actiam-de-verantwoorde-vermogensbeheerder-200x70.png

cornevanzeijl-LI-120x160.jpg
Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM.
Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Zijn opleiding heeft hij aan de Haagse Hogeschool gevolgd

 

BEURSEXPERTS VERWACHTEN WEINIG VOOR 2020

De experts die meedoen aan de ACTIAM enquête zaten er in 2019 flink naast. Vorig jaar sloot de index af op 488. De gemiddelde verwachting was een AEX van 501, een verwachte plus van nog geen 3%. Op dit moment staat er een koerswinst van maar liefst 24%. Er deden 113 experts aan de enquête van vorig jaar mee. Degene met de allerhoogste stand had 610 per ultimo 2019 gekozen. De overige 112 experts zaten dus te laag met hun verwachtingen. Uit de opmerkingen die er toen geplaatst waren, bleek dat de meesten er wel van uit gingen dat al het slechte nieuws wel in de koersen zat verwerkt. Opvallend dat ze dan toch zulke hele bescheiden verwachtingen hadden. Sommigen beursprofessionals gingen nog van een rentestijging uit. Het tegenovergestelde is gebeurd. 

Een van de betere opmerkingen van toen vond ik ‘Op de low kan je de hele wereld kopen, op de high kan je de hele verkopen. Tip, doe dat dan ook gewoon.’ Ik hoop voor deze expert dat hij dat ook gedaan heeft.  

Een schrale troost was wel dat aandelen de favoriete asset class van de experts waren. En daar hebben ze gelijk in gehad. De MSCI World index heeft in euro’s gemeten een totaal rendement van maar liefst 34% laten zien. Wereldwijde obligaties +16%, goud +21% en wereldwijd onroerend goed +27%. En cash was een minnetje.

VOOR 2020 VERWACHT MEN (WEER) NIET VEEL

Voor 2020 wordt nagenoeg geen stijging verwacht. Het gemiddelde is 610,1. Dat is een plus van nog geen procent. De rest van het rendement zal dus uit het dividend moeten komen. De laatste keer dat de experts als groep zo terughoudend waren was in 1999. Er zijn wel meer opmerkelijke overeenkomsten met 1999. Ook toen hadden we een ruim monetair beleid. Toen was dat ruime beleid vanwege de vrees voor de Millennium bug. Verder liggen alle belangrijke factoren van 2019 nog gewoon op de plan voor 2020. Brexit, handelsoorlog en een mogelijk rentestijging. Alleen de Amerikaanse verkiezingen is erbij gekomen. De koers zijn wat te vel op de muziek vooruit gelopen.. De koers/winstverhoudingen zijn al flink gestegen (in 2019 van 11,9, naar 17,1). Bovendien gaan volgens de commentaren de meeste professionals uit van een lichte rentestijging. Dat is ook geen positieve factor voor de aandelenmarkt. De hoogste AEX verwachting ligt op 777, de laagste 451. Maar liefst 41% verwacht een lagere AEX aan het eind van het jaar. 

OPTIMISME VOOR JANUARI

Het is wel opvallend dat het optimisme voor de komende maand wel flink gestegen is. Maar liefst 44% verwachte een mooie stijging en slechts 20% een daling. Overigens was men voor afgelopen december ook al aardig positief, en toen is de met 7 punten gestegen. Dat betekent dat we het na januari al het leuks gehad hebben. Dat komt ook overeen met de verwachtingen voor het komende halfjaar 35% verwacht een daling en slechts 25% een stijging. De individuele aandelenkeuzes aren mooi. Een long/short fonds had afgelopen maand +2,2% verdiend. 

AANDELEN KEUZES VAN 2019

Ook qua aandelenkeuzes zat de gemiddelde expert er flink naast de floppers deden het beter dan de toppers. Meestal zijn de keuzes wel aardig. Maar de Altice maakte een dergelijk grote klapper dat het geheel in één keer scheef werd getrokken. Op zich zelf zijn de keuzes niet eens zo verkeert. De experts hadden namelijk ook Galapagos en ASML bij de toppers gezet. Respectievelijk 132 en 92%. 

 

AANDELEN KEUZES VAN 2020 

  • Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.

Ik vind persoonlijk Randstad opmerkelijk. Maar goed dat aandeel is ondanks de economische terugval met 36% gestegen. In dat opzicht wel een logische keuze. Adyen staat bovenaan bij de toppers van 2020, gevolgd daar ABNAMRO, AEGON en good old Shell afsluitend met Ahold. Bij AEGON verwacht men veel van de nieuwe CEO, terwijl het oude bedrijf van dezelfde CEO juist bij de floppers staat. In 2019 ontliep de performance van beide bedrijven elkaar niet zoveel. Verder staan de vellige havens Wolters Kluwer en Unilever bij de floppers. De waardering van deze (en eigenlijk alle) veilige haven is flink opgelopen. En ook Arcelor kiest zin vertrouwde plek bij de floppers. Vorig jaar hadden de experts dat overigens goed gezien. Het aandeel daalde met 14%.

De beste expert van 2019 had Galapagos als topper +238% gekozen en Arcelor Mittal -14% als flopper. Alleen ABNAMRO deed het slechter dan Arcelor Mittal. Overigens waren er drie deelnemers met deze combinatie, maar de winnaar had ook de beste AEX schatting. Hij mag op 24 januari de beurs openen met een ferme gongslag. 


Een beschouwing van de Random Walk Index.
Bron:  Rombout Kerstens, Keyword
keyword-logo-w-250x80.png
rombout-kerstens-120x160.jpg
Rombout Kerstens is directeur van Keyword Info Systems BV
en schrijver van het boek ‘Praktijkgids Indicatoren’. 
Rombout is directeur van Keyword Info Systems BV.  Keyword BV biedt, samen met derde partijen, oplossingen voor beleggers en traders als: (real-time) koersdata, (technische) analyse, portefeuillebeheer en training.
Alle grafieken in dit artikel zijn gemaakt met het softwarepakket ‘Wall Street Professional 5’. Meer info:  www.keyword.nl 

Menig technische analist heeft een haat-liefde verhouding met de efficiënte markt theorie (EMT). Liefde, omdat zowel de technische analyse als de efficiënte markt theorie er vanuit gaan dat alle informatie zit verwerkt in de koers.

Maar ook haat, omdat de vervolgconclusie van de EMT luidt dat iedere vorm van actief beleggen zinloos is. En met deze laatste conclusie kan een technisch analist iets minder uit de voeten. Het behalen van extra rendement door het actief timen van transacties is voor hem of haar immers the name of the game.

De claim van de technische analyse (TA) is juist dat alle informatie door de markt lang niet zo ‘efficiënt’ wordt verwerkt als de EMT theorie stelt. Bovendien herhalen patronen uit het verleden zich volgens de TA. En met deze kennis kan wel degelijk de markt worden verslagen. Althans, volgens de technisch analist.

Maar, eerlijk is eerlijk, een richtingloze markt met ‘willekeurige’ uitschieters naar boven of beneden kan een technisch analist uiteindelijk tot wanhoop drijven. Zijn ‘geloof’ dat actief beleggen wel degelijk zin heeft wordt dan behoorlijk op de proef gesteld.

Image

Grafiek: Random Walk Index op de AEX.

 

Random Walk Index

In 1990 publiceerde Michael Poulos in het Amerikaanse maandblad Technical Analysis of Stocks & Commodities een opmerkelijk artikel over de z.g.n. Random Walk Index (RWI). Deze indicator probeert een antwoord te geven op de vraag of een bepaalde koerstrend een toevallige beweging is, of juist statistisch significant. Dit gebeurt door de huidige koersbeweging te vergelijken met een willekeurige of 'random' koersbeweging. De RWI opereert als het ware op het snijvlak tussen de technische analyse en de efficiënte markt theorie.

De Random Walk Index (RWI) wordt berekend door de werkelijke koersverandering te delen door de verwachte willekeurige beweging. Hoe hoger de RWI, des te meer de koers afwijkt van de statistische verwachting. Bij een trendmatige koersbeweging meet de RWI dus in welke mate de trend niet willekeurig is.

De oplettende lezer zal opmerken dat bij een ‘random’ koersbeweging de RWI dus lager is dan één. En bij een statistisch significante (niet willekeurige beweging) groter dan één.

Statistisch is de verwachte afwijking van een random-systeem gelijk aan de vierkantswortel van het aantal stappen of tijdseenheden. In de technische analyse van de financiële markten kunnen we deze tijdseenheden beschouwen als dagkoersen. Bij een gemiddelde koersbeweging per dag van 1 zou na 25 dagen de verwachte afwijking dus 1 X √25 = 5 bedragen. Voor de gemiddelde koersbeweging wordt in RWI formules vaak de Average True Range (ATR) gebruikt. De verwachte afwijking over N dagen is dan: ATR(N)*√N. Voor de werkelijke koersverandering wordt gekeken naar de verschillen tussen de toppen en dalen in de afgelopen periode N. Er zijn verschillende formules voor de RWI in omloop. Op de website voor tradingsysteem ontwikkelaars ta-script.com vindt u meer informatie (zoek op: random walk).

Twee lijnen

In de technische analyse wordt de RWI gerepresenteerd door twee lijnen: de RWI-High en de RWI-Low. De RWI-High wordt berekend uit stijgende koersen. De RWI-Low uit dalende koersen. Deze twee lijnen slingeren zich om de lijn op niveau één. Als de RWI-hoog (groene lijn) boven de één komt betekent dit dat de koersen zich in een significante stijgende trend bevinden. Bij een RWI-laag (rode lijn) boven de één betekent dit dat de koersen zich in een significante dalende trend bevinden.

Koop- en verkoopsignalen

De kruisingen van de RWI-Low en RWI-high kunnen ook als aan- en verkoopsignalen worden gebruikt. Sommige traders gebruiken zelfs kruisingen die onder het één-niveau liggen. Dus zonder dat zich een sterke trend aftekent. In deze interpretatie van de Randowm Walk Index manifesteert de index zich als een ‘gewone’ trendvolgende indicator. Inclusief de nadelen zoals ‘lag’ en ‘false moves’.

 


Prosus,de Naspers spin-off in Amsterdam
Bron:  Jan Kolkman, HCC
stockpicker-signaal-250x41gr.gif

Jan-Kolkman-wt120x160.gif

Jan Kolkman, 

oprichter van Stockpicker-signaal
Jan Kolkman is een belegger in aandelen en turbo's. Zijn ervaring, voornamelijk Technische Analyse, beslaat inmiddels meer dan 55 jaar en zijn slogan is:

Wil je het beter doen dan de rest
Dan moet je het anders doen dan de rest

Het aandeel Prosus, de afsplitsing van het Zuid-Afrikaanse conglomeraat Naspers, dat de internationale activiteiten van Naspers omvat, wordt met ingang van woensdag 11 september verhandeld op de beurs in Amsterdam. Prosus, ticker symbol PRX.AS, is een holding maatschappij met als belangrijkste asset een belang van 31 procent in Tencent Holding uit Hong Kong.


Prosus activiteiten
Prosus is een van de grootste technologie-investeerders van de wereld. De producten en diensten van de groepsbusinesses en beleggingen worden toegepast door 1,5 miljard mensen in 89 markten en op 77 markten is Prosus marktleider.

Te dominant in Johannesburg
De reden voor de afsplitsing en aparte notering is dat Naspers een te dominante rol speelt op de relatief kleine beurs van Johannesburg.
Het aandeel Naspers heeft een aandeel van 25 procent in de hoofdindex van die beurs, waardoor institutionele beleggers genoodzaakt werden aandelen Naspers te verkopen omdat hun belang in het aandeel groter werd dan toegestaan.
Door die notering in Amsterdam wil Prosus de afhankelijkheid van de beurs van Johannesburg van Naspers kleiner maken en het aandeel meer onder de aandacht van internationale beleggers brengen.

Ben je HCC-lid? Om [dit document, deze presentatie, etc.] te downloaden dien je ingelogd te zijn. Je kunt inloggen door je HCC-gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen in de daarvoor bestemde velden aan de rechterkant van deze pagina.

Nog geen HCC-lid? Word nu lid en kies je welkomstgeschenk!