..
HCC-Beleggen-Nieuwsbrief-logo.gif
Juli 2016
..

Hefboomproducten - deel3    Turbo's
Bron:  Jan Kolkman
Hefboom-Samenwaage300x319.jpgTurbo's
Bij een turbo long koop je eigenlijk gewoon een aandeel, je betaalt echter maar een klein stukje, terwijl je de rest leent van de uitgevende bank.

Daarbij is niet erg zichtbaar dat je de bank rente betaalt, maar dat doe je wel doordat de bank telkens het financieringsniveau een fractie verhoogt.

In geval van short verlaagt de bank het telkens een fractie.Berekening theoretische waarde turbo long

Waarde = (koers onderliggende aandeel MINUS financieringsniveau)
Voorbeeld Philips turbo long €21.20 Fin.niveau €19.67  
Koers aandeel
U betaald Hefboom
24.28 24.2819.67 = €4.61 24.28 / 4.61 = 5.27
             
Maar staat het aandeel in dollars genoteerd dan wordt de formule :
Waarde = (koers onderliggende aandeel MINUS financieringsniveau) / ( ratio MAAL euro in dollars )
Voorbeeld Apple 
turbo long 127.60 Fin.niveau 85.82 
Koers aandeel
U betaald Hefboom
$111.32 ( 111.3285.82 ) /  ( 1.1383 * 10 ) »
25.50 / 11.383 = €2.24
(111.32 / 1.1383)/(2.24*10) = 4.36
Vaak is de ratio 1, maar om de verhandelbaarheid te vergroten wordt die wel eens op 10 gesteld. In dat geval heb je dus 10 turbo’s nodig voor één aandeel. Wanneer het aandeel in euro’s noteert is de valutakoers 1, maar in andere gevallen wordt de valutakoers bij voorbeeld euro in US Dollar gehanteerd.

Berekening theoretische waarde turbo short
Waarde = (financieringsniveau MINUS koers onderliggende aandeel)
Voorbeeld Philips turbo short €27.20 Fin.niveau €29.41 
Koers aandeel
U betaald Hefboom
24.28 29.4124.28 = €5.13
24.28 / 5.13 = 4.73

En staat het aandeel in dollars genoteerd dan wordt de formule :
Waarde = (financieringsniveau MINUS koers onderliggende aandeel) / ( ratio MAAL euro in dollar)
Voorbeeld Apple 
turbo short 127.60 Fin.niveau 141.68 
Koers aandeel
U betaald Hefboom
$111.32 ( 141.68111.32 ) / ( 1.1383*10 ) » 30.36/11.383= €2.67 (111.32/1.1383) / (2.67*10) = 3.66

Bij het kiezen van een turbo kom je al gauw in de verleiding een hoge hefboom te kiezen, want dat vergroot je winstkansen.
Maar wees er wel op bedacht dat het niet alleen je winstkansen vergroot, maar ook je verlieskansen. Namelijk in verband met het grote risico op uitstoppen, dat wil zeggen het raken of passeren van het stoploss-niveau, waardoor je turbo-positie met verlies wordt afgesloten en – als er een herstel optreedt – je daar niet meer in deelneemt, want je bent uitgestopt.
Om toch te profiteren van een herstel zul je opnieuw een positie moeten innemen.
Verder is het goed om er op te letten dat er diverse soorten turbo’s long en short bestaan. Bij de één is het financieringsniveau en het stoploss-niveau gelijk. Dan krijg je dus in geval je turbo het stoploos-niveau raakt niets terugbetaald, terwijl je bij andere turbo’s nog een restwaarde krijgt terugbetaald.

Weerstand tegen turbo’s
stockpicker-signaal-250x41gr.gif

Jan Kolkman-wt120x160.gif

Jan Kolkman, 

oprichter van Stockpicker-signaal
heeft tientallen jaren ervaring opgedaan met de belegging in aandelen bij een grote beleggingsmaatschappij en hij heeft zich daarna, via cursussen, symposia en heel veel lezen, gespecialiseerd in technische analyse. Hij hanteert diverse algemeen gebruikte indicatoren en daarnaast ook signalen uit eigen koker.
Er zijn beleggers die wel eens wat hebben geprobeerd met het beleggen in turbo’s, gelokt door de aanmerkelijk hogere winsten die je er mee kunt maken dan met de onderliggende aandelen. Dat geldt trouwens ook voor call opties en put opties. Maar zeggen ze achteraf:

‘Het resultaat viel me toch tegen.
Daarom houd ik het toch maar gewoon op aandelen.’

Het is jammer dat nu de turbo de schuld krijgt van die tegenvallende belegging, want in feite was het toch het aandeel dat een andere kant op ging dan gedacht, waardoor de turbo versneld mee ging. We moeten ons als beleggers goed realiseren dat een turbo geen zelfstandig bestaan leidt, maar dat de koersvorming van de turbo slechts een afgeleide is van de koers van het aandeel en daarbij ook nog in versterkte mate.

Wanneer je in de toekomst toch nog eens naar een turbo wilt kijken, kies er dan één waar je niet zo gauw wordt uitgestopt.
Dat wil zeggen kies een stoploss niveau dat niet heel dichtbij de koers van het aandeel van dit moment ligt.

Ga niet voor een hefboom van 20 of 30, want een hefboom van 5 of 7 is ook interessant !!
Het gaat er om dat je de richting van de onderliggende waarde goed inschat.
Want dan zou je het met een aandeel ook goed hebben gedaan, terwijl je met een turbo een versnelling had ingebouwd.
Bedenk wel dat je, toen je net je rijbewijs had je ook niet hebt ingeschreven voor de Rallye van Monte Carlo of de Tulpenrallye.
Ga daarom eerst eens droogzwemmen. Niet gelijk in het diepe.
Dus wanneer je een aandeel ziet met een mooie upside potential, zoek daarbij dan eens twee turbo’s long. Eén met een stoploss die 5 procent onder de koers van het aandeel van dat moment ligt en één waarvan de stoploss 30 procent onder de koers ligt.
Schrijf dan eens dagelijks de koers van het aandeel op en daarnaast de prijs van de beide turbo’s long. Zodra dan blijkt dat je de koersrichting van het aandeel goed hebt ingeschat, de beide turbo’s een grotere stijging laten zien dan het aandeel. Terwijl je met turbo met de hoge hefboom veel meer risico hebt gelopen uitgestopt te worden.

En als je meer achtergrond-informatie wilt lezen over turbo’s, ga dan eens googelen op
turbo binck,
turbo bnp en
turbo commerzbank.
Daar zie je een heel scala aan mogelijkheden. Sommige sites hebben ook een heel heldere video ter verduidelijking, gewoon in het Nederlands !!
Klik eens een paar van die sites aan en je ziet een schat aan informatie staan, waarbij je denkt :
Ooh, zit dat zo ? !!^  Inhoud


Actief zijn binnen onze vereniging  - Redactieleden gezocht -
Bron: Redactie HCC Beleggen
De HCC Beleggen organiseert een aantal activiteiten. De bekendste activiteiten die wij organiseren zijn de beleggerssymposia, die we tweemaal per jaar houden in De Bilt, de regiogroepen en deze nieuwsbrief. Een toenemend aantal mensen wil ook aktief meedoen. En dat Kan.

actieveleden_gezocht_sh400x236.gifVoor de organisatie van onze symposia zijn wij voortdurend op zoek naar mensen die een bijdrage willen leveren aan de totstandkoming hiervan.
Het is niet alleen leuk om dergelijke evenementen te organiseren, maar het is ook een ideale gelegenheid om je netwerk uit te breiden met interessante contacten.

-- Redactieleden gezocht --
Voor de nieuwsbrief en de website zijn wij dringend op zoek naar mensen die de nieuwsbrief en/of website redactioneel willen beheren en/of het aandurven een column, een  artikel of  recensie te schrijven.

-- Webmaster gezocht --
Voor de website zijn wij dringend op zoek naar een of meerdere die de website willen beheren .

Zonder deel uit te maken van de organisatie kunt u vanzelfsprekend ook meedoen aan één van de Regio- of Belangstellingsgroepen.

Maar ook andere dingen doen zoals het geven van een aardige lezing,  met anderen handelsstrategieën uitwerken, software onder de knie krijgen of gewoon een groep vormen waarmee je samen de markt analyseert/bespreekt, behoort tot de mogelijkheden.

Bestuursleden worden telkens voor een vaste periode benoemd met een maximum van 2 periodes en om die reden zijn wij altijd op zoek naar mensen die bereid zijn de kar te trekken.

Ben jij enthousiast en denk je dat een vrijwilligersfunctie jou op het lijf geschreven is, neem dan per email contact op met het HCC Beleggen bestuur  of met de redactie ^  Inhoud


Hcc Beleggen interessegroep CoSA
CoSA-370x215.png CoSA, Computerondersteunde Selectie van Aandelen, gebaseerd op fundamentele analyse van bedrijven. Er wordt primair gekeken naar omzet, nettowinst, eigen vermogen, dividenden en winst per aandeel om de kwaliteit van een bedrijf te bepalen. Pas als het bedrijf kwalitatief aan minimum eisen voldoet wordt er naar de koersen gekeken.
Indien u meer wilt weten over de activiteiten van CoSA, kunt u de voorlopige CoSA-webpagina (klik hier), raadplegen of contact opnemen met de voorzitter: Jan van der Meulen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
U kunt zich met hetzelfde mailadres aanmelden voor het ontvangen van informatie, zoals de wekelijks verschijnende CoSA-nieuwsbrief en voor het verkrijgen van toegang tot de voor CoSA-leden beschikbare Europese CoSA/SSG-verzameling.^  Inhoud


Paniek op de beurs? Volg deze 5 stappen.
Bron:  Robert van den Oever, 24 juni 2016, Morningstar
MorningstarLogo-Header.gif
De wereldwijde stevige correctie na de keuze van de Britten om de Europese Unie te verlaten is niet de eerste klap die de financiële markten in een jaar tijd moeten incasseren.
Voor beleggers die zich afvragen wat te doen in tijden van beurspaniek, geeft Morningstar 5 stappen als handvat.


Toen na het sluiten van de stembussen donderdagavond laat duidelijk werd dat het een Brexit zou worden, trapten de markten in Azië de vrijdagochtend af met bloedrode cijfers. De Europese markten volgden later op de ochtend met dalingen tussen de 5 en 10%. Ook de valutakoersen vielen ten prooi aan de paniek, met een fikse duikeling van het Britse pond voorop.

Zulke volatiliteit kan kansen bieden vanuit het perspectief van waardering. Maar in tijden waarin de beurzen onderuit gaan, is Morningstar van mening dat het voor beleggers het belangrijkst is om het hoofd koel te houden. Reageren vanuit paniek is zelden een goede strategie.

Dat zeiden we bij eerdere marktcorrecties ook. Maar wat moet ik dan wel doen, zal de bezorgde belegger zich afvragen? Denk daar eerst goed over na, met het oog op de lange termijn, voordat u actie onderneemt.
Morningstar heeft 5 stappen geformuleerd om te volgen in tijden van paniek op de beurs. Naar aanleiding van de Brexit bieden we die nogmaals:

1. Controleer uw asset allocatie en cash reserves
Als u afhankelijk bent van uw portefeuille voor uw dagelijkse geld, dan zult u willen zorgen voor voldoende liquide reserves om uw uitgaven voor de korte en middellange termijn te kunnen doen. Als u uw portefeuille moet herbalanceren om voldoende liquiditeit voorhanden te krijgen, wees daar dan voorzichtig mee en doe dat gedisciplineerd. Verkoop posities die buiten uw allocatiedoelen zijn komen te liggen en koop posities die nog onder die doelen liggen. Dat is beter dan blindelings aandelen verkopen die nu klappen hebben gekregen.

2. Denk na over uw meerjarenplan
Als u niet gepensioneerd bent en geen liquide reserves nodig heeft, kan de beste reactie zijn om niets te doen, tenzij uw asset allocatie doelen te ver buiten bereik zijn komen te liggen. Want vergeet niet dat wanneer u de asset allocatie van uw portefeuille drastisch gaat wijzigen, u ook het meerjarenplan van uw beleggingen drastisch gaat wijzigen. Voordat u zoiets doet, denk dan eerst na over de strategie voor deze nieuwe portefeuille, en vraag je af of die je zal brengen wat je beoogt voor over 10, 20 of 30 jaar.

Vergeet niet dat de meeste mensen - ook gepensioneerden – afhankelijk zijn van het lange termijn winstpotentieel van aandelen om te voldoen aan hun financiële doelstellingen. Ja, het is soms pijnlijk om aandelen aan te houden op de korte termijn als je ziet dat ze slecht presteren, maar dat is de prijs die je betaalt voor een strategie die op lange termijn een hoger rendement via een goed gespreide aandelenportefeuille kan bieden. Als aandelen deel uitmaken van je langetermijnstrategie, dan moet een marktcorrectie dat niet veranderen voor de korte termijn.

En als u denkt dat u nu aandelen kunt verkopen om ze later goedkoper weer terug te kopen, denk dan nog maar eens goed na. Want hoe vaak leek het er na 2008 op dat de markt weer over de kop zou gaan? Een aandelenrally begint niet doordat er ergens een belletje gaat rinkelen. Wie in de tussentijd langs de zijlijn blijft staan, loopt het risico dat hij een groot deel van het herstelpotentieel aan zijn neus voorbij ziet gaan – en daarmee een belangijk element van een lange termijn aandelenstrategie.

3. Hou onderwaardering in de gaten
Na een sell-off zoals op de vrijdag na het Brexit-besluit is de aandelenmarkt als geheel waarschijnlijk procenten ondergewaardeerd. Dat is gebaseerd op de gemiddelde geschatte fair value volgens de Morningstar methodiek in vergelijking met marktwaardering niveaus. Als de verkoopgolf aanhoudt, zal deze korting alleen maar toenemen.

Denk na over eventuele tastbaar vermogen in je bezit: een huis of een kunstvoorwerp. Dat verkoop je alleen als een koper een eerlijek prijs biedt. Hetzelfde geldt voor uw aandelen. Als u dat vermogen niet nu in cash nodig heeft, waarom dan verkopen als ze tegen een lage prijs noteren? Verkoop alleen als het nodig is. Maar als er geen nodzaak toe is, ga dan niet papieren verliezen omzetten in reëele verliezen.

Het kan ook helpen om prestaties op langere termijn in het achterhoofd te houden. Ja, de afgelopen dagen zijn pijnlijk, maar vergeet niet dat de S&P 500 ongeveer 15% rendement per jaar heeft gemaakt over de laatste vijf jaar. Als de waarde van een belegging stijgt tot beduidend boven de normale range van historische rendementen gedurende een langere periode, dan mag een moment van correctie niet als een verrassing komen.

4. Klaar voor koopjesjacht
Als er na een verkoopgolf sprake is van onderwaardering in de markt ten opzichte van Morningstar’s fair value schatting, dan kunnen sommige individuele aandelen aantrekkelijke koopkansen worden. Ook sterke bedrijven met een groot concurrentievoordeel (wide moat in de terminologie van Morningstar) kunnen aantrekkeloijk geprijsd zijn geworden door de correctie. Dat kan kansen opleveren voor beleggers die tegen interessante prijzen willen instappen in bepaalde aandelen.

Maar voordat u dat doet, hou dan wel het perspectief in de agten. Niet iedere correctie wordt automatisch gevolgd door herstel. Er kan nog een correctie volgen die de markten nog lager zet. Kijken we een paar jaar terug in de tijd, dan zagen we in 2011 een markt fair value van 0,8 en in 2008-2009 was dat 0,55. Dat wijst erop dat markten die zijn gevallen verder kunnen dalen - soms veel verder. De beste waarde beleggers zijn er vaak vroeg bij, en soms zien zijn hun koopjes eerst nog wat verder in waarde dalen alvorens het herstel inzet.

Koopjesjagers moeten bedacht zijn op de mogelijkheid dat zoiets gebeurt en daarom moeten ze op zoek gaan naar de sterkste bedrijven die moeilijke tijden kunnen weerstaan en zelfs kunnen profiteren van zwakte onder hun concurrenten. Bedrijven die van Morningstar een wide moat rating hebben gekregen in combinatie met een lage onzekerheid zijn een goede categorie om te beginnen met zoeken naar kansen. Als deze bedrijven dan ook nog eens een Morningstar Rating van 4 of 5 sterren hebben, dan zijn ze helemaal de moeite waard om onder de loep te nemen

5. Nog steeds stress? Dan stoom afblazen
Wanneer de bodem onder de markt uit valt, dan heb je soms gewoon behoefte aan een uitlaatklep. Als het dan helpt om een klein deel van uw aandelenportefuille te verkopen – en dan bedoel ik een procent of 5 – en om te zetten in contanten, zodat het voorkomt dat u alle aandelen van de hand doet en daarmee uw langetermijnplan om zeep helpt, dan doe dat om wat stoom af te blazen. Dat kan de druk wat verminderen.

Maar stop op een gegeven moment met constant het nieuws te volgen, kom achter je computerscherm vandaan en haal eens diep adem. Denk aan uw langetermijnplan en aan welke beleggingen u daarmbij nodig heeft. Realiseer u hoe de financiële markten door eerdere, vergelijkbare situaties heen zijn gekomen – vaak was het toen nog veel erger. Bedenk dat de volatiliteit die voorkomt uit gestresste beleggingsbeslissingen juist zorgt voor het rendement dat aandelen wel kunnen bieden en andere beleggingscategorieën niet.
Als ze een stabiele en niet van hun stuk te brengen koers zouden volgen, zouden ze nooit het rendementspotentieel hebben dat ze nu hebben. En dan zou uw langetermijnportefeuille daar ook niet van kunnen profiteren.^  Inhoud


Nieuwe PD regel zegt : “als belegger wegblijven bij banken”
Bron:  W.D. Okkerse
Hauptbuch_Hochstetter_vor_1828-SH400x230.jpg
Op 20 juni 2016 schrijft het FD :
“Banken moeten interne capaciteit vrijmaken voor een van de grootste wijzigingen van de boekhoudregels in lange tijd.”


Accountantskantoren maken zich zorgen over de invoering van ‘IFRS 9’, Dat blijkt uit een brief die zes accountantskantoren gestuurd hebben aan het audit comité van alle systeembanken in de hele wereld.

Oorzaak
Politici en toezichthouders stellen dat de bestaande regel dat banken geen stroppenpot mogen aanleggen TENZIJ er een concrete aanleiding is, niet werkt.
Tijdens de kredietcrisis in 2008 kwamen de politici er achter dat de banken geen stroppenpot hadden. “De concrete aanleiding was er zeker niet”. Nou, dan heb je weinig kaas gegeten van krediet beoordeling.

Willem-Okkerse-120x160.jpg

Willem D. Okkerse
 
(1946) is CEO van het OK-Score Institute in Rotterdam en Brussel.
Hij begon in 1995 na in 1989 cum laude zijn MBA te hebben behaald aan een PhD onderzoek dat in 2000 de OK-Score ® opleverde. Voordien was hij voorzittend partner van een adviesgroep gespecialiseerd in strategie en corporate finance en bekleedde gedurende 1995-2000 o.a. de functie van CFO van de milieu organisatie Green Cross van Mikhail Gorbachov. Tevens was hij gastdocent aan de Universiteiten van Delft en Leuven alsmede de Hogeschool van Arnhem en lid van de Raad van Advies van de Hogeschool van Amsterdam
Per 2018 gaat die nieuwe IFRS regel in. De banken worden dan verplicht - in het vervolg op Basel II een voorspelling te maken van het verlies op kredieten in de komende twaalf maanden.
Nou kunnen banken - blijkens het gestelde in de vorige alinea - al in het geheel  geen inschatting maken, maar het wordt nog bonter door deze regelgeving.
Zodra een debiteur b.v. een keer achterblijft met betalen valt het krediet al in een andere “PD”. Een Probability of Default voor de niet kenners en zal er een voorziening in de stroppenpot moeten worden opgenomen.

Aangezien dat voor de hele kredietportefeuille geldt, kan gevoeglijk worden aangenomen dat de bankenwinst in de komende jaren als sneeuw voor de zon verdwijnt.
Dat er later dan een mogelijke vrijval van die voorzieningen kan ontstaan is alsdan pas interessant.

Maar vooralsnog - is de bankensector - geen interessante beleggingsgroep. Nou waren zij dat al niet sinds 2003, maar gegeven deze komende structurele verliesvoorzieningen zullen zij dat ook in de komende jaren niet zijn.

Oplossing
Een oplossing voor die banken zou natuurlijk kunnen zijn om met de zekerheid van de OK-Score methode van meer dan 98% hun krediet portefeuille door te lichten. PD’s worden dan al vanaf drie jaar vooraf zichtbaar. Jammer dat onze beschikbare productietijd, die volledig voor de beleggers in de OK-Score fondsen wordt ingezet, dit niet toelaat.^  Inhoud


Hcc Beleggen interessegroep Computerbeleggersgroep-ZH
 
Computerbeleggersgroep-ZH
zh230x180.jpg HCC Beleggen IG Computerbeleggersgroep-ZH in de regio Zuid HollandSinds de oprichting in 2002 houden wij ons bezig met “Beleggen met behulp van de computer”. Het accent ligt daarbij op het vergroten van de kennis van het ontwikkelen en exploiteren van handelssystemen. Deze zijn vooral gebaseerd op methoden uit de kwantitatieve en statistische analyse. Uiteraard wordt daarbij ook aandacht besteed aan ondersteunende software. Regelmatig besteden we echter ook aandacht aan andere vormen van beleggen zoals Fundamentele analyse. Daarbij gaan we altijd uit van het beschrijven en bespreken van een gestructureerde aanpak die gebaseerd is op objectieve grondslagen. 
Wij komen 9 keer per jaar bijeen. Afwisselend in Berkel & Rodenrijs en Delft.
Klik hier voor meer info    Contactadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.^  Inhoud


Monetaire en financiële statistieken Nederland
Bron:  DNB.nl
De onderstaand mozaïek van grafieken - bestrijken een groot aantal deelgebieden. “Financiële markten” bijvoorbeeld is onderverdeeld naar rentes, wisselkoersen, aandelenkoersen en de emissiemarkt, “Financiële instellingen” naar banken, pensioenfondsen etc. Veel deeltabellen zijn er ook over de betalingsbalans. Verder zijn kerngegevens bijeengebracht over financiële stabiliteit en de Nederlandse economie (o.a. in een macro-economisch scorebord). De mini tabellen zijn voorzien van links naar door u zelf aan te passen grafieken op de website van DNB.nl.
Rente jongste 10-jarige staatslening
 ( In procenten )
Miniatuurgrafiek rente jongste 10-jarige staatslening in procenten met link naar de pagina rentes
Balans huishoudens
 ( In miljarden euro's )

Miniatuurgrafiek Balans huishoudens in miljarden euro's met link naar de pagina Huishoudens
Nieuwe woning hypotheken mfi's
 ( In miljarden euro's )Miniatuurgrafiek nieuwe woninghypotheken mfi's in miljarden euro's met link naar de pagina binnenlands bankbedrijf
Uitstaande leningen banken
( In procenten )Miniatuurgrafiek uitstaande leningen banken in procenten met link naar de pagina binnenlands bankbedrijf
Beleidsdekkingsgr. pensioenfondsen
 ( In procenten )Miniatuurgrafiek beleidsdekkingsgraad pensioenfondsen in procenten met link naar de pagina toezichtgegevens pensioenfondsen
Beleggings-instellingen

Miniatuurgrafiek beleggingsinstellingen, vermogen in miljarden euro's en aantal met link naar de pagina beleggingsinstellingen
Saldo lopende rekening
4kw.som( In miljarden euro's )Miniatuurgrafiek saldo lopende rekening, vierkwartaalsom in miljarden euro's met link naar de pagina betalingsbalans en extern vermogen
Euro-dollar wisselkoers

Miniatuurgrafiek euro-dollar wisselkoers met link naar de pagina wisselkoersen
Extern vermogen
( In miljarden euro's )Miniatuurgrafiek extern vermogen in miljarden euro's met link naar de pagina betalingsbalans en extern vermogen
Solvabiliteit verz. onder toezicht ( In procenten )Miniatuurgrafiek solvabiliteit verzekeraars onder toezicht, in procenten met link naar de pagina toezichtgegevens verzekeraars Goudprijs per kg
( In duizenden euro's )Miniatuurgrafiek goudprijs per kg in duizenden euro's met link naar de pagina wisselkoersen
Spaardeposito's met opzegtermijn
( In procenten )

Miniatuurgrafiek spaardeposito's met opzegtermijn in procenten met link naar de pagina binnenlands bankbedrijf
Bruto emissies lang schuldpapier ( In miljarden euro's )

Miniatuurgrafiek bruto emissies langlopend schuldpapier in miljarden euro's met link naar de pagina emissiemarkt^  Inhoud


DNB-conjunctuurindicator
Bron:  DNB
DNB-Eurosysteem-logo-300x125.png

De DNB-conjunctuurindicator blikt momenteel vooruit tot en met november 2016 en indiceert aan het einde van deze periode een lichte afkoeling van de Nederlandse conjunctuur.


De DNB-conjunctuurindicator geeft inzicht in de conjuncturele vooruitzichten op de korte termijn. Anders dan de DELFI-ramingen, die de economische ontwikkelingen op de middellange termijn (2 tot 3 jaar vooruit) voorspelt, heeft de DNB-conjunctuurindicator tot doel omslagen in de Nederlandse conjunctuur te signaleren. Daarbij kan maximaal zeven maanden vooruit worden gekeken.

Realisatie en voorspelling
De DNB-conjunctuurindicator bestaat uit twee reeksen: de realisatie van de conjunctuur en de verwachte ontwikkeling daarvan in de nabije toekomst. De realisatie van de conjunctuur is gebaseerd op de maandelijkse cijfers van de industriële productie. Door zijn internationale oriëntatie is de industrie een belangrijke graadmeter voor de Nederlandse conjunctuur, die in grote mate wordt beïnvloed door de internationale omgeving. De indicator van de toekomstige conjunctuur is samengesteld op basis van consumenten- en producentenenquêtes, financiële indicatoren en indicatoren voor de uitvoer (voor een technische beschrijving van de laatste herziening van de DNB-conjunctuurindicator, zie link naar de ESB-site).

Conjunctuurfases
De DNB-conjunctuurindicator onderscheidt vier conjunctuurfases. Na een conjuncturele piek volgt een fase van afkoeling. In deze fase verslechtert de economie, maar ligt de economische activiteit nog wel boven zijn trendmatige niveau. Zodra de indicator onder dit trendmatige niveau komt, begint de fase van laagconjunctuur, waarin de economie aanvankelijk verder afkoelt. Dit eindigt in een conjunctureel dal waarna de economie in de herstelfase komt. Tijdens de herstelfase blijft de economische activiteit onder het trendmatige niveau liggen. Zodra de economie hier weer boven komt, begint de fase van hoogconjunctuur. Deze fase eindigt in een conjuncturele piek, waarna de cyclus weer van voren af aan begint.
DNB-conjunctuurindicatorSH740x365.jpg
DNB-conjunctuurindicator  -  Gestandaardiseerde afwijking van de trend  Download (PPTX, 3,5 MB)^  Inhoud


Hcc Beleggen interessegroep Noordbeleggen
groep Noordbeleggen is gestart in maart 2006 rond het beleggingsprogramma Vestics.Noordbeleggen
Inmiddelszijn wij verder gegaan in de boeiende wereld van het beleggen.
Zo doen we onze beleggingen op individuele basis en komen zo'n vijf keer per jaar bijeen. Het zijn 'interactieve' bijeenkomsten waarin nieuwtjes en ervaringen onder het genot van een kopje koffie worden uitgewisseld.
Naast het bespreken van het vaste onderwerp: de 'echte' portefeuille, komen ook onderwerpen als: ervaring met broker software, handelssystemen, indicatoren, werking van opties/turbo's enz aan bod.
Met als rode draad:
  • Selecteren van Aandelen.
  • Selecteren van Opties.
  • Werking en selectie van Turbo's
  • Selecteren van Beleggingsfondsen
Benieuwd? Kom kom gerust een keer kijken of het iets voor je is. Mail voor meer info naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.^  Inhoud


Waarom uw geld op een spaarrekening laten staan tegen 0,5%?
Bron:  Voordegroei
Vera-van-Kesteren-vdg-SH240x161.jpg

Waarom uw geld op een spaarrekening laten staan tegen 0,5%? Door te investeren in de juiste MKB-bedrijven kunt u veel meer rendement behalen en tegelijkertijd ondernemers helpen hun groeiambities waar te maken. Dat is het idee achter Voordegroei.
Een interview met mede-oprichter Vera van Kesteren.


“Er staat 300 miljard euro aan spaargeld in Nederland stil”, weet Vera van Kesteren. Daarom besloot ze, samen met Bart Vemer en Ivo Feeke, het crowdfundingplatform Voordegroei op te richten.

“Wij komen vanuit de beleggingswereld: de wereld van private banking en vermogensbeheer. We zagen nieuwe kansen in deze markt. Veel beleggers zijn op zoek naar rendement, maar hebben geen toegang tot het midden- en kleinbedrijf. Wij geven particuliere beleggers nu de mogelijkheid te investeren in goed gescreende MKB-bedrijven.”

Geld én ambassadeurs

Via Voordegroei zijn inmiddels al plannen van drie groeibedrijven gefinancierd en er staan enkele nieuwe projecten op de website. “Waar we veel energie van krijgen is bedrijven helpen die volgende stap te zetten en groeiplannen waar te maken. Ik vind het fantastisch om met ondernemers te praten. Het zijn allemaal bevlogen vakmensen met passie voor hun vak.”

“Maar ze hebben vaak minder kennis van financiering. Daar kunnen wij dan bij helpen. Wij voorzien in de noodzakelijke brandstof voor groei.” Volgens Van Kesteren is crowdfunding een heel interessante vorm van financiering.

“Bedrijven krijgen namelijk niet alleen het benodigde geld bij een geslaagde crowdfundingcampagne, maar ze hebben er direct een aantal goede ambassadeurs bij. Investeerders worden enthousiast over de plannen en gaan dat delen.”

Nauwkeurige kredietanalyse

De markt van financiering is al flink aan het veranderen. Veel grote bedrijven passeren banken al bij hun zoektocht naar geld. Toch stoppen veel middelgrote en kleine bedrijven na een nee van de bank al met zoeken naar financiering voor hun groeiplannen. “Zonde, er staat genoeg kapitaal te wachten.”

We werken samen met veel oud-bankiers en financieel specialisten die het financieringsvak van A tot Z kennen. Zij helpen ondernemers met het verkrijgen van de juiste financiering.”

Toch krijgen bedrijven niet zomaar geld via Voordegroei. “Onze kredietanalyse voor bedrijven is wel heel nauwkeurig. Wat dat betreft doen we niet onder voor een bank. We willen investeerders alleen koppelen aan bedrijven die écht kunnen groeien en naar verwachting het geleende geld terug zullen betalen. Qua snelheid en flexibiliteit scoren we natuurlijk wel weer beter dan banken.”

“Ook kijken we bij onze analyses niet alleen naar het verleden, maar focussen we ons meer op de toekomst; de haalbaarheid van de plannen.”

Spreiding!
Voordegroei maakt inmiddels door heel Nederland beleggers warm om te investeren in groeibedrijven. “Naast particuliere beleggers zijn er ook veel professionele partijen die een uitbreiding zoeken voor hun beleggingsmix. De aantrekkelijke verhouding tussen risico en rendement speelt voor hun hierbij een belangrijke rol. Bij ons is de rente meestal tussen de 6 en 8% per jaar."

"Voordegroei wil de risico’s voor de investeerder zoveel mogelijk inzichtelijk maken en beperken. Naast de uitgebreide screening van de door ons aangeboden leningen adviseren wij investeerders om voldoende spreiding aan te brengen in hun portefeuille.”
  • Investeerders kunnen via Voordegroei kosteloos een account aanmaken en alle proposities en gegevens van bedrijven inzien.
  • Ondernemers die op zoek zijn naar financiering kunnen op Voordegroei een quickscan doen, waarbij ze enkele gegevens invullen en op basis daarvan al kunnen zien of ze in aanmerking komen voor groeifinanciering.
"Maar geen enkele financiering komt op de site voordat we bij het bedrijf op bezoek zijn geweest en een grondige financiële analyse heeft plaatsgevonden. Sinds we gestart zijn hebben we al meer dan zestig aanvragen gehad. Dat is boven verwachting. We verwachten snel nog veel meer groeibedrijven te koppelen aan personen die hun vermogen willen laten groeien.”

Dit artikel dient enkel ter informatie en als voorbeeld voor dit soort nieuwe initiatieven en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten via Voordegroei ook is  het geen beleggingsadvies. Er zijn meer en soortgelijke financiering initiatieven. [red.]^  Inhoud


Disclaimer: Deze publicatie komt tot stand op de redactie van beleggersonline.nl de website van de HCC IG Beleggen. Noch de mate waarin de berichten, voorgestelde scenario’s, risico’s en voorspellingen de marktverwachtingen weerspiegelen, noch de mate waarin zij in de realiteit zullen tot uiting komen, kunnen worden gewaarborgd. De voorspellingen zijn indicatief. De gegevens in deze publicatie zijn algemeen en louter informatief. Ze mogen niet worden beschouwd als beleggingsadvies. De schrijver(s) van deze publicatie en het bestuur van de HCC IG Beleggen en/of de Redactie van de Nieuwsbrief zijn derhalve niet aansprakelijk voor eventuele verliezen. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren, behaalde resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.^  Inhoud