. Bitcoin heeft nog wel even te gaan voordat deze performance kan worden behaald.

We kunnen vraagtekens zetten bij de Bitcoin als beleggingsobject. Indien je geen zekerheid van uitvoering hebt tegen de huidige marktprijs en de transactieverwerking enige minuten (een uur?) op zich laat wachten. We kijken dan tegen en achterhaalde tickertape aan, vergelijkbaar in de aandelencrash van 1987.

Wat overblijft is dat de Bitcoin eigenlijk alleen geschikt is voor speculatie. En aangezien wij als fundamenteel analisten liever niet speculeren zijn we daardoor uitgepraat over de Bitcoin. 


Jaarverwachtingen 2018
Bron:  ACTIAM
actiam-de-verantwoorde-vermogensbeheerder-200x70.png
cornevanzeijl-LI-120x160.jpg
Corne van Zeijl

Corne van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM.
Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Zijn opleiding heeft hij aan de Haagse Hogeschoold gevolgd.


Afgelopen jaar was men veel te voorzichtig voor de AEX. De index ging niet met slechts 1,3% maar met 12,7% omhoog.

Ook voor 2018 blijft men erg terughoudend.
De experts gaan van een stijging van 2,5% uit, een AEX van 558.
 
Voor 2018 moet u volgens de experts Galapagos en AEGON hebben.
Van Arcelor Mittal kunt u maar beter blijven.
 
De AEX heeft een mooi jaar achter de rug. Dat hadden de experts niet verwacht. Er werd slechts van een magere koerswinst uitgegaan.
Men had een stijging van 483 naar 490 verwacht (+1,3%).
Bijna niet de moeite van het risico waard.
Maar heel rustigjes stoomde de AEX op naar 545, een plus van 12,7%.
Er waren slechts 11 experts van de 109 die dachten dat de AEX hoger 2017 slotstand zou eindigen. De overige 98 waren te somber.

Voor het komende jaar is men wederom zeer behoudend. De gemiddelde AEX verwachting van alle 127 experts die meededen (een record aantal) ligt op 558, dat is een stijging van slechts 2,5%. De mediaan, voor de cijfernerds onder u, ligt iets hoger op 572. Ongeveer een vijfde van de ondervraagden gaat van een daling uit. De grootste optimist verwacht een stijging van 19%, de grootste pessimist een daling  van 33%.
De commentaren die bij de antwoorden werden gevoegd varieerden tussen het laatste mooie jaar en het jaar dat de grote daling gaat inzetten. De meeste experts dragen de monetaire omstandigheden als belangrijkste factor voor aandelen aan. Sommige denken dat aandelen in het tweede halfjaar hier serieus last van gaan krijgen. Andere denken at het pas in 2019 gaat spelen. Over de winsten is men positief gestemd. Wel noemen diverse experts de beurs omstandigheden in de USA als risico factor. Hoge waardering, stijgende rente en de laatste loodjes van de huidige economische cyclus. Het heeft er alle schijn van dat na negen jaar economische groei er toch eens een einde aan komt, ondanks de stimulering door de lagere belastingen.
Andere belangrijkste factoren die werden genoemd zijn Trump (wanneer niet), politiek onzekerheid, o.a. door Oost-Europese revolte in de EU en Italiaanse verkiezingen en het TINA effect. Immers de rente is voorlopig nog heel erg laag. 

Aandelenkeuzes 2018
Als eerste zal ik met u de keuzes van afgelopen jaar doorlopen. Die waren goed, maar ze hielden de AEX niet bij. Het lijstje met meest gekozen aandelen ging met ruim 7% omhoog. De topper van 2017, DSM (+40%), stond er ook bij. U ziet de koers rendementen en de total return rendementen. Voor als u graag het dividend er bij telt.

KPN
11
3,3%
7,8%
AEGON
9
1,7%
7,4%
AHOLD
9
-8,5%
-5,7%
BOSKALIS 4
-1,7%
-1,7%
DSM
4
39,9%
43,7%


5,9%
10,3%

Ook de floppers van 2017 hadden ze goed gezien. Zowel Unibail -7% als Altice -54% stonden bij de floppers. Opvallend detail is dat Vopak (-19%) en Gemalto net buiten de floppers waren gevallen (-10% ondanks overnamebod).

ABN AMRO
-5
27,8%
33,7%
ALTICE
-5
-53,6%
-53,6%
UNIBAIL-RODAMCO
-6
-7,4%
-3,0%
ARCELOR MITTAL
-14
28,8%
28,8%


-1,1%
-1,5%

Per saldo gingen de toppers met 7% omhoog en de floppers met 1% naar beneden. Een goede performance, zou ik zeggen. NB, ook in 2016 hadden experts als groep een prachtig resultaat neergezet. Toen zou een fictief long/short fonds netto 29% hebben verdiend.
De beste beursexpert had als topper DSM (+39,9%) en als flopper Altice (-53,6%) gekozen. Dat was gelijk ook de meest optimale keuze met een rendement van 93,4%. De top-10 is nagenoeg geheel gevuld met mensen die Altice als flopper hadden. Hij mag in januari de beurs openen met een ferme gongslag.

2018 keuzes
Gezien de uitstekende keuzes in de afgelopen jaren is het interessant om naar de toppers en de floppers van het komende jaar te kijken.
Altice is een van de meest genoemde bedrijven. De ene helft denkt dat het bedrijf het zal overleven en dat de koers daarom  tot oude hoogten kan herrijzen.  De andere helft denkt dat het bedrijf failliet zal gaan of in ieder geval een herfinanciering moet aankondigen. Per saldo hielden de optimisten en de pessimisten elkaar in evenwicht. Dit zijn de aandelen die u in 2018 moet hebben. Galapagos en AEGON staan gebroederlijk op nummer 1 van de favorieten. Op ruime afstand volgens ING en Shell.


Saldo
GALAPAGOS
13
AEGON
23
ING
7
ROYAL DUTCH SHELL
7

En deze  niet. Arcelor staat opnieuw bovenaan bij de floppers, net als in 2017. Oen was het geen goede keuze. Verder Unibail van wege de rentegevoeligheid en de overname van Westfield waar niet iedereen even blij mee is. AKZO staat ook bij de floopers, terwijl een aantal experts toch denkt dat het alsnog wordt overgenomen.


Saldo
VOPAK
-5
AKZO NOBEL
-7
UNIBAIL-RODAMCO
-7
ARCELOR MITTAL
-8

Maandrapport
De verwachte eindejaarsrally kwam er, maar was wel een heel kleinte. De AEX ging met 0,8% omhoog. Dat is nog heel wat, gezien de flinke dollar tegenwind.  Voor de komende maand houdt het optimisme stand. 46% verwacht een stijging, 24% een daling. Dit niveau van optimisme is ongeveer gelijk aan dat van afgelopen maand.

optimistisch
45,7%
neutraal
30,3%
pessimistisch
23,6%

22,0%

Voor het komende halfjaar is er ook nog een bescheiden optimisme aanwezig.

optimistisch
35,4%
neutraal
43,3%
pessimistisch
21,3%

14,2%

De keuzes van de experts hebben in de december een kleine underperformance laten zien. Dat is opmerkelijk omdat de grootste flopper een overname bod kreeg te verwerken, waardoor het maar liefst 55% in koers steeg. Het technische herstel in Altice hadden ze uitstekend voorzien. Maar voor de komende maand halen ze daar hun geld weer snel van tafel. In al dit koersgeweld zou de goede keuze voor KPN en Unibail bij de floppers bijna niet opvallen. Maar ook die gingen flink naar beneden. Overigens hadden de IEX lezers zowel Altice en Gemalto in hun flopper portefeuille. Ik hoef u niet uit te leggen dat dat een dramatisch rendement heeft opgeleverd.

saldo stemmen
perf
|
floppers                  saldo stemmen perf
AHOLD


|
GEMALTO

55,1%
ASML


|
AKZO NOBEL
01,9%
ALTICE


|
UNIBAIL-RODAMCO
-2,3%
ROYAL DUTCH SHELL


|
KPN

-5,6%|gemiddeld

8,9%
|


12,3%
aex
0,8%


Omdat Galapagos een verhoogde kans heeft om te worden overgenomen is het logische  dat het bovenaan bij de toppers staat. Verder wederom Ahold, ING en Shell. Bij de floppers staat Unibail bovenaan. Het aandeel is rente gevoelig en niet iedereen is even enthousiast over de overname van Westfield.

saldo stemmen
perf
|
floppers                  saldo stemmen perf
GALAPAGOS
11

|
UNIBAIL-RODAMCO -8

AHOLD 6

|
ARCELOR MITTAL
-6

ING
6

|
VOPAK
-5

ROYAL DUTCH SHELL
6

|
AALBERTS
-4
|
AKZO NOBEL -4


Er deden deze maand 127 experts aan de enquête mee (had ik al gezegd dat het een record is). Waarvoor mijn grootste dank. Onder de deelnemers die het afgelopen jaar de meeste keren hebben meegedaan zijn wordt als aanmoediging ook een aantal prijzen verloot.

Dan rest mij nog u een prachtig 2018 jaar te wensen.

Met vriendelijke groet,  Corne van Zeijl 


Monetaire en financiële statistieken Nederland
Bron:  DNB.nl
De onderstaande grafieken bestrijken een groot aantal deelgebieden. Financiële markten bijvoorbeeld is onderverdeeld naar rentes, wisselkoersen, aandelenkoersen en de emissiemarkt, Financiële instellingen naar banken, pensioenfondsen etc. Veel deeltabellen zijn er ook over de betalingsbalans. Verder zijn kerngegevens bijeengebracht over financiële stabiliteit en de Nederlandse economie (o.a. in een macro-economisch scorebord). De mini tabellen zijn voorzien van links naar door u zelf aan te passen grafieken op de website van DNB.nl.
Uitstaande leningen banken
( In procenten )Miniatuurgrafiek uitstaande leningen banken in procenten met link naar de pagina binnenlands bankbedrijf
Spaardeposito's met opzegtermijn ( In procenten )
Miniatuurgrafiek spaardeposito's met opzegtermijn in procenten met link naar de pagina binnenlands bankbedrijf
Nieuwe woning hypotheken mfi's   (In miljarden euro's )Miniatuurgrafiek nieuwe woninghypotheken mfi's in miljarden euro's met link naar de pagina binnenlands bankbedrijf Rente jongste 10-jarige staatslening  ( In procenten )
Miniatuurgrafiek rente jongste 10-jarige staatslening in procenten met link naar de pagina rentes
Goudprijs per kg
( In duizenden euro's )
Miniatuurgrafiek goudprijs per kg in duizenden euro's met link naar de pagina wisselkoersen
Saldo lopende rekening 4kw.som     ( In miljarden euro's )Miniatuurgrafiek saldo lopende rekening, vierkwartaalsom in miljarden euro's met link naar de pagina betalingsbalans en extern vermogen Extern vermogen
( In miljarden euro's )Miniatuurgrafiek extern vermogen in miljarden euro's met link naar de pagina betalingsbalans en extern vermogen
Euro-dollar wisselkoers
 Miniatuurgrafiek euro-dollar wisselkoers met link naar de pagina wisselkoersen
Bruto emissies lang
schuldpapier
   
(In miljarden euro's )
Miniatuurgrafiek bruto emissies langlopend schuldpapier in miljarden euro's met link naar de pagina emissiemarkt
Solvabiliteit verz. onder toezicht
( In procenten )Miniatuurgrafiek solvabiliteit verzekeraars onder toezicht, in procenten met link naar de pagina toezichtgegevens verzekeraars
Beleidsdekkingsgr. pensioenfondsen
 ( In procenten )Miniatuurgrafiek beleidsdekkingsgraad pensioenfondsen in procenten met link naar de pagina toezichtgegevens pensioenfondsen
Beleggings-instellingen Miniatuurgrafiek beleggingsinstellingen, vermogen in miljarden euro's en aantal met link naar de pagina beleggingsinstellingen 


HCC!beleggen zoekt actieve vrijwilligers
https://static-beleggen.hcc.nl/images/banners/HCC-Beleggen-logo-2014-435x82.gif

Wat doe jij met je geld?
En met je vrije tijd?

HCC!beleggen is voortdurend op zoek naar actieve vrijwilligers om deel te nemen aan het bestuur (zo zoeken we op dit moment dringend een secretaris) en ook bijvoorbeeld mensen die de redactie over de nieuwsbrief mede willen voeren of als webmaster te fungeren, te helpen bij het organiseren van symposia en andere bijeenkomsten en meer. Ben jij een enthousiaste belegger en wil je ook wat doen voor onze vereniging? Meld je dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van HCC!beleggen.


Wie zoeken we?
Er is behoefte aan vrijwilligers die zich met verschillende zaken willen bezighouden. Zo zoeken we mensen die graag in het bestuur willen plaatsnemen, verschillende redacteuren voor diverse werkzaamheden, maar ook zijn we opzoek naar mensen die graag contacten onderhouden met bijvoorbeeld leden, en/of sprekers/standhouders voor onze symposia.

Bestuur
Binnen het bestuur van HCC!beleggen is dringend behoefte aan versterking. We zijn op zoek naar een secretaris, maar indien je affiniteit hebt met beleggen en je bestuurlijke ambities op een ander gebied liggen, komen we ook heel graag met je in contact.

Redacteuren
We zoeken redacteuren die zo’n één à twee uur per week willen besteden aan het aanleveren van artikelen voor onze  website  en/of sociale media en de nieuwsbrieven. Het gaat dan om onder meer artikelen over economische onderwerpen, specifieke beleggingsartikelen of andere voor onze leden interessante onderwerpen selecteren dan wel schrijven beoordelen promoten etc.

Die nieuwsbrief moet natuurlijk ook in elkaar gezet worden. Ben je handig met een computer en heb je ongeveer vier uur per maand tijd, dan kun je je hiervoor aanmelden. Dit kan natuurlijk ook in combinatie met het leveren van de content voor website en/of nieuwsbrief.

Contactpersonen
Heb je meer affiniteit met mensen dan met teksten? Wees welkom want we zijn ook naarstig op zoek naar sociaal bedreven, communicatief vaardige mensen die contacten met bijvoorbeeld sprekers voor symposia maar ook met leden willen onderhouden. Dit zal ongeveer twee uur van je tijd per maand kosten. Ook hiervoor wordt natuurlijk wel interesse in beleggen verwacht.

Heb je zin en tijd ons te helpen, meld je dan aan via het het bestuur of de redactie van HCC!beleggen 


HCC beleggen Website HCC beleggen Vacatures Adverteren Downloads
Disclaimer: Deze publicatie komt tot stand op de redactie van beleggersonline.nl de website van de HCC IG Beleggen. Noch de mate waarin de berichten, voorgestelde scenario’s, risico’s en voorspellingen de marktverwachtingen weerspiegelen, noch de mate waarin zij in de realiteit zullen tot uiting komen, kunnen worden gewaarborgd. De voorspellingen zijn indicatief. De gegevens in deze publicatie zijn algemeen en louter informatief. Ze mogen niet worden beschouwd als beleggingsadvies. De schrijver(s) van deze publicatie en het bestuur van de HCC IG Beleggen en/of de Redactie van de Nieuwsbrief zijn derhalve niet aansprakelijk voor eventuele verliezen. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren, behaalde resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.