We hebben de invullers van de enquête toegezegd rond 15 november de uitslag van de vragenlijst door te geven. Bij voortschrijdend inzicht hebben we besloten om de uitslagen met iedereen via de nieuwsbrief te delen zodat we de conclusies ook breder kunnen aanbieden.
De percentages die we hier noemen zijn afgerond. Het totaal blijkt niet altijd kloppend te zijn, dit komt door dubbele antwoorden of half ingevulde formulieren.

44 % van de bezoekers heeft het formulier ingevuld. Voor een enquête is dat een hoog percentage. We zijn er erg blij mee. Hierdoor is de uitkomst van de verschillende antwoorden redelijk betrouwbaar.
 
 

De eerste vraag ging over de frequentie van het bezoeken van het symposium. Daar blijkt dat de drie keuzes behoorlijk gelijk zijn verdeeld.
30 % was er voor het eerst; 31% komt soms naar De Bilt en 39% komt altijd. De laatste groep, die dus altijd komt is iets meer vertegenwoordigd dan de andere groep. De 30% nieuwe bezoekers zien we graag nog eens terug.

In vraag 2 blijken er weinig beginnende beleggers te zijn 8%. De meesten zijn ervaren (52%). De enigszins ervaren beleggers zijn met 42% ook met een behoorlijk aantal aanwezig.

Uit vraag 3 blijkt dat de meesten 57% het symposium als een plezierige bijkomstigheid zien. Of het een voorwaarde (23%) is of verplichte kost (20%) blijkt ongeveer gelijk te zijn.

In vraag 4 hebben we gevraagd naar de specifieke belangstelling van de aanwezigen en dus waar ze meer van zouden willen weten.
Ook hier blijkt dat de bezoekers qua kennis behoorlijk vaardig zijn. 8% zou meer over de basisprincipes willen weten. 26% wil meer over de gangbare principes en strategieën weten. Niet onbelangrijk is dat 51% van andere succesvolle beleggers wil horen hoe zij hun resultaten bereiken.
De onderwerpen die 15% noemden zijn: gedrag; beleggen in huidige tijden; automatisering; ETF’s; obligaties; robots; H.v. Wijk; crowdfunding; Turbo’s; energie transitie; innovators, sociale trading; robot trading; trade strategieën; succes stories; ‘wat werkt niet-failure’; wat mijden; bedrog of ‘kan niet kloppen’.

Toen we in vraag 5 vroegen naar de inzet voor onze organisatie was er 19% van de aanwezigen die op een of andere manier aangaven actief te willen zijn. Deze mensen benaderen we persoonlijk.

Tenslotte enkele conclusies:

- We zijn een podium voor mensen die meer willen weten van het beleggen;
- Nieuwe gezichten bepalen voor een belangrijk deel onze bezoekers. Het is goed als we deze beleggers behouden en hen meer kunnen leren;
- Het sociale contact wordt als zeer waardevol ervaren;
- Onze beleggers zijn leergierig. We willen leren van elkaar;
- Dat er standhouders en ervaren sprekers zijn, is dus voor de meeste bezoekers een goede ondersteuning, daar valt ook altijd wat te leren;
- Tijdens het symposium dient het contact met ervaren beleggers nog meer aandacht te krijgen.

Henk Andeweg, Secretaris HCC!beleggen

 
Ons 73e Symposium ligt al weer achter ons. Ook nu was het weer een succes. Ruim 140 bezoekers hebben onze exposanten bezocht, de lezingen bijgewoond en niet het minst belangrijk, elkaar kunnen spreken. We bedanken alle bezoekers voor hun aanwezigheid en voor het meedoen aan onze enquête.

Hierover lees je in deze nieuwsbrief meer. Opvallend vond ik ook dat de organisatoren en het nieuwe bestuur al behoorlijk op elkaar ingespeeld blijken te zijn. In elk geval kregen we van bezoekers complimenten over het verloop van de dag. Een dag waar wij dus ook trots op mogen zijn. Graag zien we jullie op 21 maart 2020 weer terug in De Bilt.
 
 
In september heb ik jullie in de nieuwsbrief gevraagd om onderwerpen op te geven die je graag behandeld wilt zien door ons.
De reacties waren beperkt, maar tijdens ons symposium waren er des te meer. Ook dat zie je in de uitslag van onze enquête terug.

Aan die conclusies heb je niet zoveel als ze in de bureaula blijven liggen, daarom doen we ook concrete voorstellen. Daarbij hebben we jullie hulp nodig. De aanwezige beleggers, al of niet met veel ervaring hebben zich uitgesproken. De ervaren mensen onder ons blijken we erg hard nodig te hebben om onze minder ervaren leden te helpen. Van harte aanbevolen dus.

Het nieuwe bestuur gaat niet het hele pakket overhoop halen en wil dus graag de huidige activiteiten voortzetten. Het symposium als succesnummer blijft uiteraard bestaan. Er moeten wel nieuwe redacteuren en webmasters komen. Noblesse oblige, dus kom over de brug en help de andere leden. Je zal zien hoe leuk, leerzaam en dankbaar werk dat is.

Het succes van onze beleggingsclubs uit het westen en noorden van ons land is aansprekend. Zij helpen anderen al met veel plezier. Dat plezier gunnen we nog meer Hcc!-beleggers. Wie dus ook een club op wil richten onder de paraplu van onze interessegroep, kan zich melden. Het bestuur wijst een adviseur aan die je op weg helpt en zorgt dat je verder komt als het wat tegenzit of stimuleert als het mee zit. Wie durft?

Hans van Kleef, voorzitter. 
 


Prosus,de Naspers spin-off in Amsterdam
Bron:  Jan Kolkman, HCC
stockpicker-signaal-250x41gr.gif

Jan-Kolkman-wt120x160.gif

Jan Kolkman, 

oprichter van Stockpicker-signaal
Jan Kolkman is een belegger in aandelen en turbo's. Zijn ervaring, voornamelijk Technische Analyse, beslaat inmiddels meer dan 55 jaar en zijn slogan is:

Wil je het beter doen dan de rest
Dan moet je het anders doen dan de rest

Het aandeel Prosus, de afsplitsing van het Zuid-Afrikaanse conglomeraat Naspers, dat de internationale activiteiten van Naspers omvat, wordt met ingang van woensdag 11 september verhandeld op de beurs in Amsterdam. Prosus, ticker symbol PRX.AS, is een holding maatschappij met als belangrijkste asset een belang van 31 procent in Tencent Holding uit Hong Kong.


Prosus activiteiten
Prosus is een van de grootste technologie-investeerders van de wereld. De producten en diensten van de groepsbusinesses en beleggingen worden toegepast door 1,5 miljard mensen in 89 markten en op 77 markten is Prosus marktleider.

Te dominant in Johannesburg
De reden voor de afsplitsing en aparte notering is dat Naspers een te dominante rol speelt op de relatief kleine beurs van Johannesburg.
Het aandeel Naspers heeft een aandeel van 25 procent in de hoofdindex van die beurs, waardoor institutionele beleggers genoodzaakt werden aandelen Naspers te verkopen omdat hun belang in het aandeel groter werd dan toegestaan.
Door die notering in Amsterdam wil Prosus de afhankelijkheid van de beurs van Johannesburg van Naspers kleiner maken en het aandeel meer onder de aandacht van internationale beleggers brengen.

Ben je HCC-lid? Om [dit document, deze presentatie, etc.] te downloaden dien je ingelogd te zijn. Je kunt inloggen door je HCC-gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen in de daarvoor bestemde velden aan de rechterkant van deze pagina.

Nog geen HCC-lid? Word nu lid en kies je welkomstgeschenk! 

 

Op zaterdag 30 november a.s. organiseert de Stichting Rechtsbescherming Beleggers de jaarlijkse SRB-Beleggersdag. 
Onder leiding van dagvoorzitter René de Monchy (financieel economisch journalist bij BNR nieuwsradio en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Journalisten) bieden wij een uniek programma voor beleggers en andere geïnteresseerden.

Gasten
Vier bedrijven geven deze dag een presentatie.
Na de welkomstkoffie trapt de heer J. Bleije, Voorzitter van de Raad van Bestuur van het beursgenoteerde ICT Group NV. de SRB-Beleggersdag af. In het tweede deel van het ochtendprogramma volgt de heer R. Moos. Voorzitter van de Raad van Bestuur van Basic-Fit NV. Na de traditioneel goedverzorgde brunch volgt de heer W.A. Moerman, CFO SnowWorld. Tot slot geeft de heer A.Lahr, voorzitter van de Raad van Bestuur van Kiadis Phama zijn visie op de toekomst van zijn bedrijf.
Zoals gewoonlijk biedt de stichting de aanwezigen na alle presentaties de mogelijkheid tot het stellen van vragen aan onze gasten. 
Ook dit jaar zal tijdens de Beleggersdag van de Stichting Rechtsbescherming
Beleggers de SRB Investor Relationsprijs worden uitgereikt (welke toegekend wordt
aan bedrijven die het belang van beleggers en aandeelhouders optimaal voor ogen
houden). De prijs gaat dit jaar naar de NIBC NV. en zal in ontvangst worden
genomen door mevrouw M. Negen-Jacobusse.

Programma
De registratie van de deelnemers start om 09:00 uur, waarna er tijd is voor een kop koffie en nadere kennismaking. Het ochtendprogramma begint om 09:50 uur. Voorzitter Constant Stevense zal de Beleggersdag openen met een kort welkomstwoord. 

Om 10:00 uur begint de eerste presentatie, welke tot ongeveer 11:00 duurt. Daarna volgt de tweede presentatie, welke duurt tot 12:15 uur. Tussen de presentaties is er in een ruimte buiten de zaal de mogelijkheid om onder het genot van een kopje koffie met elkaar van gedachten te wisselen en na te praten. 

Na het ochtendprogramma bieden wij een brunch aan met tal van warme en koude gerechten. Deze duurt tot 13:30 uur, waarna het officiële gedeelte van de dag om 16:00 uur eindigt. 
De dag wordt besloten met het huishoudelijk gedeelte voor alle betrokkenen bij Stichting Rechtsbescherming Beleggers. Het bestuur geeft dan inzicht in het gevoerde beleid en de toekomstplannen en zal vragen beantwoorden. 

De kosten voor de dag zijn voor aangeslotenen € 50,--. Voor niet aangeslotenen is dat 
€ 10,-- meer. Degenen die zich na 14 november opgeven betalen € 10,-- extra.
Opgave van uw komst naar de Beleggersdag geschiedt door het sturen van een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of schriftelijk naar Stichting SRB, Beatrixstraat 44, 5331 TE Kerkdriel. Ook kunt u zich aanmelden via whatsapp en SMS. Vermeldt in alle gevallen duidelijk uw naam, emailadres en telefoonnummer. De telefoonnummers van de SRB zijn: 0418-631891 en mobiel: 06-28634699 
Uiteraard staat het u vrij om andere beleggers en geïnteresseerden te wijzen op de Stichting en de Beleggersdag, alsmede hen mee te nemen naar Rotterdam. 

Verdere informatie over de SRB-Beleggersdag 2019 en Stichting Rechtsbescherming Beleggers kunt u vinden op de website www.stichtingsrb.nl.
Zowel voor bezoekers die met de auto komen als gasten die het openbaar vervoer
nemen, is de  locatie De Nieuwe Poort Weena 711 Rotterdam (in het
Groothandelsgebouw) goed bereikbaar met voldoende parkeergelegenheid.