Bron:  Ronald de Zoete, Oilexpert.nl

Logo-Oilexpert.png
Ronald-de-Zoete-120x160.jpg
Ronald de Zoete is directeur van oilexpert.

Ronald heeft ruime ervaring (25 jaar +) in de internationale handelswereld. Als trader was hij verantwoordelijk voor de fysieke en paper trade portfolio’s in verschillende aardolie en aardgas gerelateerde producten. Hij gebruikt dus zijn handelservaring en diepgaande kennis van de oliemarkt om de toekomstige olieprijs juist in te schatten. Door technische en fundamentele analyse worden de dagelijkse cijfers en nieuwsberichten omgezet in een marktverwachting.
De  oliemarkt was in maart dit jaar redelijk in balans, de olieprijs schommelde rond de 50 Usd/Bbl en OPEC wilde voor de zoveelste keer de productie in toom houden. Dit keer wilde OPEC ook de steun van Rusland en de VS, want het was steeds Saudi-Arabië die de grootste pijn moest lijden.

Zij verminderde haar productie keer op keer en gaf daardoor de olieprijs een bodem waarmee de schalieolieproducenten in de VS nog iets bleven verdienen en zelfs hun productie nog verder opschroefden.

Door de pijn wat eerlijker te verdelen verzocht Saudi-Arabië de VS mee te doen met een bescheiden productiebeperking. Dat kon de VS eigenlijk niet, want zij strijdt immers fel tegen elke vorm van kartelvorming. Je kunt dan niet als VS opeens meedoen met een kartel die je zelf heel specifiek op de korrel hebt. Eigenlijk een kansloze missie.

Rusland wachtte, treuzelde en liet herhaaldelijk weten dat door het Coronavirus er wel heel veel onzekerheden waren over de te verwachten wereldwijde vraag naar olie. Dit viel helemaal verkeerd bij Saudi-Arabië omdat Rusland de laatste paar maanden, geheel buiten de gangbare regels, zelf ging communiceren over de uitkomst van de OPEC-vergaderingen. Een slag in het gezicht van Saudi-Arabië!!

 


Experts iets minder somber
Bron:  Corné van Zeijl, Actiam
actiam-200x70.png
cornevanzeijl-LI-120x160.jpg
Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM.
Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Zijn opleiding heeft hij aan de Haagse Hogeschool gevolgd.
Corné van Zeijl houdt iedere maand een enquête onder beursexperts om het sentiment op zowel de korte als lange termijn te peilen. De ondervraagden geven tevens inzicht in hun meest en minst favoriete ondernemingen.
Deze maand is de enquête door 64 experts beantwoord.

Afgelopen maand waren de experts heel erg somber. Maar liefst 65% dacht dat de AEX-index zou gaan dalen. Dat kwam niet uit. April bleek juist een hele goede maand. De index steeg met ruim 6%. In maart zagen we nog een niveau onder de 400. In april eindigden we boven de 500. Die sterke stijging valt echter nog in het niet bij de S&P 500. Die ging met maar liefst 12,7% omhoog. Daarmee kwam de stijging van de Amerikaanse index in april 2020 op plaats nummer 3 van de afgelopen 50 jaar! Voor de AEX kwam april 2020 op de 60 ste plaats. Nogal een verschil.

De rest van dit artikel is alleen beschikbaar voor HCC-leden.

Ben je HCC-lid? Om het gehele artikel te lezen dien je ingelogd te zijn. Je kunt inloggen door je HCC-gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen in de daarvoor bestemde velden aan de rechterkant van deze pagina.

Nog geen HCC-lid? Word nu lid en kies je welkomstgeschenk!


Prosus,de Naspers spin-off in Amsterdam
Bron:  Jan Kolkman, HCC
stockpicker-signaal-250x41gr.gif

Jan-Kolkman-wt120x160.gif

Jan Kolkman, 

oprichter van Stockpicker-signaal
Jan Kolkman is een belegger in aandelen en turbo's. Zijn ervaring, voornamelijk Technische Analyse, beslaat inmiddels meer dan 55 jaar en zijn slogan is:

Wil je het beter doen dan de rest
Dan moet je het anders doen dan de rest

Het aandeel Prosus, de afsplitsing van het Zuid-Afrikaanse conglomeraat Naspers, dat de internationale activiteiten van Naspers omvat, wordt met ingang van woensdag 11 september verhandeld op de beurs in Amsterdam. Prosus, ticker symbol PRX.AS, is een holding maatschappij met als belangrijkste asset een belang van 31 procent in Tencent Holding uit Hong Kong.


Prosus activiteiten
Prosus is een van de grootste technologie-investeerders van de wereld. De producten en diensten van de groepsbusinesses en beleggingen worden toegepast door 1,5 miljard mensen in 89 markten en op 77 markten is Prosus marktleider.

Te dominant in Johannesburg
De reden voor de afsplitsing en aparte notering is dat Naspers een te dominante rol speelt op de relatief kleine beurs van Johannesburg.
Het aandeel Naspers heeft een aandeel van 25 procent in de hoofdindex van die beurs, waardoor institutionele beleggers genoodzaakt werden aandelen Naspers te verkopen omdat hun belang in het aandeel groter werd dan toegestaan.
Door die notering in Amsterdam wil Prosus de afhankelijkheid van de beurs van Johannesburg van Naspers kleiner maken en het aandeel meer onder de aandacht van internationale beleggers brengen.

Ben je HCC-lid? Om [dit document, deze presentatie, etc.] te downloaden dien je ingelogd te zijn. Je kunt inloggen door je HCC-gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen in de daarvoor bestemde velden aan de rechterkant van deze pagina.

Nog geen HCC-lid? Word nu lid en kies je welkomstgeschenk! 


Een beschouwing van de Random Walk Index.
Bron:  Rombout Kerstens, Keyword
keyword-logo-w-250x80.png
rombout-kerstens-120x160.jpg
Rombout Kerstens is directeur van Keyword Info Systems BV
en schrijver van het boek ‘Praktijkgids Indicatoren’. 
Rombout is directeur van Keyword Info Systems BV.  Keyword BV biedt, samen met derde partijen, oplossingen voor beleggers en traders als: (real-time) koersdata, (technische) analyse, portefeuillebeheer en training.
Alle grafieken in dit artikel zijn gemaakt met het softwarepakket ‘Wall Street Professional 5’. Meer info:  www.keyword.nl 

Menig technische analist heeft een haat-liefde verhouding met de efficiënte markt theorie (EMT). Liefde, omdat zowel de technische analyse als de efficiënte markt theorie er vanuit gaan dat alle informatie zit verwerkt in de koers.

Maar ook haat, omdat de vervolgconclusie van de EMT luidt dat iedere vorm van actief beleggen zinloos is. En met deze laatste conclusie kan een technisch analist iets minder uit de voeten. Het behalen van extra rendement door het actief timen van transacties is voor hem of haar immers the name of the game.

De claim van de technische analyse (TA) is juist dat alle informatie door de markt lang niet zo ‘efficiënt’ wordt verwerkt als de EMT theorie stelt. Bovendien herhalen patronen uit het verleden zich volgens de TA. En met deze kennis kan wel degelijk de markt worden verslagen. Althans, volgens de technisch analist.

Maar, eerlijk is eerlijk, een richtingloze markt met ‘willekeurige’ uitschieters naar boven of beneden kan een technisch analist uiteindelijk tot wanhoop drijven. Zijn ‘geloof’ dat actief beleggen wel degelijk zin heeft wordt dan behoorlijk op de proef gesteld.

Image

Grafiek: Random Walk Index op de AEX.

 

Random Walk Index

In 1990 publiceerde Michael Poulos in het Amerikaanse maandblad Technical Analysis of Stocks & Commodities een opmerkelijk artikel over de z.g.n. Random Walk Index (RWI). Deze indicator probeert een antwoord te geven op de vraag of een bepaalde koerstrend een toevallige beweging is, of juist statistisch significant. Dit gebeurt door de huidige koersbeweging te vergelijken met een willekeurige of 'random' koersbeweging. De RWI opereert als het ware op het snijvlak tussen de technische analyse en de efficiënte markt theorie.

De Random Walk Index (RWI) wordt berekend door de werkelijke koersverandering te delen door de verwachte willekeurige beweging. Hoe hoger de RWI, des te meer de koers afwijkt van de statistische verwachting. Bij een trendmatige koersbeweging meet de RWI dus in welke mate de trend niet willekeurig is.

De oplettende lezer zal opmerken dat bij een ‘random’ koersbeweging de RWI dus lager is dan één. En bij een statistisch significante (niet willekeurige beweging) groter dan één.

Statistisch is de verwachte afwijking van een random-systeem gelijk aan de vierkantswortel van het aantal stappen of tijdseenheden. In de technische analyse van de financiële markten kunnen we deze tijdseenheden beschouwen als dagkoersen. Bij een gemiddelde koersbeweging per dag van 1 zou na 25 dagen de verwachte afwijking dus 1 X √25 = 5 bedragen. Voor de gemiddelde koersbeweging wordt in RWI formules vaak de Average True Range (ATR) gebruikt. De verwachte afwijking over N dagen is dan: ATR(N)*√N. Voor de werkelijke koersverandering wordt gekeken naar de verschillen tussen de toppen en dalen in de afgelopen periode N. Er zijn verschillende formules voor de RWI in omloop. Op de website voor tradingsysteem ontwikkelaars ta-script.com vindt u meer informatie (zoek op: random walk).

Twee lijnen

In de technische analyse wordt de RWI gerepresenteerd door twee lijnen: de RWI-High en de RWI-Low. De RWI-High wordt berekend uit stijgende koersen. De RWI-Low uit dalende koersen. Deze twee lijnen slingeren zich om de lijn op niveau één. Als de RWI-hoog (groene lijn) boven de één komt betekent dit dat de koersen zich in een significante stijgende trend bevinden. Bij een RWI-laag (rode lijn) boven de één betekent dit dat de koersen zich in een significante dalende trend bevinden.

Koop- en verkoopsignalen

De kruisingen van de RWI-Low en RWI-high kunnen ook als aan- en verkoopsignalen worden gebruikt. Sommige traders gebruiken zelfs kruisingen die onder het één-niveau liggen. Dus zonder dat zich een sterke trend aftekent. In deze interpretatie van de Randowm Walk Index manifesteert de index zich als een ‘gewone’ trendvolgende indicator. Inclusief de nadelen zoals ‘lag’ en ‘false moves’.