HCC Beleggen Logo
inhoud:    HCC Beleggen Nieuwsbrief 20110410Een zeer geslaagd 56ste HCC Beleggen Symposium :
Bron: Redactie
Op 2 april jl. hebben de sprekers hun uiterste best gedaan om de bezoekers te trakteren op perfecte presentaties. Olie, grondstoffen, handelssystemen, risico, rendement, kortom alle facetten van het beleggen kwamen aan bod. Niet zelden heb ik gehoord dat de bezoekers grote problemen hadden met het kiezen van de presentaties die ze bij wilden wonen. 

56 ste HCC Beleggen Symposium Tijdens de pauzes hebben veel bezoekers de standhouders in de hal bezocht. Zij hebben kennis gemaakt met innovatieve beleggingsproducten en beleggingskennis, al dan niet in boekvorm.

Twee van onze leden hebben daytraders een kijkje in de keuken van hun tradingwijze gegeven. Daarbij stonden ze open voor de input van anderen. De invulling van de interactieve tradersstand was dan ook een groot succes. Zo groot dat de het pad dat we vrij wilde houden voor de doorloopruimte regelmatig dichtgeslibde.

Op basis van dit succes verwachten wij dat er animo is voor een belangstellingsgroep Daytraden. Elders in deze nieuwsbrief treft u een oproep voor het oprichten van deze groep aan. U kunt hieraan deelnemen door te reageren op deze oproep.

Overigens was er nog een presentatie van een lid van de HCC Beleggen, die over uw computer ging. Vooral over de narigheid die u ermee kunt krijgen. Of nog specifieker, hoe u de narigheid kunt voorkomen. Over dat onderwerp kan Willem van Heemskerck Düker wel dagen praten en de bezoekers werden door zijn verhaal dan ook langer geboeid dan de geplande 50 minuten.

Inmiddels hebben zijn de meeste gegeven presentaties al beschikbaar  via onze website Klik Hier

De HCC Beleggen kan met trots terugkijken op een inhoudelijk interessant, maar ook zeker een gezellig symposium. Hiervoor moet ik iedereen bedanken die aan de totstandkoming van deze dag heeft bijgedragen.
Dit geldt voor de sprekers, standhouders, de bezoekers, de organisatie en iedereen die heeft bijgedragen aan deze succesvolle dag.

Op naar het volgende symposium, dat we op 5 november houden.
Terug naar  Inhoud


Advertentie:
TradersClub Magazine
nu ieder kwartaal in full color print!

TradersClub Magazine is het nieuwe blad voor technische en kwantitatieve analyse. Een nieuwe frisse kwaliteitstitel voor actieve beleggers.
Goed leesbaar, zonder de diepgang te schuwen, onder redactie van Harry Geels.
 
TradersClub magazine verschijnt 4 keer per jaar met 52 pagina’s boordevol informatie voor de actieve belegger.

Met artikelen over technische analyse, kwantitatieve analyse, handelssystemen en verder alles wat een actieve belegger bezighoudt.
Met een duidelijke focus op praktisch toepasbare informatie.

Voor 79 euro per jaar krijgt u ieder kwartaal een nieuw magazine in uw brievenbus.
Bovendien kunt u naar een gratis workshop naar keuze en profiteert u van alle voordelen van  de TradersClub website.
Word nog vandaag lid, want:

Samen meer rendement!
www.tradersclub.nl
Terug naar  Inhoud


Belangstellingsgroep(BG) Daytraders:
Bron: Redactie
Traders lijden meestal een eenzaam bestaan. Interactie met andere traders doorbreekt die eenzaamheid en kan een verrijking zijn voor alles dat met traden te maken heeft. Wij zijn dan ook op zoek naar traders die af en toe samen willen komen om van elkaars ervaringen wijs te worden in een informele setting.

Op dergelijke bijeenkomsten kan een trader zijn/haar werkwijze toelichten en is er ruimte voor inhoudelijke discussie waar alle deelnemers aan mee kunnen doen. Als blijkt dat diverse leden van de groep meer willen weten over een bepaald onderwerp dan kan men als groep ook een externe spreker uitnodigen die zaken specifieker kan toelichten.

Het lijkt ons erg leerzaam om een bepaald onderwerp dieper te kunnen doorgronden; in ieder geval voorbij het niveau van een introductie praatje. Ook onderwerpen zoals:

•     Money-management, traders-psychologie,
•     het maken van een trade-plan
           wat moet daar eigenlijk allemaal in staan?,
•     hoe kan ik afspraken met mij zelf maken tijdens het traden?,
•     waarom zou ik mijn trade-resultaten moeten bijhouden en wat kan ik daarvan leren?

Allemaal zaken die bepalend zijn voor het succes van een trader en die zich prima lenen om sprekers voor uit te nodigen. Sterker nog: deze laatste zaken bepalen wellicht meer het succes van een trader dan een zogenaamde “super” entry middels een “systeem”.

Kortom: er zijn veel interessante onderwerpen die traders heel goed kunnen helpen om succesvol te zijn/worden en te blijven, want wat is mooier dan (deels?)onafhankelijk te kunnen zijn met behulp van traden.

Heeft u interesse om deel te nemen aan de BG Daytraders laat het ons dan via de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. weten. 
Terug naar  Inhoud


Bedrijven kopen eigen aandelen:
Bron: KBC Bank
De voorbije kwartalen zijn de winsten van de beursgenoteerde bedrijven wereldwijd fors gestegen. Daardoor beschikken heel wat bedrijven over een pak liquiditeiten.

Sterke  bedrijfswinsten
De mooie winststijgingen van de bedrijven zijn deels te danken aan de hogere omzet.


Om te onthouden


Bedrijven die hun eigen aandelen inkopen presteren over een periode van drie à vier jaar sterker dan het beursgemiddelde
Zelfs tijdens de jongste laagconjunctuur in het westen slaagden de westerse bedrijven erin om hun omzet te verhogen.
Dat was te danken aan de opkomende markten.

Die zijn namelijk een belangrijke afzetmarkt geworden voor de westerse bedrijven.

Ook de scherpe daling van de kosten zorgde voor een stevige stijging van de winsten. Zowel de loonkosten als de financiële kosten en de afschrijvingen daalden en dat had een belangrijke invloed op de winstontwikkeling.

Winstbestemming
Bedrijven beschikken maar over een beperkt aantal mogelijkheden om de beschikbare liquiditeiten aan te wenden.
•     Ofwel kunnen ze hun schulden er (deels) mee terugbetalen.
•     Ofwel kunnen ze die middelen investeren in groei, hetzij intern, hetzij extern door overnames.
•     Ofwel kunnen ze hun winsten uitkeren aan hun aandeelhouders.
De winst uitkeren aan de aandeelhouders kan gebeuren via dividenden. Maar sommige bedrijven kiezen ervoor om eigen aandelen in te kopen waardoor de liquiditeiten op een onrechtstreekse manier bij de aandeelhouders terechtkomen.

Inkoop van eigen aandelen
Door de ingekochte aandelen te vernietigen daalt het aantal uitstaande aandelen. Bijgevolg moet de winst over minder aandelen verdeeld worden waardoor de winst per aandeel en bijgevolg de beurskoers kunnen stijgen. In de meeste landen worden dividenden zwaarder belast dan aandelen. De inkoop van eigen aandelen door een bedrijf is dan ook een voordelige keuze voor de aandeelhouder.

Voor bedrijven is de inkoop van eigen aandelen een flexibel middel om liquiditeiten naar de aandeelhouders te laten vloeien. Een aandeleninkoopprogramma creëert namelijk geen verplichtingen voor de toekomst.  Een verhoging van het dividend doet dat wel. Aandeelhouders verwachten het volgend jaar namelijk een dividend dat minstens even hoog is (en liefst nog hoger).

Bedrijven die hun eigen aandelen inkopen presteren over een periode van drie à vier jaar sterker dan het beursgemiddelde. De onmiddellijke koersreactie kan bescheiden uitvallen. Er zit namelijk nogal wat tijd tussen de aankondiging en de effectieve uitvoering ervan. Maar op middellange termijn is beleggen in bedrijven die hun eigen aandelen inkopen een lonende strategie. 
Terug naar  Inhoud


Advertentie:
Op talrijk verzoek :
BAM !
Beurs Analyse Magazine NL

www.BamNL.nl
10      Handelssystemen per jaar
voor  ambitieuze traders
door Frans Schreiber

Elke maand bespreking van een nieuw handelsmodel,
 op basis van onder andere :

advertentie_BAM_20110128_teksten_image001_720x140.png
De voormalige reeks Handelssystemen, sinds feb’2000 geschreven door F. Schreiber RBA© in het blad TKA (dat gestopt is per dec 2010), zal worden voortgezet in het blad BamNL. Hiermee wordt een podium gecreëerd waarop traders en investeerders zich kunnen aansluiten, van kunnen leren en de beschreven tactieken mogen verbeteren, zodat er een sterk platform voor actieve handelaren ontstaat. Een eigen uitgave geeft bovendien meer ruimte om op specifieke situaties – backtesten, programmeren, codes, resultaten en vragen - in te gaan. Bij voldoende deelname zal er een BamNL-dag worden georganiseerd, waar de modellen nog eens uitgebreid aan bod komen.
In het eerste nummer: VOLA XIV
BAMimage003_1087x782.jpg BAMimage003_1087x782.jpg
Word Nu abonnee! Meld u aan via www.BamNL.nl
meer info verkrijgbaar in Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., het eerste nr verschijnt in de eerste week van februari
Zorg dat u geen nummer mist!
BamNL verschijnt tienmaal per jaar op blad, een jaarabonnement kost E 99.50,
dat is slecht E 9.95 per trading systeem
Terug naar  Inhoud


Pensioenfondsen kochten per saldo aandelen bij tijdens crisis:
Bron: DNB 07 april 2011
De veertig grootste Nederlandse pensioenfondsen hebben op het hoogtepunt van de financiële crisis per saldo voor 1,8 miljard euro aandelen bijgekocht. Dit blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB).

Pensioenfondsen hebben bijgedragen aan stabiliteit
Een analyse van aan- en verkopen van aandelen in oktober 2008 tot en met maart 2009 laat zien dat de veertig grootste pensioenfondsen (totale activa eind 2008 490 mrd euro, 85% van de sector) gezamenlijk per saldo aandelen bijkochten.

Dit was op het hoogtepunt van de kredietcrisis, toen aandelenkoersen wereldwijd sterk daalden (de wereldwijde aandelenindex MSCI World daalde met 28% in deze periode). Het beleggingsgedrag van de pensioensector tijdens de crisis is dus licht anticyclisch geweest en heeft bijgedragen aan financiële stabiliteit. Ten opzichte van de totale omvang van de totale beleggingsportefeuille was dit effect klein.

Herbalancering
De meeste pensioenfondsen gebruiken een strategie van herbalancering. Als aandelenkoersen gedaald zijn, kopen fondsen aandelen bij om het percentage aandelen in de beleggingsportefeuille op niveau te houden. Andersom verkopen fondsen bij een dergelijke strategie aandelen als de koersen zijn gestegen. Op macroniveau dempt deze strategie zowel opgaande als neergaande bewegingen op de aandelenmarkt. Dat is goed voor de financiële stabiliteit.

De veertig grootste fondsen verschilden onderling aanzienlijk. Een meerderheid van vierentwintig fondsen kocht tijdens de crisis per saldo aandelen bij. In de grafiek zijn dat de fondsen met een herbalancering groter dan 0.
 beleggingsgedrag-pf_tcm46-250673_770x510.jpg
Vijf fondsen hadden zelfs een herbalancering van meer dan 1. Dat betekent dat ze meer aandelen aankochten dan nodig was om het percentage aandelen in hun beleggingsportefeuille op peil te houden. Dit beleggingsgedrag kan als anticyclisch beschouwd worden. Daartegenover staat dat zestien fondsen per saldo aandelen verkochten. Bij drie fondsen in een dusdanige mate dat dit als sterk procyclisch gedrag kan worden beschouwd. Een verband tussen de mate van herbalancering en de dekkingsgraad is niet waar te nemen. De angst dat fondsen met een lage dekkingsgraad tijdens de crisis massaal risico’s hebben afgebouwd door aandelen te verkopen, is dus ongegrond gebleken. Het gedrag van de sector als geheel was per saldo anticyclisch.
Doel van de analyse
Met deze analyse wil DNB meer inzicht geven in de invloed van het beleggingsgedrag van pensioenfondsen op de economische cyclus. Daarbij is niet alleen gekeken naar de totale waarde van de aandelenportefeuille. Bij dalende beurskoersen daalt deze namelijk ook zonder dat verkopen plaatsvinden. Er is gecorrigeerd voor de waardevermindering door prijsdalingen om zo de echte aankopen te vinden. Vervolgens is een maatstaf voor de mate van herbalancering bepaald die varieert tussen -2 en 2, waarbij -2 staat voor sterk procyclisch, 0 voor niet-cyclisch en 2 voor sterk anticyclisch beleggingsgedrag.
Terug naar  Inhoud


Regiogroep(RG) Noord Holland:
Bron: redactie
OSM_-_provincie_Noord-Holland199x400.jpg
Beleggen kan een lucratieve en fascinerende hobby zijn. Maar er zijn ook risico's aan verbonden. Kennis en vaardigheid zijn noodzakelijke voorwaarden voor duurzaam succes.

Door bijeen te komen kunnen beleggers van elkaar leren. Daarnaast is bijeenkomen met gelijkgestemden een belangrijk ingrediënt voor gezelligheid.

Wij zijn dan ook op zoek naar (beginnende) beleggers die deel willen nemen aan regionale bijeenkomsten in de provincie Noord Holland. Tijdens deze bijeenkomsten komen zowel algemenere thema’s (bijv. beleggingsmethodieken) alsook specifiek productgebruik (bijvoorbeeld beleggingspakketten) aan de orde.

Heeft u interesse om deel te nemen aan de RG Noord-Holland laat het ons dan via de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. weten.
Terug naar  Inhoud


Centraal-Europese alternatieven voor de euro:
Bron: KBC Bank
Het economisch herstel in Centraal-Europa zet zich voort. Maar de situatie verschilt van land tot land. In Polen blijft de groei sterk. Hij wordt vooral gedragen door de stijging van de binnenlandse vraag waardoor het herstel een duurzaam karakter heeft gekregen.


Om te onthouden


Overheidsobligaties uit Centraal-Europa hebben een coupon die twee tot drie procent hoger is dan die voor een Belgische of Duitse overheidsobligatie.
Dat is een mooie vergoeding voor het muntrisico.


In Hongarije en Tsjechië wordt de groei vooral gedragen door de uitvoer en is hij nog kwetsbaarder.

Turkije blijft de groeimotor van de regio. Stevige groeicijfers zorgen nu ook voor een verbetering op de arbeidsmarkt waardoor de werkloosheid is gedaald.

Eerste renteverhogingen in polen en hongarije
De Hongaarse centrale bank heeft tussen november 2010 en januari 2011 haar beleidsrente in verschillende stappen stelselmatig verhoogd.
De voorbije maanden heeft ook de Poolse centrale bank haar beleidsrente verhoogd met 25 basispunten. En voor Tsjechië verwachten we een eerste renteverhoging in het tweede kwartaal van 2011.

Turkije vaart een eigenzinnige monetaire koers. Door haar beleidsrente te verlagen probeert de Turkse centrale bank de koers van de Turkse lira te verzwakken. 201104Turkse_Lira_w_426x414.jpgTegelijk worden de reservevereisten van de banken voor kortetermijnkredieten stevig opgetrokken. Dat alles om de binnenlandse vraag en de kredietgroei af te remmen en een oververhitting van de economie te voorkomen.

Interessant renteverschil met de euro
Overheidsobligaties uit Centraal-Europa hebben een coupon die twee tot drie procent hoger is dan die voor een Belgische of Duitse overheidsobligatie. Dat is een mooie vergoeding voor het muntrisico. Door de toenemende convergentie tussen de CentraalEuropese landen en de landen uit de eurozone zal het renteverschil tussen beide dalen. Dat zal de beleggers in Centraal-Europese obligaties extra rendement opleveren.

Vooral Polen en Turkije bieden mogelijkheden. In Polen ligt de bezettingsgraad van de productiecapaciteit hoog. De aandacht voor een toename van de inflatie nam er dan ook toe. Het klimaat op de arbeidsmarkt is er veel verbeterd maar het consumentenvertrouwen blijft er nog laag. De Turkse lira bevindt zich nu weer op een correct koersniveau. Vorig jaar trokken de kredietbeoordelaars hun score voor Turkije op. Verdere verhogingen liggen bovendien in het verschiet, zeker als de regering een begrotingsnorm in de grondwet zou laten opnemen.
Terug naar  Inhoud


Research Topic: de Turkse economie :
Bron: Dexia
Bbp
201103TK_01_338x1006.jpgDe reële economische groei van Turkije beliep bijna 8% in 2010 en was volledig te danken aan de ontwikkeling van de binnenlandse vraag en aan het basiseffect van het voorgaande jaar. In 2009 had het land nog een inkrimping gekend van 4,75% tegenover een gemiddelde groei van ongeveer 6% over de periode 2004-2008. In 2011zou de groei tussen 5 à 6% liggen.
In december 2010 lag de industriële productie 16,9% hoger dan een jaar eerder. Door de gestegen bezettingsgraad van de productiecapaciteit in de industrie (van 67,8% in februari 2010 tot 73,0% in februari 2011) zijn de bedrijfsinvesteringen in uitrustingsgoederen fors gestegen met ongeveer 22%. De totale bruto vorming van vast kapitaal lag 9% hoger dan het voorgaande jaar. De directe buitenlandse investeringen (DBI) beliepen 7,1 miljard USD in 2010 tegenover de 8,9 miljard USD die in 2009 geregistreerd werden. Men hoopt dat de DBI in 2011 zullen liggen tussen 12 à 15 miljard USD. De indexen van het producentenvertrouwen en van het consumentenvertrouwen zijn doorheen 2010 hoger komen te liggen. De particuliere consumptie nam toe met 6,8%, terwijl ook de overheidsconsumptie 5,5% groeide. De aanvulling van de bedrijfsvoorraden leverde een positieve bijdrage met 1,4%.
 
Buitenlandse handel
In 2010 stond tegenover een sterke toename van de export van goederen met 11,5% een nog veel hogere toename van de import met 31,6%, op een ogenblik dat de inkomsten uit diensten daalden met 15,2% (toerisme - 6,6%; transport -79,2%). Sommigen stellen voor 2011 een groei van de export voorop van 15% en van de import met 15% à 17%, wat zou betekenen dat het tekort op de lopende rekening in termen van het bbp verder zou oplopen. Dit blijft het zwakke punt van de Turkse economie. Het tekort op de balans van de lopende verrichtingen met het buitenland kwam voor geheel 2010 uit op 48,6 miljard USD, wat bijna het drievoud is van de 13,9 miljard USD in 2009. In termen van het bbp is dit tekort dus opgelopen van 2,3% in 2009 tot 6,7% in 2010, het hoogste ooit. Als verklaring voor deze snelle achteruitgang worden meerdere redenen gegeven: er was de sterke Turkse lira voor het grootste deel van 2010 die bijgedragen heeft tot een forse toename van de vraag naar geïmporteerde consumptiegoederen, er was een herleving van de privé investeringen die eveneens meer import meebracht, er waren nog enkele zwakke exportmarkten, maar er was natuurlijk ook de duurdere energierekening.
Van het totale tekort op de lopende rekening zou 33,5 miljard USD voor rekening van energie zijn of ongeveer 70%. Maar in 2009 beliep de energierekening 25,9 miljard USD, of m.a.w. in 2009 was er exclusief energie een overschot op de lopende rekening. In 2010 was er dus in de kering een toegenomen tekort van 27 miljard USD op het niet-energie deel van de lopende rekening.
201103TK_02_338x1006.jpgGegeven de hoge olieprijzen in 2011, zal een verbetering van het lopend tekort dus vooral daar moeten gezocht worden.
Positief was wel dat de afhankelijkheid van de Turkse export van de EU kon dalen van 58% in 2004 tot 46% in 2010, omdat meer gediversifieerd werd naar het MiddenOosten, Rusland en Noord-Afrika. Maar de recente spanningen in de Arabische wereld hebben een zware impact op de Turkse economie.

Ongeveer 27% van de Turkse export gaat naar de regio tussen Libië en Oman en deze vraag zal sterk teruglopen, juist op het ogenblik dat Turkije meer moet betalen voor de geïmporteerde energie.
De Turkse regering schat dat voor elke stijging van de prijs van ruwe aardolie met 10 USD het tekort op de lopende rekening toeneemt met 0,6 procentpunt van het bbp en de inflatie 0,4 procentpunt hoger komt te liggen. Het tekort op de handelsbalans zou oplopen tot 9,9% van het bbp in 2011 en het tekort op de lopende rekening zou uitkomen op 6,7% tot 7,6% van het bbp.

Arbeidsmarkt
In 2010 nam de tewerkstelling toe met 6,2%. Einde 2010 was de werkloosheidsgraad gedaald tot 11,0%, komende van een piek van 16,1% in het eerste kwartaal van 2009.
Dat deze nog zo hoog ligt ondanks de zeer sterke economische groei is toe te schrijven aan de snelle groei van de arbeidsbevolking. Verder moet men bedenken dat de deelname van vrouwen aan de arbeidsmarkt nog maar 28% bedraagt in Turkije, terwijl dat bij de mannen 71% is.
 
Inflatie
Tegen het einde van 2010 was de inflatie afgenomen tot 6,4%, wat beneden het streefcijfer van 6,5% lag. In januari 2011 was de inflatie verder afgenomen tot 4,9% en in februari zelfs tot 4,2%, het laagste cijfer in vier decennia. Wat nog belangrijker is, is dat de onderliggende inflatie (zonder niet-verwerkte voedingsstoffen, energie, tabak, alcohol en goud) einde 2010 tot 3% gedaald is, historisch een laagterecord.

Minder gunstig is de evolutie van de index van de productieprijzen. Deze steeg in februari 2011 met 1,7%, wat de stijging over de voorgaande twaalf maanden op 10,9% brengt. Dit zal ongetwijfeld een effect hebben op de consumptieprijzen binnen enkele maanden. Bovendien zal een negatief basiseffect beginnen spelen in de volgende maanden, omdat de jaarinflatie op zijn laagst was in mei 2010. Verder is er natuurlijk de recente stijging van de petroleum- en gasprijzen en de depreciatie van de Turkse lira. Sommigen stelden dan ook hun inflatieverwachtingen voor 2011 scherp bij van 6,9% tot 8,3%. Ook de onderliggende inflatie is reeds terug aan het oplopen en klom van 3% in december 2010 tot 3,2% in januari 2011 en 3,8% in februari.
201103TK_03_338x1006.jpgMonetaire politiek
Op 20 januari 2011 verlaagde de Turkse centrale bank verrassend de beleidsrente tot 6,25%, een historisch dieptepunt, ondanks de zeer sterke groei in 2010. De bedoeling was de lira te verzwakken, de import van consumptiegoederen af te remmen, de eigen export te vergemakkelijken, het tekort op de lopende rekening te verkleinen en minder zogenaamde “hot money” aan te trekken. Het stimulerende effect van de renteverlaging op de groei van de kredieten zou men dan trachten op te vangen door een verhoging van de reserveverplichtingen van de banken om de kredietgroei af te remmen (maximum target 25%). Of deze onorthodoxe monetaire politiek kan aangehouden blijven of zelfs nog versterkt worden (verdere verlaging repo rente en verstrakking reserveverplichtingen) zal afhangen van de evolutie van de inflatie en de ontwikkeling van de rente in het buitenland. Sommigen verwachten een terugkeer naar een meer orthodoxe politiek en een verhoging van de basisrente in de tweede helft van het jaar. Het betekent alleszins dat de Turkse kortetermijnrente wel eens zeer volatiel zou kunnen zijn in de loop van de volgende maanden.
De langetermijnrente is alleszins aan het klimmen gegaan. Zo evolueerde de 5 jaar overheidsobligatie van 8,1% bij het begin van 2011 naar 9,4% midden maart en de IRS 5 jaar ging van 9,4% naar 10,25% over deze periode.

Publieke financiën
Dankzij de sterke groei van het bbp en de in het begin van het jaar doorgevoerde belastingverhogingen lagen de totale overheidsinkomsten in 2010 18,1% hoger dan het voorgaande jaar. De overheidsuitgaven daarentegen stegen slechts met 9,9% over het jaar, o.a. dank zij een afname van de rentelasten met 9,2%. Daardoor kwam het overheidstekort in 2010 uit op 39,6 miljard Turkse lira, wat liefst 24,2% minder was dan het tekort van 52,2 miljard Turkse lira in 2009. In termen van het bbp evolueerde het overheidstekort van 5,5% in 2009 naar 3,6% in 2010. Het primaire saldo (voor rentelasten) was positief ten belope van 8,7 miljard Turkse lira tegenover 0,9 miljard Turkse lira in 2009, wat neerkomt op 0,8% van het bbp. Voor 2011 wordt er gestreefd om het overheidtekort verder te reduceren tot 2,8% van het bbp. Of dit zal gehaald worden hangt af van verschillende factoren. Er zijn vooreerst de verkiezingen van 12 juni, die normaal gezien extra uitgaven meebrengen. Verder is er de ambitie om nog in 2011 de status “investment grade” als rating te verwerven, wat zal aanzetten tot verdere besparingen. Er zijn ook plannen om een vorm van fiscale amnestie door te voeren, wat toch eenmalige opbrengsten moet meebrengen. Tot slot is er natuurlijk de economische groei, waar de Turkse regering hoopt op een toename van het bbp in reële termen met 4,5%, wat best mogelijk is gezien de algemene marktverwachtingen van 4% à 6%. De verhouding van de overheidsschuld tegenover het bbp is in 2010 gedaald tot 42,8% en zou einde 2011 kunnen uitkomen rond 40%.
201103TK_04_338x1006.jpgWisselkoers
In de eerste helft van 2010 is de Turkse lira aanzienlijk geapprecieerd tegenover de euro en klom van 2,1478 Turkse lira voor een euro bij het begin van het jaar tot een piek van 1,9024 Turkse lira voor een euro midden mei (+11,4%). Ook tegenover de dollar was er een opwaardering, maar deze was geringer en de piek situeerde zich pas begin november 2010 (+6,7%). Dit heeft bijgedragen tot de veel sterkere groei van de import dan van de export. Mede onder invloed van de gewijzigde monetaire politiek is deze appreciatie sindsdien meer dan gecompenseerd en de Turkse lira noteert midden maart 2011 2,1992 tegenover de euro en 1,5767 tegenover de dollar.

Banksector
De banksector is in 2010 sterk gegroeid en de totale activa namen met 20% toe. De bankleningen stegen met 34%. De consumptiekredieten (inclusief de credit cards) stegen met 33%. Alhoewel de verhoogde reserveverplichtingen de kredietgroei zullen afremmen in de nabije toekomst, toch is een sterke groei op termijn verzekerd, want het totale volume van de kredieten aan de gezinnen beloopt in Turkije slechts 16% van het bbp, tegen 30% in OostEuropa, 60% in de eurozone en 80% in de Verenigde Staten.

Aandelenmarkt
Tegenover zijn piek van november 2010 was de “ISE National 100”-beursindex is met 17,4% gedaald begin maart 2011. Nadien trad er een zeker herstel in, zodat deze index nu slechts 10% beneden zijn piek zit. Buitenlandse beleggers bleven in februari 2011 nettoverkopers van Turkse aandelen voor een bedrag van 748 miljoen USD. Samen met de zorgen om het oplopende tekort op de balans van de lopende verrichtingen met het buitenland wegens de gestegen olieprijzen, moet de voornaamste reden gezocht worden bij de toenemende spanningen in Noord-Afrika. De totale netto-uitstroom in 2011 beloopt nu 1,5 miljard USD. In 2010 was er nog een positieve instroom vanwege buitenlandse investeerders in Turkse aandelen van 2,1 miljard USD en in 2009 was dit 2,3 miljard USD. Door de netto verkopen tijdens de vier voorbije maanden is het percentage van Turkse aandelen op de ISE dat in handen is van buitenlandse beleggers afgenomen tot 63,75%, komende van een piek van 72,37% in 2007. De verhouding van de koers tegenover de winst verschilt niet veel tussen Turkse aandelen en deze van de eurozone, was deze is respectievelijk 11,9 en 13.

Rating
Moody’s heeft in oktober 2010 de outlook voor de Turkse schuld verbeterd van “stabiel” naar “positief”. Algemeen wordt nu verwacht dat een verdere verbetering van de rating tot “investment grade” binnen de twaalf maanden zal plaats hebben, waarschijnlijk na de verkiezingen van juni 2011.
Terug naar  Inhoud


Zet alvast in uw agenda: 
5 november 2011
57 ste HCC Beleggen Symposium
Agenda
Bron: HCC Beleggen redactie
Terug naar  Inhoud