Prosus,de Naspers spin-off in AmsterdamBron:  Jan Kolkman, HCC

stockpicker-signaal-250x41gr.gif

Jan-Kolkman-wt120x160.gif

Jan Kolkman, 

oprichter van Stockpicker-signaal
Jan Kolkman is een belegger in aandelen en turbo's. Zijn ervaring, voornamelijk Technische Analyse, beslaat inmiddels meer dan 55 jaar en zijn slogan is:

Wil je het beter doen dan de rest
Dan moet je het anders doen dan de rest

 

 

Het aandeel Prosus, de afsplitsing van het Zuid-Afrikaanse conglomeraat Naspers, dat de internationale activiteiten van Naspers omvat, wordt met ingang van woensdag 11 september verhandeld op de beurs in Amsterdam. Prosus, ticker symbol PRX.AS, is een holding maatschappij met als belangrijkste asset een belang van 31 procent in Tencent Holding uit Hong Kong.


Prosus activiteiten
Prosus is een van de grootste technologie-investeerders van de wereld. De producten en diensten van de groepsbusinesses en beleggingen worden toegepast door 1,5 miljard mensen in 89 markten en op 77 markten is Prosus marktleider.

Te dominant in Johannesburg
De reden voor de afsplitsing en aparte notering is dat Naspers een te dominante rol speelt op de relatief kleine beurs van Johannesburg.
Het aandeel Naspers heeft een aandeel van 25 procent in de hoofdindex van die beurs, waardoor institutionele beleggers genoodzaakt werden aandelen Naspers te verkopen omdat hun belang in het aandeel groter werd dan toegestaan.
Door die notering in Amsterdam wil Prosus de afhankelijkheid van de beurs van Johannesburg van Naspers kleiner maken en het aandeel meer onder de aandacht van internationale beleggers brengen.

 

{show access="gast"} Ben je HCC-lid? Om [dit document, deze presentatie, etc.] te downloaden dien je ingelogd te zijn. Je kunt inloggen door je HCC-gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen in de daarvoor bestemde velden aan de rechterkant van deze pagina. Nog geen HCC-lid? Word nu lid en kies je welkomstgeschenk!  {show-else} 

 Discount
Een tweede reden is dat Naspers nu wordt genoteerd met een discount van 20,5 procent ten opzichte van zijn holding van 31 procent in Tencent Holdings, waarbij geen waarde wordt toegekend aan de tientallen andere dochterbedrijven van Naspers.

Geen tradionele beursgang
Overigens is er geen sprake van een tradionele beursgang omdat Prosus geen nieuw geld ophaalt. De aandelen worden verdeeld onder de huidige houders van originele aandelen Naspers, genoteerd in Johannesburg, in dezelfde eigendomsverhoudingen. Voor de American Deposity Receipts die van Naspers in Amerika Over-the-Counter worden verhandeld zal naar ik mag aannemen een vergelijkbare procedure worden gevolgd door bij voorbeeld in Amsterdam niet de originele aandelen te noteren maar certificaten.

Omruilverhouding
Voor elk aandeel Naspers dat je in je bezit hebt krijg je één aandeel Prosus + 0.36986 nieuw aandeel Naspers. Blijkens een bericht van Naspers van 25 maart 2019 kunnen aandeelhouders van Naspers er voor kiezen meer aandelen Naspers te verkrijgen en af te zien van het verkrijgen van aandelen Prosus, al zal dat aantal nieuwe aandelen Naspers wel beperkt zijn tot 61,3 miljoen stukken.

17 of 27 miljard dollar
Wanneer je googelt op Naspers & Prosus IPO, dan kom je op de site van Smartkarma en klik je aan de rechterkant op ‘Prosus IPO Part 1.’ Daar zie je dat Prosus een beurswaarde zal hebben van 100 miljard dollar met een free float van minstens 17 miljard dollar. Dat is op zich vreemd want er zou toch 27 procent van het totale aantal aandelen op de markt komen, dat wil zeggen 27 procent van minstens 100 miljard = minstens 27 miljard dollar.
Ik neem aan dat die 17 miljard dollar het bedrag vertegenwoordigt van de aandelen die in vaste handen zijn en hun voorkeur al bij voorbaat hebben uitgesproken.
Het komt er op neer dat er nog wat onduidelijkheden zijn, maar daar zal op of omstreeks 16 september meer duidelijkheid over worden gepubliceerd.

Smartkarma
Smartkarma focust zich op het deel van Prosus dat deze onderneming heeft buiten het belang van 31 procent in Tencent Holding. Hoewel dit deel van de onderneming relatief klein is, is de waarde van die belangen waarschijnlijk toch in de buurt van 14 miljard dollar. Dat is niet klein in absolute zin. Het betreft hier belangen in bedrijven waar je als gewone belegger geen toegang toe hebt doordat zij niet op een beurs zijn genoteerd, zoals
    • OLX, een dienst vergelijkbaar met Marktplaats, groot in landen als Brazilië en India
    • Delivery Hero, maaltijdbezorging
    • Mail.ru, de grootste Russische e-mail-provider
    • Makemytrip, een online reisorganisatie uit India
    • Swiggy, Byju, PayU, Caroussel, Udemy, Codeacademy en vele andere.

Nog grotere discount
Wanneer we ook nog eens rekening houden met die 14 miljard dollar, dan komen we op een nog grotere discount van 28,5 procent.

Meesterzet in 2001
In 2001 investeerde Naspers in Tencent Holding en dat bleek een meesterzet te zijn geweest. Voor 32 miljoen dollar kocht het een belang van 46,5 procent in Tencent. Inmiddels is dat belang geslonken tot 31 procent, maar dat is wel 110 miljard dollar waard.

Meningen van Nederlandse analisten:
Corné van Zeijl, analist bij Actiam, zei dat Prosus interessanter is dan Tencent, omdat je Tencent koopt met een korting. Maar de grootste fout die je kunt maken is aandelen te kopen in een holding in de veronderstelling dat de discount er uit gaat, voegt hij er waarschuwend aan toe.
Je moet bij Prosus dan ook vooral een oordeel hebben over wat Tencent doet, zegt Van Zeijl.

Jos Versteeg, analist bij InsingerGilissen, is enthousiast over Tencent. Dat geldt vooral voor het onderdeel WeChat. Dat is de Chinese variant van Whatsapp, maar gaat verder. Zo kun je er overal mee betalen, niet alleen in winkels, maar ook in taxi’s en zelfs aan zwervers, aldus Versteeg. Op WeChat staan nu nog relatief weinig advententies. Dat kan op termijn hard groeien, kijkend onder meer naar Google en Facebook, denkt Versteeg. Hij denkt dat je beter direct kunt beleggen in Tencent dan in Naspers.

Waar zowel Corné van Zeijl als Jos Versteeg grote waarde toekennen aan (het bezit van die 31 procent in) Tencent is het mijns inziens nuttig ook aandacht te besteden aan de belangen die Prosus heeft in die tientallen andere ondernemingen na het afstoten door Naspers.

Ik ga er namelijk van uit dat die ondergesneeuwde niet op een beurs genoteerde ondernemingen stuk-voor-stuk worden klaargemaakt voor een beursgang, waarbij Prosus een relatief groot belang in die onderneming zelf in portefeuille houdt. Doordat zo’n beursintroductie plaats vindt op een koers die fors boven de boekwaarde ligt en nog aanmerkelijk kan stijgen wordt de waarde van het pakket dat Prosus in portefeuille houdt vanzelf meer waard.
Zo doende maakt Prosus geld vrij voor nieuwe investeringen.

Koers aandeel Prosus
En wat wordt nou de koers van de aandelen Prosus en Naspers ?
Doordat een oud aandeel Naspers goed is voor 0,36986 nieuw aandeel Naspers + één heel aandeel Prosus kunnen we het volgende rekensommetje maken. Uitgaande van de gemiddelde koers van Naspers over de laatste 30 dagen voorafgaand aan de vergadering van 26 augustus van 47,28 dollar en we rekenen dat om in euro’s, dan komen we op 42,35 euro. We nemen daar 36,986 procent van, dan komen we op 15.66 euro voor een nieuw aandeel Naspers. En we hadden een bedrag van 42,35 euro voor een oud aandeel Naspers, het verschil is dan de waarde van 26.69 euro van een aandeel Prosus.

Of mijn manier van denken de juiste is, dat zullen we de volgende week zien.
20190901KolkmanNaspers-Fig1.png
Grafiek Naspers koers maart 2018 - sep 2019
20190901KolkmanTencent-Fig2.png
Grafiek TenCent koers aug 2018 - sep 2019 

{/show]