images/fade/fade1.png

Voordelig beleggen voor de doe-het-zelver
Bron: Erick Erdtsieck, Florizon.com.
Florizon.nl250x37.png
Erick-Erdtsieck-Florizon120x160.jpg
Erick Erdtsieck

Bedrijfskundig analist/adviseur en is samen met Martin Boer oprichter van Florizon.com.
Erick Erdtsieck heeft als levensmotto "hoe werkt het (hier) en waar kan ik bijdragen?".
Hij is sinds 1991 bezig met onderzoek naar financiële modellen. Hierbij is de focus steeds meer komen te liggen op de fundamentele analyse; het doorgronden van de cijfers en inzichtelijk maken van risico's
.


Misschien heeft u wel eens gedacht aan zelf-beleggen. Zelf uw bedrijven kiezen en de aandelen kopen en verkopen op de effectenbeurs. Natuurlijk kunt u kiezen voor een beleggingsfonds en maandelijks automatisch een bedrag inleggen dat dan voor u wordt belegd.
Lekker gemakkelijk.
Maar ook aan zelf-beleggen zitten een aantal voordelen: lage kosten, hoge transparantie en maximale flexibiliteit.

Is het dan niet moeilijk en kost me dat dan niet teveel tijd? Florizon heeft een platform ontwikkeld met een aantal slimme tools om zelf-beleggen eenvoudig te maken. Voor 10 euro per maand kunt u zich abonneren. De eerste maand kunt u het gratis uitproberen.

In dit artikel gaan we in op de voordelen van zelf-beleggen. Een volgende keer bespreken we hoe Florizon zelf-beleggen toegankelijk en eenvoudig maakt.Hoe werkt zelf-beleggen?
Om zelf te kunnen handelen heeft u een effectenrekening nodig. Die kunt u openen bij de z.g. Brokers: Binck, deGiro, Lynx. Maar ook bij uw eigen bank. Het openen van een rekening is gratis. Uw eigen betaalrekening vormt de tegenrekening, net als bij veel spaarproducten. De gekozen effectenrekening bepaalt de kostenstructuur van de transacties en (de flexibiliteit in) de handelsmogelijkheden.
Florizon is dus geen partij in uw vermogen. Dat is iets tussen u en uw bank.

Kosten
Omdat u uw eigen aandelen koopt en verkoopt, betaalt u transactiekosten. Meestal 10 euro per keer, maar ook lager is mogelijk. De totale kosten per jaar zijn dus afhankelijk van het aantal transacties dat u doet.
Ook voor een beleggingsfonds worden kosten gemaakt. Dit betreft transactie- en/of afslagkosten, maar ook de beheerkosten. De beheerkosten worden ingehouden op het rendement. U betaalt ze dus wel, maar u ziet ze niet gelijk. Er zijn door de autoriteiten richtlijnen opgesteld over het inzichtelijk maken van deze kosten. Beheerkosten moeten worden uitgedrukt in de Total Expense Ratio (TER). Deze bedraagt tussen de 0,5 en 2% per jaar.
De transactiekosten betaalt u bij het in/uitstappen, meestal tussen de 0,2 en 0,5%. Ook afslagkosten gaan per transactie en zijn soortgelijk qua omvang. De afslag ontstaat doordat er een verschil tussen inkoop en verkoopprijs wordt gehanteerd. U koopt tegen de hogere koers en verkoopt tegen de lagere koers.

Zelf-beleggen wint het qua kosten van uitbesteden en scheelt de belegger vele duizenden euro's over een wat langere periode bekeken, zelfs bij wat kleinere vermogens. U weet precies wat iets kost.

Transparantie
Omdat u uw eigen aandelen koopt en verkoopt, bepaalt u zelf waarin u belegt. Wil u liever duurzaam, of wilt u juist bepaalde onderwerpen vermijden: wapenindustrie, energie/Co2, genotsmiddelen/verslaving.
U zit aan de knoppen en mag het allemaal zelf bepalen. Informatie over de bedrijven is tegenwoordig goed voorhanden door het internet.
Bij een beleggingsfonds, maar ook pensioenfonds moet u maar afwachten hoe/of het beleggingsbeleid is vastgesteld en of u hier dan achter kan staan.

U bent verantwoordelijk over uw eigen beleggingskeuzes en bepaalt uw eigen maatschappelijke thema's.

Flexibiliteit
Doordat u uw eigen aandelenportefeuille beheert, blijft u toegang houden tot uw vermogen. Mocht u geld nodig hebben om een moeilijke periode te overbruggen, dan bent u in staat om bij te sturen. Misschien krijgt u de beschikking over gelden uit een gift of erfenis, ook dan kunt u uw aandelenportefeuille extra spekken. Aandelen zijn dagelijks verhandelbaar. U kunt zeer snel over de middelen beschikken.
Bij beleggingsfondsen duurt het net allemaal even wat langer.
Heeft de een financieel/fiscaal product met daarin beleggingsfondsen dan kunt u niet meer bij uw geld totdat er een levensgebeurtenis plaatsvindt (met pensioen, overlijden, arbeidsongeschikt). Vaak heeft u tegen (fiscale) kosten, een mogelijkheid tot afkoop.

U ziet het zelf-beleggen geeft maximale flexibiliteit in de hobbeltjes van het leven. U creëert uw eigen levensreserve.

Eigendom
Uw aandelenportefeuille vormt net als een eigen huis uw eigendom. De bank of broker heeft (bijna altijd) een bewaardepot ingericht waar uw effecten worden bewaard. Dit is juridische afgescheiden entiteit.
Voor beleggingsfondsen is dit meestal niet het geval. De bezittingen blijven eigendom van de financiële instelling die het beleggingsfonds heeft.

In extreme omstandigheden bent u beter af met een eigen aandelenportefeuille.

Samenvattend
Zelf-beleggen zorgt voor empowerment van het beleggen. Zelf bewuste keuzes maken en aan het stuur van uw eigen vermogen. Tegen lage kosten, hoge transparantie en maximale flexibiliteit.

Aan zelf-beleggen kleven natuurlijk ook enkele nadelen.
Het kost u wat tijd om een mening te vormen over een bedrijf/belegging en vindt u het wel leuk om af en toe met economie en maatschappij bezig te zijn. Het is weer eens wat anders dan tuinieren, verzamelen of andere hobby.

En hoe bepaal je nu wat een goede belegging is? Kun je de risico's wel goed beheersen bij een kleinere beleggingsportefeuille? En wanneer moet je nu instappen?
Een volgende keer bespreken we hoe Florizon deze aandachtspunten heeft geadresseerd. Voor al deze vragen zijn er tools beschikbaar.