51-ste HCC Beleggen Symposium 15 november  2008
Symposium Bericht no 3
inhoud: 
Natuurlijk kredietcrisis

Het HCC Beleggen Symposium staat - natuurlijk - in het teken van de kredietcrisis.
 
Bijna iedere financiële website publiceert een chronologisch overzicht van de belangrijkste momenten van de kredietcrisis.  Wij hebben een paar data van de website van het FD overgenomen. "Het begon op de Amerikaanse huizenmarkt en slaat over naar de (al)gehele (financiële) wereld."

In maart 2007 ontstont er in de Verenigde Staten beroering. Een groot aantal huizenkopers blijken wanbetalers. Twee Amerikaanse hypotheekbanken zitten zwaar in de problemen.
Hoewel er wel wat reparatiewerk wordt verricht duurt het tot oktober 2008 voordat de overheden echt ingrijpen:
  
 •  1 oktober 2008: De Amerikaanse senaat keurt het reddingsplan alsnog goed.
 •  3 oktober 2008: De Nederlandse overheid neemt Fortis Nederland voor euro 16,8 mrd volledig over.
 •  8 oktober 2008: Centrale banken wereldwijd verlagen gelijktijdig de rente in een gecoördineerde actie.
 •  9 oktober 2008: Steunfonds van 20 mrd euro voor de Nederlandse financiële sector.
 •  12 oktober 2008: Eurolanden staan voor honderden miljarden euro's garant voor leningen tussen banken na topoverleg G7 en IMF in Washington. Nederland staat garant voor euro 200 mrd.
FD logo
De vraag is echter; zijn de genomen stappen voldoende om het tij te keren?
 
De volgende sprekers zullen, evenals de in de vorige nieuwsbrieven geïntroduceerde sprekers, ieder op de voor hen bekende, geheel eigen stijl, hierop ingaan:  .......Klik hier om aanmelden voor het 51ste HCC Beleggen Symposium 


Een bekende technisch analist

Eén van de sprekers is Royce P.B. Tostrams, één van de bekendste technisch analisten van Nederland.
 Royce Tostrams In 2003 werd Royce Tostrams door de lezers van Beleggers Belangen gekozen tot 'Beste Analist van het jaar’. In 2002, 2004 en 2005 won hij drie keer de prestigieuze Binck Bull & Bear Award, voor de meest accurate voorspelling van de AEX en de Top3-fondsen. Royce Tostrams is de enige die deze prijs meer dan eens in de wacht heeft gesleept.  
Royce stelt dat de AEX-index op het punt staat uit bed te vallen. Het dieptepunt van 2003 rond 217,80 zal in de komende week onder druk gezet worden. Technisch bezien is een daling eronder niet meer uit te sluiten. In dat geval zou de waarde van de Amsterdamse beurs nogmaals gehalveerd kunnen worden. Het eerstvolgende vangnet voor de AEX-index ligt er pas rond de koersbodems van 1991 (omgerekend noteerde de AEX-index toen een dieptepunt van 98,50).  


Unieke Presentatie fundamentele analyse tool: WAS

Op de aankomende Culumborgdag wordt aan de leden van de HCC groep beleggen een unieke presentatie aangeboden. Ruud Snoeker zal uitgebreid laten zien hoe zijn programma WAS werkt. WAS betekent Waarde Analyse Solidita$ en het programma stelt de belegger in staat om op eenvoudige wijze de aantrekkelijkheid van een aandeel te bepalen. Hiervoor wordt de verhouding van de koers (=prijs) ten opzichte van een aantal fundamentele ratio’s van een bedrijf bepaald. De gebruiker kan eventueel zelf aangeven welke hij belangrijk vindt en meer gewicht wil geven. De database bevat gegevens vanaf 1980.

Op de aankomende Culumborgdag wordt aan de leden van de HCC groep beleggen een unieke presentatie aangeboden. Ruud Snoeker zal uitgebreid laten zien hoe zijn programma WAS werkt. WAS betekent Waarde Analyse Solidita$ en het programma stelt de belegger in staat om op eenvoudige wijze de aantrekkelijkheid van een aandeel te bepalen. Hiervoor wordt de verhouding van de koers (=prijs) ten opzichte van een aantal fundamentele ratio’s van een bedrijf bepaald. 
De gebruiker kan eventueel zelf aangeven welke hij belangrijk vindt en meer gewicht wil geven. De database bevat gegevens vanaf 1980.

Deze methode is ontwikkeld in de Verenigde Staten in de jaren ’50 en wordt sindsdien toegepast door de NAIC (National Association of Investors Corporation). De NAIC methodiek presteert het sinds sinds 1952 jaarlijks 2,9% beter dan de S&P 500!!!
 
wassen            
HCC beleggen heeft samen met Ruud Snoeker het voornemen om dit programma voor internet geschikt te maken en haar leden hiervan gebruik te kunnen laten maken. Voor het bijhouden van de database doet zij een beroep op hen. Van deze vrijwilligers verwachten wij dat ze de database voeden met de fundamentele gegevens van 10 tot 15 bedrijven. Dat kunnen de bedrijven zijn die u toch al in de gaten houdt, dus als u bezig bent met fundamentele analyse en wilt helpen bij het instant houden van een perfecte database -waar u dan uiteraard ook gebruik van kunt maken- meld u dan nu aan bij de Redactie

Tijdens de presentatie van de heer Snoeker krijgt u meer informatie over de werking van het programma WAS en hopen we dat een aantal toehoorders uit de zaal zich zullen melden als vrijwilliger. 


Introductie Ronald Kok

Ronald Kok, M. sc. is hoofd research Analist.nl en aspirant VBA-lid.
Ronald Kok
Ronald doet geregeld onderzoeken naar de prijsvorming op de aandelenmarkten. Tijdens het symposium geeft Ronald een presentatie over de factoren die het rendement op de aandelenmarkten het best kunnen verklaren Aan de hand van een voorbeeldanalyse over een aandeel uit de AEX-index komen de belangrijkste value drivers van het aandeel aan bod. Tevens wordt de link met portefeuillemanagement gelegd


Wat Advance Beleggingsadviezen voor u kan betekenen

Directeur en eigenaar Gerard Jager zit inmiddels zo'n 40 jaar in het beleggersvak. De eerste 15 jaar bij de ING als vermogensbeheerder, daarna 20 jaar als hoofd beleggingsvoorlichting bij Fortis Bank NL. Sinds 1-1-2003 maakt hij gebruik van een pré vut regeling en is hij gestart met Advance Beleggingsadviezen .
gerard jager
In de stand van Advance Beleggingsadviezen kunt u kennismaken met de producten en diensten van Gerard Jager. 

 amail  advance
Naast beleggingstips geeft hij commentaar op nieuwe beleggingsproducten in Nederland en België. Abonnées die wensen te beleggen conform zijn aanpak kunnen dat doen via Onafhankelijk Vermogensbeheer 's-Gravenhage, waar hij als vermogensbeheerder aan verbonden is. In het kader van het benutten van extra kansen op specifiek terrein bij mogelijk minder risico's maken enige garantieproducten van grootbanken deel uit van zijn strategie. De tot nu toe door hem geadviseerde obligaties en garantieproducten zijn niet getroffen door het omvallen van banken. Omdat er in het jaar 2000 al eens negatieve geruchten de ronde deden rondom de kwaliteit van de onlangs omgevallen Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, heeft hij veiligheidshalve garantieproducten van deze aanbieder altijd gemeden.
HCC leden genieten 50% prijsvoordeel op zijn nieuwsbrieven.


Resultaten GoodLife Trader®

+ 8,3% over de periode van de kredietcrisis 
Ton Winter

Ton Winter
over :
GoodLife Trader®
Op de website van GoodLife Trader®  zijn de grafieken te vinden die de resultaten weergeven van de door GoodLife Trader geselecteerde fondsen. Ter vergelijking is de ontwikkeling van de AEX weergegeven.
De fondsen zijn geselecteerd op een hoog rendement bij een beperkt risico.
Sinds het begin van de kredietcrisis (nov. 2007) t/m september 2008 maakten onze fondsen gemiddeld +8,3% De AEX daalde in diezelfde periode met 45%
De fondsen worden beheerd door De Veste Vermogensbeheer.
Meer details en/of resultaten van de fondsen kunt u verkrijgen in de stand van GoodLife Trader®


Gezocht: Leden voor de redactie

HCC Beleggen heeft grootse plannen met haar website. Vernieuwen en de inhoud verbeteren zijn kernwoorden in de plannen. Om dat te realiseren hebben we mensen nodig die bereid zijn periodiek iets te doen voor de website. De taken die gedaan moeten worden kunnen heel goed aansluiten bij uw interessen. Met andere woorden: het is een leuke klus.

Om u te inspireren volgt hier een aantal voorbeelden die we op onze website zouden kunnen publiceren.
 • Publiceerbare artikelen/adviezen/strategieën zoeken van 'bekende' schrijvers/adviseurs.
 • Leuke en/of spannende tips die lezers al dan niet kunnen volgen.
 • Uitleg over combinaties van beleggingsinstrumenten door het toepassen van Opties met Futures,Turbo's,Speeders,Trackers enz.
 • Het opzetten van fictieve portefeuilles op basis van bepaalde strategieën.
 • Videorubriek met beleggingsvideo's.
 • Voor u gelezen, gezien.
 • Software  besprekingen.
 • Rubriek over financiële websites (periodiek recensies schrijven over een website).
 • Rubriek TA indicatoren (periodiek schrijven over een indicator).
gezocht
 Aarzel niet en meld u aan. Dit kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch bij Michel Hupkens (0320-707127).U kunt uiteraard ook via de mail of telefonisch informatie opvragen over de activiteiten, voordat u besluit zich aan te melden. 

terug naar Inhoud

Beleggers in producten van Lehman Brothers

Nieuws over de beurzen is momenteel hot. Mede daardoor krijgen wij regelmatig verzoeken van de media die in contact willen treden met beleggers ten behoeve van reportages, artikelen, etc. etc. Soms zoekt men naar specifieke beleggers.
articles.jpg
 • Nu zoekt men beleggers die hebben belegd in procucten van Lehman Brothers en andere keren gewoon naar beleggers die over hun wijze van beleggen willen  vertellen.

lehmanbros
Heeft u belegd in producten van Lehman Brothers, al dan niet via Wijs & Van Oostveen, en wilt u daarover het een en ander vertellen stuur dan een mail naar de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

terug naar Inhoud

Aanmelden en Routebeschrijving
Een entreebewijs voor het HCC BeleggenSymposium kunt u  bestellen door u aan te melden via onze website:
Klik hier om u aan te melden
 
Het HCC Beleggen Symposium wordt gehouden in:

Scholengemeenschap Lek en Linge, 
Multatulilaan 6,

4103 NR, Culemborg
nederland
Laat de route zien in een nieuw venster