..
HCC-Beleggen-Nieuwsbrief-logo.gif
Mei 2017
..

 Zet vast in uw agenda:  69ste HCC Beleggen symposium,  28 oktober 2017


Tegenvallend resultaat, sobere Buffett echt niet altijd beter
Bron:  Ronald Kok, Analist.nl, vanaf Berkeyville, Omaha, USA, 6 mei 2017
20170505-Analist-Ronald-Kok-in-Berkyville-300x350.jpg

Dit weekend zijn wij aanwezig bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Omaha van het investeringsvehikel Berkshire Hathaway van de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett.

Samen met Charlie Munger voert Buffett het bewind aan van één de wereld’s grootste en meest succesvolle beleggingsondernemingen.

Een beleggingsfonds noemen we Berkshire Hathaway echter niet want u betaalt bij het bezit van de Berkshire Hathaway aandelen uiteraard geen beheersfee.


This is Charlie and I am Warren
De altijd komische Warren Buffett trapte de jaarlijkse AVA in Omaha af met de woorden: "This is Charlie and I am Warren". 
En daar bleef het niet bij zo werden de volgende opmerkingen gemaakt:

Buffett over indexbeleggen: heeft de beleggers miljarden bespaard en zal nog meer besparen
Warren Buffett  feliciteert Vanguard opr. Bogle, wordt maandag op mijn verjaardag, 88. Buffett: "over 2 jr mag Jack bij ons in de directie"
Charlie: "veel mensen willen excelleren, wij willen alleen maar rationeel zijn."
Warren en Charlie: "vroeger waren we jong en onbezonnen; nu oud en onbezonnen"
Warren Buffett over overname Unilever: "wij, 3G en Kraft hadden zeker nog 50mrd$ extra over naast de geboden 130mrd$"
Warren Buffett over beleggen: "belangrijkste is hoogte vd rentes. Wie president is, is totaal irrelevant"
Warren Buffett : "actief beleggen 1 groot drama: geen correlatie kosten en rendement"
Buffett over beloning opvolger: "als ze daarvoor een consultant gaan inhuren kom ik terug."
Verder gehoord:
"luchtvaart goedkoop nu net als treinen eerder"
"Warren en Charlie haten EBITDA: verzonnen om mee te manipuleren!"

20170505-Analist-WB-AVA-20170506-640x395.jpg
Centrale hal
Gisteren en vandaag is ook de centrale hal open voor beleggers. Hier staan diverse bedrijven waar Berkshire Hathaway in belegt (zoals Duracell, Brooks en PCP..
20170505-Analist-WB-convention-300x225.jpg
  Eerder dit jaar kwam Buffett’s vehikel Berkshire Hathaway vaak in het nieuws in verband met de wensen voor de overname van Unilever .
Dit werd door Unilever van de hand gewezen en Berkshire Hathaway trok zijn bod in.
In de wandelgangen merken we echter hier nog steeds twijfel over en we sluiten daarom niet uit dat Warren Buffett later dit jaar toch nog een hoger bod voor Unilever gaat uitbrengen temeer daar Warren Buffett nu opmerkte: "bod op Unilever had 50mrd hoger gekund"
20170505-Analist-Tshirt-Berkshire-250x307.jpg
Warren Buffet
Warren Buffett, die al jaren in de top 10 van rijkste mensen op aarde is, woont al jaren in een weliswaar luxe maar ook niet overdreven luxe huis in het centrum van Omaha. 20170505-Analist-huis-WB-300x172.jpg

Tot voor kort stonden daar zelfs geen bewakingscamera's en was er ook geen hek.
Van zijn huis rijdt hij zelf naar zijn hoofdkantoor dat maar uit 28 man bestaat. Het hoofdkantoor is gevestigd in een eenvoudig bedrijfsverzamelcomplex.
Tussen zijn huis en kantoor zit een McDonald's en het verhaal gaat (volgens valuebelegger Ansgar John Brenninkmeijer) dat Buffett nog vaak hier zijn ontbijt zelf ophaalt.

Tegenvallend resultaat, sobere Buffett echt niet altijd beter
Ondanks de vele roem die Berkshire Hathaway al jaren krijgt deed de Standard & Poors 500 index het de afgelopen jaren wel beter dan Buffett’s vehikel.
In de onderstaande grafiek (met dank aan Mebane Faber) ziet u dat Berkshire Hathaway het op de langere termijn wel beter deed dan de S&P 500: gemiddeld ligt het rendement van het Berkshire aandeel op ruim 15 procent per jaar versus 7 procent voor de S&P 500 index. Maar juist op de kortere termijn zien we recent dus wel een underperformance.
20170505-Analist-buffettclone-740x278-I64.png
U ziet dat sinds 2009 de groene lijn (de S&P 500) het beter deed dan Warren Buffett's vehikel. Verder zien we toch ook een redelijk gelijk opgaand verloop tussen beide lijnen.

analist.nl200x42.gif
Ronald-Kok-Analist-nl120x160.gif


Ronald Kok (RBA) 

Financieel analist, entrepeneur en uitgever van o.a. Analist.nl
Na zijn economie opleiding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, VBA aan de VU  Universiteit van Amsterdam bleef hij zich verder specialiseren w.o. EFFAS , en  focust hij zich nu vooral op financiële analyse en de praktische toepasbaarheid van beleggingsstrategieën. Zijn aandachtsgebieden zijn vooral de Amerikaanse en Europese aandelen. Daarnaast focust Ronald zich ook op derivatenstrategieën, asset-allocatie en risicomanagement.
Hiermee willen we nogmaals benadrukken dat zelfs Warren Buffett de markten niet kan voorspellen.
Sterker nog, hij raadt beleggers met klem aan om louter in de goedkope (en vaak betere) indexfondsen te gaan beleggen. Dit raadt hij zelfs zijn kinderen aan.
Verder keert Berkshire Hathaway geen dividenden uit, hetgeen vrij opvallend is want dit is juist waar de meeste beleggers naar zoeken. Warren Buffett geeft als verklaring hiervoor dat de Amerikaanse regering simpelweg veel te veel dividendbelasting inhoudt en hij het veel beter kan beleggen voor zijn aandeelhouders.
In onze ogen doet u er het beste aan om als u zelf in losse aandelen gaat beleggen dat u uw keuzes baseert op een mix van de beste aandelenscreeners. Dit omdat niet één screener altijd goed 'werkt' en ook de beste screeners absoluut geen garanties voor de toekomst bieden.
Historisch erg succesvolle screeners zijn o.a. die van Joseph Pitroski, Joel Greenblatt en de diverse dividendaristocratenscreeners. Meer hier over leest u in ons magazine Analist Journaal en in het researchportaal Analist Pro.

Gratis livestream Berkshire Hathaway
Klikt u verder hier voor de gratis livestream van Yahoo Finance. Houd u verder ook onze website en twitterberichten in de gaten om op de hoogte te zijn van Warren Buffet's vergadering. 


Resultaten diversificatie strategie
Bron:  Rinus van der Vegt
Rinus-van-der-Vegt120x160.jpg

Rinus van der Vegt


Gepensioneerd procestechnoloog.
Particulier belegger sinds 1960


Op het symposium van 25 maart 2017 hebben Harry Geels en Frans Schreiber het All Markets Fund en het hedgefonds Dutch Darlings gepresenteerd.

Dutch Darlings is bedoeld  als een instrument om via diversificatie extra rendement te behalen. In deze bijdrage wordt dit effect gekwantificeerd.

Persoonlijk pas ik risico spreiding toe door te beleggen met meerdere strategieën, met als zwaartepunt  een variant van de Allocatie Momentumstrategie, zoals beschreven in www.beurstrendsonline.nl
Uit gepubliceerde maandrendementen kan men per strategie de moneylines construeren.
Deze zijn in fig-1 weergegeven voor de Momentumstrategie, het All Markets Fund en Dutch Darlings.
Als referentie is tevens de koop en houd strategie voor de AEX meegenomen.

20170412-fig1-moneylines-640x433.png
Fig-1 Moneylines

Bepalend voor het beleggingsresultaat zijn het gemiddelde en de spreiding van de maandrendementen en de Maximale Draw Down die men kan oplopen.
Deze zijn voor de periode 2009-2016 weergegeven in fig-2 en 3
20170412-Fig-2-Rendement-en-Risico-640x427.png
Fig-2 Rendement en Risico diverse handelssystemen

20170412-Fig-3-Maximale-Draw-Down-640x427.png
Fig-3 Maximale Draw Down

De beste resultaten werden in deze periode behaald door de Allocatie Momentum strategie.
Maar de Maximum Draw Down van ruim 21% is wel vrij hoog. Het is eenvoudig te berekenen welk voordeel diversificatie met een fractie Dutch Darlings oplevert. De fractie Dutch Darlings werd daartoe gevarieerd van 0-50%. De resultaten zijn gegeven in grafiek 4-6.
20170412-Fig-4-Moneylines-640x600.png
Fig-4 Moneylines van Allocatie Momentum strategie met variabele fractie Dutch Darlings

20170412-Fig-5-Rendement-en-Risico640x420.png
Fig-5 Rendement en Risico Allocatie Momentum strategie met variabele fractie Dutch Darlings

20170412-Fig-6-Maximum-Draw-Down-640x420.png
Fig-6 Maximum Draw Down met variabele fractie Dutch Darlings

Conclusie:
Door toevoeging van een fractie Dutch Darlings neemt zowel het rendement als het risico toe.
De Rendement Risico Ratio verbetert nauwelijks. 
Op de Maximum Draw Down heeft dit een zeer gunstig effect: bij een fractie van 20 % daalt de Maximum Draw Down van 22% naar 17 %.

Deze conclusie betreft de periode 2009-2016 waarin de AEX in een bull markt verkeerde.
In een Bear Market zullen de resultaten geheel anders zijn.
De Allocatie Momentum strategie stapt dan over op Obligaties. In geval die op dat moment ook dalen gaat men Cash. Over de prestaties van Dutch Darlings zijn dan geen scores bekend. 


Stabiel portefeuillemanagement is een eitje.
Bron:  Martin Boer,  Florizon.
logo-Florizon-small-250x37.png
MartinBoer120x160.jpg
Martin Boer

Data analist, ICT specialist en is samen met Erick Erdtsieck oprichter van Florizon.com.
Martin Boer heeft zich na zijn studie Sterrenkunde aan de Rijks Universiteit Groningen in zijn werk als ICT specialist altijd bezig gehouden met data analyse en patroonherkenning. De beurs lijkt weliswaar een complex probleem maar bestaat de praktijk uit kleine behapbare deelproblemen zodra je in staat bent voldoende afstand te nemen. Dit is een van de pijlers waarop Florizon is gebaseerd.Het vervelende is echter om erachter te komen of dat eitje hard dan wel zacht gekookt moet worden, gepocheerd, gebakken, geklutst, of misschien is een omelet met tuinkruiden toch wel zo lekker.
Het belangrijkste is natuurlijk om niet alle eieren in een enkel mandje te gooien. Spreiden is een goed uitgangspunt voor zowel eieren als kapitaal. Gooien is misschien ook niet de beste woordkeuze, doe het liever met beleid.


Beleggingsstrategieën
Er zijn eigenlijk twee grote beleggingsstrategieën; sparen met een laag rendement in de ene hoek en gokken met een mogelijk hoog risico in de andere.
Daartussenin zit een scala aan mogelijkheden.
Het belangrijkste is om te bepalen welke strategie het beste bij je past.
Er is geen goed of kwaad, je hoeft alleen maar te weten waar je je goed bij voelt.
Een gokker wordt nooit gelukkig van een langlopend deposito van ruim 4% en zelfs al wint de spaarder de hele avond, echt gelukkig gaat hij niet worden in het casino, de angst alles te kunnen verliezen zal als een donkere schaduw boven z'n hoofd blijven hangen.

       Speltip 1; bepaal bij welk risico en rendementsverhouding je jezelf het gelukkigst voelt.

Risicobeperking
Voor de meeste mensen zal dit betekenen dat een relevant deel van hun kapitaal op een spaarrekening staat te vegeteren. Toch heeft de bankencrisis laten zien dat dit ook niet zonder risico is.
Gelukkig zijn er alternatieven om het risico te verlagen; er is altijd wel een product te vinden wat een tegengestelde beweging laat zien.
Tegelijkertijd zijn er ook producten die stiekem gekoppeld zijn zonder dat dat direct duidelijk is.
Een bekend voorbeeld is een werknemer die slim meent te zijn door aandelen van z'n eigen bedrijf te kopen. Als hij echter ontslagen wordt omdat het bedrijf enkele jaren onder de maat presteert, is z'n spaargeld helaas ook verdwenen. De prijs van goud is op dezelfde manier meestal, maar niet altijd, omgekeerd evenredig gekoppeld aan andere producten.

       Speltip 2; kies een aantal tegenstrijdige producten om het risico te verlagen.

Dezelfde tactiek kunnen we gebruiken bij het kopen van aandelen, want in de economische cycli zullen niet aandelen tegelijkertijd op dezelfde manier reageren.
Helaas zijn de economische cycli niet meer zo eenvoudig te lezen als 20 jaar geleden omdat de economie van China niet in de pas loopt met die van Europa of de VS. Het voordeel is echter wel dat bepaalde wereldwijd opererende industrieën nu stabieler zijn dan voorheen.
Toch blijft het belangrijk om te beginnen met een spreiding over de verschillende economische cycli en de supersectoren, en op die manier omlaag te werken via sectorgroepen, sectoren en uiteindelijk de daadwerkelijke bedrijven.

       Speltip 3; spreiding, spreiding, spreiding.

20170501portfoliomanagement-740x402-I-32-fig1.png
Hier is te zien dat een gelijke verdeling over bedrijven niet automatisch een evenwichtige portefeuille oplevert; de cyclische aandelen hebben de overhand.

Timing
Nu zijn we eindelijk waar het om gaat; de aandelen van de afzonderlijke bedrijven.
Ik ben waarschijnlijk een tikje bevooroordeeld maar in mijn optiek is de standaardopmerking van technische analyse dat 'alle informatie zit in de koers' tegengesteld aan het feit dat die koers daarop enorme uitschieters kan maken.
Als alle informatie daadwerkelijk in de koers zat zou de koers stabiel met de winst van het bedrijf omhoog gaan. Hetzelfde kan echter gezegd worden voor fundamentele analyse: ook hier is de verwachting dat de koersen stabiel bewegen met de dynamiek van het bedrijf.
De waarheid is dat koersen vooral bewegen op basis van emoties, en de kortstondige crash van April 2013 (http://business.time.com/2013/04/24/how-does-one-fake-tweet-cause-a-stock-market-crash/) is daar een bewijs van.
Wie zekerheid wil in z'n beleggingen moet het dus niet hebben van z'n emoties, en al helemaal niet van die van de markt, maar maar van een zorgvuldig beleid.
Als een bedrijf onderliggend 'goed' is komt die koers vanzelf wel.
Koop dus aandelen als ze goedkoop zijn, en verkoop ze als ze duur zijn.

        Speltip 4; heb geduld.

20170501-verloop-740x571-I32-fig2.png
De simulatie laat zien dat gedurende 2014 de markt te duur wordt en er in oktober 2014 een correctie plaatsvindt waardoor het aantrekkelijk is om dan flink in te kopen. Hetzelfde gedrag is te zien in augustus 2015.

20170501-vermogens-opbouw740x248-i127-fig3.png
Nu hetzelfde plaatje met de portefeuille (mutaties), maar dan uitgedrukt in vermogensopbouw. Op dit moment is ca. 1/3 liquide, in juli 2015 was dat 60%.

Met deze speltips moet het mogelijk zijn om een behoorlijk rendement met een goede nachtrust te combineren. 


Het nut van een  seintje
Advertorial
stockpicker-signaal-250x41gr.gif

Jan-Kolkman-wt120x160.gif

Jan Kolkman, 

oprichter van Stockpicker-signaal
heeft tientallen jaren ervaring opgedaan met de belegging in aandelen bij een grote beleggingsmaatschappij en hij heeft zich daarna, via cursussen, symposia en heel veel lezen, gespecialiseerd in technische analyse. Hij hanteert diverse algemeen gebruikte indicatoren en daarnaast ook signalen uit eigen koker.


Is de hulp van Stockpicker-signaal zinvol voor u als belegger?
Vroeger zette je je geld op de bank, bij voorbeeld in de vorm van een deposito.
Daar krijg je nu maar een schijntje voor, terwijl de fiscus uit gaat van een bepaald rendement dat je wordt geacht te maken. Of je dat rendement haalt, dat is te omslachtig voor de fiscus. Bovendien berekent de bank je voor bepaalde onmisbare diensten, die voorheen gratis waren, sluipend allerlei kosten. Laten we eerst even voor ons zelf bepalen waardoor je nu succes kunt hebben.
In de eerste plaats moet je een doel hebben en verder moet je een weg uitstippelen hoe je dat doel wilt bereiken.


Onbekend maakt onbemind
U bent gewend aandelen te kopen die in Amsterdam worden verhandeld of misschien wel een aandeel dat deel uitmaakt van de Dow Jones index. Maar wat weet u dan van die onderneming of hoe goed kent u het aandeel?

Wat willen we maken?
Het doel kan zijn om een goede performance neer te zetten. En wat is dan goed? Het streven is er om bij voorbeeld 30 procent performance per jaar te maken.

Zo hoorde ik deze week de uitspraak:
If your dreams don’t scare you, they aren’t big enough

Daarvoor doen we er goed aan een gunstig moment van aankoop te kiezen. Daarbij kijken we niet zo zeer naar de stand van een index als de AEX in Amsterdam of de Dow Jones in New York, maar naar kansrijke momenten van individuele aandelen. En daarvoor hanteren we een aantal indicatoren uit de kwantitatieve technsiche analyse. Stockpicker-signaal gaat dus geen jaarverslagen doorploegen of iets dergelijks.

Zo kan ik me herinneren dat ik begin jaren 80 een Deens aandeel kocht, Novo Industries, dat heet nu na een fusie met een andere noordeling Novo Nordisk. Mijn collega’s verklaarden me voor gek. Dat aandeel is net verdrievoudigd, zeiden ze. Maar korte tijd na mijn aankoop verdrievoudigde de koers nog eens.

Sinds 2013 heb ik een track record opgebouwd door de selectie van aandelen die er technisch goed bij liggen. Daarbij kijk ik niet zo zeer naar de onderneming, maar veel meer naar wat de belegger in het algemeen van dat aandeel vindt. Laten we eens kijken wat een belegging volgens Stockpicker-signaal kan opleveren, waarbij we uitgaan van een veilige 8 procent per kwartaal. Onderaan dit artikel vindt u de berekening hiervan.

Het zou mooi zijn als we de mening van de belegger in het algemeen zouden kennen. Dat is echter een utopie. Naar die mening vragen is ten eerste onmogelijk, maar ook niet zinvol omdat je toch geen objectief antwoord zou krijgen. Nee, we moeten een manier vinden om het gedrag van de belegger in het algemeen te peilen. Eén van de gouden regels in de wereld van het onroerend goed is dat er drie dingen belangrijk zijn: Locatie, locatie en locatie.

Maar onroerend goed is niet de business van Stockpicker-signaal. Wij houden ons bezig met de belegging in aandelen. En daar zijn net zo goed drie dingen belangrijk: Discipline, discipline en discipline.

Stockpicker-signaal geeft u daarom de volgende suggestie mee om volgens een vast plan te werk te gaan. Dat plan hoeft niet veel tijd te kosten. Wanneer u een aankoop gedaan hebt, neem dan voor u zelf een bepaald percentage in gedachten dat u haalbaar acht, bij voorbeeld 10 procent, en geef gelijk na uw aankoop een verkooporder op voor een derde deel van het aantal gekochte aandelen op de limiet die dus tien procent hoger ligt dan de aankoop. Dat is alvast ‘profit in the pocket’. Waarom niet het hele pakket verkopen? Om van de mogelijkheid te profiteren dat de koers verder oploopt.

Een bekend spreekwoord is dat van winst nemen nog nooit iemand armer is geworden. Dat is helemaal waar, maar het beperkt wel je winstkansen. Geef dan ook, gelijk na uw aankoop, een tweede order op om nog een derde deel van het aantal gekochte aandelen te verkopen op bij voorbeeld 20 procent winst en een derde order voor de resterende aandelen voor het geval de koers 30 procent winst aanwijst. Hiermee voorkom je dat je achteraf zegt: Op die koers had ik wel willen verkopen. Haalt een aandeel die koersstijging niet, dan kun je gewoon aan het einde van de driemaands periode afscheid nemen en het opnieuw proberen in een ander aandeel. We spreken hier wel steeds van een kwartaal, dit is echter geen kalenderkwartaal, maar een willekeurige driemaands periode.

Dat geloven we niet Het zou best kunnen zijn dat je die percentages aan de hoge kant vindt, maar de koersstijging winst, dat wil zeggen de hoogste koers ten opzichte van de startkoers, ligt nu gemiddeld op 27 procent. Toen een tijd geleden dat percentage op 23 stond, vond iemand die ik sprak dit niet geloofwaardig, waarna ik op onderzoek ben gegaan waardoor dat hoger lag dan zijn verwachting. Het antwoord staat op de website www.stockpicker-signaal.nl onder het kopje: ‘Dat geloven we niet’.

Met deze manier van handelen zit Stockpicker-signaal momenteel op 9½ procent niet per jaar, maar per kwartaal. Ik sprak onlangs iemand die zei: Je mag mijn centen beleggen voor de helft van die percentages, maar dan wel met garantie. Mijn reactie was dat ik zijn centen niet MAG beleggen, want dan doe ik aan vermogensbeheer en dat is mij niet toegestaan door de AFM (Autoriteit Financiële Markten).

Bovendien kan ik die garantie niet geven. John Pierpoint Morgan, de oprichter van wat nu de grote bank/vermogensbeheerder JPMorgan-Chase is, werd eens tijdens een presentatie het volgende gevraagd: "Mijnheer Morgan, dat is nou allemaal wel aardig wat u verteld hebt, maar wat gaat de beurs nou het komende halfjaar doen."
Tja, was het antwoord, dat is een interessante vraag. Daar moet ik over nadenken.
Even later zei hij - de zaal één en al oor -  "de beurs zal blijven fluctueren".
Sindsdien is die uitspraak bekend als de Morgan-Law.

Ik kreeg begin deze week een seintje dat een bepaald aandeel een grote toekomst tegemoet gaat en ook waarom. Daarom heb ik dat aandeel op mijn manier bekeken en heb ik wat aandelen gekocht.
Nu zie ik dat de koers het heel goed doet, dus dacht ik bij me zelf: Had ik er maar meer gekocht. U kent wellicht het gezegde: Had ik is goed, maar heb ik is beter. Maar ik ben blij dat ik gekocht heb en ik ga vandaag wat bijkopen. Ja, dan wordt mijn gemiddelde aankoopkoers wel hoger, maar is wel lager dan de aankoop van nu.

De berekening per driemaands periode
Bedrag van investering 10000 18000 40000
Bruto rendement 800 1440
3200
Abonnementskosten
300 300
300
Rendement 500 1140
2900
Rendement in percentage
5% 6,33%
7,25%
Dit aandeel maakt geen deel uit van de signalen van Stockpicker-signaal, ook niet in de komende signalen, maar die naam stel ik als bonus beschikbaar voor het afsluiten van een abonnement van een half jaar op Stockpicker-signaal voor de prijs van drie maanden.
U kent wellicht ook de uitspraak dat resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst, maar ze laten wel zien waartoe het systeem van Stockpicker-signaal in staat is.

Ons motto is: Wil je het beter doen dan de rest, dan moet je het anders doen dan de rest 


Hcc Beleggen interessegroep Computerbeleggersgroep-ZH
 
Computerbeleggersgroep-ZH
zh230x180.jpg HCC Beleggen IG Computerbeleggersgroep-ZH in de regio Zuid HollandSinds de oprichting in 2002 houden wij ons bezig met “Beleggen met behulp van de computer”. Het accent ligt daarbij op het vergroten van de kennis van het ontwikkelen en exploiteren van handelssystemen. Deze zijn vooral gebaseerd op methoden uit de kwantitatieve en statistische analyse. Uiteraard wordt daarbij ook aandacht besteed aan ondersteunende software. Regelmatig besteden we echter ook aandacht aan andere vormen van beleggen zoals Fundamentele analyse. Daarbij gaan we altijd uit van het beschrijven en bespreken van een gestructureerde aanpak die gebaseerd is op objectieve grondslagen. 
Wij komen 9 keer per jaar bijeen. Afwisselend in Berkel & Rodenrijs en Delft.
Klik hier voor meer info    Contactadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 


Drie ingrediënten (om schatrijk te worden)
Bron:  Hendrik Oude Nijhuis
Beter-In-Beleggen203x27.png
Hendrik-Oude-Nijhuis-120x160.jpg
Hendrik Oude Nijhuis

Auteur, oud bestuurslid HCC Beleggen en BSC Duitenberger.
Oprichter Warrenbuffet.nl
Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in ‘s werelds beste beleggers. Hij is medeoprichter van Beterinbeleggen.nl en zijn bestseller over Warren Buffett is via de website http://www.warrenbuffett.nl/ gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.

De laatste jaren behoort Warren Buffett steevast tot een van de rijkste mensen op aarde. Eerder - in 2008 - was hij trouwens al eens het rijkst. Maar het jaar daarop werd hij weer ingehaald door zijn goede vriend en Microsoft-oprichter Bill Gates.

Voor zijn inspanningen voor Berkshire Hathaway (het investeringsvehikel van Warren Buffett) incasseert Buffett een salaris van US $ 100.000,- per jaar. Daarmee wordt iemand niet de rijkste persoon ter wereld...

Dat Buffett ondanks zijn bescheiden salaris toch zo rijk geworden is wordt verklaard door het combineren van drie ingrediënten, die in zeker opzicht inwisselbaar zijn.

Het gaat om de volgende ingrediënten:
  1. Een fors startkapitaal
  2. Een hoog rendement
  3. Veel tijd
Toen Buffett 39 jaar was (in 1969) had hij reeds een fors 'startkapitaal' weten op de bouwen van US 25 miljoen. Dit bedrag had hij verdiend met de zeer goede prestaties van zijn partnerships en een voor Buffett gunstige vergoedingsstructuur van deze investeringsfondsen.

Sinds Buffett bij Berkshire Hathaway de regie voert (sinds 1965) steeg het aandeel van dit voormalige textielbedrijf met gemiddeld 20,8% per jaar. Dat is ruim 10% per jaar meer vergeleken met het rendement van de S&P 500 (inclusief dividend) over dezelfde periode.

Dat Buffett met zijn forse - maar nog niet wereldschokkende - startkapitaal met een hoog rendement kon uitgroeien tot de rijkste man ter wereld wordt verklaard door het resterende ingrediënt: veel tijd. Het hoge rendement en de lange periode verklaren dat Buffett's persoonlijke vermogen in 2008 is toegenomen tot US $ 62 miljard.

Voor Buffett zijn de drie ingrediënten stuk-voor-stuk onmisbaar geweest om tot een van 's werelds rijkste personen uit te groeien. Om echter 'gewoon' financieel onafhankelijk te worden volstaat iedere willekeurige combinatie van twee van de drie ingrediënten.

Iedere jongere bezit sowieso al een ingrediënt voor financiële onafhankelijkheid: de factor tijd. Doodzonde dit zonder enige inspanning verkregen ingrediënt te laten verdwijnen... 


Hcc Beleggen interessegroep Noordbeleggen
groep Noordbeleggen is gestart in maart 2006 rond het beleggingsprogramma Vestics.Noordbeleggen
Inmiddelszijn wij verder gegaan in de boeiende wereld van het beleggen.
Zo doen we onze beleggingen op individuele basis en komen zo'n vijf keer per jaar bijeen. Het zijn 'interactieve' bijeenkomsten waarin nieuwtjes en ervaringen onder het genot van een kopje koffie worden uitgewisseld.
Naast het bespreken van het vaste onderwerp: de 'echte' portefeuille, komen ook onderwerpen als: ervaring met broker software, handelssystemen, indicatoren, werking van opties/turbo's enz aan bod.
Met als rode draad:
 - Selecteren van Aandelen.        - Selecteren van Opties.
 - Werking en selectie van Turbo's - Selecteren van Beleggingsfondsen

Benieuwd? Kom kom gerust een keer kijken of het iets voor je is. Mail voor meer info naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 


Experts blijven somber
Bron:  Corné van Zeijl, Actiam
actiam-de-verantwoorde-vermogensbeheerder-200x70.png
cornevanzeijl-LI-120x160.jpg
Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM.
Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Zijn opleiding heeft hij aan de Haagse Hogeschoold gevolgd.
De experts blijven volhardend in hun pessimisme. Geo-politieke spanning, en een mogelijke stijgende rente zijn en blijven
(ook voor het komende halfjaar) hier de oorzaak van.

De aandelenkeuzes over de afgelopen maand was niet reuze.

Men verloor een flink stuk rendement, waarmee de winst van de maand daarvoor een groot deel werd ingeleverd.

Voor de komende maand is beleggen simpel.

AKZO is by far het mest populaire aandeel.
Het werd maar liefst 26 keer genoemd als beste aandeel (van de 62 experts die aan de enquête meededen).


Beleggingsexperts zijn normaal gesproken optimistisch van aard. Maar dit jaar zeker niet. De maands vooruitzichten, net als die voor de komende 6 maanden, geven al een tijdje een sombere verwachting weer. Voorlopig is dat (nog) niet uitgekomen.
Ook voor de komende maand is dat niet anders. Nu is het in mei wel wat makkelijker. Er gaan immers vrij veel aandelen ex-dividend en dat geeft sowieso wat neerwaartse druk. In april was dat ex-dividend effect op de AEX 0,6%.
Afgelopen maand liet de AEX een redelijke bescheiden plus van 0,9% zien, ondanks de euforie die er was ontstaan toen de uitslag van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen naar buiten kwamen. Voor de komende tweede ronde lijkt een winst voor Macron al te zijn ingeprijst. De polls geven een stand van 60-40 Macron – LePen aan. De wedkantoren prijzen daarom al een 90% kans voor en Macron overwinning in.
Nu waren de wedkantoren ook al overtuigd dat er geen Brexit zou komen en dat ook Trump niet zou winnen. Maar de Macron – LePen marges zijn wel stukken groter dan die ten tijde van Brexit / Trump.
Voor mei gaat 26% van en stijgende beurs uit en 40% van een dalende beurs. De optimisten zien nog koerspotentie door Trump’s belastingplannen. Een 15% belastingtarief is simpelweg goed voor bedrijven. Een andere reden om positief te zijn is het mooie winstseizoen. Zelfs in de USA worden de winsten nu naar boven bijgesteld. Eerder was dat alleen in Europa het geval.
De pessimisten zien een stijgende rente en geo-politieke spanningen als grootste risico.
20170501-Actiam-fig1-740x293-I127.png
20170501-Actiam-fig2-180x73.png

6 maands vooruitzichten

De vooruitzichten voor de komende 6 maanden zien niet anders. En ook daar worden dezelfde redenen aangevoerd. Rente, geopolitiek, winsten en Trump.
20170501-Actiam-fig3-740x293-I127.png
20170501-Actiam-fig4-180x73.png

Geen goede maand voor expert keuzes

De aandelen binnen de AEX blijven een beperkte bandbreedte. De grootste stijger was Altice. Ik denk dat dat vooral door de uitslag van de eerste ronde in Frankrijk was. Veel van Altice’s activiteiten zitten in Frankrijk en deze zijn nogal gevoelig voor overheidsingrijpen. De grootste daler was Arcelor Mittal. Dat kwam door de gedaalde ijzererts prijs. Hoewel zij veel gebruiken, is een dergelijke vaak een indicator dat de cyclus in de staalsector op zijn retour is. KPN daalde ook hard, dat kwam onder andere door het uitgekeerde dividend.
De keuzes waren deze maand niet zo goed. Veel van de superwinst afgelopen maand moest weer worden ingeleverd. Alleen AKZO en DSM lieten bij de toppers een plus zien. Een alle floppers gingen omhoog. Veel slechter had het niet gekund. Per saldo verloor een fictief long/short fonds maar liefst 5,3%. De particuliere beleggers gemeten door www.iex.nl lieten ook een min zien maar  die was veel bescheidener (-2,0%).
20170501-Actiam-fig5-646x184.png

AKZO number one

Voor de komende maand is het makkelijk. AKZO is by far the number one. Maar liefst 26 experts (van de 62 die er in totaal aan deelnamen) denken dat AKZO de topper van de maand gaat worden. 2 mensen gaan juist van een daling van het AKZO aandeel uit. De redenatie is dat PPG in ieder geval niet weg gaat en waarschijnlijk een bod gaat plaatsen voor het einde van de maand. Dat betekent een flinke upside, terwijl de downside beperkt is. Op zeer grote afstand volgen Ahold en Randstad.
Aan de flopperskant staat Galapagos bovenaan. Men vindt het aandeel te ver doorgestegen. Dan komen Altice en Unilever waar naar verwachting al het goede nieuws nu wel in zit. Gemalto en Unibail vervolmaken de lijst. 
20170501-Actiam-fig6-646x97.png
Aan de enquête deden 62 experts mee (ondanks de vakantie  periode). 


De risico’s van indexbeleggen
Bron:  Tjerk Smelt, Indexus
indexus-logo-200x132-I255.png
indexus_Tjerk-Smelt-120x160.jpg
Tjerk Smelt 

Financieel- en beleggingsadviseur bij Indexus.
Tjerk schrijft regelmatig over diverse beursgerelateerde onderwerpen en maakt dagelijks de vertaalslag van uitgangspunten en doelstellingen naar een verantwoorde beleggingsportefeuille. Meer weten over indexbeleggen? Download gratis ons eBook ‘ETF, Theorie & Praktijk’ 

Indexbeleggen bestaat al decennia en de voordelen worden steeds bekender bij de belegger.
Toch bestaat er ook nog steeds bepaalde scepsis en sommige beleggers zien in indexbeleggen grotere gevaren dan de meer klassieke wijze van beleggen in aandelen, obligaties en beleggingsfondsen.
Maar wat zijn nou precies de risico’s van indexbeleggen?


Eenheidsworst
Er wordt wel eens gesuggereerd dat door de groei van het indexbeleggen uiteindelijk teveel beleggers dezelfde positie innemen en dat er dan geen reële koersvorming tot stand komt.
Daarnaast is men bang dat er door het indexbeleggen automatisch gekocht wordt in aandelen of obligaties die anders minder snel in het oog van de belegger zouden springen.
Met de toename van het indexbeleggen neemt ook het aantal varianten toe.
Wanneer een index bestaat uit aandelen of obligaties die een te hoge waardering kennen is de oplossing eenvoudig: koop de betreffende index niet.
Er is immers keus genoeg, denk hierbij bijvoorbeeld aan een index ex-financials.
Op die wijze komt er vanzelf diversificatie.
Er zijn inmiddels circa 5000 verschillende beursgenoteerde indexbeleggingen.
Een ander aspect is dat een index als het ware zelfreinigend is. Wanneer er bijvoorbeeld een bedrijf  failliet gaat wordt dat vervangen door een ander bedrijf. Kleinere, minder verhandelde aandelen van bedrijven worden ook vervangen op het moment dat er zich grotere, meer verhandelde aandelen van bedrijven aandienen. Denk bijvoorbeeld aan het aandeel ABN dat vrij snel na de nieuwe beursintroductie in de AEX-index opgenomen werd.

Zekerheden voor de indexbelegger
En wat gebeurt er als een aanbieder van een indexbelegging omvalt of de bank waar de indexbelegging in bewaring is? Kunnen iShares, Vanguard of Think bijvoorbeeld failliet?
De kans dat aanbieders van indexbeleggingen omvallen is gelukkig klein, maar dat mag nooit uitgesloten worden. De indexbelegging blijft dan gewoon voortbestaan, die is namelijk in het bezit van de belegger en de aanbieder is ‘slechts’ de beheerder.
Het beheer dient dan voortgezet te worden door een andere partij of de indexbelegging wordt simpelweg geliquideerd en dan valt het vermogen vrij. Dit risico is dus gelijk aan het risico van beleggen in een beleggingsfonds. En bij een faillissement van de bewaarbank is er ook geen risico dat u als belegger uw vermogen kwijt bent.
De zekerheden op dat gebied zijn gelijk aan het beleggen in aandelen of beleggingsfondsen.
De beleggingen staan geregistreerd op naam van de belegger en niet op naam van de bank en blijven derhalve buiten de boedel.

Synthetische ETF’s
De angst voor het onbekende houdt vanzelfsprekend beleggers tegen om te investeren.
Dat is logisch; ga immers nooit investeren in een instrument waar u de werking niet van kent.
De basis van indexbeleggen is eigenlijk heel eenvoudig: investeer in een index waarvan je op de komma nauwkeurig de samenstelling van kan achterhalen, tegen zeer lage kosten en met een uitstekende liquiditeit (dus makkelijk verhandelbaar). Voeg daar de term ‘synthetisch’ aan toe en er ontstaat onduidelijkheid, en terecht, want hoe werkt dat dan?
Synthetische indexbeleggingen doen eigenlijk precies hetzelfde als fysieke: simpelweg de index volgen. Het verschil is dat er bij de synthetische beleggingen een prijsafspraak wordt gemaakt in plaats van fysiek die index aan te schaffen.
Deze afspraak wordt (vanuit de wet en regelgeving) echter gedekt door minimaal 90% fysiek onderpand en vaak meer dan 100%. Dit onderpand dient te voldoen aan strenge criteria qua spreiding en kwaliteit. Het risico voor de belegger is hierdoor zeer klein.
Wat belangrijker is, is dat synthetische indexbeleggingen tegenwoordig slechts met een vergrootglas te vinden zijn. Natuurlijk, bij grondstoffenbeleggingen of heel exotische markten komt het nog vaak voor, maar bij de reguliere indexen nauwelijks.
De discussie over synthetische indexbeleggingen is dus meer voor de bühne dan dat het een reëel vraagstuk is.

Uitlenen
Het uitlenen van effecten is een heel gebruikelijke wijze om het rendement op de beleggingen te verhogen. Denk niet aan procenten per jaar maar meer aan basispunten.
Het uitlenen van effecten is niet iets specifieks dat hoort bij indexbeleggen, maar beleggen in het algemeen. Grote beleggers, zoals beleggingsfondsen, doen dat al sinds jaar en dag.
Door regelgeving is het risico van uitlenen heel laag, bijvoorbeeld door maximalisatie van het percentage dat uitgeleend mag worden aan een enkele partij, of de garanties die verstrekt worden door lener of uitlener.

Het echte risico
Het echte risico bij indexbeleggen is gelijk aan het grootste risico dat beleggers lopen: uw keuzes en continuïteit. Het beleggen in indexbeleggingen kan net zo divers als het beleggen in aandelen, obligaties en beleggingsfondsen.
Maar ook bij indexbeleggingen dienen keuzes gemaakt te worden.
De keuze van vandaag is weloverwogen, maar kan over een week, een maand of een jaar uitgewerkt zijn.
Uw beleggingsportefeuille verdient continuïteit; de index doet dat niet voor u want dat is een gegeven. Indexbeleggen is derhalve geen eindstation, maar slechts het begin! 


De aantrekkelijkste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers
Bron:  Robert van den Oever, Morningstar
MorningstarLogo-Header.gif
Morningstar bekijkt elk halfjaar welke aandelen die de Ultimate Stock Pickers in portefeuille hebben, het hoogste dividendrendement bieden.
Deze keer staan aandelen in de sector gezondheidszorg centraal. Ondanks de brede stijging van de aandelenmarkten, biedt die sector nog aantrekkelijk gewaardeerde aandelen met een sterk dividendrendement.


De stijgende koersen op de aandelenmarkten in de Verenigde Staten de afgelopen maanden, en intussen ook in Europa, hebben gevolgen voor het dividendrendement op aandelen. In de zes maanden sinds het vaststellen van de vorige editie van de lijst is de benchmark index S&P 500 met 12% gestegen. Het gemiddelde dividendrendement van de index is mede daardoor gedaald naar 1,9% ten opzichte van 2,1% een halfjaar geleden.

Ook voor de keuzes van de Ultimate Stock Pickers heeft het gevolgen, want nu steeds meer aandelen dicht in de buurt komen van de Fair Value die Morningstar’s aandelenanalisten berekenen, moeten zij omzien naar aandelen die méér opwaarts potentieel hebben.

Met het oog op de lange termijn is het immers zaak om aandelen in portefeuille te nemen die ondergewaardeerd zijn, zodat er nog rendement te behalen valt op weg naar de waarde die ze onderliggend vertegenwoordigen. De enige sector die momenteel dat potentieel biedt is gezondheidszorg. Daarom concentreren Morningstar’s analisten Joshua Aguilar en Eric Compton zich deze keer op de bedrijven uit die sector.

Top-10 met het hoogste dividendrendement
Maar eerst de Top-10 van aandelen met het hoogste dividendrendement. Zoals u van ons gewend bent, krijgt u twee lijsten. De eerste is de top-10 van aandelen met het hoogste dividendrendement die de Ultimate Stock Pickers in portefeuille hebben. Dat is deze:
20170501-USP-Dividend-04-2017-tabel-1-high-dividend-yield-740x300-I32.PNG

In vergelijking met de vorige editie zijn Wells Fargo, Unilever en Procter & Gamble (alle drie ‘Wide Moat’) van de lijst afgevallen. Voor hen in de plaats zijn gekomen: Sanofi, Nestlé en Verizon. De eerste twee hebben een ‘Wide Moat’ rating en Verizon is ‘Narrow Moat’ rated.

Top-10 widely held Divident paying stocks
De tweede lijst wordt samengesteld aan de hand van scherpere criteria voor de aandelen.
Het dividendrendement moet boven het gemiddelde van de S&P 500 ligt en ze moeten bij meer dan vijf Ultimate Stock Pickers in portefeuille zitten. Daarnaast moeten de bedrijven meer concurrentievoordeel bieden dan hun categoriegenoten. Dat betekent een Economic Moat rating van ‘Wide’ of ‘Narrow’ en een Uncertainty Rating van ‘low’ of ‘medium’. Dat leidt tot de volgende lijst:
20170501-USP-Dividend-04-2017-tabel-2-widely-held-dividend-paying-740x300-I32.PNG

Deze lijst weerspiegelt de bedrijven die een beter dividendrendement opleveren dan de benchmark S&P 500, maar tegelijk in een stabiele omgeving opereren met geringe onzekerheid over hun toekomstige kasstromen. Die kenmerken reduceren het neerwaarts risico voor de belegger, zo leggen Aguilar en Compton uit.
Opvallend is dat beide lijsten deze keer nauwelijks overlap kennen. Novartis en Cisco zijn de enige twee aandelen die op beide lijsten prijken.

Sector Healthcare nader bekeken
De enige sector die onderwaardering kent over een breed front is gezondheidszorg. Terwijl de markt behoorlijk steeg, biedt Healthcare nog altijd mogelijkheden om aandelen te kopen die een stuk onder hun Fair Value noteren. Niet voor niets vinden we daarom vier aandelen uit deze geplaagde sector terug in de top-10 van aandelen met het hoogste dividendrendement: Sanofi, Novartis, Pfizer en AbbVie. Van hen heeft alleen AbbVie een ‘Narrow Moat’ rating, de andere drie zijn ‘Wide Moat’.
Wel is de onderwaardering over het algemeen wat geringer dan in voorgaande edities van de Ultimate Stock Pickers Top-10 van aandelen met het hoogste dividendrendement. Eerder lichtten we regelmatig aandelen toe die rond 80% van hun Fair Value noteerden, maar door de stijging van de aandelenmarkten is zo’n lage waardering momenteel niet te vinden, ook niet in Healthcare.
Tegelijk bieden deze aandelen ook een relatief betere veiligheidsmarge. Want de keuzes van de Ultimate Stock Pickers zijn altijd een balans tussen rendement en risico. Aandelen kunnen nog zo goedkoop zijn, als dat gepaard gaat met een hoog risico, dan halen ze alsnog de lijst niet. Langetermijnbeleggen is een zaak van relatieve waardering, ofwel aantrekkelijke waardering in verhouding tot het risico dat ermee gepaard gaat.

Sanofi
Sanofi is van alle aandelen op beide lijsten het goedkoopste, met een koers/Fair Value verhouding van 0,82. Het bedrijf profiteert volgens Morningstar-analist Damien Conover van een breed en hoogstaand aanbod aan merkgeneesmiddelen en –vaccins dat zorgt voor een sterke kasstroom. Fabrikanten van generieke middelen kunnen dat nog niet evenaren, zodat er voorlopig geen prijserosie dreigt. Ook voor de toekomst zit Sanofi goed, want de pijplijn is goed gevuld met nieuwe medicijnen, vooral op specialistisch gebied waar concurrentie gering is. Alles bij elkaar vindt de analist Sanofi ondergewaardeerd.

Pfizer
Met een koers/Fair Value verhouding van 0,93 is Pfizer iets minder goedkoop, maar aantrekkelijk genoeg om door vier Ultimate Stock Pickers in portefeuille te worden gehouden. De schaalgrootte en slagkracht van het bedrijf geven het een voorsprong bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Ook zorgt het brede productenaanbod voor een sterke en veilige kasstroom. Analist Conover, die ook dit bedrijf volgt, verwacht veel van de nieuwe middelen op het gebied van kanker, hart- en vaatziekten en immunologie die Pfizer nu lanceert. Door zijn omvang kan Pfizer die op de markt brengen in zowel volwassen als opkomende markten, zodat ze een sterke inkomstenstroom voor de toekomst opleveren.

AbbVie
Het aandeel AbbVie heeft 17% gewonnen sinds november vanwege meer duidelijkheid over de toekomst van het Amerikaanse zorgstelsel. Eerdere onzekerheid drukte het aandeel een tijdlang. Ondanks die koersstijging is het aandeel volgens analist Conover nog altijd aantrekkelijk gewaardeerd. Het bedrijf maakt enkele medicijnen die een dominante marktpositie hebben, zoals het immunologie-middel Humira dat goed is voor de helft van de omzet en zelfs nog iets meer dan de helft van de marge. Vanaf 2019, als er patenten aflopen, zal de concurrentie van generieke producten voelbaar worden, maar de pijplijn biedt tegen die tijd nieuwe middelen, waaronder het middel Imbruvica dat wordt ingezet tegen kanker. Deze grote namen van Pfizer zijn complex en lastig na te maken zodat ze vooralsnog een sterke marktpositie zullen blijven houden, met dito kasstroom.

Novartis
Novartis is relatief goedkoop met een koers/Fair Value van 0,87. Dat zagen ook hier vier Ultimate Stock Pickers die het opnamen. Het bedrijf heeft een ‘Wide Moat’ rating en biedt een lage onzekerheid dankzij een sterke en zeer brede productenportfolio. Naast merkmedicijnen maakt Novartis ook generieke producten, oogverzorging en consumentenproducten. Dit gediversifieerde aanbod geeft het bedrijf een voordeel ten opzichte van zijn concurrenten. Het aandeel is ondergewaardeerd vanwege de mislukking van een nieuw medicijn waarvan veel werd verwacht. Dat is echter een tijdelijk probleem, vindt analist Conover. Volgens hem zal de groei vanaf 2018 weer aantrekken door andere nieuwe medicijnen uit de pijplijn die dan op de markt komen.

Lees meer over de Ultimate Stock Pickers:
- De aantrekkelijkste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers
- Sector Gezondheidszorg maakt inhaalslag bij Ultimate Stock Pickers
- Morningstar introduceert Europese variant Ultimate Stock Pickers
- Deze aandelen droegen meest bij aan rendement Ultimate Stock Pickers
 


HCC!beleggen zoekt actieve vrijwilligers
/images/banners/HCC-Beleggen-logo-2014-435x82.gif

Wat doe jij met je geld?
En met je vrije tijd?

HCC!beleggen is op zoek naar actieve vrijwilligers om bijvoorbeeld de redactie over de nieuwsbrief te voeren, als webmaster te fungeren, te helpen bij het organiseren van symposia en andere bijeenkomsten en meer. Ben jij een enthousiaste belegger?
Meld je dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van HCC!beleggen.


Wie zoeken we?
Er is behoefte aan vrijwilligers die zich met verschillende zaken willen bezighouden. Zo zoeken we verschillende redacteuren voor diverse werkzaamheden, maar zijn we ook opzoek naar mensen die graag contacten onderhouden met bijvoorbeeld sprekers voor onze symposia.

Redacteuren
We zoeken redacteuren die zo’n twee uur per week willen besteden aan het aanleveren en op de website  plaatsen van content. Het gaat dan om onder meer artikelen over economische onderwerpen, specifieke beleggingsartikelen of andere interessante financiële onderwerpen.

Ook zoeken we redacteuren die zo’n zes uur per maand kunnen besteden aan het leveren en plaatsen van financieel -economische content voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Die nieuwsbrief moet natuurlijk ook in elkaar gezet worden. Ben je handig met een computer en heb je ongeveer vier uur per maand tijd, dan kun je je hiervoor aanmelden. Dit kan natuurlijk ook in combinatie met het leveren van de content voor website en/of nieuwsbrief.

Contactpersonen
Heb je meer affiniteit met mensen dan met teksten? Wees welkom want we zijn ook naarstig op zoek naar sociaal bedreven, communicatief vaardige mensen die contacten met bijvoorbeeld sprekers voor symposia willen onderhouden. Dit zal ongeveer twee uur van je tijd per maand kosten. Ook hiervoor wordt natuurlijk wel interesse in beleggen verwacht.

Heb je zin en tijd ons te helpen, meld je dan aan via het het bestuur of de redactie van HCC!beleggen 


HCC beleggen Website HCC beleggen Vacatures Adverteren Downloads
Disclaimer: Deze publicatie komt tot stand op de redactie van beleggersonline.nl de website van de HCC IG Beleggen. Noch de mate waarin de berichten, voorgestelde scenario’s, risico’s en voorspellingen de marktverwachtingen weerspiegelen, noch de mate waarin zij in de realiteit zullen tot uiting komen, kunnen worden gewaarborgd. De voorspellingen zijn indicatief. De gegevens in deze publicatie zijn algemeen en louter informatief. Ze mogen niet worden beschouwd als beleggingsadvies. De schrijver(s) van deze publicatie en het bestuur van de HCC IG Beleggen en/of de Redactie van de Nieuwsbrief zijn derhalve niet aansprakelijk voor eventuele verliezen. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren, behaalde resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.