HCC Beleggen Nieuwsbrief  20090501
inhoud: 
Adviezen van Banken -terug van weggeweest-

Tot begin 2008 publiceerden wij wekelijks een Excel document met de adviezen van banken en brokers van alle AEX, AMX, AScX en Bel20 fondsen. 
Het is een bestand dat wordt verzorgd door Gerard Jager en is met name interessant voor beleggers die behoefte hebben aan de opinie van derden.
Het document bevat een schat aan informatie zoals:
 • het aantal aandelen, dat meeweegt in de index
 • het percentage dat het aandeel uitmaakt op de gehele index
 • het resultaat in koers van het aandeel sinds 31 december 2008.
 • de koersbeweging in de afgelopen week
 • de koers/winstverhouding
 • het meest afgegeven advies voor het betreffende aandeel
 • publicatie eerstvolgende cijfers
 • datum van ex dividend gaan
 • bedrag waarmee ex-dividend
 • koersdoel afgegeven door analisten
Banken
Met de hernieuwde publicatie van het Excel document met de adviezen van banken en brokers bieden wij u een extra tool om succesvol te kunnen beleggen.  Deze Excelsheets met Adviezen van Banken kunnen uit de sectie Beleggers Info-Downloads-Adviezen van Banken van onze site gedownload worden.
Om deze files te kunnen downloaden moet u eerst inloggen.  Nog geen account? Maak er één aan!

Fundamenteel beleggen op basis van de NAIC-methode

Start van de SSG-werkgroep
In de aanloop naar de Algemene Leden Vergadering van HCC-beleggen op 04 april 2009 in Culemborg is een werkgroep gevormd die zich gaat bezighouden met hulpmiddelen voor het vergemakkelijken van fundamenteel beleggen. In die vergadering is daar mededeling van gedaan en dat werd met applaus begroet.
De werkgroep bestaat momenteel uit 9 leden van zowel HCC-beleggen als van de CoSA-werkgroep van de NCVB. Het is dus een gezamenlijke activiteit van HCC-beleggen en de NCVB.

De werkgroep begint met de aanpak van het werk en de onderlinge takenverdeling.
De eerste prioriteit hierbij is het verder actualiseren en eventueel uitbreiden van de bestaande NCVB/CoSA-verzameling van bedrijfsgegevens om aldus te komen tot een gemeenschappelijk te gebruiken SSG-verzameling door leden van NCVB en HCC-beleggen,

Momenteel zijn van 135 Nederlandse, Belgische en Amerikaanse bedrijven bestanden met kerncijfers beschikbaar. Zo'n bestand wordt een SSG-bestand genoemd.

De SSG-werkgroep hoopt bij de leden van HCC-beleggen en NCVB de interesse voor toepassen van fundamenteel beleggen te wekken en uit te breiden. Daartoe worden hulpmiddelen, zoals de SSG-verzameling en programmatuur om gebruik te kunnen maken van die SSG-bestanden, beschikbaar gesteld. Uiteraard zal voorlichting en informatie nodig zijn.

De werkgroep zal in toekomstige nieuwsbrieven van HCC-beleggen de leden op de hoogte houden van de verdere ontwikkelingen, maar vooral aandacht besteden aan hoe leden gebruik kunnen maken van de beschikbare (gratis) programmatuur en SSG-verzameling.
eppo kooi

Degenen die reeds informatie over deze methode willen inzien, kunnen dat doen op de web-pagina's van CoSA, te weten: http://www.ncvb.nl/CoSA .

Vragen kunt u stellen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Uitleg van de afkortingen.
 • NAIC   = National Association of Investors Corporation,   tegenwoordig BetterInvesting community geheten.
 • NCVB = Nederlandse Centrale voor Vermogensopbouw  en Beleggingseducatie, vroeger Nederlandse  Centrale van Beleggingsstudieclubs geheten.
 • CoSA  = Computerondersteunde Selectie van Aandelen.
 • SSG    = Stock Selection Guide

De beginselen van de technische analyse


Keyword heeft op haar website een interessant nieuw pdf-document geplaatst over de beginselen van de technische analyse. Het document bevat de volgende onderwerpen:
Keyword logo
Technische analyse
      Technische analyse versus fundamentele analyse
      Chart reading
Bewegingen en trends
      De primaire beweging
      De secundaire beweging
      De korte beweging
      Het bepalen van de 3 soorten trends
      Steun en weerstand
      Hoe worden trendlijnen getrokken
      Het belang van trendlijnen
      Trendkanalen
      Voortschrijdend gemiddelden (moving average)
      Technische Analyse Indicatoren
Zelfstudie
   Technische analyse software
Onder het hoofdstuk Zelfstudie treft u een lijst met aanbevolen Nederlandstalige en Engelstalige literatuur

AFM: wil trouwe aandeelhouders belonen

Een beursgenoteerde bank kan en moet zowel zijn klanten als zijn aandeelhouders serieus nemen. Misbruik van aandeelhoudersmacht moet worden aangepakt, maar het is geen goed idee ondernemingen af te schermen voor de kritische blik van de aandeelhouder. Dat stelt Hans Hoogervorst, bestuursvoorzitter van de AFM, in reactie op het rapport van de Commissie Maas. Die bracht onlangs ruim zeventig aanbevelingen uit over de toekomst van de Nederlandse banken. Maas stelt namens de banken dat de klant weer centraal moet komen te staan, en niet langer de aandeelhouder, zoals de afgelopen jaren.
"Op korte termijn kan er een belangenconflict bestaan tussen aandeelhouderswaarde en het klantbelang, maar op de lange termijn zou dat conflict er niet hoeven zijn. Een bank kan geen winst voor de aandeelhouders maken als zijn klanten ontevreden weglopen. En een bank kan evenmin zijn klanten bedienen als zijn aandeelhouders weglopen", aldus Hoogervorst dinsdag in zijn bijdrage aan het congres “The financial system under review” van de Financiële Studentenvereniging Amsterdam (FSA).
Hoogervorst onderschreef de aanbevelingen van Maas om aandeelhouders te motiveren om langer aan een onderneming verbonden te blijven, bijvoorbeeld door een extra loyaliteitsdividend. Ook gaf hij aan dat registratie van aandeelhouders en het stemmen op aandeelhoudersvergaderingen wellicht beloond zou moeten worden. Er moet kritisch gekeken worden naar ‘empty voting’, het stemmen met geleende aandelen. Institutionele beleggers kunnen beter zelf hun zeggenschap uitoefenen.

"We moeten misbruik van aandeelhoudersmacht zo veel mogelijk zien te voorkomen. Maar we moeten het kind niet met het badwater weggooien. Terugkeer naar de situatie waarin de besturen van ondernemingen sterk afgeschermd zijn van hun aandeelhouders is geen lonkend perspectief. We zijn in Nederland pas zeven jaar bezig om aandeelhoudersdemocratie op een serieuze manier vorm te geven. Een echte vertrouwensrelatie kost tijd en investeringen . Zowel de ondernemingen als de aandeelhouders hebben hier veel te doen. Managers moeten een lange termijnstrategie ontwikkelen en die adequaat communiceren naar de aandeelhouder. Van de aandeelhouder mag worden verwacht dat hij niet geobsedeerd is door korte termijnresultaten en een goede lange-termijnstrategie de kans geeft."

U kunt een uittreksel uit de speech van Hans Hoogervorst hier in PDF-formaat downloaden.
Hans Hogervorst


We zijn weer gaan sparen!

Sinds december 2008 hebben Nederlandse huishoudens netto 14,6 miljard euro ingelegd op snel opneembare spaarrekeningen. De stortingen van spaargeld op rekeningen met een vaste looptijd en op snel opneembare rekeningen vertonen doorgaans tegengestelde bewegingen: een stijging van de ene vorm van sparen gaat gepaard met een daling van de andere vorm.
Tot december 2008 legden huishoudens meer geld in op vaste rekeningen dan zij opnamen. Hiermee profiteerden zij van de aantrekkelijke rentes die golden voor vastgezet spaargeld. Een deel van deze inleg was afkomstig van de snel opneembare spaarrekeningen, zoals internetspaarrekeningen, waarvan huishoudens tot december 2008 meer geld opnamen dan zij erop inlegden.


Dit beeld is sinds december 2008 omgedraaid. In februari 2009 namen spaarders van hun spaarrekeningen met vaste looptijd per saldo een bedrag op van 2,9 miljard euro, de grootste netto opname sinds oktober 2001.
Inleg en opname
 Dit bedrag is voor een groot deel weggezet op snel toegankelijke spaarrekeningen. Een reden hiervoor is dat de rente op vaste spaartegoeden in oktober vorig jaar 1,8% hoger lag maar dat dit verschil is teruggelopen tot 1,1% in januari. Daarnaast is het mogelijk dat de Nederlandse huishoudens als gevolg van de financiële crisis de voorkeur geven aan liquide vormen van spaargeld.

Wat vindt U ervan?


Waneer denkt U  weer vol in de aandelen te kunnen gaan ?
Stem en kijk Is de crisis al over?
Komt er nog een terugval? 
Kortom wanneer denkt U weer vol in de aandelen te kunnen gaan?
Stem en kijk wanneer anderen verwachten er weer voldoende vertrouwen in te hebben om vol in de aandelen te gaan.

HCC Beleggen Symposia
Ook ons laatste symposium was weer een groot succes.
Goede sprekers, meer bezoekers, veel 'eerste keer' bezoekers en lovende reacties.
Toch valt er altijd wel iets te verbeteren  dus:  Wat zou U als een echt verbeterpunt willen zien?
Stem en/of neem contact op met de redactie en kijk wat anderen belangrijk vinden.