Nieuwsbrief20190101

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar
..
HCC-Beleggen-Nieuwsbrief-logo.gif
Januari 2019
..

Zet vast in in uw Agenda:  23 maart 2019,  72ste HCC Beleggen symposium in De Bilt


Symposium voor de laatste keer !?
Bron:  Frans Schreiber, Voorzitter HCC Beleggen
HCC_logo.gif
fransschreiber-120x160.gif



Frans  Schreiber RBA

Voorzitter HCC Beleggen,
Hij is sinds 1992 lid van HCC beleggen en een fanatieke belegger met behulp van de computer.
Frans is specialist in het ontwerpen en traden van automatische handelssystemen sinds 1992.
Opleiding: Faculteit Diergeneeskunde, aan de Universiteit Utrecht. Register Beleggings Analist, opleiding VU. Seminars TradeStation, Kaufman, Larry Williams, Schwager, Rafke. Lid van de Nevada Club, New York.




Beste leden,
namens het bestuur van onze interessegroep wil ik u een heel voorspoedig en vooral gezond 2019 toewensen!


Het afgelopen jaar was enerverend jaar, niet alleen omdat de beurskoersen de weg naar beneden insloegen en Trump niet langer de beurs omhoog kon twitteren, maar vooral omdat onze vrijwilligers de afgelopen keer een formidabel symposium hebben georganiseerd!

De opkomst was op recordhoogte en het rapportcijfer van de bezoekers was een zeer ruime voldoende. De organisatie had de inrichting veranderd en dat gaf een veel betere sfeer en bedrijvigheid. Daarnaast waren er meer standhouders dan voorheen en waren ook de sprekers van een uitzonderlijk hoog niveau. Chapeau aan Robert, Cees, Leo, Fred, Jan Anco, Joop en Jos!
Er is versterking gekomen voor de organisatie van deze dag doordat Cees en Fred een helpende hand boden, waardoor Jos meer op de achtergrond kon fungeren en een stapje terug kan doen in de toekomst. Daarnaast is Ben gestart als webmaster waardoor Leo het iets rustiger aan kan doen.

Dat gezegd hebbende, toch is er een grote kans dat het komende 72ste symposium het laatste wordt.
Het bestuur loopt op haar laatste benen. Joop, onze penningmeester, wil zich per april terugtrekken en zijn functie neerleggen. Er heeft zich nog niemand gemeld om hem op te volgen. Daarnaast is de functie van  secretaris al meer dan een jaar vacant.
En ook ik moet mijn functie neerleggen omdat ik voor mijn werk veelvuldig in buitenland ben en dat laat zich niet langer combineren met het werk ten behoeve van HCC beleggen.

Kortom, per maart zit de HCC groep beleggen ZONDER dagelijks bestuur en dat houdt in dat alle activiteiten zullen worden gestopt.
Dat zou erg jammer zijn, want met name het symposium is altijd een hoogtepunt van het jaar voor veel leden.

Daarom, zijn er nog leden, die onze groep een warm hart toedragen en - voor een tijdje - willen plaatsnemen in het bestuur? We doen een dringend beroep op u!

Met vriendelijke groet,

Frans Schreiber
voorzitter HCC groep beleggen
06 200 13 744



Hcc Beleggen interessegroep CoSA
CoSA-370x215.png

CoSA, Computerondersteunde Selectie van Aandelen, gebaseerd op fundamentele analyse van bedrijven. Er wordt primair gekeken naar omzet, nettowinst, eigen vermogen, dividenden en winst per aandeel om de kwaliteit van een bedrijf te bepalen. Pas als het bedrijf kwalitatief aan minimum eisen voldoet wordt er naar de koersen gekeken.
Indien u meer wilt weten over de activiteiten van CoSA, kunt u de voorlopige CoSA-webpagina (klik hier), raadplegen of contact opnemen met de voorzitter: Jan van der Meulen via
U kunt zich met hetzelfde mailadres aanmelden voor het ontvangen van informatie, zoals de wekelijks verschijnende CoSA-nieuwsbrief en voor het verkrijgen van toegang tot de voor CoSA-leden beschikbare Europese CoSA/SSG-verzameling.



 


2018, een rampjaar voor aandelen
Bron:  Ronald Kok, Analist
analist.nl200x42.gif
2017-Ronald-Kok120x160.jpg


Ronald Kok (RBA) 

Financieel analist, entrepeneur en uitgever van o.a. Analist.nl
Na zijn economie opleiding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, VBA aan de VU  Universiteit van Amsterdam bleef hij zich verder specialiseren w.o. EFFAS , en  focust hij zich nu vooral op financiële analyse en de praktische toepasbaarheid van beleggingsstrategieën. Zijn aandachtsgebieden zijn vooral de Amerikaanse en Europese aandelen. Daarnaast focust Ronald zich ook op derivatenstrategieën, asset-allocatie en risicomanagement.




Het jaar 2018 gaat te boeken als een jaar van winstnemingen na jaren van vrij forse koersstijgingen.
Het gemiddelde mondiale aandeel koerst dit jaar ruim 8,8 procent lager exclusief het eventueel ontvangen dividend. De Griekse hoofdaandelen waren dit jaar de grootste verliezers in Europa.


Het gemiddelde aandeel in Athene verloor ruim 28 procent. Andere grote verliezers waren de beurzen van Warschau, Parijs, Italië en Finland. De Russische aandelen waren dit jaar met een verlies van 4,1 procent relatief gezien de besten.

Ajax aan kop in NL
Het gemiddelde Nederlandse aandeel verloor in 2018 ruim 10,6 procent hetgeen net iets slechter is dan het gemiddelde.
Grote verliezen waren er voor onder andere Beter Bed, BE Semiconductor (na jaren van extreme koerswinsten), Wessanen, PostNL en Kendrion.
Bij de winnaars op het Damrak zien we Ajax (vooral door de transfers en de successen in Europa), Basic-Fit, Ahold Delhaize en Wolters Kluwer.
20190101-landrendementen2018-740x316i.gif
Geen extreme uitslagen in de VS
In New York zagen we bij de blue chips niet veel grote negatieve uitschieters met uitzondering van General Electric dat ruim 59 procent verloor. Andere blue chips met grote verliezen waren onder andere Kraft Heinz, Philip Morris International en Goldman Sachs. Bij de winnaars zien we de relatief defensievere aandelen zoals Merck KGaA & Co., Microsoft, Pfizer en Nike. De Amerikaanse techaandelen verloren circa 7 procent. Grote verliezen waren er voor Applied Materials, BlackBerry en Celgene.
Opvallend is dat de winnaars ook hier weinig extremen bevatten. De grootste winnaars zijn Adobe, Netflix en Amazon zij het met relatief beperkte winsten van circa 22 procent dit jaar. Echter op langere termijn waren de Amerikaanse techaandelen extreem lucratief met bijna een vervijfvoudiging sinds 2008 (toen de beurzen hard in elkaar klapten).

Zelfs internetaandelen omlaag
Het is natuurlijk geen verrassing dat bijna alle sectoren op stevige verliezen staan in 2018. De offshore aandelen waren met een verlies van ruim 30 procent de slechtste sector in 2018. Andere slechte sectoren waren de automobielsector, de telecomsector en de metaalsector.
Opvallend is dat dat zelfs de internetaandelen dit jaar op verlies staan. Netflix is hier één van de weinige aandelen in deze sector dat in het groen staat.

De supermarktsector en de voetbalclubs staan dit jaar als enigen op winst. De supermarktsector won dit jaar een half procentje. De voetbalclubs, wat eigenlijk niet een echte aandelensector genoemd kan worden, staat dit jaar bijna 6 procent hoger hetgeen vooral door de winsten van Ajax, Sport Lisboa e Benfica en Juventus kwam.

Rendementen per sector in 2018
20190101-analist-aandelensectorenrendementen-740x926i.gif



 


Performance aandelen Amsterdam 2018
Bron:  Jan Kolkman, Stockpicker-signaal
stockpicker-signaal-250x41gr.gif

Jan-Kolkman-wt120x160.gif

Jan Kolkman, 

oprichter van Stockpicker-signaal
heeft tientallen jaren ervaring opgedaan met de belegging in aandelen bij een grote beleggingsmaatschappij en hij heeft zich daarna, via cursussen, symposia en heel veel lezen, gespecialiseerd in technische analyse. Hij hanteert diverse algemeen gebruikte indicatoren en daarnaast ook signalen uit eigen koker.






Hoe is het jaar 2018 geweest voor de aandelen die zijn genoteerd in Amsterdam en zijn opgenomen in één van de drie indices AEX (de hoofdfondsen), de AMX (de midkap aandelen) en de AScX (de smallcaps).


We hebben allemaal ondervonden dat de volatiliteit, de beweeglijkheid dus, hoog was de laatste maanden en dat de aandelen gemiddeld bijna 17 procent zijn gedaald.

Hoe de performance van de individuele aandelen was is te zien in de bijgaande tabel in de blauwe kolom.
Verder is het interessant te zien hoe de diverse aandelen het gedurende het jaar hebben gedaan.
Daartoe is ook de hoogste en de laagste koers per individueel aandeel in de tabel vermeld en diverse verhoudingsgetallen.
Onderaan de lijst vind je ook de indices. Daarbij is opvallend dat die indices gemiddeld veel minder fluctuatie hebben laten zien, hetgeen bij een oppervlakkige beschouwing vreemd lijkt.
Dit is echter te verklaren doordat de pieken en de dalen van de individuele aandelen op heel verschillende tijdstippen zijn neergezet, wat een nivellerend effect veroorzaakt.

De kolommen "% wijziging Hoog/Laag" respectievelijk  "% wijziging Laag/Hoog" zijn ingevuld aan de hand van de tijdsvolgorde waarin die top respectievelijk dal is ontstaan, dus of er sprake was van een stijging dan wel een daling.

Het FD van maandag 31 december vraagt zich af of het jaar 2018 een jaar is om snel te vergeten. Doordat de koersen zijn gedaald staan ze nu wel op een niveau dat een flink aantal columnisten niet meer zal jammeren dat de beurs veel te duur is.

Johan Cruijff zou zeggen: Ieder nadeel heb z'n voordeel.


Hcc Beleggen interessegroep Computerbeleggersgroep-ZH
 
Computerbeleggersgroep-ZH
zh230x180.jpg HCC Beleggen IG Computerbeleggersgroep-ZH in de regio Zuid HollandSinds de oprichting in 2002 houden wij ons bezig met “Beleggen met behulp van de computer”. Het accent ligt daarbij op het vergroten van de kennis van het ontwikkelen en exploiteren van handelssystemen. Deze zijn vooral gebaseerd op methoden uit de kwantitatieve en statistische analyse. Uiteraard wordt daarbij ook aandacht besteed aan ondersteunende software. Regelmatig besteden we echter ook aandacht aan andere vormen van beleggen zoals Fundamentele analyse. Daarbij gaan we altijd uit van het beschrijven en bespreken van een gestructureerde aanpak die gebaseerd is op objectieve grondslagen. 
Wij komen 9 keer per jaar bijeen. Afwisselend in Berkel & Rodenrijs en Delft.
Klik hier voor meer info    Contactadres:



 


Lessen uit de financiële crisis
Bron:  Robert van den Oever, Morningstar
MorningstarLogo-Header-179x39.gif
De huidige bull-markt op de aandelenbeurzen duurt al meer dan negen jaar. Dat biedt de mogelijkheid om terug te kijken naar het moment dat de crisis op zijn diepst was en daar lessen uit te trekken.

Een belangrijke les is dat laag instappen loont, zo bewijzen de cijfers over de afgelopen negen jaar.


Groot ongeloof zou de belegger ten deel zijn gevallen die in maart 2009 had durven voorspellen wat sindsdien echt is gebeurd: een fikse bull-markt van dik negen jaar. Dat leek op dat moment net zo onwaarschijnlijk als wanneer iemand in september 2017 zou hebben gezegd dat binnen een paar maanden de markt zou halveren in een stevige correctie. Toch is ook dat echt gebeurd.

Dat laat maar weer eens zien dat beleggers niet op de korte termijn moeten denken, waarschuwt Dan Kemp, chief investment officer van Morningstar Investment Management.

Laag instappen
Een belangrijk punt dat de crisis ons heeft geleerd, is de kracht van de waarderingen waarmee een belegging begint. Met andere woorden: wat het oplevert om bij lage waarderingen in te stappen. Kijk daarvoor eens naar de waarderingsmaatstaven op drie ijkmomenten tijdens de crisis en daarna: in september 2007, zo'n beetje de top van toen, februari 2009 als diepste punt en nu.
Lessons-MIM-Nov-2018-Exhibit-1-570x218.PNG
Uit de tabel blijkt dat op basis van de meeste waarderingsmaatstaven de markt momenteel dichter bij de piek van 2007 ligt dan bij het dieptepunt van 2009. Hoewel de toekomst uiteraard vol onzekerheid zit, kunnen beleggers wel nadenken over waarschijnlijkheid van zaken.

De sleutel daarbij is waardering op basis van fundamentals. Dus niet uit angst wegvluchten van beleggingen, maar bekijken wat een faire waardering is, ook in het licht van eventuele economische neergang. Pas dan kan de belegger echt bepalen of er sprake is van overwaardering of onderwaardering. De huidige aandelenmarkt lijkt aan de dure kant, vindt Kemp.

Misinterpretatie indicatoren
Een andere les is dat de indicatoren voor de gezondheid van de economie en de financiële markten verkeerd geïnterpreteerd worden. Als we teruggaan naar maart 2007, dan leek het er economisch allemaal florissant uit te zien. Het maandelijkse bulletin van de Europese Centrale Bank (ECB) uit maart 2007 maakt gewag van 'een middellange-termijn outlook die gunstig blijft'.

De ECB ziet in het bulletin van toen alle omstandigheden aanwezig voor 'een solide groei van de economie' en ook een 'sterk momentum' voor zowel de export vanuit de eurozone als de binnenlandse vraag in de eurolanden. De gunstige financieringscondities zullen volgens de ECB leiden tot 'aanhoudend sterke bedrijfswinsten en ook tonemende consumptie en hogere werkgelegenheid'.

Zonder meer een juichverhaal dus, maar hoe anders pakte het korte tijd later uit. Morningstar's Dan Kemp wil er maar mee illustreren dat het grootste risico zich soms vlak voor je neus bevindt, zonder dat je het ziet.

Lees meer analyses van Dan Kemp:
- Stevige koersdalingen in oktober: trap niet in de val van de angst
- Laat je niet afleiden door sentiment: houd koers




 


Winst nemen
Bron:  Jan Kolkman, Stockpicker-signaal
stockpicker-signaal-250x41gr.gif

Jan-Kolkman-wt120x160.gif

Jan Kolkman, 

oprichter van Stockpicker-signaal
heeft tientallen jaren ervaring opgedaan met de belegging in aandelen bij een grote beleggingsmaatschappij en hij heeft zich daarna, via cursussen, symposia en heel veel lezen, gespecialiseerd in technische analyse. Hij hanteert diverse algemeen gebruikte indicatoren en daarnaast ook signalen uit eigen koker.



“Winst nemen, dat doe ik niet meer. Verlies nemen, dat bevalt me wel.”

Dat zei eens een presentator tijdens een seminar. En, het belangrijkste: hij boerde heel goed met deze strategie.

Het was ergens laat in de zomer toen hij op 35 % winst zat !!

Daar was hij tevreden mee, want er zijn nog zo veel andere dingen waar je je tijd aan kunt besteden!!


Wat was zijn strategie?
Wanneer hij een aandeel zag met een behoorlijk winstpotentieel, dan ging hij call opties kopen.
En gelijk na zijn aankoop gaf hij een trailing stop loss order op voor het geval het onderliggende aandeel, tegen de verwachting in, zou dalen.
Hoeveel verlies je acceptabel vindt, dat mag een ieder voor zichzelf invullen. Wanneer je een heel klein percentage invult, dan zul je heel veel keren voorzichtigheidshalve verkopen, terwijl de koers daarna weer vrolijk door stijgt. En als je een groot percentage invult, dan ben je een behoorlijk deel van je investering kwijt. Het is dus een kwestie van afwegen wat
naar jouw smaak het beste uitpakt.

Doordat hij geen gewone stop loss order opgaf, maar een trailing stop loss wist hij te profiteren van de koersstijging die volgde. Hier een voorbeeld :
Koers Stop loss Trailing stop loss
80 72 72
84 72 76
82 72 76
90 72 82
93 72 85
84 72 85
65 72 --

Door het opgeven van die trailing stop loss order heeft hij mooi geprofiteerd van de koersstijging van 80 naar 93, evenals de belegger die een standaard stop loss order opgaf.
Maar de belegger met de trailing stop loss order stapte al op 85 uit, terwijl degene met de gewone stop loss order dat pas op 72 deed.
Zo heeft de laatste maar liefst 21 euro, of 23 procent, verloren ten opzichte van de hoogste koers, terwijl hij toch opgaf om maximaal 8 euro kwijt te willen raken.
Door deze manier van werken maak je mooi gebruik van de stelregel:
Cut your losses and let your profits run.
It’s not whether you’re right or wrong that’s important,
but how much you make when you’re right and
how much you lose when you’re wrong
George Soros

Hoeveel moet je winnen als je verloren hebt ?

VERLIES
PERCENTAGE
BEDRAG BENODIGD
WINST-PERCENTAGE
0 10000 0
-5 9500 5.3
-10 9000 11.1
-15 8500 17.6
-20 8000 25.0
-25 7500 33.3
-30 7000 42.9
-35 6500 53.8
-40 6000 66.7
-45 5500 81.8
-50 5000 100.0
-60 4000 150.0
-70 3000 233.3
-80 2000 400.0
-90 1000 900.0

Je bent misschien van mening dat je als belegger je verlies niet zo ver laat oplopen, maar het is in de jaren 1929 – 1932 wel gebeurd dat de Dow Jones Industrial Average daalde van 381 naar 41 punten, dat is bijna 90 procent.
Zo hebben we ook nog de Nikkei 225, de Japanse index, die daalde van 38957 in december 1989 naar 6995 in oktober 2008, wat een daling van 82 procent betekende. En dat zijn dan indices, gemiddelden van de markt, dus individuele aandelen zijn nog heel wat meer in waarde gedaald.
Je zegt wellicht, ja dat was vele jaren geleden in Verweggistan. Dat komt nu en hier niet meer voor.
Vergis je niet, want we hebben onze eigen AEX van 703 in augustus 2000 naar 217 in maart 2003 zien dalen. Dat is min 69 procent.
En recenter van 564 in juli 2007 naar 195 in maart 2009. Dat was min 65 procent.
Van die grote dalingen word je misschien somber gestemd, maar daar is geen reden voor, het is een oproep om alert te zijn.
Want er zijn vele kansen om het op de beurs goed te doen. Ik las een paar weken geleden een Nieuwsbrief van de bekende columnist Hendrik Oude Nijhuis en zag een grafiek wat er in aandelen is gebeurd in de periode van januari 1802 tot december 2013, dus in de afgelopen ruim 200 jaar.
Die grafiek die laat zien dat wanneer één van je verre voorvaderen 1 dollar had belegd, en zijn nazaten die aandelen in portefeuille hadden gehouden, er negen honderd dertig duizend vijf honderd vijftig dollar van had gemaakt.

Ter vergelijking laat de grafiek ook zien dat obligaties daarbij ver achterbleven.
De kortlopende stegen van 1 naar 278 dollar en de langlopende obligaties van 1 naar 1505. Je vraagt je af wat goud dan wel deed? Dat ging van 1 naar 3,21, dus ruim een verdrievoudiging.
Het mooie van deze grafiek is dat de cijfers allemaal zijn gecorrigeerd voor inflatie.
Onthoud wel dat er maar één plek is waar succes voor werk komt.
En dat is in het woordenboek..



 


Het wordt niks met de AEX
Bron:  Hendrik Oude Nijhuis, BeterInBeleggen
Beter-In-Beleggen203x27.png
Hendrik-Oude-Nijhuis-120x160.jpg
Hendrik Oude Nijhuis

Auteur, oud bestuurslid HCC Beleggen en BSC Duitenberger.
Oprichter Warrenbuffet.nl
Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in ‘s werelds beste beleggers. Hij is medeoprichter van Beterinbeleggen.nl en zijn bestseller over Warren Buffett is via de website http://www.warrenbuffett.nl/ gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.




Af en toe geef ik een presentatie voor beleggers. Bij een presentatie onlangs gaf ik aan dat een gespreide portefeuille die bestaat uit aantrekkelijk gewaardeerde kwaliteitsbedrijven na een daling vaak al vrij vlot - meestal binnen een paar jaar - weer nieuwe recordstanden bereikt.


Een van de beleggers in de zaal vroeg zich hierop af hoe het dan eigenlijk zit met de AEX. De Amsterdamse beursindex bereikte rond de eeuwwisseling een recordstand van iets meer dan 700 punten. En nog altijd noteert de AEX ruim onder die recordstand (de AEX noteert momenteel onder de 500 punten).

Geen herbeleggingsindex
Er is vrijwel geen slechtere beursindex denkbaar dan onze eigen AEX-index. Daarvoor zijn twee belangrijke redenen...
Eerste reden is dat de AEX anders dan bijvoorbeeld de Duitse beursgraadmeter DAX geen herbeleggingsindex is. Op het moment dat een AEX-bedrijf dividend uitkeert daalt de index. Keert een bedrijf uit de DAX-index dividend uit dan heeft dat geen invloed op de stand van de DAX.

Zou het dividend ook bij de AEX meegerekend worden (zoals bij veel andere beursindices gangbaar is) dan heeft ook de AEX de recordstanden van weleer inmiddels alweer ruimschoots overtroffen.

Wijze van samenstelling
De tweede reden waarom de AEX zo’n slechts beursindex is heeft te maken met de wijze van samenstelling. Dikwijls belanden juist de populairste - vaak dure - aandelen in de AEX. En die aandelen krijgen dan ook nog eens een relatief zware weging...

Voor de keuze om een bepaald aandeel in de AEX op te nemen wordt gekeken naar de handelsomzet. Dit is het aantal verhandelde aandelen van een bedrijf vermenigvuldigd met de koers. Voor de weging in de AEX wordt vervolgens vooral afgegaan op de beurswaarde (het aantal uitstaande aandelen van een bedrijf vermenigvuldigd met de koers).  

Zowel de handelsomzet als de beurswaarde van een bedrijf hangen sterk samen met de heersende collectieve emoties van beleggers: in aandelen waarover beleggers enthousiast zijn wordt veel gehandeld en dergelijke bedrijven hebben doorgaans een stevige waardering (en daarmee een relatief hoge beurswaarde).

Gevolg van bovenstaande is dat met name de lievelingsaandelen van het moment in de AEX-index belanden. En dan bovendien nog eens een relatief zware weging krijgen.

Van vol in tech naar vol in banken
De samenstellingswijze maakt dat de AEX rond de eeuwwisseling gevuld kon zijn met een groot aantal overgewaardeerde techbedrijven: UPC, WorldOnline, KPN, KPNQwest, Versatel en Getronics. Telkens met een forse weging vanwege de op dat moment torenhoge beurswaardes.

Een aantal jaar later zijn juist banken en verzekeraars als ING, ABN AMRO, Fortis en Aegon zwaar vertegenwoordigd in de AEX. In 2007 bestond de AEX als de enige effectenbeurs ter wereld voor ongeveer de helft uit banken en verzekeraars. Juist, exact aan het begin van de kredietcrisis...

Op dit moment is het niet zo dat de AEX opnieuw voor de helft uit een bepaalde sector bestaat. Maar opgemerkt is wel dat vier bedrijven in de AEX - Royal Dutch Shell, Unilever, ING en ASML - samen goed zijn voor meer dan de helft van het gewicht. De andere 21 bedrijven in de AEX - waaronder Philips, Ahold en Heineken - zijn tezamen goed voor minder de helft van het gewicht.

Omdat de AEX geen herbeleggingsindex is alsook vanwege de wijze van samenstellen zal het nog wel even duren voordat de recordstanden van weleer gepasseerd worden. Daar als belegger al te zeer op focussen is weinig zinvol, veel beter trekt u uw eigen plan...


Hcc Beleggen interessegroep Noordbeleggen
groep Noordbeleggen is gestart in maart 2006 rond het beleggingsprogramma Vestics.Noordbeleggen
Inmiddelszijn wij verder gegaan in de boeiende wereld van het beleggen.
Zo doen we onze beleggingen op individuele basis en komen zo'n vijf keer per jaar bijeen. Het zijn 'interactieve' bijeenkomsten waarin nieuwtjes en ervaringen onder het genot van een kopje koffie worden uitgewisseld.
Naast het bespreken van het vaste onderwerp: de 'echte' portefeuille, komen ook onderwerpen als: ervaring met broker software, handelssystemen, indicatoren, werking van opties/turbo's enz aan bod.
Met als rode draad:
 - Selecteren van Aandelen.        - Selecteren van Opties.
 - Werking en selectie van Turbo's - Selecteren van Beleggingsfondsen

Benieuwd? Kom kom gerust een keer kijken of het iets voor je is. Mail voor meer info naar Ben Rietveld



 


Gemiddeld zijn de beleggingsexperts erg voorzichtig voor 2019
Bron:  Corne van Zeijl, Actiam
actiam-de-verantwoorde-vermogensbeheerder-200x70.png
cornevanzeijl-LI-120x160.jpg
Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM.
Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Zijn opleiding heeft hij aan de Haagse Hogeschoold gevolgd.





De gemiddelde verwachte AEX stand is slechts 502, dat is een stijging van 2,9%. 
1/3 van de ondervraagden verwacht overigens een daling.

Vorig jaar was men ook erg bescheiden, maar met een 10,4% koersdaling was dat niet bescheiden genoeg.

De experts verwachten in 2019 het meeste van Galapagos en ASML.

En erg weinig van Altice. Maar liefst 27 experts kozen dat aandeel als slechtste aandeel van 2019.

De keuzes van afgelopen jaar waren overigens uitstekend.


Matig enthousiasme voor 2019
De experts in de ACTIAM enquête waren voor 2018 uitermate bescheiden met hun AEX verwachtingen. Men ging uit van een stijging van slechts 2,5%. Dat was daarmee een van de laagste verwachtingen sinds deze enquête van start is gegaan in 1994.
Maar die bescheidenheid was nog niet bescheiden genoeg. De AEX is op 487,88 2018 uitgegaan.
Dat betekent een koersverlies van 10,4%. Daarmee heeft Nederland het in Europees perspectief niet eens zo heel slechts gedaan.
Het is de 26e keer dat deze jaar enquête wordt gehouden. In deze 26 jaar is de AEX slechts 6x lager geëindigd. De experts hebben ooit 1x een daling verwacht en dat voor 1999. Men vond toen de waardering wat overmatig, maar dat ging tot in 2000 nog veel verder omhoog.
Er was één expert die dacht dat AEX naar 487 zou gaan. Zijn commentaar een jaar geleden:
De jarenlange bullmarkt in aandelen komt in de 2e helft van 2018 ten einde.
Hij ontvangt zo snel mogelijk bericht.
actiam-20190101-fig1-740x589.png
2019 verwachting 502
Voor 2019 verwacht men een stijging tot iets boven de 500 punten. 501,95 om precies te zijn.
Dat is een verwachte stijging van slechts 2,9%. De mediaan ligt op 517 punten.
Ongeveer 1/3 denkt dat de AEX in 2019 lager zal eindigen (vorig jaar was dat 1/5).
25 mensen gaan er van uit dat de AEX boven de 550 komt op oudejaarsdag. Drie profs gaan er zelfs van uit dat de AEX met een 6 zal beginnen.
De meeste experts verwachten dat er in 2019 veel politieke onzekerheid (die lijkt me makkelijk), meer bewegelijkheid in de koersen, een continue lage rente, hoewel wellicht een tikje hoger dan nu en minder economische groei zal komen.
Veel zal natuurlijk afhangen van hoe Brexit zal verlopen en belangrijker, hoe de handelsbesprekingen tussen de US en China zullen eindigen. Ook denken diverse experts dat de markt wel even uitgeziekt is.
Gezien de extreme daling in de waardering van de AEX kan ik me die redenering voorstellen.
De koers/winstverhouding van de AEX is het afgelopen jaar gedaald van 16,3 naar 11,7. Dat is een vrij extreme afwaardering.

Aandelen toch favoriet

Qua beleggingscategorie gaat de overgrote meerderheid er van uit dat je toch in aandelen moet beleggen. Maar liefst 65% denkt dat aandelen het meest zullen opleveren. Cash is tweede.
Er waren maar twee experts die voor de optie obligaties zijn gegaan.
actiam-20190101-fig2-700x410.png

Goede aandelenkeuzes voor 2018

De keuzes over 2018 hebben het relatief goed gedaan. De top aandelen zijn met 9,6% gedaald. Dat is iets beter dan de AEX. Maar de flopaandelen waren ook echt flopaandelen. Deze zijn gemiddeld 17,8% in waarde gedaald. Er zaten bij de floppers maar liefst drie aandelen bij die meer dan 30% van hun waarde verloren.
actiam-20190101-fig3-213x130.png actiam-20190101-fig4-213x152.png
De beste keuze was geweest: Ahold long +20%, ING short -39%. Deze combinatie had één persoon, maar dan precies andersom. De winnaar van 2018 had Wolters Kluwer long +19% en Unibail short -36%. Nummer 2 had Vopak long +9% en Arcelor Mital short -33%.

Voor 2019 zijn de toppers :
Galapagos en ASML strijden om de eer van het meest populaire aandeel van 2019.
Beide aandelen hebben het afgelopen jaar ook al redelijk gedaan. Galapagos is 2% gestegen in een rode beurs en het verlies op een aandeel ASML was slechts 5% gedaald.
Galapagos stond vorig jaar ook al op nummer 1. De lijst wordt vervolmaakt met KPN, ING en AEGON. Deze laatste twee aandelen haalden vorig jaar ook de toppers lijst.
actiam-20190101-fig5-269x109.png
En van Altice kunt u maar beter afblijven. Maar liefst 27 deelnemers denken dat dit het slechtste aandeel van 2019 gaat worden. 6 denken er overigens van, dat het best nog wel een positief kan verrassen. De lijst wordt vervolmaakt met Arcelor Mittal, RELX en Gemalto. Dit laatste aandeel wordt vooral door pessimisten gekozen. Er mag overigens van uit worden gegaan dat zowel Altice als Gemalto eind van het jaar niet meer in de AEX index zitten. 
actiam-20190101-fig6-269x87.png

ASML favoriet voor januari

Voor de januari zijn overigens dit de volgende keuzes. De keuzes van afgelopen maand deden het niet zo goed. De floppers stegen per saldo met 8,7% terwijl de floppers met 7,6% naar beneden gingen.
actiam-20190101-fig7-740x100.png

Januari belooft een goede maand te worden.

Voor januari is men aardig optimistisch. Maar liefst een dikke 60% verwacht een mooie stijging in januari.
actiam-20190101-fig8-213x130.png
Ook voor het komende halfjaar is het optimisme eindelijk weer een beetje terug.
actiam-20190101-fig9-247x87.png
Overigens druppelen er nog steeds antwoorden binnen. Dus u kunt dit het beste zien als de flash versie enquête. Deze uitslagen zijn gebaseerd op 90 antwoorden. 

Ik wens u alle goeds voor het komende jaar. Veel plezier, geluk en gezondheid.
Met vriendelijke groet,
Corne van Zeijl



 


De beleggingswens voor 2019
Bron:  Tjerk Smelt, Indexus
indexus-logo-200x132-I255.png
indexus_Tjerk-Smelt-120x160.jpg
Tjerk Smelt 

DSI Beleggingsadviseur bij Indexus.
Tjerk schrijft regelmatig over diverse beursgerelateerde onderwerpen en maakt dagelijks de vertaalslag van uitgangspunten en doelstellingen naar een verantwoorde beleggingsportefeuille. Meer weten over indexbeleggen? Download gratis ons eBook ‘ETF, Theorie & Praktijk’ 






Als belegger heb je altijd wat te wensen. Rendement is nooit rendement genoeg, kosten zijn altijd te hoge kosten en risico is altijd teveel risico.
Hoe vaak je niet hoort: ‘U mag mijn vermogen beleggen wanneer u mij 6% per jaar kunt garanderen, en dan mag u de rest zelf houden!’.


Tja, u begrijpt, die gesprekken moet je zo kort mogelijk houden. Als belegger mag je zeker wat te wensen hebben, daarvoor ga je immers beleggen, maar het moet wel reëel blijven.
Beleggen betekent het hogere risico accepteren om kans te hebben op meer. En ‘meer’ , is het meerdere van de spaarrente.

Maatschappelijk verantwoord
Naast de gebruikelijke, bovengenoemde wensen komt er de laatste jaren steeds vaker een toevoeging: maatschappelijk verantwoord beleggen.
‘Maar, dan moet het niet ten koste gaan van het rendement.’
Wie dit als eerste op de kaart heeft gezet is onbekend, maar je wordt er nu mee doodgegooid. Wanneer je de radio aanzet blijkt elke huis-tuin-en-keukenbank tegenwoordig super duurzaam te zijn en super duurzaam te beleggen.
De ene partij is de grootste, de andere de eerste, de volgende beste, de gang naar de bank met de groene stempel is overbodig geworden. Duurzaam is de nieuwe norm. Of toch niet?

Het mooie van duurzaam beleggen is dat de essentie van het beleggen: een goed rendement neerzetten met een passend risico tegen acceptabele kosten, een beetje naar de achtergrond is verdreven. De pitch ligt op het thema duurzaam, met af en toe de toevoeging dat het niet veel extra hoeft te kosten, dat het niet ten koste hoeft te gaan van het rendement. In een jaar als 2018 komt dat niet slecht uit.

De transparantie van de duurzame portefeuille is een stuk lager dan simpelweg een MSCI-World of AEX. De vergelijking is lastiger te maken van goed en slecht. Rendement of geen rendement, in ieder geval heb je goed gedaan voor mens en milieu en dat is zeker wat waard.

Controversiële wapens in de reguliere index
Op dit moment is er een lobby gaande van beleggers die de indexaanbieders sommeert om producenten van controversiële wapens te weren uit de reguliere indices. Dat zou een mooie ontwikkeling zijn! Dan zou een belangrijke reden om ‘duurzaam’ te gaan beleggen automatisch gerealiseerd worden. Veel beleggingsproducten volgen toch grotendeels de toonaangevende indices en sowieso het indexbeleggen groeit en groeit. Wanneer deze lobby tot resultaat leidt is de volgende stap de tabaksindustrie weren, daaropvolgend de sterk vervuilende industrie, de kinderarbeid, et cetera, et cetera. Alle reguliere indices worden zo vanzelf 100% duurzaam. En wat is dan de norm? Beleggen!

De wens voor 2019
De wens kan dan gewoon weer teruggaan naar de kosten, de risico’s en de rendementen. In de tussentijd groeit het aantal mogelijkheden van ‘duurzaam’ beleggen vrolijk door. Door de groeiende interesse, door het groeiend belegd vermogen en de toegenomen concurrentie zijn de kosten sterk omlaag gegaan. Het verschil in kosten van de reguliere indexbeleggingen met de duurzame indexbeleggingen mag bijna geen naam meer hebben. En extra mogelijkheden om bijvoorbeeld het valutarisico of de volatiliteit af te dekken komen bij bosjes op de markt. En dat ook nog allemaal 100% transparant, althans, wanneer we het over indexbeleggen hebben. Nu de rendementen nog, dat mag absoluut de wens voor 2019 zijn!



 


Hoog Dividend, de basis in mindere tijden
Bron:  Fred Hendriks, Beterbeleggendandebank.nl
BeterBeleggenDanDeBank_200x70.jpg
fredhendriks-120x160.jpg

Fred Hendriks
Adviseur (hoog) Dividend Beleggen en auteur van het boek “Beter beleggen dan de bank” 
Fred Hendriks heeft carrière gemaakt in managementfuncties bij Amerikaanse ICT-bedrijven. Daar maakte hij kennis met hoog dividendbeleggen. Auteur van het boek ‘Beter beleggen dan de bank’.dat in 2017  enkele maanden op nummer 1 van de beleggingsboeken stond.
Via www.beterbeleggendandebank.nl worden beleggers op de hoogte gehouden en is een
actuele voorbeeldportefeuille beschikbaar.





We hebben met gemengde gevoelens het jaar 2018 achter ons gelaten. Dit keer zagen we niet de vrij gebruikelijke positieve eindejaars- rally, maar een forse negatieve op vrijwel alle beurzen wereldwijd.


Het jaar 2018 was ook een van de meest roerige jaren m.b.t. beleggen in bepaalde typen Amerikaanse fondsen met als dieptepunt de zogenaamde Pripps-verordening.
Hierdoor kunnen Europeanen voorlopige geen Amerikaanse ETF’s en Closed end Funds (CEF’s) meer kopen via Europese Brokers. Daarvoor moet u een Amerikaanse Broker inschakelen, hoewel ook dat niet meer zo eenvoudig is.

Amerikaanse brokers zijn immers kopschuw geworden voor Europese klanten. Ook de nieuwe privacywetgeving heeft daaraan bijgedragen.

Veel fondsen zijn de laatste tijd op een overdreven wijze in koers gedaald, meer door het marktsentiment dan vanwege bedrijfseconomische redenen.
Er zijn talloze aanleidingen voor de recente koersdalingen zoals de angst voor verdere rentestijgingen, handelsoorlogen, Brexit, olieprijzen en een “shut-down” van de Amerikaanse overheid.
Geldt dan toch het spreekwoord “men lijdt het meest door het lijden dat men vreest”? ... Ik denk het wel.
Bedrijven en fondsen veranderen immers niet abrupt van aard wanneer het sentiment verandert. Maar we hebben er wel mee te maken.
Veel fondsen zijn de laatste tijd op een overdreven wijze in koers gedaald, meer door het marktsentiment dan vanwege bedrijfseconomische redenen. Er zijn talloze aanleidingen
voor de recente koersdalingen zoals de angst voor verdere rentestijgingen, handelsoorlogen, Brexit, olieprijzen en een “shut-down” van de Amerikaanse overheid. Geldt dan toch het
spreekwoord “men lijdt het meest door het lijden dat men vreest”? Ik denk het wel.
Bedrijven en fondsen veranderen immers niet abrupt van aard wanneer het sentiment verandert. Maar we hebben er wel mee te maken.

(Hoog) Dividend compenseert in mindere tijden.
Langzamerhand lijkt dividendbeleggen ook in Nederland meer aandacht te krijgen. Logisch, omdat alle geleerden het er wel over eens zijn dat dividend een belangrijk aspect is bij beleggen, zo niet het belangrijkste.
Wanneer u (al vele jaren) belegt in Amerikaanse fondsen die onder de “RIC-wetgeving” vallen (zogenaamde RIC-Fondsen) dan heeft u altijd een hoog dividendrendement kunnen behalen van wel 8-12 % per jaar netto. RIC-fondsen zijn immers verplicht om 90% van hun winst aan de aandeelhouders te betalen in de vorm van (hoog) dividend. In ruil betalen deze fondsen in de VS geen winstbelasting. Let wel; het gaat hier om duizenden grote gerenommeerde fondsen en bedrijven die dagelijks op de Amerikaanse beurzen verhandelbaar zijn. Een voorbeeld van een type RIC-fonds is de zogenaamde Real Estate Investment Trust (REIT).

REIT’s staan erom bekend dat ze hoog en veelal voorspelbaar inkomen produceren waarvan het meeste dividendinkomen is. REIT’s zijn daarom veiliger dan een gemiddeld aandeel. REIT’s genereren inkomen vanuit lange termijn huur-, of financiële contracten. Ze bieden daarom meestal een significant hoger dividend dan gemiddeld. Onderstaand plaatje van Morgan Stanley toont de zogenaamde “Asset Classes” en hun rendement gedurende de laatste 20 jaar. In dit plaatje staat de “asset class “REIT” ruimschoots aan kop vanaf 1998 met een rendement van ruim 9% per jaar.
Kwalitatief goede REIT’s (en andere typen RIC-fondsen) vormen dus een goede basis voor uw portefeuille in goede en slechte tijden.
20190101-Beter-fig2-i256.png
Wanneer u belegt in Amerikaanse hoogdividend-fondsen wordt eventueel koersverlies dus ruimschoots beperkt of zelfs te niet gedaan. Het koersverlies, dat men in mindere tijden lijdt, wordt dan bijna volledig gecompenseerd door het ontvangen (netto) dividend. Wanneer u al meerdere jaren (hoog) dividend ontvangt vanuit uw portefeuille, dan is de huidige correctie op de beurzen niet plezierig maar financieel gezien minder een probleem. De afgelopen jaren hebben HD-beleggers immers kunnen genieten van koerswinsten + dividenden, die ruimschoots compenseren voor de daling in 2018.
Gelukkig gaan correcties altijd voorbij en de aandelenprijzen zullen weer herstellen. Dat is sinds 1950 al bijna 40 keer zo gegaan.

Stabiel dividendjaar 2018
Voor beleggers in Amerikaanse Hoog Dividend fondsen was 2018 een uiterst stabiel dividendjaar is. Van de fondsen die wij volgen, zijn de meeste dividenden constant gebleven of zelfs gestegen. Een aantal fondsen heeft zelfs een extra eindejaars-dividenduitkering betaald.
M.a.w. over de dividendinkomsten in 2018 hebben beleggers weinig te klagen.

Instapmoment met (nog) hoger dividend? Dalende beurskoers bieden prima kansen om in te stappen met nog hogere dividendrendementen. Dit geldt met name voor REIT’s maar ook voor andere typen hoogdividend-fondsen. Ook voor preferente aandelen (prefs) geldt dit, die overigens vrijwel altijd blijven schommelen rond hun basis uitgiftekoers van meestal 25$ en een (hoog) vast dividend geven. Mocht u dus nog willen meeliften met hogere dividendrendementen en waarschijnlijk op termijn opverende koersen, dan is dit uw kans. U zult dan wel uw focus moeten verleggen van koersbewegingen naar stabiel (Amerikaans) dividend, het zogenaamde inkomensgericht-beleggen. De Amerikaanse dividendcultuur is immers volledig onvergelijkbaar met de onze maar kan op termijn veel lucratiever uitpakken. Omschakelen is voor velen wel even wennen maar op termijn slaapt u er veel beter van.



 


HCC Beleggen bestuur zoekt nieuwe leden.
/images/banners/HCC-Beleggen-logo-2014-435x82.gif

Wat doe jij met je geld?
En met je vrije tijd?

HCC!beleggen is voortdurend op zoek naar actieve vrijwilligers.


Op dit moment
zoeken we dringend leden die willen plaatsnemen in het bestuur.

Ben jij een enthousiaste belegger en wil je ook wat doen voor onze vereniging? Meld je dan aan via het bestuur of de redactie van HCC!beleggen.


Wat wil je doen?
Er is behoefte aan vrijwilligers die zich met verschillende zaken willen bezighouden. Zo zoeken we mensen die graag in het bestuur willen plaatsnemen, symposia en andere bijeenkomsten organiseren, verschillende redacteuren voor diverse werkzaamheden, maar ook zijn we opzoek naar mensen die graag contacten onderhouden met bijvoorbeeld leden en/of sprekers/standhouders voor onze symposia.

Bestuur
Binnen het bestuur van HCC!beleggen is voortdurend behoefte aan versterking/vervanging.
We zijn in verband met drukke prive-werkzaamheden en omstandigheden dringend zijn op zoek naar bestuursleden voor alle functies.

Redacteuren
Ook mensen die op regelmatige basis zo’n één à twee uur willen besteden aan het beoordelen, aanleveren of klaarmaken van artikelen voor onze  website  en/of sociale media en de nieuwsbrieven zijn welkom.
Het gaat dan om onder meer artikelen over economische onderwerpen, specifieke beleggingsartikelen of andere voor onze leden interessante lezenswaardigheden.
Ook kan je als redacteur interessante onderwerpen selecteren danwel schrijven, recenties over boeken, artikelen en software schrijven of promotie voor onze club verzorgen.

Die nieuwsbrief moet natuurlijk ook samengesteld worden. Ben je handig met een computer en heb je een paar uur per maand tijd, dan kun je je hiervoor aanmelden. Dit kan natuurlijk ook in combinatie met het leveren van de content voor website en/of nieuwsbrief.

Contactpersonen
Heb je meer affiniteit met mensen dan met teksten? Wees welkom want we zijn ook naarstig op zoek naar sociaal bedreven, communicatief vaardige mensen die contacten met bijvoorbeeld auteurs, sprekers en standhouders voor symposia en andere events, maar ook met leden willen onderhouden. Ook hiervoor wordt natuurlijk wel interesse in beleggen verwacht.

Heb je zin en tijd ons te helpen, meld je dan aan via het het bestuur van HCC!beleggen



 


HCC beleggen Website HCC beleggen Vacatures Adverteren Downloads
Disclaimer: Deze publicatie komt tot stand op de redactie van beleggersonline.nl de website van de HCC IG Beleggen. Noch de mate waarin de berichten, voorgestelde scenario’s, risico’s en voorspellingen de marktverwachtingen weerspiegelen, noch de mate waarin zij in de realiteit zullen tot uiting komen, kunnen worden gewaarborgd. De voorspellingen zijn indicatief. De gegevens in deze publicatie zijn algemeen en louter informatief. Ze mogen niet worden beschouwd als beleggingsadvies. De schrijver(s) van deze publicatie en het bestuur van de HCC IG Beleggen en/of de Redactie van de Nieuwsbrief zijn derhalve niet aansprakelijk voor eventuele verliezen. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren, behaalde resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.


Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden