Nieuwsbrief20180401

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar
..
HCC-Beleggen-Nieuwsbrief-logo.gif
Januari 2018
..

Inschrijving geopend: 70ste HCC beleggers symposium 28 april 2018
André Brouwers
-Opties-
Geert-Jan Nikken
-TA-
Hans van der Helm
-Hedgefund strategieën-
Brian Scharrenberg
-Beleggen & emoties-
70beleggen-logo-final500x114R.png








Het mooie van beleggen is dat de manier waarop je dat doet niet uitmaakt, zolang je het doel maar in de gaten houdt.

"Het kan de berg niks schelen waarlangs je hem beklimt".

Zoals in deze Japanse spreuk kun je linksom, maar ook rechtsom naar de top. Oftewel, er zijn vele wegen en methoden die tot succes leiden. En net als bij het beklimmen van een berg, ga je bij het beleggen soms eerst een beetje naar beneden om verderop weer verder omhoog te kunnen gaan.

Het 70ste HCC-beleggen symposium wordt dan ook weer een zeer interessante dag!

Als altijd zijn er diverse sprekers die je iets geheel 'nieuws' laten zien, of het reeds bekende weer eens in een ander daglicht plaatsen.
Naast de huidige toestand van de economie en het beleggen komen onder meer opties, kwantitatief beleggen, de emoties rond het beleggen en hoe daar mee om te gaan, value beleggen en zelfs beleggen in de filmindustrie aan de orde.

Het doel is dat je aan het eind van de dag met een groot aantal ideeën naar huis gaat. Je kunt deze dan zelf direct, afhankelijk van jouw eigen situatie, inpassen en toepassen in jouw beleggingen.

De locatie is verder heel geschikt om je in de loop van de jaren opgedane contacten aan te halen en nieuwe contacten te leggen.

Zet zaterdag 28 april 2018 vast in je agenda, en schrijf je nu al in voor dit Symposium!
HCC-leden: Gratis Entreekaart (inschrijven verplicht!) >> Klik hier
Niet leden: Entreekaart à €15,- >> Klik hier

Locatie:
Cultureel & Vergader Centrum H.F. Witte
Henri Dunantplein 4
3731 CL, De Bilt


Programma overzicht   70ste HCC Beleggen symposium 28 april 2018
9:45    Zalen open

10:00
Statenkamer

HCC Beleggen

Gelegenheid tot kennismaking met medebezoekers, standhouders en
HCC Beleggen

hcc-symp-algemeen-logo-wit-180x160.png



HCC Beleggen


Jaarlijkse ALV
HCC! Beleggen

HCC-Beleggen-ALV148x160.jpg




Agenda
11:00 - 11:50 Collenbergh zaal
11:00 - 11:50 Statenkamer
André Brouwers

(Beleggingsinstituut)
andre-brouwers-120x160.gif
Succesvol beleggen met opties
Hendrik Oude Nijhuis

(Beterinbeleggen)
Hendrik-Oude-Nijhuis-120x160.gif
Value-beleggen Q&A
12:30 - 13:20 Collenbergh zaal
12:30 - 13:20 Statenkamer
Geert-Jan Nikken

(LeoMont)
Foto-nikken120x160.gif
Gevaren, risico’s, waardering en mogelijkheden van economie en  beurs
Roland Mustert

(MM Global Movies)
Foto-Roland-Mustert120x160.gif
Asset Backed Entertainment Financing, the profitable niche
13:40 - 14:40 Collenbergh zaal
13:40 - 14:40 Statenkamer
Hans van der Helm

(Quantmania Hedge Fund)
Foto-helm120x160.gif
Versla de markt met alogoritmic trading
Erick Erdsiek & Martin Boer

(Florizon)
MartinBoer-ErickErdtsieck180x160.jpg
Rentmeesterschap! Onze ideeën met Fundamentele analyse
14:55 - 15:45 Collenbergh zaal

Brian Scharrenberg

(Robeco)
Brain-Scharrenburg-120x160-2.gif
Beleggen & Emoties

 16:00 Einde


Locatie: Cultureel & Vergader Centrum H.F. Witte, Henri Dunantplein 4, 3731 CL,  De Bilt






Hcc Beleggen interessegroep Computerbeleggersgroep-ZH
 
Computerbeleggersgroep-ZH
zh230x180.jpg HCC Beleggen IG Computerbeleggersgroep-ZH in de regio Zuid HollandSinds de oprichting in 2002 houden wij ons bezig met “Beleggen met behulp van de computer”. Het accent ligt daarbij op het vergroten van de kennis van het ontwikkelen en exploiteren van handelssystemen. Deze zijn vooral gebaseerd op methoden uit de kwantitatieve en statistische analyse. Uiteraard wordt daarbij ook aandacht besteed aan ondersteunende software. Regelmatig besteden we echter ook aandacht aan andere vormen van beleggen zoals Fundamentele analyse. Daarbij gaan we altijd uit van het beschrijven en bespreken van een gestructureerde aanpak die gebaseerd is op objectieve grondslagen. 
Wij komen 9 keer per jaar bijeen. Afwisselend in Berkel & Rodenrijs en Delft.
Klik hier voor meer info    Contactadres:






 


Actueel dividend opgenomen in Rangtabel en CoFA
Bron:  HCC Beleggen CoSA-werkgroep
HCC_logo.gif

CoSA, Computerondersteunde Selectie van Aandelen, gebaseerd op fundamentele analyse van bedrijven. Er wordt primair gekeken naar omzet, nettowinst, eigen vermogen, dividenden en winst per aandeel om de kwaliteit van een bedrijf te bepalen. Pas als het bedrijf kwalitatief aan minimum eisen voldoet wordt er naar de koersen gekeken.
Indien u meer wilt weten over de activiteiten van CoSA, kunt u de voorlopige CoSA-webpagina (klik hier), raadplegen of contact opnemen met de voorzitter: Jan van der Meulen via e-mail.
U kunt zich met hetzelfde mailadres aanmelden voor het ontvangen van informatie, zoals de wekelijks verschijnende CoSA-nieuwsbrief en voor het verkrijgen van toegang tot de voor CoSA-leden beschikbare Europese CoSA/SSG-verzameling.



De CoSA-werkgroep heeft drie methoden ontwikkeld voor het beleggen in aandelen op de lange termijn.
Allereerst was dat de methode Koers- Groeibeleggen(KG) die beoogt aandelen te selecteren waarvan we rendement verwachten te behalen door koersstijging van het aandeel.
Later zijn daaraan toegevoegd de methoden DividendGroeiBeleggen(DG), rendement te behalen door aandelen te selecteren die een redelijk dividend bieden dat bovendien zal groeien en DividendHerbeleggen(DH), waarbij het uitgekeerde dividend wordt herbelegd in het aandeel.


Voor elk van deze methoden maken we gebruik van kengetallen om tot een oordeel over de geschiktheid van het aandeel als belegging te komen.
Voor elk kengetal hebben we daarbij grenzen gekozen die bepalen of een Koop-, Houden- dan wel Verkoop-advies geldt.
Deze kengetallen worden afgeleid uit data als Omzet, Winst/aandeel, EigenVermogen/aandeel en Dividend/aandeel.
We gebruiken hierbij de data uit de laatste 10 jaarverslagen. In eerdere artikelen, die in het archief van HCC Beleggen beschikbaar zijn, zijn we uitgebreid op deze werkwijze ingegaan.

Kwartaaldividend
In het jaar na het verschijnen van het laatste jaarverslag moeten we een schatting maken van de cijfers die voor dat jaar zullen gaan gelden. Dat is niet helemaal bevredigend als we bij voorkeur de actuele waarde willen zien. Dat geldt bijvoorbeeld voor het Dividendrendement. In onze rapportages vermelden we het Actuele Dividendrendement en dan verdient het de voorkeur dat dit actuele rendement ook feitelijk overeenkomt met het rendement dat een koper van het aandeel zal ontvangen. Tot voor kort was dit actuele dividendrendement echter het resultaat van een extrapolatie van de dividenden in de beschikbare boekjaren. Sinds kort hebben we de beschikking over de grootte van het laatste kwartaaldividend dat een bedrijf uitkeert. Door dit met de factor vier te vermenigvuldigen ontstaat een reële benadering van het actueel uitgekeerde dividend, waaruit o.b.v. de actuele koers eenvoudig het actuele dividendrendement valt te berekenen. Veel Europese bedrijven keren slechts 1 of 2 keer per jaar dividend uit. Daarvoor geldt dus een andere vermenigvuldiging. Vooral voor dividendbeleggers - methoden DG en DH – is dit naar onze mening een duidelijke verbetering van de informatie die we verschaffen.

Dit is mede van belang omdat het dividend voor de aandeelhouder een belangrijke maatstaf is om te beoordelen of het ‘bedrijf nog goed op de rails staat’. De dividenduitkering is niet manipuleerbaar. Het is natuurlijk ook verstandig om het dividend te vergelijken met de Winst/aandeel en de CashFlow/aandeel.

Aanpassing Rangtabel en CoFA
In onze Rangtabel tonen we een overzicht van alle aandelen die we volgen. In dit overzicht wordt nu dus het Actuele Dividendrendement getoond. Tevens hebben we een apart werkblad toegevoegd waarin voor elk aandeel ook het actuele dividend zelf wordt gegeven. Hieronder is een deel van de Rangtabel opgenomen. Deze is daarbij gesorteerd voor de DG-methode. Bovenaan staan de aandelen die op dit moment een DG-Koop-advies krijgen. We zien verder de kolommen met kengetallen die bij onze beoordelingen van belang zijn.

20180401-cosa-fig1-740x380.png
We stellen ook het programma CoFA beschikbaar waarmee de gebruiker een diepgaande analyse van een aandeel kan maken. In dit programma kunnen nu het actuele dividend en koers worden ingevoerd. Waardoor in de tabellen met kengetallen het advies dat wordt gegeven gebaseerd is op deze actuele
20180401-cosa-fig2-740x378.png
Bovenstaand plaatje toont een deel van het werkblad met Conclusies. Getoond worden o.a. de ontwikkeling van de Omzet, WpA en DpA in de lopende en komende boekjaren van het Duitse bedrijf Continental AG. Ook zien we het zgn. Koerskanaal. Dit geeft de prognose voor de koersontwikkeling in de komende 5 boekjaren o.b.v. de door onze berekeningen bepaalde groei van de Winst/aandeel.



 


Trump en de beurs
Bron:  Martin Boer, Florizon
Florizon.nl250x37.png
Martin-Boer-Florizon120x160.jpg
Martin Boer

Data analist, ICT specialist en is samen met Erick Erdtsieck oprichter van Florizon.com.
Martin Boer heeft zich na zijn studie Sterrenkunde aan de Rijks Universiteit Groningen in zijn werk als ICT specialist altijd bezig gehouden met data analyse en patroonherkenning. De beurs lijkt weliswaar een complex probleem maar bestaat de praktijk uit kleine behapbare deelproblemen zodra je in staat bent voldoende afstand te nemen. Dit is een van de pijlers waarop Florizon is gebaseerd.

Eigenlijk wilde ik het deze keer hebben over het effect van Trump op beurskoersen wereldwijd. Zijn aankondiging van afgelopen week over de invoering van handels-belemmeringen had een duidelijk effect op de koersen wereldwijd. Kort gezegd, de beleggers waren er niet gelukkig mee. Omdat er wel vaker sterke koersdalingen zijn geweest leek het me aardig om eens wat terug te kijken.

Invloed van het nieuws
Zo was er dus een sterke daling in de week voorafgaand aan bijvoorbeeld 16 oktober 2014. Door nu te kijken op wikipedia probeerde ik terug te vinden waar beleggers toen zo nerveus van werden. De meest voor de hand liggende kandidaten waren de inval van Rusland op de Krim, en de oorlog tegen IS.

In beide situaties was er echter geen echt aanwijsbare reden te vinden waarom beleggers juist in die weken zo van de leg raakten.

Een andere sterke afwijking was te vinden in januari 2016. Hier lijkt Noord Korea de boosdoener, zie weer wikipedia , maar terugkijkend is het nu ook weer niet zo dat de situatie voor of na die tijd nou zo heel veel anders was.

Fig1_Florizon_700x298.jpg
Ontwikkeling van de AEX de afgelopen 5 jaar, nu weer in correctiemode

En dat is eigenlijk steeds het geval; wereldnieuws, zoals ook de uitslag van het Brexit referendum, heeft een directe invloed op de beurskoersen, maar een paar weken later lijkt alles alweer vergeten te zijn.

Marktsentiment
We gebruiken zelf een andere grafiek, het zogenaamde marktsentiment, waarin stijgingen en dalingen van de beurs sterker opvallen. Kort gezegd: een hoog sentiment betekent dat de koersen relatief laag staan, en andersom. Als het sentiment sterk stijgt, betekent dat dat de beurzen flinke klappen krijgen.

Fig2_Florizon_700x283.jpg
Het marktsentiment: lagere koersen in de AEX geven betere verwachtingen

Trek je eigen plan
Eigenlijk is er maar 1 conclusie te trekken; beleggers wereldwijd reageren nerveus en zelfs paniekerig op nieuws en het lijkt onverstandig om in die paniek mee te gaan. Trek dus gewoon uw eigen plan, en zie een hoog sentiment, dus lage koersen, eerder als signaal om in- dan om uit te stappen.

En de aankondiging van Trump? Hoewel die op het moment van schrijven nog niet echt van mening veranderd lijkt te zijn, hebben de beurzen zich alweer  hersteld. Of het een storm in een glas water is zal de toekomst uitwijzen, maar de beleggers zijn alweer gekalmeerd.

Trek dus gewoon uw eigen plan en ga niet mee in de paniek van het moment. Als er iets gebeurt wat relevant genoeg is om koersen wereldwijd echt blijvend te laten kelderen, dus een permanente verlaging van bedrijfswinsten in alle sectoren voor de komende jaren, dan helpt uitstappen u ook niet.

Instappen daarentegen wellicht wel.




Hcc Beleggen interessegroep Noordbeleggen
groep Noordbeleggen is gestart in maart 2006 rond het beleggingsprogramma Vestics.Noordbeleggen
Inmiddelszijn wij verder gegaan in de boeiende wereld van het beleggen.
Zo doen we onze beleggingen op individuele basis en komen zo'n vijf keer per jaar bijeen. Het zijn 'interactieve' bijeenkomsten waarin nieuwtjes en ervaringen onder het genot van een kopje koffie worden uitgewisseld.
Naast het bespreken van het vaste onderwerp: de 'echte' portefeuille, komen ook onderwerpen als: ervaring met broker software, handelssystemen, indicatoren, werking van opties/turbo's enz aan bod.
Met als rode draad:
 - Selecteren van Aandelen.        - Selecteren van Opties.
 - Werking en selectie van Turbo's - Selecteren van Beleggingsfondsen

Benieuwd? Kom kom gerust een keer kijken of het iets voor je is. Mail voor meer info naar Ben Rietveld



 


Buffett’s nieuwe ingezonden brief
Bron:  Hendrik Oude Nijhuis,  Beterinbeleggen.nl
Beter-In-Beleggen203x27.png
Hendrik-Oude-Nijhuis-120x160.jpg
Hendrik Oude Nijhuis

Auteur, oud bestuurslid HCC Beleggen en BSC Duitenberger.
Oprichter Warrenbuffet.nl
Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in ‘s werelds beste beleggers. Hij is medeoprichter van Beterinbeleggen.nl en zijn bestseller over Warren Buffett is via de website http://www.warrenbuffett.nl/ gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.


"Ik heb goed nieuws. Ten eerste zullen de meeste Amerikaanse kinderen een veel beter leven krijgen dan hun ouders. En ten tweede zal de levensstandaard nog vele generaties blijven stijgen." Met deze woorden begint Warren Buffett zijn ingezonden brief in het Amerikaanse opinieblad Time.


Economisch wonder
Over de toekomst van de Verenigde Staten is Buffett zoals altijd optimistisch gestemd. Zelfs toen pessimisme hoogtij vierde ten tijde van de kredietcrisis was Buffett optimistisch.
In een ingezonden brief in de New York Times met de titel "Buy American. I Am" stelde hij in 2008 immers dat het juist toen een gunstig moment was om aandelen te kopen.

Wie eind 2008 het reguliere nieuws volgde zou juist vermoeden dat het einde der tijden aanstaande was. Huizenprijzen daalden, aandelen waren wereldwijd al fors gedaald, vele banken moesten worden gered en de werkloosheid liep sterk op.

In zijn brief stelde Buffett toen dat veel grote bedrijven over vijf, tien en twintig jaar opnieuw recordwinsten zouden laten zien. Inmiddels zijn we tien jaar verder en hebben aandelenmarkten nieuwe records bereikt, is de werkloosheid in de Verenigde Staten nog niet eerder zo laag geweest en ook waren de winsten bij bedrijven nog nooit zo hoog als nu. Exact zoals door Buffett voorspeld tien jaar geleden.

Buffett's vertrouwen in economische groei is terug te voeren op twee zaken: voortdurende innovatie en productiviteitsverbetering. "Het economische wonder is nog maar net begonnen. Amerikanen zullen in de toekomst profiteren van nog veel meer en betere goederen en diensten", aldus Buffett in zijn nieuwe brief in opinieblad Time zoals beschikbaar via de link hierboven.

Enige zorgen
Technologische vooruitgang is uiteindelijk positief voor een economie. Maar op korte termijn leidt het dikwijls tot verlies van werkgelegenheid en tot onzekerheid bij de mensen die hun banen als gevolg van automatisering en technologische vooruitgang zien verdwijnen.

"De uitdaging zal zijn om de baten [van het economische wonder] ten goede te laten komen aan zowel degenen die hiervan zelf nadeel ondervinden als aan degenen die er profijt van hebben. Wat dit aspect betreft maken veel Amerikanen zich terecht zorgen", aldus Buffett.

Buffett is overigens ook wat bovenstaand aandachtspunt betreft zelf optimistisch gestemd: "De vele jaren van voorspoed die we nog voor ons hebben leiden ongetwijfeld tot rijkdom bij velen en een goed bestaan voor ieder ander." "Met minder moeten we geen genoegen nemen", zo besluit Buffett zijn ingezonden brief.



 


Lente brengt optimisme
Bron:  Corné van Zeijl,  ACTIAM.
actiam-de-verantwoorde-vermogensbeheerder-200x70.png
cornevanzeijl-LI-120x160.jpg
Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM.
Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Zijn opleiding heeft hij aan de Haagse Hogeschoold gevolgd.



Hierbij de uitslag aan de enquête onder beursexpert voor april. Men is duidelijk een stuk positiever geworden, vooral door de voortdurende lage rente en de afname van de politieke onrust.
Opvallend is dat voor de wat langere tijd dat optimisme wat minder is terug te zien. De individuele aandelenkeuzes waren heel mooi over de afgelopen maand.
Voor april staat ING op nieuw op nummer 1 bij de toppers.
Bij de floppers staat het gebruikelijke stel, Arcelor, Altice, AKZO en Unibail.


Afgelopen maand waren de experts neutraal en de index kwam per saldo ook nauwelijks van zijn plek (-1,1%).
Voor de komende zien de experts het weer zitten. 42% van de experts denkt dat de AEX gaat stijgen in april. 25% verwacht een daling.
De optimisten zien een goede economie, een lage rente en minder onrust op het politieke front als pluspunten.
Eén expert ziet de onrust op de beurs als aanleiding voor Draghi om het voet nog iet langer op het gaspedaal te houden. Dat levert langer een lage rente op en dat is weer positief voor aandelen. Men denkt wel dat de toegenomen bewegelijkheid in de markten aanwezig blijft

20180401-Axiam-fig1-740x249I.png
 
20180401-Axiam-fig2-218x73.png

Voor de halfjaar prognoses zien de experts het wat minder rooskleurig in. Er zijn slechts 4,3 procentpunten meer optimisten dan pessimisten. Opvallend, want meestal is men positiever op de langere termijn dan op de kortere, maar dat is deze maand niet zo.

20180401-Axiam-fig3-740x275I.png

20180401-Axiam-fig4-219x73.png

Prima keuzes in maart
De aandelenkeuzes waren prima de afgelopen maand. De topper hadden iets beter gekund. Alleen Ahold sprong er echt bovenuit. Maar gescoord werd er vooral met de floppers. Altice, Arcelor Mittal, Galapagos en vooral Boskalis (die zat toen nog in de AEX) lieten flinke minnen zien. Alleen jammer van Unilever. Dat aandeel ging met 6,7% omhoog. Maar per saldo gingen de floppers met bijna 7% naar beneden. Vandaar dat een fictief long/short fonds afgelopen maand maar liefst 5% zou hebben verdiend. Een top maand dus. Ook de IEX lezers lieten een positieve performance zien, maar een stuk minder dan de experts. Hun netto performance was 1,9%.

20180401-Axiam-fig5-666x186.png

ING weer bovenaan bij toppers

Bij de toppers van april staat ING weer fier bovenaan, net als vorige maand. Alleen leverde het toen een min van een dikke 5% op. Galapagos is een opvallende mover. Afgelopen maand stond het nog bij de floppers en dat was een goede keuze, maar de experts vinden het aandeel wel genoeg gedaald. Voor april staat het op nummer 2 bij de toppers. Aan de flopperskant komen we allemaal bekenden tegen. Arcelor, Altice, AKZO en Unibail.

20180401-Axiam-fig6-666x82.png

Er deden 69 experts met de enquête mee.




 


Herbalanceren loont
Bron:  Tjerk Smelt, Indexus
indexus-logo-200x132-I255.png
indexus_Tjerk-Smelt-120x160.jpg
Tjerk Smelt 

Financieel- en beleggingsadviseur bij Indexus.
Tjerk schrijft regelmatig over diverse beursgerelateerde onderwerpen en maakt dagelijks de vertaalslag van uitgangspunten en doelstellingen naar een verantwoorde beleggingsportefeuille. Meer weten over indexbeleggen? Download gratis ons eBook ‘ETF, Theorie & Praktijk’ 

De beurzen zijn in beweging, dat is een understatement. Na jaren van gestage opmars en ook een positief begin van 2018, heeft er nu een correctie plaatsgevonden. Is dat nieuw? Welnee, een beurs is niet langs een liniaal te leggen.

Onder invloed van positief en negatief bedrijfsnieuws, beleidsaanpassingen, uitspraken van Centrale Banken, presidenten met boute acties, up- en downgrades van koersdoelen en nog veel meer
ingrediëntenwordt de dagelijkse handel en koersvorming bepaald. Hoe ga je als belegger daarmee om? Toekijken en het over je heen laten komen, heel actief inspelen op deze bewegingen of de middenweg?

Voor elk van deze strategieën is wat te zeggen en het is ook te onderbouwen. Op het moment dat je dit verpakt in een goed commercieel verhaal zal de gemiddelde belegger er geen tegenargumenten op kunnen verzinnen, enthousiast worden en er in meegaan.

Bijvoorbeeld is er op een website van een aanbieder van indexbeleggingen het advies te lezen dat je het financiële nieuws met een gerust hart kan overslaan, dat je er niet mee bezig moet zijn, koers moet houden en er wel verstandig aan te doen om zo nu en dan toch te kijken of je moet herbalanceren.

Eens per jaar is wel voldoende. De onderbouwing bij indexbeleggingen is dan dat een beurs toch niet te verslaan is en handelen alleen tot extra kosten zal leiden. Dus koop simpelweg de index!

De belegger of beheerder die actief inspeelt op de beurs zal als argument gebruiken dat de beurs in beweging is. De wereld verandert en dan lijdzaam toekijken kan dan niet het devies zijn. Bijvoorbeeld in staatsobligaties beleggen terwijl het rendement bijna 0% is en het risico aanwezig is dat de rente gaat stijgen, is je kop op een hakblok leggen.
Nee, dan moet je actie ondernemen. De economie kent bovendien een cyclus en bij elk segment past een (combinatie van) andere sectoren om in te beleggen. Dat betekent dus monitoren en aanpassen. Voor het actieve beleggen bestaan natuurlijk 1001 verschillende strategieën.

Of moet je dus de middenweg kiezen? Waarom herbalanceren we eigenlijk? Wanneer er bijvoorbeeld belegd wordt in een breed gespreide portefeuille, zoals belegd in beleggingsfondsen of indexbeleggingen, sluit je de specifieke risico’s sowieso uit. Maar door de marktwerking kan de verhouding tussen aandelen en obligaties (asset allocatie) door de tijd heen veranderen. Dan verandert dus ook het risicoprofiel. Bij een herbalancering draag je dan zorg voor een constantere asset allocatie. Daarnaast room je winsten af en koop je lager bij. Herbalanceren werkt dus niet bij een beurs die doorlopend één kant op beweegt; maar juist uitermate goed in beurzen in beweging.

De hamvraag is vervolgens hoe vaak en wanneer moet je herbalanceren? Daar zijn ook 1001 theorieën over. Herbalanceren na een minieme beweging kost meer dan het oplevert, alhoewel transactietarieven de afgelopen 10 jaar hard gedaald zijn. Herbalanceren na een minimale beweging van bijvoorbeeld 5% zou dan logischer zijn. Maar wat nu als de portefeuille schommelt binnen een bandbreedte van 4,5%? Dan een frequentie instellen; bijvoorbeeld per week, maand, kwartaal of jaar?

Er zijn ontelbaar veel onderzoeken naar gedaan. De uitkomsten zijn redelijk vergelijkbaar en de conclusie is dat herbalanceren loont. Vooral bij de portefeuilles met een mix van aandelen en obligaties levert het herbalanceren een extra rendement op. Dat is logisch te verklaren omdat er niet alleen tussen de regio’s of sectoren geherbalanceerd wordt, maar ook tussen de verschillende assets. En de verschillende assets (aandelen en obligaties) reageren anders op de verschillende omstandigheden. Herbalanceren tussen aandelen (regio’s en sectoren) loont minder omdat de correlatie veel groter is. Wel kan er dan voordeel behaald worden (in koers of minder risico) door valutabewegingen.

Maar welke frequentie zou aangehouden moeten worden? Wat verwacht u van de beurs? Kijk maar eens dicht bij huis naar de AEX van de afgelopen 10 jaar; enorm veel pieken en dalen en die houden zich niet aan een bepaalde regelmaat of kalender. Eens per jaar herbalanceren lijkt dan te weinig. De frequentie en het nut daarvan hangt dus af van uw risicoperceptie, de asset allocatie en uiteindelijk de volatiliteit van de beurzen (aandelen en obligaties). Dit laatste is helaas niet te sturen, het periodiek herbalanceren wel!




Hcc Beleggen interessegroep CoSA
CoSA-370x215.png

CoSA, Computerondersteunde Selectie van Aandelen, gebaseerd op fundamentele analyse van bedrijven. Er wordt primair gekeken naar omzet, nettowinst, eigen vermogen, dividenden en winst per aandeel om de kwaliteit van een bedrijf te bepalen. Pas als het bedrijf kwalitatief aan minimum eisen voldoet wordt er naar de koersen gekeken.
Indien u meer wilt weten over de activiteiten van CoSA, kunt u de voorlopige CoSA-webpagina (klik hier), raadplegen of contact opnemen met de voorzitter: Jan van der Meulen via
U kunt zich met hetzelfde mailadres aanmelden voor het ontvangen van informatie, zoals de wekelijks verschijnende CoSA-nieuwsbrief en voor het verkrijgen van toegang tot de voor CoSA-leden beschikbare Europese CoSA/SSG-verzameling.



 


Aankopen van insiders nu niet meer zo relevant
Bron:  Ronald Kok, Analist.nl
analist.nl200x42.gif
2017-Ronald-Kok120x160.jpg


Ronald Kok (RBA) 

Financieel analist, entrepeneur en uitgever van o.a. Analist.nl
Na zijn economie opleiding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, VBA aan de VU  Universiteit van Amsterdam bleef hij zich verder specialiseren w.o. EFFAS , en  focust hij zich nu vooral op financiële analyse en de praktische toepasbaarheid van beleggingsstrategieën. Zijn aandachtsgebieden zijn vooral de Amerikaanse en Europese aandelen. Daarnaast focust Ronald zich ook op derivatenstrategieën, asset-allocatie en risicomanagement.


Veel beleggers kijken vaak met grote belangstelling naar de aankopen van insiders bij bedrijven.
We zouden kunnen denken dat als grote beleggers die dicht bij het vuur zitten hun belangen uitbreiden dat dit goede voortekenen kunnen zijn.
Denkt u bijvoorbeeld maar naar de voorbeeldfuncties die o.a. George Soros, Marc Coucke en Warren Buffett hebben.
Wanneer we echter naar de resultaten kijken van deze ‘insider portefeuilles’ dan vallen de resultaten erg tegen..



Met insiders bedoelen we, op basis van de Securities Exchange Act uit 1934, beleggers die een belang van 10 procent of meer in een bedrijf hebben. De term betreft dus individuele beleggers, fondsen, directieleden et cetera. Wanneer iemand die al een heel groot belang in het bedrijf heeft zijn belang wijzigt heeft dit vaak veel exposure in de media. Het idee er achter is dat wie dichter bij het vuur zit ook een informatievoorsprong zou kunnen hebben.

De FSMA  publiceert dagelijks alle mutaties van de grote beleggers (evenals de shortposities).
In Nederland houdt de AFM dit bij. Wij houden deze wijzigingen dagelijks bij en we zien wel dat het vaak maar een klein groepje aandelen is waarbij er relatief veel wijzigingen zijn bij de meerderheidsdeelnemers. Het zijn vaak de kleinere bedrijven waarbij vaak grote aandeelhouders hun belangen wijzigingen.
Dit is ook vrij logisch want het is natuurlijk eenvoudiger om een groot belang in een kleiner bedrijf te kopen dan in een grotere. Daarnaast zien we vooral bij de biotechaandelen veel mutaties bij de grootaandeelhouders.

Criteria aandelenscreener insiders:
  • Marktkapitalisatie tussen 50 miljoen en 1 miljard dollar
  • Financials en vastgoed niet erbij
  • Minimaal drie aankopen van insiders afgelopen 6 maanden
  • Pers saldo meer aankopen dan verkopen door insiders
  • Minimaal 2 procent van het aandelentotaal afgelopen 6 maanden aangekocht door insiders

Voorsprong insiders gesmolten
Onze collega’s van het Amerikaanse AAII (American Association of Individual Investors) houden een speciale screener bij die automatisch de aandelen koopt waar relatief veel meerderheidsaandeelhouders in zitten (alleen de aankopen). In de periode 1966 tot 1996 outperformde deze screener de markten met ruim 7 procent per jaar. Dit was natuurlijk een gigantisch verschil en deels goed te verklaren door de forse informatie-asymmetrie die er in de jaren voor het internet was. In de afgelopen jaren zien we maar hele magere rendementen van deze screener. Het lijkt er op dat de grote beleggers die dichtbij het vuur zitten een maar marginale informatievoorsprongen hebben en dat deze eigenlijk wel door de markten verdisconteerd zijn.

Erg volatiele rendementen: gemiddeld negatief.
analist-20180401-fig1-644x300.png
Over de periode 2003 tot en met 2017 lag het gemiddelde rendement van deze aandelenscreener op -0,8 procent per jaar. Dit is natuurlijk heel bedroevend laag want de S&P 500 leverde bijvoorbeeld ruim 5,5 procent per jaar op over dezelfde periode (zie de onderstaande grafiek). We zien verder ook een enorme volatiliteit bij de rendementen hetgeen vooral verklaard kan worden doordat er voornamelijk kleinere bedrijven in deze screener zitten.

Insiders versus S&P 500
analist-20180401-fig2-644x419.png
Bron: AAII



 


Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large cap aandelen
Bron:  Robert van den Oever, Morningstar
MorningstarLogo-Header.gif
De wereldwijde aandelenindices zijn nog altijd overgewaardeerd, hoewel de beurscorrectie van begin februari wel effect had. De overwaardering is daardoor iets verminderd. Het had ook effect op welke volgens Morningstar  de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde aandelen zijn. Dit is de Large Cap Global Core Pick List voor maart..

Morningstar's Large Cap Global Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde large cap aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat.

De aandelenanalisten van Morningstar selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn. Daarin verschilt de Large Cap Global Core Pick List van die andere lijst, de Ultimate Stock Pickers, want die wordt samengesteld uit de aandelen die favoriet zijn bij een groep van 26 fondsmanagers die Morningstar hoog aanslaat op hun deskundigheid.

De Large Cap Global Core Pick List legt de nadruk op Amerikaanse aandelen en wereldwijde aandelen die op de Amerikaanse aandelenbeurzen verhandelbaar zijn. Op de wereldwijde lijst kunnen dus aandelen verschijnen die ook deel uitmaken van de Europe Core Pick List.

De lijst wordt, net als de Europe Core Pick List, maandelijks herzien; aandelen die minder ondergewaardeerd zijn, vallen af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value die Morningstar voor ze berekent.

Ondergewaardeerde sectoren
Omdat de lijst wordt samengesteld uit ondergewaardeerde aandelen, is de waardering duidelijk anders dan die van de wereldwijde large cap markt. De lijst noteert aan de hand van de data per eind februari 2018 op 87% van de Fair Value, terwijl de S&P 500 aandelen die actief worden gevolgd door Morningstar-analisten samen op 102% noteren. Een maand geleden was dat respectievelijk 91% en 106%.

De gedaalde percentages illustreren het effect van de correcte op de aandelenmarkten van begin februari. De S&P 500 daalde 3,89% in februari, maar desondanks is de markt nog altijd overgewaardeerd.

De sector met de laagste waardering is nu gezondheidszorg die noteert op 81% van zijn Fair Value. De aandelenanalisten van Morningstar zien ook aantrekkelijke waardering in de sectoren consumer discretionary, consumer staples, energie, industrie, grondstoffen, vastgoed, telecommunicatie en nutsbedrijven, die allemaal op minder dan 90% van hun Fair Value noteren.

Sectoren in detail: 'consumer discretionary'
We bekijken de sectoren meer in detail, te beginnen met 'consumer discretionary'. Daar verdwijnen Under Armour en TripAdvisor ten gunste van Expedia en Tractor Supply. Morningstar-analist Dan Wasiolek licht toe waarom Expedia interessant is:

'Expedia heeft een toonaangevend netwerk van travel services opgebouwd en dat heeft een sterk klantenbestand opgeleverd. Dat zal ook de komende jaren van kracht blijven, al zal de concurrentiedruk toenemen door consolidatie bij andere aanbieders en door het gevecht om een plek in opkomende markten. Het opbouwen van een netwerk van kleinere hotels in Europa, die een groot deel van die markt uitmaken, is tamelijk kostenintensief, maar geen onoverkomelijke horde, en het is nodig om het netwerk verder dekkend te maken. Expedia versnelt dit jaar zijn internationale expansie. In opkomende markten heeft Expedia belangrijke partnerships gesloten met lokale partijen, onder andere in China, dat de komende 5 jaar goed zal zijn voor 20% van de online boekingenmarkt.'

'Consumer staples'
Kijken we vervolgens naar de sector 'consumer staples', dan verdwijnen Mondelez International, Anheuser-Busch InBev en Campbell Soup. om plaats te maken voor Reckitt Benckiser Group, General Mills en Unilever. Analist Erin Lash over de keuze voor General Mills:

'General Mills krijgt een Wide Moat rating vanwege zijn sterke merken zoals Cheerios, Haagen-Dasz en Yoplait en zijn kostenvoordelen. Bovendien verwachten wij dat het rendement op geïnvesteerd vermogen hoger zal blijven dan de kapitaalkosten, zelfs in een dalende markt. Door de sterke merken en de schaal kunnen retailers niet om General Mills heen; ze willen die producten graag in hun schappen hebben en dat is de basis voor sterke langdurige relaties met afnemers, ondanks de sterke concurrentie van andere merkfabrikanten. General Mills werkt aan innovaties die meeliften op consumententrends, zoals natuurlijke en biologische voeding. De schaalgrootte en kostenefficiency zorgen voor veel middelen om te investeren in toekomstige groei en dat businessmodel blijft op lange termijn werken.'

Energie
In de energiesector moeten de drie aandelen Total en Range Resources wijken voor Andeavor en Royal Dutch Shell.

Financials
In de financiële sector komen Mitsubishi UFJ Financial Group, Canadian Imperial Bank of Commerce en Franklin Resources nieuw op de lijst. Dat gaat ten koste van BlackRock, Societe Generale en Lloyds Banking Group.

Gezondheidszorg
In de sector gezondheidszorg verdwijnen Cardinal Health en Royal Philips van de lijst en daarvoor in de plaats komen Biogen en Celgene. Morningstar-analist Karen Andersen over Biogen:

'Biogen heeft een sterke winstgevendheid bereikt met drie belangrijke geneesmiddelen op het gebied van oncologie en neuro-immunologie, en tevens heeft een nieuw middel tegen MS het marktleiderschap op dat gebied verder versterkt. Wij denken dat de concurrentie de middelen van Biogen niet kan matchen en door de nadruk op onderzoek en ontwikkeling zal Biogen zijn voorsprong weten te behouden. Dit draagt bij aan de Wide Moat rating.'

Industrie
De sector Industrie ziet Siemens komen en neemt afscheid van United Continental Holdings. Morningstar-analist Jeffrey Vonk over de keuze voor Siemens:

'Siemens is een sterke innovator in technologie en heeft wereldwijd een leidende positie in electrical engineering. De diverse activiteiten van het conglomeraat zullen gestroomlijnd worden zodat een beter gefocust bedrijf ontstaat dat duideolijke keuzes maakt over waar het zijn investeringsgeld aan alloceert. Zo zal de divisie gezondheidszorg verzelfstandigd worden. De vereenvoudiging van het concern moet het beter bestand maken tegen cyclische effecten. Overnames in de toekomst zullen alleen voor bepaalde kernactiviteiten plaatsvinden.'

Zeven wissels bij IT
In de IT-sector vinden we zeven wisselingen: Motorola Solutions, Kyocera, Analog Devices, Canon, Alibaba Group, Altaba en Facebook zijn nieuw en Adobe Systems, Broadcom, LM Ericsson Telephone, Nokia Oyj, Skyworks Solutions, CSRA en Qorvo verdwijnen van de lijst.

Grondstoffen
De sector telecommunicatie services neemt afscheid van Mosaic en verwelkomt CRH. Een maand eerder was het nog andersom.

Vastgoed
In de vastgoedsector wisselt Vornado Realty van plek met Welltower.

Bekijk hier de volledige Large Cap Global Core Pick List voor maart:

LCGCPL-03-2018-tabel-1-740x768.PNG

LCGCPL-03-2018-tabel-2-740x788.PNG

LCGCPL-03-2018-tabel-3-740x347.PNG





 


Ben je goed in communicatie?
/images/banners/HCC-Beleggen-logo-2014-435x82.gif

Wat doe jij met je geld?
En met je vrije tijd?

HCC!beleggen is voortdurend op zoek naar actieve vrijwilligers  ( Op dit moment
zoeken we dringend  leden die mee willen helpen komende symposia te organiseren). Verder zoeken we leden die deel willen nemen aan het bestuur (secretaris) en ook bijvoorbeeld mensen die de redactie over de nieuwsbrief mede willen voeren of als webmaster willen fungeren.

Ben jij een enthousiaste belegger en wil je ook wat doen voor onze vereniging? Meld je dan aan via het bestuur of de redactie van HCC!beleggen.


Wie zoeken we?
Er is behoefte aan vrijwilligers die zich met verschillende zaken willen bezighouden. Zo zoeken we mensen die graag in het bestuur willen plaatsnemen, verschillende redacteuren voor diverse werkzaamheden, maar ook zijn we opzoek naar mensen die graag contacten onderhouden met bijvoorbeeld leden, en/of sprekers/standhouders voor onze symposia.

Bestuur
Binnen het bestuur van HCC!beleggen is dringend behoefte aan versterking. We zijn op zoek naar een secretaris, maar indien je affiniteit hebt met beleggen en je bestuurlijke ambities op een ander gebied liggen, komen we ook heel graag met je in contact.

Redacteuren
We zoeken redacteuren die zo’n één à twee uur per week willen besteden aan het aanleveren van artikelen voor onze  website  en/of sociale media en de nieuwsbrieven. Het gaat dan om onder meer artikelen over economische onderwerpen, specifieke beleggingsartikelen of andere voor onze leden interessante onderwerpen selecteren dan wel schrijven beoordelen promoten etc.

Die nieuwsbrief moet natuurlijk ook in elkaar gezet worden. Ben je handig met een computer en heb je ongeveer vier uur per maand tijd, dan kun je je hiervoor aanmelden. Dit kan natuurlijk ook in combinatie met het leveren van de content voor website en/of nieuwsbrief.

Contactpersonen
Heb je meer affiniteit met mensen dan met teksten? Wees welkom want we zijn ook naarstig op zoek naar sociaal bedreven, communicatief vaardige mensen die contacten met bijvoorbeeld sprekers voor symposia maar ook met leden willen onderhouden. Dit zal ongeveer twee uur van je tijd per maand kosten. Ook hiervoor wordt natuurlijk wel interesse in beleggen verwacht.

Heb je zin en tijd ons te helpen, meld je dan aan via het het bestuur of de redactie van HCC!beleggen



 


HCC beleggen Website HCC beleggen Vacatures Adverteren Downloads
Disclaimer: Deze publicatie komt tot stand op de redactie van beleggersonline.nl de website van de HCC IG Beleggen. Noch de mate waarin de berichten, voorgestelde scenario’s, risico’s en voorspellingen de marktverwachtingen weerspiegelen, noch de mate waarin zij in de realiteit zullen tot uiting komen, kunnen worden gewaarborgd. De voorspellingen zijn indicatief. De gegevens in deze publicatie zijn algemeen en louter informatief. Ze mogen niet worden beschouwd als beleggingsadvies. De schrijver(s) van deze publicatie en het bestuur van de HCC IG Beleggen en/of de Redactie van de Nieuwsbrief zijn derhalve niet aansprakelijk voor eventuele verliezen. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren, behaalde resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden