Aangeboden door Corné van Zeijl van ACTIAM.

De experts zijn weer erg somber geworden, nog meer dan vorige maand. Afgelopen maand gingen de meeste koersen wel naar beneden, maar de AEX deed het in internationaal perspectief nog niet zo slecht. De lijst met mogelijk problemen is dan ook lang. De specifieke aandelenkeuzes waren niet zo goed. Maar wie weet wordt oktober beter.

Download Actiam enquête over september .

Download Actiam enquête over augustus

Download Actiam enquête over juni

Bron:  Jos van den Berkmortel,HCC!beleggen

Wat moet je weten om te kunnen starten met  beleggen? Mij werd gevraagd om hier een stukje over te schrijven. Het simpele antwoord is dat je niks hoeft te weten, wat je wel moet hebben is enthousiasme voor het onderwerp. Als je dat hebt ga je je er vanzelf in verdiepen.

Uiteindelijk start alles met het opbouwen van kennis. Overigens niet in de laatste plaats met kennis over jezelf. Ed Sekoyta zegt dat iedereen bij beleggen krijgt wat hij (bewust of onbewust) wil. Dat betekent dat je moet gaan nadenken over je doelen en uiteindelijk op zoek moet geen naar een beleggingsmethode die bij je past.

actiam-de-verantwoorde-vermogensbeheerder-200x70.png
cornevanzeijl-LI-120x160.jpg
Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM.
Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Zijn opleiding heeft hij aan de Haagse Hogeschool gevolgd.

Corné van Zeijl houdt iedere maand een enquête onder beursexperts om het sentiment op zowel de korte als lange termijn te peilen. De ondervraagden geven tevens
inzicht in hun meest en minst favoriete ondernemingen.

Deze maand is de enquête door 60 experts beantwoord. Mei was weer een mooie beursmaand. De AEX steeg 3,8%. Opmerkelijk maar waar: over de afgelopen 3 maanden is de
Amsterdamse index nauwelijks veranderd. Dat hadden de ondervraagde professionals niet voorzien. Zij waren juist somber gestemd. 55% dacht dat de index zou dalen en slechts
19% ging van een stijging uit.
 
Experts iets minder somber
Ook voor juni blijven de experts aan de sombere kant. 52% van het panel denkt dat de koersen gaan dalen. Vorige maand was dat percentage 55%. 22% verwacht een koersdaling. Er is wel enige verbazing over de fikse koersstijging. Eén expert stelde voor dat beleggers voortaan maar een dopingtest moesten ondergaan in plaats van een coronatest. Eén van de optimisten denkt dat corona steeds meer van de voorpagina zal verdwijnen. En dan blijven alleen nog de positieve effecten van de stimulansen door centrale banken over.

Download Actiam enquête over juni

Bron:  Ronald de Zoete, Oilexpert.nl

Ronald-de-Zoete-120x160.jpg
Ronald de Zoete is directeur van oilexpert.

Ronald heeft ruime ervaring (25 jaar +) in de internationale handelswereld. Als trader was hij verantwoordelijk voor de fysieke en paper trade portfolio’s in verschillende aardolie en aardgas gerelateerde producten. Hij gebruikt dus zijn handelservaring en diepgaande kennis van de oliemarkt om de toekomstige olieprijs juist in te schatten. Door technische en fundamentele analyse worden de dagelijkse cijfers en nieuwsberichten omgezet in een marktverwachting.

De  oliemarkt was in maart dit jaar redelijk in balans, de olieprijs schommelde rond de 50 Usd/Bbl en OPEC wilde voor de zoveelste keer de productie in toom houden. Dit keer wilde OPEC ook de steun van Rusland en de VS, want het was steeds Saudi-Arabië die de grootste pijn moest lijden.

Zij verminderde haar productie keer op keer en gaf daardoor de olieprijs een bodem waarmee de schalieolieproducenten in de VS nog iets bleven verdienen en zelfs hun productie nog verder opschroefden.

Door de pijn wat eerlijker te verdelen verzocht Saudi-Arabië de VS mee te doen met een bescheiden productiebeperking. Dat kon de VS eigenlijk niet, want zij strijdt immers fel tegen elke vorm van kartelvorming. Je kunt dan niet als VS opeens meedoen met een kartel die je zelf heel specifiek op de korrel hebt. Eigenlijk een kansloze missie.

Rusland wachtte, treuzelde en liet herhaaldelijk weten dat door het Coronavirus er wel heel veel onzekerheden waren over de te verwachten wereldwijde vraag naar olie. Dit viel helemaal verkeerd bij Saudi-Arabië omdat Rusland de laatste paar maanden, geheel buiten de gangbare regels, zelf ging communiceren over de uitkomst van de OPEC-vergaderingen. Een slag in het gezicht van Saudi-Arabië!!

 

  Experts iets minder somber
Bron:  Corné van Zeijl, Actiam

actiam-200x70.png
cornevanzeijl-LI-120x160.jpg
Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM.
Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Zijn opleiding heeft hij aan de Haagse Hogeschool gevolgd.

Corné van Zeijl houdt iedere maand een enquête onder beursexperts om het sentiment op zowel de korte als lange termijn te peilen. De ondervraagden geven tevens inzicht in hun meest en minst favoriete ondernemingen.
Deze maand is de enquête door 64 experts beantwoord.

Afgelopen maand waren de experts heel erg somber. Maar liefst 65% dacht dat de AEX-index zou gaan dalen. Dat kwam niet uit. April bleek juist een hele goede maand. De index steeg met ruim 6%. In maart zagen we nog een niveau onder de 400. In april eindigden we boven de 500. Die sterke stijging valt echter nog in het niet bij de S&P 500. Die ging met maar liefst 12,7% omhoog. Daarmee kwam de stijging van de Amerikaanse index in april 2020 op plaats nummer 3 van de afgelopen 50 jaar! Voor de AEX kwam april 2020 op de 60 ste plaats. Nogal een verschil. 

De rest van dit artikel is alleen beschikbaar voor HCC-leden.

Ben je HCC-lid? Om het gehele artikel te lezen dien je ingelogd te zijn. Je kunt inloggen door je HCC-gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen in de daarvoor bestemde velden aan de rechterkant van deze pagina.

Nog geen HCC-lid? Word nu lid en kies je welkomstgeschenk!