..
HCC-Beleggen-Nieuwsbrief-logo.gif
Januari 2017
..


 


Globaal gezien lijkt ook 2017 een goede start te maken !
Bron:  Frans Schreiber, Voorzitten Hcc groep Beleggen
Vuurwerk_in_New_York_Wikimedia340x281.gif

Beste collega-beleggers,

Het jaar 2017 staat weer voor de deur en daarom wil ik u graag eerstens een heel gezond, gelukkig en hoog renderend nieuw jaar toewensen !


Geluk en gezondheid gaat boven geld, maar zonder geld kan de gezondheidszorg niet worden betaald en wordt het bereiken van geluk ook moeilijker, laat staan dat de pensioenen nog uitbetaald kunnen worden.

Het afgelopen jaar was een prachtig jaar voor de buy-and-hold beleggers (achteraf) en de actieve handelaren (vooraf).

De AEX steeg ruim 9% en dat is hoger dan het gemiddelde wat aandelen doen op de lange termijn. En dat met de start van afgelopen januari !
In januari vielen de koersen in China als kaarten van een kaartenhuis ineen en de olieprijs zakte als een baksteen in een olievat. Goldman Sachs - ja, u weet wel, dezelfden die onze pensioenfondsen herverpakte Amerikaanse hypotheken verkocht in 2007, terwijl op dat moment zelf op hun handelsafdeling short gingen in deze pakketten en speculeerden op de huizencrisis - voorspelde een zelfs een prijs van $ 10 voor de olie. Deze prijs kwam niet uit, net zo trouwens toen Goldman Sachs in 2007 een olieprijs voorspelde van $ 200, terwijl deze rond de $140 stond.
De angst was zelfs zo groot dat de grote bank RBS uit Engeland een catastrofaal beursjaar voorspelde halverwege januari. Ze adviseerde haar klanten alle aandelen te verkopen en verwachtte dat de koersen tot 20% zouden dalen.

Hoe is het allemaal anders gelopen ! Ondanks de Brexit, de verkiezing van Trump en het Italiaanse referendum met "nee", zijn de koersen toch omhoog gegaan, en niet zo weinig ook.

Ook nu lees ik allemaal weer voorspellingen, o.a. op IEX site, in de Volkskrant en het Financiële Dagblad. Ik sla ze tegenwoordig over en lees ze niet meer, het heeft geen nut.
Niemand weet hoe de toekomst eruit ziet, ook de duur betaalde professional niet.

Gelukkig heeft de gewone belegger juist een voordeel t.o.v. de professional: hij kan technisch analyse (TA) toepassen, terwijl dit bij veel banken een nog steeds illustere manier van beleggen is.
Daar moet het verhaal vooral fundamenteel kloppen en worden toekomst visies -hoewel die dus bijna nooit uitkomen - breed uitgemeten.

En wat geeft de TA ons te kennen bij de jaarwisseling? Als we naar de grafieken kijken, zien we dat overal in Europa de aandelenindices zijn uitgebroken. Daarnaast is ook de grootste economie in de wereld, de USA, bezig met nieuwe highs neer te zetten. Alleen China is twijfelachtig, die kan eventueel nog voor terugslag zorgen, maar globaal gezien lijkt ook 2017 een goede start te maken !

Ik wens u op voor de korte termijn een volatiel (voor de actieve beleggers) en op de lange termijn een rustig jaar (voor de buy-and-hold beleggers) toe en hoop dat u onze symposia - in volle gezondheid - dit jaar weer bezoekt.

Met vriendelijke groet,
Frans Schreiber
Voorzitten Hcc groep Beleggen 


HCC!beleggen zoekt actieve vrijwilligers
/images/banners/HCC-Beleggen-logo-2014-435x82.gif

Wat doe jij met je geld?
En met je vrije tijd?

HCC!beleggen is op zoek naar actieve vrijwilligers om bijvoorbeeld de redactie over de nieuwsbrief te voeren, als webmaster te fungeren, te helpen bij het organiseren van symposia en andere bijeenkomsten en meer. Ben jij een enthousiaste belegger?
Meld je dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van HCC!beleggen.


Wie zoeken we?
Er is behoefte aan vrijwilligers die zich met verschillende zaken willen bezighouden. Zo zoeken we verschillende redacteuren voor diverse werkzaamheden, maar zijn we ook opzoek naar mensen die graag contacten onderhouden met bijvoorbeeld sprekers voor onze symposia.

Redacteuren
We zoeken redacteuren die zo’n twee uur per week willen besteden aan het aanleveren en op de website  plaatsen van content. Het gaat dan om onder meer artikelen over economische onderwerpen, specifieke beleggingsartikelen of andere interessante financiële onderwerpen.

Ook zoeken we redacteuren die zo’n zes uur per maand kunnen besteden aan het leveren en plaatsen van financieel -economische content voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Die nieuwsbrief moet natuurlijk ook in elkaar gezet worden. Ben je handig met een computer en heb je ongeveer vier uur per maand tijd, dan kun je je hiervoor aanmelden. Dit kan natuurlijk ook in combinatie met het leveren van de content voor website en/of nieuwsbrief.

Contactpersonen
Heb je meer affiniteit met mensen dan met teksten? Wees welkom want we zijn ook naarstig op zoek naar sociaal bedreven, communicatief vaardige mensen die contacten met bijvoorbeeld sprekers voor symposia willen onderhouden. Dit zal ongeveer twee uur van je tijd per maand kosten. Ook hiervoor wordt natuurlijk wel interesse in beleggen verwacht.

Heb je zin en tijd ons te helpen, meld je dan aan via het het bestuur of de redactie van HCC!beleggen 


Beweging in 2017!
Bron:  Ben van den Anker
ben-van-den-anker 2011-120x160.gif

Ben van den Anker (1976) is schrijver / columnist en
lid centrale directie aan het Candea College
Hij heeft zijn PhD in Business & Management tijdens een negenjarig verblijf in Zuidoost Azië aan de International Graduate School of Business (University of South Australia) behaald. Hij is auteur van het boek The perceived role of Host Country Nationals in Expatriate Adjustment (2010, Ben van den Anker). Zijn onderzoek richt zich met name op de rol van cross-culturele interactie in het functioneren van expatriates. Daarnaast is hij voor de International Business Review revisor voor wetenschappelijke artikelen op het snijvlak business en management.


De tijd tussen kerst en nieuw jaar is voor mij altijd een tijd van bezinning, terugkijken maar ook vooruitkijken.


Wat mij het meeste bijgebleven is in 2016 is dat zoveel mensen er zo vaak naast zaten; of dit nu de Brexit of de Amerikaanse verkiezingen betreft.
Dit ‘ernaast zitten’ kun je betrekken op de uitkomst van het gebeurtenis, maar ook op het vervolg van de gebeurtenis.
De rampspoed die vooraf werd aangekondigd in het geval Trump de race tot een goed einde zou brengen is uitgebleven.
Eigenlijk is zijn verkiezing de start van een nieuwe bull-markt die voorlopig nog wel zal aanhouden, als ik me bij wijze van uitzondering dan op het glibberige pad van een voorspelling mag wagen.
De stijgende koers van de dollar zal de economische groei in de US op termijn afzwakken, terwijl de zwakkere Euro positief zal zijn voor de Europese groei 
De inflatie zal in de US toenemen, waarmee de rentestijgingen van het afgelopen jaar een vervolg krijgen in 2017.

Het protectionistische gedachtengoed van Trump zal, als het tot beleid komt, ongetwijfeld tot retaliatie leiden. De bescherming van de producenten in de interne markt zal daarmee overigens prijsopdrijvend werken voor de consument in de U.S.
Ongetwijfeld zal de afvlakking van de groei in de U.S. weer tot stimuleringsmaatregelen leiden.
Er zit dus nog genoeg in het vat wat in de komende jaren tot volatiliteit kan leiden. Een interessante observatie zijn de grote prijsbewegingen in het afgelopen jaar na het voorkomen van een bepaalde ‘katalysator’.
Op voorhand zitten veranderingen al ingeprijsd in de markten. Zo is de rentewijziging in de US in december 2016 zonder noemenswaardige effecten de revue gepasseerd; hierbij is de aanname vooraf juist geweest. De waarde die in dit ‘inprijzen’ zit krijgt betekenis bij een andere uitkomst dan de verwachte uitkomst.

Mijn tip voor het komende jaar is om hier op in te spelen. Zal de productiebeperking op olie bijvoorbeeld inderdaad resulteren in hogere prijzen of is internationale samenwerking een brug te ver?
Het inprijzen van deze verwachtingen is wel eerder korte termijn beleggen, maar doordat de rendementsverwachtingen het komende decennium beperkt zullen zijn, zal arbitrage mogelijk een groter deel van het rendement kunnen gaan vormen. Is hieruit niet te concluderen dat de markt niet geheel efficiënt is?
Gene_Fama_sr-Ken_French-200x135.gif
Samen met auteur Kenneth French heeft Eugene Fama vraagtekens geplaatst bij het CAPM model, dat stelt dat het gemiddelde rendement van een aandeel alleen te verklaren zou zijn door de beta. Met French ontwikkelde hij het succesvolle drie factor model dat naast de beta ook de omvang van een onderneming (marktkapitalisatie) en de book-to-market ratio meeneemt. Het book-to-market aspect is feitelijk het onderscheid tussen groei- en waarde- aandelen. In 2015 voegden ze profitability and investment aan het model toe.

Eugene Fama en Kenneth French hebben hun oorspronkelijke asset pricing model in de afgelopen jaren aangepast aan nieuwe inzichten.
Het oude model is met 2 factoren aangevuld, waardoor de ‘efficiente markt hypothese’ een nieuw gezicht krijgt.
Een kritische beschouwer kan opmerken dat het oorspronkelijke model dan niet efficiënt genoeg was en niet alle factoren beschreef die van invloed zijn op prijsvorming.

De voor en tegenstanders van de efficiënte markt hypothese zijn dan ook in grote getale te vinden.
Peter lynch vat zijn inzicht in relatie tot de theorie bondig samen als: ‘Efficient markets? That’s a bunch of junk, crazy stuff!’ (1)
Diep wil ik hier niet ingaan op het nieuwe model (2), enkel de constatering dat het model geen aandacht besteed aan momentum en volatiliteit geeft aan dat ook het nieuwe model als benadering van de werkelijkheid nog finetuning behoeft.

Voor mij is de efficiënte markt het thema van het komende jaar.
Ik ben ervan overtuigd dat er veel waarde verborgen zit in de volatiliteit die binnen enkele jaren voorbij zal komen. 
Voorlopig zie ik de markt in de U.S. en Europa in 2017 echter alleen nog omhoog gaan!

ref:  1) Fortune, April 1995.
       2) http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304405X14002323
 


Hcc Beleggen interessegroep Computerbeleggersgroep-ZH
 
Computerbeleggersgroep-ZH
zh230x180.jpg HCC Beleggen IG Computerbeleggersgroep-ZH in de regio Zuid HollandSinds de oprichting in 2002 houden wij ons bezig met “Beleggen met behulp van de computer”. Het accent ligt daarbij op het vergroten van de kennis van het ontwikkelen en exploiteren van handelssystemen. Deze zijn vooral gebaseerd op methoden uit de kwantitatieve en statistische analyse. Uiteraard wordt daarbij ook aandacht besteed aan ondersteunende software. Regelmatig besteden we echter ook aandacht aan andere vormen van beleggen zoals Fundamentele analyse. Daarbij gaan we altijd uit van het beschrijven en bespreken van een gestructureerde aanpak die gebaseerd is op objectieve grondslagen. 
Wij komen 9 keer per jaar bijeen. Afwisselend in Berkel & Rodenrijs en Delft.
Klik hier voor meer info    Contactadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 


Koers/winst-verhouding
Bron:  Jan Kolkman, 30 december 2016  
Shiller-PE-ratio-chart-1900-2016-450x194.gif


De koers/winst-verhouding van de Standard & Poor’s 500 Composite Index staat nu rond de 26.

Je kunt je afvragen of dat duur is.

Als je het historisch bekijkt is een niveau van 26 op zich wel hoog.

Daarbij zijn we gewend om een vergelijking te maken met andere beleggingsvormen.


Een vorm waarmee dikwijls vergeleken wordt is een belegging in obligaties. Dus als het effectief rendement op obligaties bij voorbeeld op 4 procent staat, dan zet men daar zo’n 2 procent bovenop als risico-premie, want bij aandelen loop je risico. Dan ga je dus uit van 6 procent winst-rendement voor aandelen. Dit wordt ook wel earnings yield genoemd.
De reciproke, de Duitsers noemen het zo mooi Kehrwert, is dan 100 / 6 = 16,7. Dat zou dan bij een effectief obligatie-rendement van 4 procent een normale K/W voor aandelen zijn.

Nu het rendement op obligaties (kunstmatig!) zo extreem laag is bij een Amerikaanse 10-jaars rente, ticker symbol ^TNX, van 2,48 procent is het min of meer logisch dat ook de earnings yield kager wordt gesteld. Wanneer we dat in de zelfde verhouding doen, dat wil zeggen de helft van het obligatie-rendement als risico-premie hanteren, dan komen we uit op 2,48 + 1,24 = 3,72 procent.

stockpicker-signaal-250x41gr.gif

Jan-Kolkman-wt120x160.gif

Jan Kolkman, 

oprichter van Stockpicker-signaal
heeft tientallen jaren ervaring opgedaan met de belegging in aandelen bij een grote beleggingsmaatschappij en hij heeft zich daarna, via cursussen, symposia en heel veel lezen, gespecialiseerd in technische analyse. Hij hanteert diverse algemeen gebruikte indicatoren en daarnaast ook signalen uit eigen koker.
Berekenen we daarvan de reciproke dan komen we uit op
100 / 3,72 = 26,9. Zo geredeneerd is dan een huidige koers/winst-verhouding mooi in lijn.
Daarom zie ik, ondanks het feit dat alle drie de grote indices in Amerika op topniveaus staan geen reden voor paniekverhalen, die suggereren dat aandelen nu extreem duur zijn. Daar kun je tegen aanvoeren dat als de rente gaat stijgen, de aandelenmarkt een gevoelige tik zou kunnen oplopen. De korte termijn rente zal mijns inziens fors kunnen stijgen en dan gaat de lange termijn rente wel mee, maar niet met een zelfde procentuele verandering.
Nu de institutionele beleggers bereid zijn tientallen miljoenen euro’s voor een periode van dertig jaar uit te lenen met een rentepercentage van een half procent, zie ik de lange rente de komende jaren nog wel op een, voor de lener, aantrekkelijk niveau blijven schommelen.

Wanneer je kijkt naar de Europese rentes, dan is de situatie ook extreem. De tienjaars rente staat op 0,6 procent en de twintigjaars op 1 procent. Indien we daarop een zelfde exercitie los laten, dus 1 procent en de helft daarvan als risico-premie, dan zou je uit kunnen gaan van een earnings yield van 1½ procent. Daaruit is een koers/winst-verhouding te berekenen van 100 / 1,5 = 66,7. Het zal een ieder duidelijk zijn dat dit, voor een markt als geheel, een absurde verhouding zou zijn.

Wat is de oorzaak van die absurditeit?

Dat is de extreme handelwijze van de centrale banken, die jarenlang elke maand opnieuw voor tientallen miljarden obligaties opkopen. Waar draait dat uiteindelijk allemaal op uit?

Of moeten we uitgaande van de 1 procent op een 20-jarige lening en de oude 2 procent risico-opslag bijtellen. Dan komen we dus op een earnings yield van 3 procent. De reciproke daarvan is 100 / 3 = 33,3. Dit cijfer is fors hoger dan de huidige K/W!!
Ik wil niet beweren dat we dus nog 33,3 / 26,9  = 24 procent koersstijging tegoed hebben voordat de markt aan een forse correctie toe is. Want we weten allemaal dat de beurs niet in een rechte lijn omhoog (of omlaag!) gaat.
We hebben altijd weer te maken met winstnemingen en die geringe dalingen worden door sommige beleggers gezien als het begin van een grotere daling, waardoor ook zij besluiten te verkopen.

Want Lao Tse, de Chinese wijsgeer, zei het al:

A journey of thousand miles begins with a single step,


maar we doen er goed aan te bedenken dat niet iedere ‘single step’ het begin is van een reis van duizend mijl.

Ik bedoel: hoe wordt dat ooit opgelost? Mijn gedachten gedachten gaan uit naar een periode van hyperinflatie, maar ik ben geen macro-econoom of monetair expert. Pas geleden hoorde ik iemand zeggen dat je niet vreemd moet opkijken wanneer je een keer op maandagmorgen, na een supergeheim top-overleg ergens op de hei, het bericht leest dat op alle tegoeden 40 procent wordt afgeschreven.
Moet je juist dan aandelen hebben?? !! 


Groen licht voor een sterker IMF
Bron:  Jeffrey Schumacher, CFA, Morningstar, 21 december, 2016
imf_logo-groenRSH300x300.png


Het jaar 2016 was een dramatisch jaar voor actieve aandelenfondsen.

Per eind oktober stroomde er per saldo 87 miljard euro uit actief beheerde aandelenfondsen, wat een krimp van bijna 3 procent op jaarbasis betekent.

Actieve fondsen die zich toeleggen op wereldwijde opkomende markten, edelmetalen en wereldwijde dividendaandelen konden nog instroom noteren, maar vooral de actieve fondsen in Europese en Amerikaanse large-caps zagen veel vermogen vertrekken.


Passieve aandelenfondsen zagen per eind oktober per saldo juist een instroom van 12 miljard euro. Ook hier gaan wereldwijde emerging markets fier aan kop, echter op de voet gevolgd door Amerikaanse en wereldwijde large-cap fondsen. Het is het derde achtereenvolgende jaar dat passief actief verslaat als het gaat om netto-instroom in aandelenstrategieën.

Opmars passief

De uitstroom bij actieve aandelenfondsen en de opmars van passieve concurrenten heeft te maken met het slechte imago waar actief beheerde fondsen mee kampen. Criticasters van actieve fondsen wijzen er (terecht) op dat actieve fondsen te duur zijn, te veel naar de index neigen, en veelal hun goedkope passieve concurrenten underperformen over de langetermijn. De combinatie van diversificatie, lage kosten en de historisch gezien grote kans op succes maken breed-gespreide marktindex-trackers een aantrekkelijke belegging.

Belangrijke rol

Betekent dit dan dat actieve fondsen nutteloos zijn en dat een belegger zijn gehele portefeuille maar moet omzetten naar uitsluitend passieve alternatieven? Dat lijkt ons niet het geval. Actief beheerde fondsen kunnen namelijk nog steeds een belangrijke rol vervullen in de portefeuille van een belegger, bijvoorbeeld wanneer:
  • Het passieve alternatief een index volgt die kampt met methodologische tekortkomingen of een bepaalde beleggingsstijl niet op een gewenste manier volgt. Een voorbeeld hiervan zijn dividendindices, waarin aandelen veelal worden geselecteerd op basis van de hoogte van hun dividendrendement. Hierdoor kunnen sommige regio’s en sectoren een grote positie innemen, terwijl elementen als waardering en de focus op de houdbaarheid van het dividend doorgaans ontbreken. De selectiemethodiek, de regels voor indexsamenstelling en concentratierisico’s kunnen beleggers ertoe bewegen om te kiezen voor een actief beheerd fonds.
  • Sommige actieve strategieën niet makkelijk na te bootsen zijn via een passief alternatief, bijvoorbeeld als gevolg van beperkte investeerbaarheid van de benchmark. Dit speelt onder andere mee bij indices op frontier markets, waar de beperkte liquiditeit een rem kan zetten op de mate waarin een passief fonds de index kan volgen. Daarnaast kunnen er restricties zitten op het aandeelhouderschap van buitenlandse investeerders in indexnamen, wat het volgen van een benchmark verder bemoeilijkt. Het zorgt ervoor dat deze passieve fondsen doorgaans een hogere tracking error en tracking difference kennen dan beleggers gewend zijn bij indexproducten die de liquide mainstream indices volgen.
  • Een belegger engagement belangrijk vindt. Deze vorm van actief aandeelhouderschap heeft als doel om goed ondernemerschap en duurzaamheid bij ondernemingen waarin wordt belegd te stimuleren en hen te bewegen zich hierop te verbeteren. Wanneer een onderneming hier onvoldoende progressie in boekt kan een actieve belegger zijn belang verkopen. Dat is iets wat een passieve belegger, die gedwongen is om de aandelen in de index aan te houden, niet kan doen. Dat betekent niet dat een passieve belegger niet actief aan engagement kan doen, maar het ultieme pressiemiddel ontbreekt.
  • Hoewel schaars, zijn er fondsbeheerders die op basis van hun talent in staat zijn om op langetermijn outperformance ten opzichte van hun benchmark te genereren. Een punt dat zelfs de meest fervente aanhangers van indexbeleggen moeten erkennen.
MorningstarLogo-Header.gif

Jeffrey-Schumacher120x160.jpg

Jeffrey Schumacher
CFA, Senior Fondsanalist bij Morningstar Benelux
na zijn opleiding aan de VU Amsterdam en het behalen van het certificaat Chartered Financial Analyst (CFA) aan het CFA Institute is hij vanaf juni 2011 als Senior Fund Analyst werkzaam bij Morningstar. Daavoor  was hij van 2006 tot 2009 werkzaam bij Theodoor Gilissen Bankiers als Equity/Commodity Analyst en aansluitend tot juni 2011 werkzaam als Vermogensbeheerder Services / Fund Trading bij SNS Securities.
Deze argumenten onderschrijven niet de toegevoegde waarde van actief beheer in het algemeen. Ze laten echter wel zien dat er actieve fondsen zijn die een positieve invloed kunnen hebben op een beleggingsportefeuille waarin ook passieve fondsen zijn opgenomen. Hiervoor moeten de fondsen voldoen aan (een van) de volgende criteria:
  • Het actieve fonds moet een relatief lage correlatie hebben met brede marktindices, of superieure bescherming bieden in neergaande markten.
  • Het actieve fonds moet een onderscheidende, relatief geconcentreerde portefeuille hebben. Fondsen met een portefeuille die niet te veel afwijkt van de benchmark zijn namelijk niet complementair aan indexfondsen.
  • Het actieve fonds combineert een degelijk en betrouwbaar proces met een bewezen langetermijn track record van het benutten van kansen buiten de benchmark, of het succesvol benutten van kansen die de gebreken van marktindices bieden.
  • Het fonds belegt in illiquide, ongewone, of andere moeilijk te indexeren vermogenstitels.
  • Lage kosten vormen een extra voordeel.
De onderstaande fondsen met een positieve Morningstar Analyst Rating hebben één of meerdere van de hiervoor genoemde eigenschappen.

DWS Top Dividende - Silver
Dit wereldwijde dividendfonds kenmerkt zich door zijn focus op kwaliteitsaandelen die een betrouwbaar en het liefst groeiend dividend uitbetalen, terwijl het neerwaartse risico’s zorgvuldig beheerst. Het gedegen proces wordt sinds 2005 consistent toegepast, waarbij hoofdbeheerder Thomas Schüssler vertrouwt op de grote namen in het universum. De sterk defensieve positionering, de forse onderweging van banken en andere cyclische sectoren in combinatie met een kaspositie van ruim 12 procent karakteriseren het fonds. De behoudende strategie zorgt ervoor dat het fonds in stijgende markten doorgaans iets achter blijft, maar in neergaande markten maar 70 tot 75 procent van de daling meemaakt die de gemiddelde concurrent realiseert.

Kempen Orange – Silver
Dit fonds heeft een sterk fundamenteel bottom-up proces dat zich al in geruime mate heeft bewezen. De relatief geconcentreerde portefeuille met doorgaans 20 tot 25 namen bevat vooral stabiele groeibedrijven met een waarde karakter, maar de beheerders hebben ook oog voor kansen onder bedrijven van mindere kwaliteit of die actief zijn in meer cyclische industrieën. De geconcentreerde portefeuille kan leiden tot moeilijkere jaren zoals 2011 en 2016, maar de prestaties van de strategie zijn over de lange termijn ten opzichte van zowel het categoriegemiddelde als de MSCI Netherlands Small Cap Index zeer overtuigend.

Robeco BP Global Premium Equities – Silver
Veel wereldwijde beleggingsfondsen hebben moeite om de MSCI World Index structureel te verslaan, maar de consistentie waarmee Robeco BP Global Premium Equities dit doet is indrukwekkend. Sinds Christopher Hart aan het roer staat heeft het fonds de benchmark in 99 procent van de 3-jaarlijkse voortschrijdende perioden verslagen. Aan het succes van dit fonds ligt een bewezen raamwerk ten grondslag waarmee de beheerders een uitermate effectieve aandelenselectie hebben weten te realiseren. Het fonds kent dynamische allocaties naar regio’s sectoren en marktkapitalisaties en benut daarmee de kansen die de markt biedt.

Comgest Growth Emerging Markets - Gold
Dit fonds legt zich toe op kwaliteitsaandelen die een hoge winstgevendheid kennen ongeacht de economische cyclus. De strenge bottom-up aandelen analyse zoekt naar dominante spelers met solide balansen, terwijl de waardering niet uit het oog wordt verloren. De strikte toepassing van deze belegginsdiscipline laat weinig ruimte over voor een portefeuille die zijn benchmark kopieert. De geconcentreerde portefeuille heeft sterke regionale en sectorale voorkeuren, terwijl de positionering vaak contrair is. Het kan ervoor zorgen dat de prestaties van het fonds tijdelijk uit de pas lopen met die van de bredere markt, maar over de lange termijn heeft dit fonds zijn meerwaarde voor beleggers duidelijk bewezen.

Lees ook andere columns van Jeffrey Schumacher:
- Waarom 2017 niet belangrijk is
- Passief dwingt actief tot zelfreflectie
- Een beleggingsfonds kiezen? 6 dingen om op te letten
 


Hcc Beleggen interessegroep Noordbeleggen
groep Noordbeleggen is gestart in maart 2006 rond het beleggingsprogramma Vestics.Noordbeleggen
Inmiddelszijn wij verder gegaan in de boeiende wereld van het beleggen.
Zo doen we onze beleggingen op individuele basis en komen zo'n vijf keer per jaar bijeen. Het zijn 'interactieve' bijeenkomsten waarin nieuwtjes en ervaringen onder het genot van een kopje koffie worden uitgewisseld.
Naast het bespreken van het vaste onderwerp: de 'echte' portefeuille, komen ook onderwerpen als: ervaring met broker software, handelssystemen, indicatoren, werking van opties/turbo's enz aan bod.
Met als rode draad:
 - Selecteren van Aandelen.        - Selecteren van Opties.
 - Werking en selectie van Turbo's - Selecteren van Beleggingsfondsen

Benieuwd? Kom kom gerust een keer kijken of het iets voor je is. Mail voor meer info naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 


Een pleidooi voor optimisme
Bron:  Hendrik Oude Nijhuis
Beter-In-Beleggen203x27.png
Hendrik-Oude-Nijhuis-120x160.jpg
Hendrik Oude Nijhuis

Auteur, oud bestuurslid HCC Beleggen en BSC Duitenberger.
Oprichter Warrenbuffet.nl
Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in ‘s werelds beste beleggers. Hij is medeoprichter van Beterinbeleggen.nl en zijn bestseller over Warren Buffett is via de website http://www.warrenbuffett.nl/ gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.

Nu het nieuwe beursjaar net begonnen is wordt in menig beleggingsmagazine vooruit beschouwd en vraagt menig belegger zich af wat het nieuwe beursjaar brengen zal. Zullen aandelen net als afgelopen jaar een positief rendement opleveren of zullen ze dit jaar juist in koers dalen?

Mijn eerlijke antwoord op deze vraag is dat ik het niet weet. Tal van factoren die vrijwel niets te maken hebben met de onderliggende bedrijven zelf hebben wel degelijk invloed op de koersontwikkeling op korte termijn. 

Optimistisch over de lange termijn
Hoewel ik dan niet weet of aandelen aan het einde van dit jaar hoger zullen staan of niet benadruk ik wel optimistisch te zijn wat de lange termijn betreft. Zowel wat betreft de ontwikkeling van de totale welvaart als de ontwikkeling van de aandelenmarkten die daar in zekere zin een weerspiegeling van vormt.

Warren Buffett stelt dat het systeem van de vrije markt het menselijke potentieel ontketend heeft. En ondernemer en rasoptimist Peter Diamandis stelt dat niet langer sprake is van een lokale, lineaire wereld maar van een globale, exponentieel groeiende wereld. Een aanrader is deze circa 35 minuten durende video met Peter Diamandis eens te bekijken:

'Misleidende groei'
Wie het dagelijkse nieuws op de voet volgt is heel wel mogelijk somber gestemd. Maar in werkelijkheid gaat het op veel gebieden steeds beter. Zo veranderde de levensverwachting eeuwenlang vrijwel niet maar kregen we er in de afgelopen eeuw wereldwijd gemiddeld een paar decennia bij. En het bestaan van extreme armoede is extreem gedaald.

De kans om te komen bij een auto- of vliegtuigongeluk daalt alsmaar. Niet eerder was de kans te sterven aan de gevolgen van een natuurramp - een storm, overstroming, epidemie, droogte of aardbeving - lager dan nu. De kans door oorlog of geweld te sterven is eveneens sterk gedaald en dodelijke infectieziekten als het pokkenvirus - waar 10% van de mensheid aan stierf - zijn uitgeroeid.

Een van de fasen van exponentiële groei die Peter Diamandis onderscheidt (in de video vanaf 15 min 30 sec) is de fase van 'deceptive growth', oftewel misleidende groei. In deze fase lijkt de aanvankelijke groei maar weinig voor te stellen maar het is feitelijk een cruciale periode voor verdere groei. Het al op jonge leeftijd beginnen met beleggen - bij voorkeur in value aandelen - beschouw ikzelf als een heel mooi voorbeeld hiervan... 


Prénatal en biotech
Bron: Jan Kolkman
Als-Belegger_prenatal-360x150.jpgEen belegger in de biotech wil er snel bij zijn.
Hij wil graag instappen vóór het grote publiek er weet van heeft dat er een nieuw medicijn op stapel staat....


Prénatal, de bekende winkelketen die naast kleding voor babies allerlei andere spullen verkoopt voor de pasgeborene is in bepaalde gevallen te vergelijken met biotech.

Prénatal’s klanten lopen de deur al plat op het moment dat net bekend is dat er een zaadcel zijn favoriete eicel denkt te hebben gevonden. Dan is het nog maar de vraag of die ‘verkering’ stand houdt.
Een belegger in de biotech wil er in feite ook snel bij zijn. Hij wil graag instappen vóór het grote publiek er weet van heeft dat er een nieuw medicijn op stapel staat.

stockpicker-signaal-250x41gr.gif

Jan Kolkman-wt120x160.gif

Jan Kolkman, 

oprichter van Stockpicker-signaal
heeft tientallen jaren ervaring opgedaan met de belegging in aandelen bij een grote beleggingsmaatschappij en hij heeft zich daarna, via cursussen, symposia en heel veel lezen, gespecialiseerd in technische analyse. Hij hanteert diverse algemeen gebruikte indicatoren en daarnaast ook signalen uit eigen koker.
Zodra Fase 1 in zicht is, dat wil zeggen dat de Federal Drug Administration, de Amerikaanse toezichthouder algemeen aangeduid als de FDA, toestemming zou kunnen geven voor het voortzetten van het onderzoek, komt het bedrijf in de publiciteit.
Als gevolg daarvan neemt de vraag naar het aandeel toe, krijgt de koers een boost, waar de aandeelhouder van het eerste uur van profiteert.
Naarmate het onderzoek vordert en de FDA akkoord gaat met de Fase 2 respectievelijk Fase 3 onderzoeksresultaten zal de koers verder oplopen.
Vooral als het kandidaat-medicijn een middel voor een zogeheten ‘unmet medical need’ is, dat wil zeggen een geneesmiddel voor de behandeling van een ziekte waarvoor nog geen behandeling bestond.

Maar er kan in die ontwikkeling heel gemakkelijk iets mis gaan en dat gebeurt ook vaak.
Het blijkt in de praktijk dat maar liefst 92 procent van de pogingen een nieuw geneesmiddel te ontwikkelen op een mislukking uitdraait.
En van de overblijvende 8 procent haalt maar een heel klein deel het stadium dat er een grote omzet in kan worden behaald.
Met een grote omzet wordt dan bedoeld meer dan een miljard dollar omzet per jaar.

Zo is het ook met het ontstaan van een nieuw leven en het ontstaan van een succesvol persoon of misschien wel een uitblinker. In veel gevallen zullen we zien dat de nieuwgeborene een zinvol leven kan leiden en bij de ontwikkeling van medicijnen, dat het een welkome aanvulling op het pakket bestaande geneesmiddelen is en misschien wel een hoogvlieger. 


Experts geven de AEX (slechts) 490 in 2017
Bron: Corné van Zeijl, Actiam
cornevanzeijl-LI-120x160.jpg
De afgelopen 5 jaar zaten de experts redelijk dicht bij de werkelijkheid.
In 2016 verwachtte ze een AEX van 461 (mediaan 474), dat werd wat hoger. Voor 2017 gaan ze uit van een AEX van (slechts) 490.

Maar laten we eerst maar even 2017 afwachten voordat
er overhaaste conclusies worden getrokken.

We hebben nog een heel jaar voor de boeg.


De experts hadden het in 2016 goed gezien.
Experts-hadden-het-in-2016-goed-gezien-fig1-360x201.pngDe gemiddelde AEX schatting lag op 461 en het is 483,17 geworden. De mediaan, a 474, lag nog dichter bij de werkelijkheid. 
De afgelopen 5 jaar zaten de experts redelijk dicht bij de werkelijkheid. Hiernaast ziet de u grafiek van de 5 jaars gemiddelde afwijking. Ik stel deze vraag al sinds 1994 en het lijkt wel of er een leer effect is. Maar laten we eerst maar even 2017 afwachten voordat er overhaaste conclusies worden getrokken. We hebben nog een heel jaar voor de boeg.
De beste voorspeller dacht dat de AEX naar de 480 zou gaan.
Men ging van en stijgende olieprijs uit (goed gezien) en een underperformance van de US (niet).
Ook zouden het Brexit referendum en de presidentsverkiezingen een grote rol spelen.

Voor 2017 wordt een heel matig beursjaar verwacht.
De experts gaan uit van een AEX van 490, dat is een koerswinst van 1% en een klein beetje. De mediaan ligt een stukje hoger; 499. Dit soort bescheiden verwachtingen komen niet vaak voor. Alleen in 1999 was men somberder, toen ging men zelfs van een daling uit. Die kwam er ook, maar pas in 2000. Meestal gaan de beursprofessionals van een AEX stijging van tegen de 10% uit. Maar liefst 41% van de experts verwacht een daling van de AEX. De grootste optimist verwacht een stijging van ruim 40%, de grootste pessimist gaat van een daling van 33% uit.
De voornaamste reden achter deze de bescheiden verwachte stijging is wel de overvloed aan belangrijke verkiezingen in Europa. Sommige experts vrezen zelfs de eerste euro exit. Ik ben het er mee eens dat 2017 een cruciaal jaar voor de euro gaat worden. Het is duidelijk een consensusverwachting dat de trend van de eeuwigdurende dalende rente voorbij is. Vandaar dat TINA (There Is No Alternative) ook vaak werd genoemd. Sommige denken dat het over is, sommige denken dat het nog even doorgaat. Want ook al daalt de rente niet meer, een percentage van 0,20% is niet echt de moeite waard. Een andere consensus verwachting is dat Trump een hele belangrijke rol gaat krijgen, ook bij de aandelenrendementen. Of zoals een expert het omschreef Billionaires rule the world. Hij vatte dat positief op want zijn willen vooral hun vermogen beschermen en dat betekent rust en geen oorlog.

Prima aandelenkeuzes over 2016
2016 was een spectaculair jaar qua aandelenkeuzes. Het gebeurt niet vaak dat een bedrijf uit de AEX met maar liefst 133% stijgt. En dat is het ook nog eens de meest gekozen topper onder de experts. Met een overweldigende overtuiging zelfs. Maar ook de rest van het lijstje mocht er zijn. Bij de toppers staan alleen maar dikke dubbele cijfers. KPN is de opvallende uitzondering. Maar daar heeft u als belegger wel even 10% aan dividend ontvangen. Vandaar dat ik even de totale performance inclusief ontvangen dividend erbij heb gezet. Maar dan heeft u er nog altijd bijna 9% mee verloren.
Experts-hadden-het-in-2016-goed-gezien-fig2-389X257.pngBij de floppers staan ook echt de losers. Drie aandelen met een min en dat in zo’n mooi jaar. Alleen ook hier een grote uitzondering, Altice dat bijna 42% meer waard werd.
Even de cijfers; de AEX is in 2016 9,4% gestegen, met het dividend erbij had u 13,6% verdiend. Het gemiddelde aandeel is 10,4% gestegen, maar de mediaan is slechts 2,7% omhoog. Het was dus typisch weer een jaar waarin u de grote namen had moeten hebben, zoals ASML +29%, Shell +23%, Philips +23%. Ter vergelijking de brede Euro STOXX index deed maar +5%. Een dergelijk beeld was ook bij de mid kap index te zien. Deze index daalde een kleine 2%. 
Een long /short fonds met de keuzes van de experts zou 29% hebben verdiend. Chapeau. Dan hadden ze wel het hele jaar moeten stil zitten.

De beste expert was iemand die natuurlijk Arcelor Mittal als topper had gekozen. De ideale combinatie was Arcelor long , OCI short. Dat laatste aandeel zat toen nog in de AEX en had een dramatische performance van – 27%. Deze expert had de een na beste keuze, Mittal long, KPN short en was de enige die deze keuze had gemaakt. Goed voor een rendement van 152%.
Er waren er overigens 3 die deze keuze precies andersom hadden gemaakt. En u snapt gelijk een van de belangrijkste reden waarom deze enquête anoniem is. De winnaar krijgt snel een mail van me.
Van de 106 experts waren er 62 waarbij de long/short een winst opleverde. En 44 met verlies dus. En let wel bij een long/short is het gemiddelde 0%, dus dat is een mooie score.

KPN favoriet voor 2017
Experts-hadden-het-in-2016-goed-gezien-fig3-220X102.png Het lijstje van 2017 is bijna het omgekeerde van wat je 2016 had moeten hebben. KPN is het meest favoriete aandeel. Na een verlies van 19%, is dit aandeel rijp voor herstel, zo vindt men. AEGON en AholdDelhaize gaan profiteren van het dollar herstel. DSM en Boskalis vervolmaken de lijst.
Met uitzondering van DSM zijn het allemaal namen die het in 2016 slecht hebben gedaan.


Arcelor Mittal wordt underperformer in 2017
Experts-hadden-het-in-2016-goed-gezien-fig4-220X140.png Bij de verwachte floppers staat Arcelor Mittal onmiskenbaar bovenaan. Na de 132% gaat het aandeel nu teleurstellen.
Unibail Rodamco, gaat het slecht doen in een stijgende rente omgeving. Daar had het aandeel vorig jaar overigens ook al last van. Toen stond het ook al in het flop lijstje van de experts.  Toen daalde het aandeel met 3,3%.
ABN AMRO, Altice, Reed Elsevier, Vopak en Wolters Kluwer hebben allen per saldo 4 min stemmen.
Opvallend is verder nog dat Gemalto ieder jaar dat het in de AEX zat bij de floppers stond. Na drie dramatische jaren, vindt men blijkbaar het wel genoeg geweest en is aandeel niet meer bij de rode namen terug te vinden.

Dit jaar deden er 102 experts aan de  jaar enquête mee. 


Monetaire en financiële statistieken Nederland
Bron:  DNB.nl
De onderstaand mozaïek van grafieken - bestrijken een groot aantal deelgebieden. “Financiële markten” bijvoorbeeld is onderverdeeld naar rentes, wisselkoersen, aandelenkoersen en de emissiemarkt, “Financiële instellingen” naar banken, pensioenfondsen etc. Veel deeltabellen zijn er ook over de betalingsbalans. Verder zijn kerngegevens bijeengebracht over financiële stabiliteit en de Nederlandse economie (o.a. in een macro-economisch scorebord). De mini tabellen zijn voorzien van links naar door u zelf aan te passen grafieken op de website van DNB.nl.
Rente jongste 10-jarige staatslening
 ( In procenten ) Miniatuurgrafiek rente jongste 10-jarige staatslening in procenten met link naar de pagina rentes
Spaardeposito's met opzegtermijn ( In procenten )

Miniatuurgrafiek spaardeposito's met opzegtermijn in procenten met link naar de pagina binnenlands bankbedrijf
Nieuwe woning hypotheken mfi's
 ( In miljarden euro's )Miniatuurgrafiek nieuwe woninghypotheken mfi's in miljarden euro's met link naar de pagina binnenlands bankbedrijf
Uitstaande leningen banken
( In procenten )Miniatuurgrafiek uitstaande leningen banken in procenten met link naar de pagina binnenlands bankbedrijf
Beleidsdekkingsgr. pensioenfondsen
 ( In procenten )Miniatuurgrafiek beleidsdekkingsgraad pensioenfondsen in procenten met link naar de pagina toezichtgegevens pensioenfondsen
Beleggings-instellingen Miniatuurgrafiek beleggingsinstellingen, vermogen in miljarden euro's en aantal met link naar de pagina beleggingsinstellingen Saldo lopende rekening 4kw.som( In miljarden euro's )Miniatuurgrafiek saldo lopende rekening, vierkwartaalsom in miljarden euro's met link naar de pagina betalingsbalans en extern vermogen Euro-dollar wisselkoers Miniatuurgrafiek euro-dollar wisselkoers met link naar de pagina wisselkoersen
Extern vermogen
( In miljarden euro's )Miniatuurgrafiek extern vermogen in miljarden euro's met link naar de pagina betalingsbalans en extern vermogen
Solvabiliteit verz. onder toezicht ( In procenten )Miniatuurgrafiek solvabiliteit verzekeraars onder toezicht, in procenten met link naar de pagina toezichtgegevens verzekeraars Goudprijs per kg
( In duizenden euro's )Miniatuurgrafiek goudprijs per kg in duizenden euro's met link naar de pagina wisselkoersen
Bruto emissies lang schuldpapier ( In miljarden euro's )
Miniatuurgrafiek bruto emissies langlopend schuldpapier in miljarden euro's met link naar de pagina emissiemarkt 


Optimisme verdampt weer.
Bron:  Corné van Zeijl, Actiam
cornevanzeijl-LI-120x160.jpg

De experts hadden de december uitstekend voorzien. Vrijwel het hele jaar waren ze somber, en in december was er een flinke opleving in het sentiment en ziedaar de AEX explodeert bijna met een kleine 6% in een maand. En daarmee meer dan de halve jaarwinst in 1 maand neergezet. December bewijst haar imago als supermaand wederom.

Dat hadden de experts goed gezien.

Voor de komende maand is dat optimisme weer flink verdampt.

De meeste professionals denken dat het wel weer even genoeg is geweest.  De Trump rally is wel achter de rug. Ook de bescheiden stijging in de rente is een factor om mee te nemen.
actiam-beursexpert-2017 01-enquete-fig-1-730x310.png
optimistisch 47%
neutraal 18%
pessimistisch 36%

--- 11%

Halfjaarvooruitzichten somber
Dat zelfde beeld zien we ook op halfjaarbasis terug. Vorige maand was men enthousiast, maar nu die 6% is neergezet, haalt men de kaarten van tafel. Per saldo zijn er zelfs was meer pessimisten dan optimisten. Iets wat niet vaak voorkomt, zoals u in de grafiek ziet. In het komende half jaar zijn er natuurlijk ook een aantal belangrijke verkiezingen, Nederland, Frankrijk en waarschijnlijk Italië. Maar aan de positieve kant worden de aantrekkende winsten aan gehaald.
actiam-beursexpert-2017 01-enquete-fig-2-730x310.png
optimistisch 29%
neutraal 38%
pessimistisch 32%

--- -3%

Toppers en floppers in lijn met elkaar

De performance van de keuzes was in december maar zozo. De toppers deden het een klein beetje minder dan de floppers. Maar dat mag geen naam hebben. De IEX lezers hebben overigens juist een kleine plus laten zien. Als we naar alle 12 maand uitslagen van 206 kijken hebben de experts de particuliere beleggers wel verslagen met een kleine procent per maand. Kijken of ze dat in 2017 gaan volhouden.

saldo stemmen perf
floppers saldo stemmen perf
AEGON 6 9,0%
ING 5 4,0%
AHOLD 4 7,6%
GEMALTO 3 14,1%
HEINEKEN 3  0,8%
UNILEVER 3  3,3%

   


---------
gemiddeled
6,5%
ARCELORMITTAL -9 -1,6%
ROYAL DUTCH SHELL -5 8,4%
UNIBAIL-RODAMCO -3 8,9%
ABNAMRO -2 3,2%
ALTICE -2 15,9%
NN -2 6,1%
PHILIPS -2 6,9%


---------


6,8%
aex
5,7%
KPN favoriet
Voor januari zijn er geen hele grote uitschieters. Alles is en beetje gelijk verdeeld. Maar KPN mag u weer kopen, na een dramatisch 2016. En Arcelor Mittal is daar het spiegelbeeld van. U kunt ze volgens de experts maar beter verkopen na de run van 132% afgelopen jaar.

saldo stemmen perf
floppers
KPN 8
AEGON 6
DSM 5
ING 5
ARCELORMITTAL -8
REED ELSEVIER -6
ALTICE -4
ROYAL DUTCH SHELL -4

Deze maand deden er 102 experts aan de enquête mee, waarvoor mijn dank. 


HCC beleggen Website HCC beleggen Vacatures Adverteren Downloads
Disclaimer: Deze publicatie komt tot stand op de redactie van beleggersonline.nl de website van de HCC IG Beleggen. Noch de mate waarin de berichten, voorgestelde scenario’s, risico’s en voorspellingen de marktverwachtingen weerspiegelen, noch de mate waarin zij in de realiteit zullen tot uiting komen, kunnen worden gewaarborgd. De voorspellingen zijn indicatief. De gegevens in deze publicatie zijn algemeen en louter informatief. Ze mogen niet worden beschouwd als beleggingsadvies. De schrijver(s) van deze publicatie en het bestuur van de HCC IG Beleggen en/of de Redactie van de Nieuwsbrief zijn derhalve niet aansprakelijk voor eventuele verliezen. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren, behaalde resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.