Nieuwsbrief20171101

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar
..
HCC-Beleggen-Nieuwsbrief-logo.gif
November 2017
..

Inderdaad, geen dag het zelfde !
Bron:  Frans Schreiber, voorzitter  HCC groep Beleggen
20171028_122923goed-740x250.jpg

Het thema van ons afgelopen symposium was "Geen dag hetzelfde" en inderdaad, geen dag hetzelfde, wat een symposium !  We kwamen stoelen en banken tekort en mensen stonden te dringen om toch nog in de zaal een plekje te bemachtigen!!  Als dit zo door gaat moeten we de volgende keer Ahoy maar afhuren..


20171028_122902goed-300x576.jpgDe symposium commissie - waar ik met name Robert Dijkstra wil noemen om zijn fantastische inzet en het er in slagen gerenommeerde sprekers uit te nodigen - was meer dan ooit in zijn opzet geslaagd.
Meer dan 200 bezoekers kwamen ons vergezellen om de hoogte te worden gebracht van de nieuwste ontwikkelingen op beleggers gebied. En dat begon direct al goed.

Harry Klip & Hans van den Boogaard, van de Crypto Academie lieten zien dat deze munten flink in waarde aan het stijgen zijn en bovendien een hoge volatiliteit hebben. En daar kun je natuurlijk als trader goed gebruik van maken. Aandelen schijnen tegenwoordig saai te zijn als ik anderen mag geloven om hun lage volatiliteit, cryptomunten is heel andere koek. Sprongen van 10% op een dag gebeurt regelmatig. En wanneer je dan op het juiste moment opties inzet, kunnen de winsten heel groot worden. Natuurlijk moeten we de kans op een flink verlies ook niet onderschatten, want opties zijn instrumenten voor specialisten.

Daarna kwam Cees Smit van Todays Groep ons bijpraten over de toestand van de wereld.
Cees was in zijn element, want hij zag dat de beurs momenteel veel te duur is en er dus een flinke correctie te wachten staat.
Hij verdient vooral in sterk dalende markten en heeft juist zijn grote klappers gemaakt tijdens de internetcrisis in 2002 en de bankencrisis in 2008.
Tijdens deze laatste crash verdiende hij meer dan 200% en legde aan het publiek uit hoe hij dat heeft gedaan.

De derde lezing werd gedaan door Aat Schornagel. Aat is wiskundige en statistisch sterk onderlegd en één van de grootste optiehandelaren van Nederland. Aat liet een paar dingen zien die gebeuren op de Amsterdamse beurs en waarmee mensen hun voordeel mee kunnen doen, waarbij de mond van het publiek open viel: zo eenvoudig en toch fantastische rendementen.
Hij is een fan van dagopties en legde uit hoe hij deze inzet en waarom. Na afloop werd hij bestormd door het publiek die nog lang niet uitgeleerd waren.
20171028_110812 goed-700x315.jpg

Als laatste kwam Anne Grevinga in de grote zaal. Anne heeft een schare fans die nooit genoeg krijgen van Anne zijn berekeningen en mening over de fundamentele onderbouwing van bedrijven en investeringen.
Zijn lezing liep met 45 minuten uit en ook toen wilde nog niemand de zaal verlaten. Als voorzitter moest ik tenslotte wel ingrijpen om te stoppen, omdat de beheerder de deuren wilde sluiten en het dan een zondagsdienst was geworden.

Kortom, een succesvolle en een geweldige dag, inderdaad, geen dag hetzelfde !

Frans Schreiber
voorzitter Hcc Groep Beleggen



 


Zitten we in een nieuwe bubbel?
Bron:  Martin Boer, Florizon
logo-Florizon-small-250x37.png
MartinBoer120x160.jpg
Martin Boer

Data analist, ICT specialist en is samen met Erick Erdtsieck oprichter van Florizon.com.
Martin Boer heeft zich na zijn studie Sterrenkunde aan de Rijks Universiteit Groningen in zijn werk als ICT specialist altijd bezig gehouden met data analyse en patroonherkenning. De beurs lijkt weliswaar een complex probleem maar bestaat de praktijk uit kleine behapbare deelproblemen zodra je in staat bent voldoende afstand te nemen. Dit is een van de pijlers waarop Florizon is gebaseerd.

Je hoort de laatste tijd steeds vaker analisten op de radio die waarschuwen voor een nieuwe aandelen bubbel. De economie draait op volle toeren en er zijn genoeg bedrijven met goede prognoses, dus daar ligt het niet aan.

Het vervelende is alleen dat de echte economie en de beleggingswereld weliswaar veel raakvlakken hebben, maar niet 1 op 1 gekoppeld zijn, al willen analisten u graag doen geloven dat dat wel zo is.

AEX stijgende
Het afgelopen jaar, van eind oktober 2016 tot eind oktober 2017, is de AEX met zo'n 18% gestegen en dat is dan nog exclusief dividend ook! En de AEX is zeker niet de enige index met mooie cijfers. Prachtige cijfers nietwaar?
Het vervelende is, er zijn maar heel erg weinig bedrijven die 18% winstgroei maken, dus daar zit toch iets scheef.
De koersen lopen veel harder op dan de winsten.

Florizon-Fig1-AEX-per-26-10-2017-740x265.jpg
Fig1: Ontwikkeling van de AEX de afgelopen 5 jaren, zo'n 9,5% stijging per jaar, zonder dividend!

Inflatie? Asset inflatie!
De afgelopen jaren is veel geld in aandelen (en huizen) gevlucht omdat obligaties en andere vormen van rente te weinig opbrengen. Aandelen zijn daardoor een schaars goed geworden met de bijbehorende prijsstijgingen tot gevolg. De onderliggende resultaten lijken minder relevant, maar uiteindelijk moet daar toch de winst vandaan komen.

Omdat er ook al erg weinig analisten zijn die 18% koerswinst voorspeld zullen hebben is het niet heel gek om te concluderen dat de aandelen nu eigenlijk best aan de prijzige kant zijn.

Daarvoor kunnen we twee factoren aanwijzen.
Florizon-Fig2-Sentiment-26-10-2017-740x287.jpg
Fig2: Een laag sentiment betekent dat aandelen duur zijn t.o.v. de waarde van de onderliggende bedrijven.
Je kunt de waarde ook lezen als een rapportcijfer van de markt of
 als het gemiddelde verwachte rendement op een aandelenbelegging inclusief dividend.


Rol ECB
Het opkoopprogramma van de ECB en ook andere centrale banken wereldwijd, heeft voor behoorlijk veel verstoring op de rentemarkten gezorgd. De 10-jarige Duitse staatslening (Bund) doet -1,34% (d.d. 26-10-2017) Daarmee leggen we geld toe op een lening en verplaatst het kapitaal zich naar aandelen en huizen.

Realiseer je eens wat dat betekent voor het pensioen, aangezien pensioenfondsen verplicht zijn een groot deel in “veilige havens” te beleggen. Zeker die fondsen die onder water staan profiteren in mindere mate van de stijgingen.

Het door de ECB gecreëerde geld vindt zijn weg niet naar de gewone burger maar wordt via de gewone banken geconverteerd. Zij verkopen hun (slechte) bezittingen aan de centrale bank en kopen vervolgens weer nieuwe bezittingen op de markten, enzovoort.
Inmiddels is het balanstotaal van de centrale bank meer dan 4.000 miljard, zo'n 10.000 euro per Europese burger. Wat zou er gebeurd zijn als het geld rechtstreeks was gegeven?

Een gezin had de 40.000 euro kunnen gebruiken om schulden af te lossen, dat leverde een gezondere wereld met minder bankafhankelijkheid!

Aangezien de stimuleringsmaatregelen van de ECB teruggeschroefd gaan worden is de kans groot dat de rente langzaam maar zeker gaat stijgen.
Hierdoor zal een deel van het in aandelen gevluchte geld weer uit aandelen gehaald worden. Aandelen worden hierdoor minder schaars, en de prijzen zullen vanzelf dalen.

Aandeelhouders fêteren
Een 2e factor is dat veel bedrijven de afgelopen jaren hoge schulden zijn aangegaan. Deels voor investeringen voor interne groei, deels voor overnames en voor een heel groot deel om activistische aandeelhouders tevreden te houden. Er zijn veel bedrijven die tot over hun oren in de schulden zitten.

Dat is nu nog niet zo'n probleem, maar hier komt de stijgende rente voor de 2e keer om de hoek kijken; de rentelast gaat de komende jaren bij veel bedrijven best pijn doen. Dat betekent gedwongen verkopen, herinvesteringen en allemaal andere zaken die de koersen zullen drukken. Dingen waar beleggers buikpijn van krijgen.
Florizon-Fig3-GeneralElectricFundamenteel-740x420.jpg
Fig3: GE meerjarenoverzicht:
geen groeier meer, maar wel flink dividend uitkeren en aandelen inkopen,
betaalt 5 mld aan rente en heeft 200 mld aan lange termijn schulden (ca. 2,5%)

Heb geduld, wees selectief!
Toch is er geen reden om heel somber te zijn, wie niet alleen de koersen maar ook de onderliggende bedrijven in de gaten houdt kan eenvoudig bepalen welke aandelen veiliger, en welke minder veilig zijn. En ach, als de aandelen eventjes te duur zijn, dan zetten we het geld toch gewoon even op de bank. De rente gaat omhoog, dus ouderwets sparen kan dan weer. En als de koersen flink inzakken, dan is dat juist het moment om weer in te stappen.
Florizon-Fig4-WaardeontwikkelingAandelenAssistent-740x222.jpg
Fig4: Waardeontwikkeling demoportefeuille met de Florizon Aandelen Assistent,
13% rendement per jaar, exclusief dividend, inmiddels is 2/3 liquide.



 


Hcc Beleggen interessegroep Computerbeleggersgroep-ZH
 
Computerbeleggersgroep-ZH
zh230x180.jpg HCC Beleggen IG Computerbeleggersgroep-ZH in de regio Zuid HollandSinds de oprichting in 2002 houden wij ons bezig met “Beleggen met behulp van de computer”. Het accent ligt daarbij op het vergroten van de kennis van het ontwikkelen en exploiteren van handelssystemen. Deze zijn vooral gebaseerd op methoden uit de kwantitatieve en statistische analyse. Uiteraard wordt daarbij ook aandacht besteed aan ondersteunende software. Regelmatig besteden we echter ook aandacht aan andere vormen van beleggen zoals Fundamentele analyse. Daarbij gaan we altijd uit van het beschrijven en bespreken van een gestructureerde aanpak die gebaseerd is op objectieve grondslagen. 
Wij komen 9 keer per jaar bijeen. Afwisselend in Berkel & Rodenrijs en Delft.
Klik hier voor meer info    Contactadres:



 


Philips kwartaalcijfers onderstrepen groeipotentieel op lange termijn
Bron: Robert van den Oever, Morningstar
MorningstarLogo-Header.gif
De derdekwartaalcijfverwachting en bevestigen het groeipotentieel voor de lange termijn.
Bekijk de video waarin Morningstar-analist Jeffrey Vo
ers van Philips zijn conform nk uitlegt waarom Philips ondergewaardeerd is.

De cijfers van Royal Philips NV over het derde kwartaal van 2017 voldoen aan de verwachtingen van Morningstar en bevestigen de trend van de voorafgaande kwartalen, waarin Philips de verwachtingen eveneens waarmaakte.
De margegroei en kostencontrole waren sterk, evenals de inname van nieuwe orders die 5% groeide. De omzet groeide 4% en dat was voor een groot deel te danken aan opkomende markten. China, India en Latijns-Amerika boekten dubbelcijferige omzetgroei.

De professionele healthcare portfolio boekte een goede orderinname. Bijvoorbeeld in China boekte Philips dubbelcijferige groei met nieuwe orders voor 'diagnostic imaging'.
De divisie 'personal health' profiteerde an de opkomende middenklasse in opkomende markten die méér geld wil uitgeven aan elektrische tandenborstels en scheerapparaten uit het hogere segment.
Het derde kwartaal was bijzonder goed voor de business rond 'connected care', de informatievoorziening aan en monitoring van patiënten. Die groeide 8% in omzet en 440 basispunten in marge. Philips heeft in 2016 en 2017 veel geïnvesteerd in deze activiteiten en de groei zal naar verwachting in de komende kwartalen doorzetten.
Morningstar-analist Jeffrey Vonk handhaaft zijn Fair Value van 40 euro voor het aandeel Philips.
Volgens de analist is Philips een van de aantrekkelijkste aandelen binnen zijn sector.
De redenen daarvoor heeft Vonk onlangs uiteengezet in een uitgebreid company report waaruit we de belangrijkste bevindingen voor u op een rij hebben gezet:  Philips kan met healthcare meer waarde creëren dan beleggers denken
 
Jeffrey Vonk licht zijn visie op Philips verder toe in deze video, waarin hij vertelt waarom het groeipotentieel van Philips volgens hem ondergewaardeerd wordt. Bekijk hier de video:
20171023-art-video-Philips-kwartaalcijfers-morningstar.jpg



 


Doel, opzet, nut en resultaten van CoSA’s demo-portefeuille.
Bron:  HCC Beleggen CoSA-werkgroep
HCC_logo.gif

CoSA, Computerondersteunde Selectie van Aandelen, gebaseerd op fundamentele analyse van bedrijven. Er wordt primair gekeken naar omzet, nettowinst, eigen vermogen, dividenden en winst per aandeel om de kwaliteit van een bedrijf te bepalen. Pas als het bedrijf kwalitatief aan minimum eisen voldoet wordt er naar de koersen gekeken.

Indien u meer wilt weten over de activiteiten van CoSA, kunt u de voorlopige CoSA-webpagina (klik hier), raadplegen of contact opnemen met de voorzitter: Jan van der Meulen via
U kunt zich met hetzelfde mailadres aanmelden voor het ontvangen van informatie, zoals de wekelijks verschijnende CoSA-nieuwsbrief en voor het verkrijgen van toegang tot de voor CoSA-leden beschikbare Europese CoSA/SSG-verzameling.


Vanaf 2011 onderhoudt de werkgroep CoSA een demonstratieportefeuille om de CoSA-leden te laten zien hoe de door CoSA gepropageerde wijze van beleggen in de praktijk uitpakt.
Daartoe is de demo-portefeuille zo realistisch mogelijk opgezet, inhoudende dat transactiekosten bij koop en verkoop in de koop en verkoopwaarden worden verrekend. Ook worden de valutakosten bij koop en verkoop verrekend, zodat de invloed van valutawinsten of -verliezen zichtbaar is.


De Demo-portefeuille bestaat in feite uit drie deel-portefeuilles:
  •      KoersGroeibeleggen(KG),
  •      DividendGroeibeleggen(DG) en
  •      DividendHerbeleggen(DH).
Vanaf 2011 wordt de KG-portefeuille aangehouden en na het ontwikkelen van de methoden DG en DH hebben we daarvoor vanaf 2016 deel-portefeuilles toegevoegd.

De aan- en verkoop voor zo’n deelportefeuille wordt bepaald door de regels die gelden voor de betreffende methoden. In eerdere artikelen zijn we nader ingegaan op deze methoden.

Wekelijks wordt de portefeuille bijgewerkt, waarbij de actuele waarde van een aandeel wordt berekend alsof het aandeel is verkocht op de slotkoers van de actuele week met in achtneming van de transactiekosten en de valutaverhouding, bijv. €/$.
Wekelijks worden de koersen, eventuele dividenduitkeringen en dividend- herbeleggingen verwerkt en de tabel aangepast. Een voorbeeld ziet u hieronder.

20171001-CoSA-Fig1-740x370-a1.png

Het kopen en verkopen van aandelen in de portefeuille vindt uitsluitend plaats op basis van de door de CoSA-programmatuur gegeven koop- en verkoopadviezen. Dit om de werking van de CoSA-programmatuur volledig tot uiting te laten komen in de resultaten die met de demo-portefeuille worden bereikt. Elke menselijke/emotionele inmenging wordt aldus voorkomen.

Koop in de portefeuille vindt plaatst met behulp van de CoSA-rangtabel en daarbij wordt het hoogst gerangschikte aandeel, dat nog niet in de portefeuille voorkomt, aangeschaft. Mits dit aandeel een koop-advies heeft. Uiteraard wordt eerst de Rangtabel gesorteerd naar de van toepassing zijnde methode KG, DG of DH.
Verkocht wordt een aandeel, als dit voor een of meer verkoopvoorwaarden een kwaliteitsgrens neerwaarts heeft overschreden.

De portefeuille bevat 15 aandelen, waarvan vijf koersgroeiaandelen (KG), vijf dividendgroeiaandelen (DG) en vijf herbeleggingsaandelen (DH). Het stelt ons in staat om de drie soorten aandelen met elkaar te vergelijken wat gedrag en resultaat betreft .
Grafisch zien we het verloop van de drie soorten aandelen in 2017 hier onder afgebeeld.

DemoPortefSep2017b-740x168-I15.png

Bij het bekijken van de grafiek moeten we ons realiseren, dat op 22-sep-2017 de €/$ 14,3% was gestegen t.o.v. 01-jan-2017. In de DG- en de DH-portefeuilles zit elk één aandeel genoteerd in de Euro, maar de overige 13 aandelen noteren in USD’s. Dus hebben deze twee sterke stijgingen van de Euro de rendementen negatief beïnvloed. We hebben er echter voor gekozen om het valutaeffect niet op enigerlei wijze te compenseren. Het ene jaar werkt het nadelig, maar een ander jaar heb je een voordeel. In 2015 daalde de Euro t.o.v. de USD met 10,3% en in 2016 met 3,6%.

Er is nog een tweede effect op het verschillende verloop van de KG-, DG- en DH-portefeuilles te zien. De verschillen worden veroorzaakt door de verschillende invloeden van enerzijds de koersen en anderzijds de dividenden.
De KG-portefeuille wordt primair bepaald door tenminste 12 %/jr koersgroei en secundair door de al of niet aanwezige dividenduitkeringen.
De DG-portefeille wordt primair bepaald door tenminste 2,6 %/jr dividendgroei en secundair door de koersgroei die minimaal de inflatie en belastingdruk compenseert.
De DH-portefeuille wordt primair bepaald door én tenminste 10 %/jr koersgroei én tenminste 5 %/jr dividendgroei.

We laten elke week ook het verloop van de resultaten vanaf 01-jan-2011 t/m 15-sep-2017 in een kanteelgrafiek zien.

DemoPortefSep2017c740x143-I15.png

Deze grafieken tonen het rendement per jaar per beleggingsmethode inclusief valutaeffecten.

Werkgroep CoSA
Indien u meer wilt weten over de activiteiten van CoSA, kunt u de voorlopige CoSA-webpagina (klik hier), raadplegen of contact opnemen met de voorzitter:Jan van der Meulen via   U kunt zich met hetzelfde mailadres aanmelden voor het ontvangen van informatie, zoals de wekelijks verschijnende CoSA-nieuwsbrief en voor het verkrijgen van toegang tot de voor CoSA-leden beschikbare Europese CoSA/SSG-verzameling.



 


Fibonacci
Bron:  Jan Kolkman, Stockpicker-signaal
stockpicker-signaal-250x41gr.gif

Jan-Kolkman-wt120x160.gif

Jan Kolkman, 

oprichter van Stockpicker-signaal
heeft tientallen jaren ervaring opgedaan met de belegging in aandelen bij een grote beleggingsmaatschappij en hij heeft zich daarna, via cursussen, symposia en heel veel lezen, gespecialiseerd in technische analyse. Hij hanteert diverse algemeen gebruikte indicatoren en daarnaast ook signalen uit eigen koker.

Je hebt allicht wel eens van Fibonacci gehoord, maar wat kan iemand die al honderden jaren geleden is overleden ons leren over beleggen, ook al is hij dan een Italiaans wiskundige. Je zult zeggen: toen bestonden er nog helemaal geen aandelen.


Fibonacci reeks
Fibonacci was een Italiaans wiskundige die leefde in de 13e eeuw. Hij vond een getallenreeks waarvan het nieuwe getal steeds bestaat uit de som van de twee voorgaande getallen.
Begin reeks: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233,  ....

Als we een bepaald getal delen door het voorgaande dan blijkt de uitkomst steeds 1,618 te zijn. En als we een getal delen door het volgende getal dan is de uitkomst steeds 0,618.
Later is ontdekt dat deze ratio’s behalve op allerlei natuurkundige fenomenen ook op koersen kunnen worden toegepast en men kwam zo tot de ontdekking dat retracements vaak met de percentages 38,2 %, 50 % en 61,8 % plaatsvinden.
  • Fibonacci heeft ontdekt dat een bepaalde verhouding in de natuur wel heel vaak voorkomt, zoals :
  • in het patroon van de zaden van een zonnebloem, daar kun je de spiralen zien waarvan sommige met de klok meedraaien en andere tegen de klok in lopen. De grootte van de zonnebloem bepaalt het aantal spiralen. Meestal tel je 34 spiralen die de ene kant op wijzen en 55 naar de andere kant
  • bekijk eens de roosjes van een bloemkool, waar ook een spiralenpatroon is te ontdekken, meestal 5 met de klok mee en 8 de andere kant op
  • in de lengte van je neus in verhouding tot de breedte
  • in de afstand tussen je ogen en de breedte van het gezicht
  • in de verhouding van het middelste botje in je vinger tot het langste botje en het kortste botje
  • in het octaaf van een piano dat wordt gevormd door 8 witte toetsen en 5 zwarte, in totaal dus 13 toetsen
  • in het hartslagpatroon dat zichtbaar is in een ECG
Maar ook in de kunst zoals de afmeting van bouwwerken zien we dikwijls de verhouding van de breedte in verhouding tot de hoogte als 0,618. En deze cijfercombinatie is in feite heel bijzonder. Wanneer je daar het cijfer 1 bij optelt, dan krijg je dus 1,618 en wanneer je dat vermenigvuldigt met het oorspronkelijke 0,618, dan is de uitkomst 1.
De reeks van Fibonacci is ontstaan door de cijfers:   
0   + 1   = 1
1   + 1   = 2
1   + 2   = 3
2   + 3   = 5
3   + 5   = 8
5   + 8   = 13
8   + 13  = 21
13  + 21  = 34
21  + 34  = 55
34  + 55  = 89
55  + 89  = 144
89  + 144 = 233
144 + 233 = 377

Waarom vind je een gebouw of schilderij mooi?
Zo iets wordt mooi gevonden wanneer die verhouding klopt, dat wil zeggen voldoet aan de Divina Proportia ook wel Gulden Snede genoemd. Laten we als voorbeeld een rechthoek tekenen waarvan de korte zijde 0,618 maal de lange zijde meet. Teken dan in die rechthoek een vierkant, die zo groot is als de korte zijde. Het vlak dat in de oorspronkelijke rechthoek over blijft is weer een rechthoek met dezelfde verhouding. Teken in die rechthoek weer op dezelfde manier een vierkant en ga zo door met vierkanten tekenen in de resterende rechthoek. Dit is op zijn minst frappant te noemen.

Maar wat heb je er als belegger aan?
Welnu, we weten allemaal dat de koersen niet in een rechte lijn omhoog of omlaag gaan. Na een mooie opgaande lijn zien we vaak winstnemingen optreden.
Je vraagt je dan af wanneer die golf van winstnemingen ophoudt. Wanneer is er weer sprake van een evenwichtssituatie tussen vraag en aanbod. Of anders geformuleerd wanneer vindt de meerderheid van de kooplustige beleggers dat er voldoende winst is genomen, en de koers op een aantrekkelijk aankoopniveau is beland en anderen van mening zijn dat verkopen niet meer zinvol is.

Het gaat er niet om of ik als belegger geloof wat die Leonardo voor ons betekend heeft, maar doordat veel beleggers er naar handelen wordt het in feite een selffulfilling prophecy. Het doet er dus niet toe of je erin gelooft of niet, maar doordat een grote groep de regels van Fibonacci hanteert, werkt het.

Wat is een Retracement?
Het Engelse to retrace one’s steps betekent op zijn schreden terugkeren. Nadat een koers gedurende enige tijd gestegen of gedaald is, beweegt de koers meestal een tijd in de tegenovergestelde richting. Daarmee wordt een deel van de oorspronkelijke beweging teniet gedaan. Dit verschijnsel heet correctie of retracement. De correctie eindigt vaak op 38,2%, 50 % of 61,8 % van de voorgaande beweging.

Hierbij een overzicht van een aantal retracements van aandelen die deel uitmaken van de AEX-index en de Dow Jones Industrials.

Het is duidelijk geen complete lijst van de componenten van deze indices, omdat niet elke correctie bij zijn op deze manier berekende target eindigt, de ene wat hoger en de ander wat lager.

AANDEEL         PERIODE KOERS   PERIODE KOERS RETRACEMENT TARGET  GEHAALD
                LOW     LOW     HIGH    HIGH  PERCENTAGE

AALBERTS        FEB13   16.00   MRT15   30.50     38.2    25.00   SEP15
ABN-AMRO        NOV16   19.46   MEI17   25.83     50.0    22.60   SEP17
AEGON           JUL16   3.01    FEB17   5.45      50.0    4.30    MEI17
AHOLD           JAN13   10.00   JUL17   23.00     61.8    15.00   AUG17
AKZO-NOBEL      DEC16   57.00   APR17   83.00     38.2    73.00   MEI17
AKZO-NOBEL      DEC16   57.00   APR17   83.00     38.2    73.00   MEI17
ASML            DEC16   93.00   APR17   125.00    38.2    113.00  JUN17
ASML            DEC16   93.00   APR17   125.00    38.2    113.00  JUL17
GALAPAGOS       FEB16   36.00   APR17   89.75     50.0    63.20   JUL17
GALAPAGOS       FEB16   36.00   APR17   89.75     50.0    63.20   AUG17
ING             MRT13   5.70    JUL15   16.00     61.8    9.60    FEB16
WOLTERS-KLUWER  DEC16   31.40   MEI17   40.20     50.0    35.90   JUL17
CISCO           MEI16   25.90   MRT17   34.70     50.0    30.30   MEI17
GOLDMAN SACHS   JUN16   139.00  MRT17   256.00    38.2    212.00  JUN17
HOMEDEPOT       NOV16   119.00  MEI17   161.00    38.2    145.00  JUL17
JOHNSON&JOHNSON DEC16   109.00  MRT17   129.00    38.2    121.00  APR17
JPMORGAN        MEI17   81.60   AUG17   95.00     50.0    88.30   SEP17
MERCK           JAN17   58.40   FEB17   66.90     61.8    61.90   APR17
PROCTER&GAMBLE  NOV16   81.30   MRT17   92.00     61.8    85.50   MEI17
VISA            OKT14   49.00   NOV16   84.00     23.6    75.00   NOV16
WALMART         JAN17   65.70   MEI17   80.50     50.0    73.00   JUL17
Stockpicker-Fig1-JPMORGAN_CHASE-740x561-I15.png
Fig1: JPMORGAN
Stockpicker-Fig2-GOLDMAN_SACHS_GROUP_ORD-740x571.png
Fig2: GOLDMAN SACHS
Stockpicker-Fig3-ABN_AMRO_GROUP_ORD-740x516.png
Fig3: ABN-AMRO
U zult wellicht opmerken dat er naast de karakteristieke Fibonacci retracement percentages als 23,6%, 38,2%, 61,8% en 76,4% ook het percentage van 50,0 % tussen staat. Dit is inderdaad geen Fibonacci retracement percentage volgens de regels van Fibonacci, maar omdat een correctie daar dikwijls wel voldoende steun vindt, hoort die wel in de rij thuis van retracement percentages.

Veel beleggers hebben wel gehoord van de retracement niveaus, maar er is nog iets interessants te berekenen wanneer we Fibonacci getallen hanteren. Namelijk de zogenoemde extension niveaus. Daar hebben we mee te maken wanneer de beweging van de koers groter is dan de voorgaande.

Stockpicker-signaal zal in de volgende signalen ook retracement en extension target-niveaus opgeven, voor zover dat zinvol is.



 


Hcc Beleggen interessegroep Noordbeleggen
groep Noordbeleggen is gestart in maart 2006 rond het beleggingsprogramma Vestics.Noordbeleggen
Inmiddelszijn wij verder gegaan in de boeiende wereld van het beleggen.
Zo doen we onze beleggingen op individuele basis en komen zo'n vijf keer per jaar bijeen. Het zijn 'interactieve' bijeenkomsten waarin nieuwtjes en ervaringen onder het genot van een kopje koffie worden uitgewisseld.
Naast het bespreken van het vaste onderwerp: de 'echte' portefeuille, komen ook onderwerpen als: ervaring met broker software, handelssystemen, indicatoren, werking van opties/turbo's enz aan bod.
Met als rode draad:
 - Selecteren van Aandelen.        - Selecteren van Opties.
 - Werking en selectie van Turbo's - Selecteren van Beleggingsfondsen

Benieuwd? Kom kom gerust een keer kijken of het iets voor je is. Mail voor meer info naar Ben Rietveld



 


Hoe hoog kunnen we gaan?
Bron:  William Chau
TraderAcademie-nl-290x60.gif
William-Chau-120x160.gif
William Chau


Ondernemer,
IT trainer,
actief daytrader en oprichter van traderacademie.nl
William is na een carrière in het bedrijfsleven zelfstandig verder gegaan. Naast IT houdt hij zich al jarenlang bezig met traden en heeft hierin diverse cursussen en opleidingen gevolgd. Zijn methodieken zijn Marktprofiel en Order Flow. Naast actief traden is zijn passie het overdragen van deze kennis aan geïnteresseerden. Vanuit deze gedachte is traderacademie.nl onstaan.



Hoe hoog kunnen we gaan?

Dat is een vraag die menigeen zich al enige tijd stelt, maar vooralsnog is er geen eind in zicht


 In fig.1 zien we dat de S&P 500 zich in de vakantie (augustus) zijdelings bewoog, maar vanaf september een opgaande trend laat zien.
Hierbij kunnen we in het Marktprofiel wel een paar observaties maken.

Begin september schoot de S&P omhoog naar het niveau van 2500 waar hij zich 3 weken lang ophield, wat duidelijk te zien is aan het grijze gebied in de 3 profielen van september.

In oktober gebeurde hetzelfde: een spurt in de eerste week naar het 2550 niveau, waar het de tweede week van oktober vertoefde, alleen zag het profiel van deze tweede week er anders uit dan de tweede week in september. Het profiel zag er ‘normaler’ uit.
William-Chau-20171101-fig1-546x400.png
Fig.1 S&P 500 wekelijks Marktprofiel
William-Chau-20171101-fig2-218x345.png                             
















Fig.2

Als we de eerste en de tweede week samenvoegen uit beide maanden wordt het plaatje duidelijker.

In fig.2 is dit gedaan en is te zien dat in september je te maken hebt met een grijs gebied met in feite 2 extremen of ook wel pieken.
In de derde week van van september zie je dan dat de prijs het ‘gat’ tussen deze twee pieken als het ware opvult.

In oktober hadden we te maken met 1 piek, dus een veel normalere verdeling van de prijs.
In de derde week van oktober zie je dat de prijs zich overwegend boven dit gebied bevindt.
Ook de DAX is aan een enorme opmars bezig en is de 13000 grens inmiddels gepasseerd (zie fig.3).
Het prijsverloop was min of meer gelijk aan de S&P 500 en is sinds augustus een ongelooflijke 1000 punten in waarde gestegen.
Als je de grafieken goed bekijkt zie je dat de vormen varieren van korte brede profielen aan de ene kant en lange smalle profielen aan het andere uiterste. Als je te maken hebt met lange smalle profielen, dan spreken we van een trend profiel. De prijs is dan in een trend en de kans dat deze trend zich voortzet in dat profiel is vrij groot. Kijken we naar fig. 3 dan zien we dat de eerste en de derde week van september de DAX in een trendweek zat en ook de derde en vierde week van oktober zijn een trendweek. De overige profielen waren veel korter en dus breder, en bewoog de prijs zich dan ook veel dichter bij elkaar. Met Marktprofiel kun je de markten op een statistische manier analyseren, iets wat met andere methodes niet mogelijk is. Het is zowel geschikt voor korte termijn traden als langere termijn beleggen.
William-Chau-20171101-fig3-546x552.png
Fig.3 DAX wekelijks Marktprofiel



 


Optimisme heel voorzichtig terug
Bron:  Corné van Zeijl, Actiam
actiam-de-verantwoorde-vermogensbeheerder-200x70.png
cornevanzeijl-LI-120x160.jpg
Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM.
Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Zijn opleiding heeft hij aan de Haagse Hogeschoold gevolgd.

Er is een heel heel voorzichtig optimisme te zien.

Met name vanwege de continue lage rente en redelijk goede winstcijfers.
Voor het komende halfjaar is dat optimisme er nog niet.

Gemalto is opvallende topper voor november. Na de extreme koersdalingen dit jaar. Arcelor Mittal kunt maar beter even niet hebben. Overigens waren de keuzes de afgelopen maand wederom heel goed.


Afgelopen maand waren de beurzen opnieuw hoger.
De AEX steeg met 3,0%, nadat ook september al een plus van 4% had neergezet. De eerste winst cijfers lijken positief, maar er zitten ook genoeg teleurstellingen bij. De economische cijfers onderbouwen dit ook. En na de ECB meeting is de rente niet gestegen zoals sommige vreesden. Dat alles leidt tot een voorzichtig optimisme onder de experts.
Dat is voor het eerst sinds januari dit jaar.
axiam-20171101-fig1-740x295.png
axiam-20171101-fig2-197x79.png
Voor het komende halfjaar is dat optimisme er niet. De verwachting is dat over een halfjaar de angsten voor afbouw van QE weet de kop op steken. Ook de hoge waardering van aandelen zijn een reden om voorzichtig te zijn.
axiam-20171101-fig3-740x297.png
axiam-20171101-fig4-194x79.png
Weer goede aandelenkeuzes
De performance van de aandelenkeuzes was wederom erg mooi. De toppers gingen deden het een streepje minder dan de AEX. De grote winst kwam vooral van de floppers. Er zaten drie dalers bij de floppers. Altice, Unilever en AKZO gingen alle drie naar beneden. Per saldo zou een long / short fonds een bescheiden plus van 2.3% hebben verdiend.

axiam-20171101-fig5-603x138.png
Gemalto favoriet
Voor de komende maand gaan de beleggers er van uit dat Gemalto de grote topper gaat worden. Na de enorme koersdalingen van dit jaar, is het wellicht tijd voor herstel, nu de kwartaal cijfers voor het eerst zonder winstwaarschuwing gepaard gingen. Ahold blijft hoog bij de toppers staan net als Heineken. Maar met de olieprijs zo hoog is Shell ook een logische keuzen. Bij de floppers kiest men weer eens voor Arcelor. ASML liet goede cijfers zien, maar is iets te hard gelopen zo vindt men. KPN, Galapagos en Altice vervolmaken de floplijst.
axiam-20171101-fig6-603x88.png
Deze maand deden er 61 experts aan de enquête mee.
Ik wou alle deelnemers ook weer deze maand heel hartelijk bedanken voor hun deelname.



 


De vele zombiebedrijven in Europa
Bron:  Hendrik Oude Nijhuis
Beter-In-Beleggen203x27.png
Hendrik-Oude-Nijhuis-120x160.jpg
Hendrik Oude Nijhuis

Auteur, oud bestuurslid HCC Beleggen en BSC Duitenberger.
Oprichter Warrenbuffet.nl
Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in ‘s werelds beste beleggers. Hij is medeoprichter van Beterinbeleggen.nl en zijn bestseller over Warren Buffett is via de website http://www.warrenbuffett.nl/ gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.


Maar liefst 9% van alle niet-
financiële bedrijven in Europa met een beursnotering zijn wat analisten van Bank of America zombies noemen. Dat blijkt uit een recent artikel getiteld "Zombie-companies-littering-europe" van het financiële dienstverleningsbedrijf Bloomberg.

Aan de vooravond van de kredietcrisis lag het percentage zombiebedrijven in Europa op 6%. Terwijl op dat moment de rente een stuk hoger lag dan nu.

Wat zijn zombiebedrijven?
De analisten van Bank of Amerika, de grootste bank van de Verenigde Staten, spreken van een zombiebedrijf wanneer de verhouding tussen (bruto) bedrijfswinst enerzijds en de renteverplichting anderzijds 1 of minder is. Bij deze bedrijven is de volledige jaarwinst onvoldoende om aan de renteverplichting te voldoen. Over het terugbetalen van schulden hebben we het hier dan nog niet.

Met name zombiebedrijven zijn kwetsbaar wanneer de rente op enig moment weer stijgt. Energiebedrijven, vanwege de lage olieprijs, en beursgenoteerde bedrijven in Zuid-Europa zijn oververtegenwoordigd in de lijst van Europese zombiebedrijven.

Het Italiaanse mediaconglomeraat Mediaset is een voorbeeld van een zombiebedrijf. Dat geldt ook voor het Zweedse energiebedrijf Lundin Petroleum, het Franse reclamebedrijf Publicis Groupe en het Nederlandse telecombedrijf Altice.

Lage groei productiviteit
Critici houden de Europese Centrale Bank (ECB) vanwege het beleid van een kunstmatige lage rente verantwoordelijk voor de toename van het aantal zombiebedrijven in Europa. En daarmee indirect ook voor de misallocatie van kapitaal, lage productiviteitsgroei en in het verlengde daarvan stagnerende reële lonen.

Het zijn gewone burgers die opdraaien voor de toename en het in leven houden van dergelijke zombiebedrijven. Zij zien als gevolg van de lage rente de koopkracht van hun spaargeld slinken. Feitelijk is er sprake van een overdracht van geld van spaarders naar zombiebedrijven, onder het mom van behoud van banen.

De analisten van Bank of Amerika stellen dat de ECB zich terdege bewust moet zijn van de vele zombiebedrijven in Europa die afhankelijk zijn van goedkope leningen. De ECB moet extra terughoudend en geduldig zijn met het afbouwen van het stimuleringsbeleid, vanwege een golf van faillissementen die anders dreigt.

Niet alleen maar somber
Dat de volledige jaarwinst niet volstaat om zelfs maar aan de renteverplichtingen te kunnen voldoen wil niet zeggen dat een faillissement voor dergelijke bedrijven onvermijdelijk is. Wellicht verbeteren de marktomstandigheden, zijn er verbeteringen in de bedrijfsstrategie mogelijk of wellicht dat er nog andere mogelijkheden zijn om de situatie te verbeteren.

Aandelen van zombiebedrijven presteren vaak heel goed wanneer de marktomstandigheden verbeteren of wanneer duidelijk wordt dat zo'n bedrijf terugkeert naar het land der levenden. Maar beleggen in zombies blijft erg speculatief en ze vormen een categorie die beleggers bij voorkeur mijden.

Overigens zit er voor beleggers ook een positieve kant aan de vele zombiebedrijven die Europa rijk is. Ze vergroten namelijk de kans dat de rente langer dan verwacht laag blijft. Dat vormt een stimulans voor aandelen en zorgt mogelijk voor een verzwakking van de euro.



 


Jaarlijkse Beleggersdag Stichting Rechtsbescherming Beleggers (SRB) 2017
Bron:  Constant Stevense, SRB
SRB-Beleggers-logo-header.gif
Op zaterdag 25 november a.s. organiseert de Stichting Rechtsbescherming Beleggers de jaarlijkse SRB-Beleggersdag.

Onder leiding van dagvoorzitter René de Monchy (financieel economisch journalist bij BNR nieuwsradio en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Journalisten) bieden wij een uniek programma voor beleggers en andere geïnteresseerden..


Gasten
Na de welkomstkoffie trapt de heer E.H.R.G. Winter, Voorzitter van de Raad van Bestuur van het beursgenoteerde detacheerder DPA de SRB-Beleggersdag af.
In het tweede deel van het ochtendprogramma volgt heer D. Penninckx, Voorzitter van de Raad van Bestuur FNG, actief op het gebied van de mode.
Die geeft dan zijn visie op de markt in het algemeen en zijn bedrijf in het bijzonder.
Na de traditioneel goedverzorgde lunch delen de heer A. Ladega, CFO van RoodMicrotec en de heer R. Blickman, Voorzitter van de Raad van Bestuur van het midkapaandeel Besi BE Semiconductor Industries hun visie op de toekomst van hun bedrijf.
Beide bedrijven zijn actief in de wereld van de computerchips.
Zoals gewoonlijk biedt de stichting de aanwezigen na alle presentaties de mogelijkheid tot het stellen van vragen aan onze gasten.
Ook dit jaar zal de tijdens de Beleggersdag van de Stichting Rechtsbescherming Beleggers de SRB Investor Relationsprijs worden uitgereikt (welke toegekend wordt aan bedrijven die het belang van beleggers en aandeelhouders optimaal voor ogen houden).
De prijs gaat dit jaar naar industrieel toeleverancier Hydratec en zal in ontvangst worden genomen door de heer B.F. Aangenendt CEO van Hydratec Industries NV.

Programma
De registratie van de deelnemers start om 09:00 uur, waarna er tijd is voor een kop koffie en nadere kennismaking. Het ochtendprogramma begint om 09:50 uur. Voorzitter Constant Stevense zal de Beleggersdag openen met een kort welkomstwoord.
Om 10:00 uur begint de eerste presentatie, welke tot ongeveer 11:00 duurt. Daarna volgt de tweede presentatie, welke duurt tot 12:15 uur. Tussen de presentaties is er in een ruimte buiten de zaal de mogelijkheid om onder het genot van een kopje koffie met elkaar van gedachten te wisselen en na te praten.
Na het ochtendprogramma een lunch aan met warme en koude gerechten. Deze duurt tot 13:30 uur.
Het middagprogramma na de lunch start om 13:30 uur, waarna het officiële gedeelte van de dag om 16:00 uur eindigt.
De dag wordt besloten met het huishoudelijk gedeelte voor alle betrokkenen bij SRB. Het bestuur geeft dan inzicht in het gevoerde beleid en de toekomstplannen en zal vragen beantwoorden.
De kosten voor de dag zijn voor aangeslotenen € 50,--. Voor niet aangeslotenen is dat € 10,-- meer.
Voor meer informatie zie website: http://www.stichtingsrb.nl/



 


Na het werk en dan?
/images/banners/HCC-Beleggen-logo-2014-435x82.gif

Wat doe jij met je geld?
En met je vrije tijd?

HCC!beleggen is dringend op zoek naar actieve vrijwilligers om deel te nemen aan het bestuur (zo zoeken we op dit moment een secretaris), bijvoorbeeld de redactie over de nieuwsbrief te voeren, als webmaster te fungeren, te helpen bij het organiseren van symposia en andere bijeenkomsten en meer. Ben jij een enthousiaste belegger?
Meld je dan aan via het bestuur of de redactie van HCC!beleggen.


Wie zoeken we?
Er is behoefte aan vrijwilligers die zich met verschillende zaken willen bezighouden. Zo zoeken we mensen die graag in het bestuur willen plaatsnemen, verschillende redacteuren voor diverse werkzaamheden, maar ook zijn we opzoek naar mensen die graag contacten onderhouden met bijvoorbeeld leden, en/of sprekers/standhouders voor onze symposia.

Bestuur
Binnen het bestuur van HCC!beleggen is dringend behoefte aan versterking. We zijn op zoek naar een secretaris, maar indien je affiniteit hebt met beleggen en je bestuurlijke ambities op een ander gebied liggen, komen we ook heel graag met je in contact.

Redacteuren
We zoeken redacteuren die zo’n één à twee uur per week willen besteden aan het aanleveren van artikelen voor onze  website  en/of de nieuwsbrieven. Het gaat dan om onder meer artikelen over economische onderwerpen, specifieke beleggingsartikelen of andere voor onze leden interessante onderwerpen.

Die nieuwsbrief moet natuurlijk ook in elkaar gezet worden. Ben je handig met een computer en heb je ongeveer vier uur per maand tijd, dan kun je je hiervoor aanmelden. Dit kan natuurlijk ook in combinatie met het leveren van de content voor website en/of nieuwsbrief.

Contactpersonen
Heb je meer affiniteit met mensen dan met teksten? Wees welkom want we zijn ook naarstig op zoek naar sociaal bedreven, communicatief vaardige mensen die contacten met bijvoorbeeld sprekers voor symposia maar ook met leden willen onderhouden. Dit zal ongeveer twee uur van je tijd per maand kosten. Ook hiervoor wordt natuurlijk wel interesse in beleggen verwacht.

Heb je zin en tijd ons te helpen, meld je dan aan via het het bestuur of de redactie van HCC!beleggen



 


HCC beleggen Website HCC beleggen Vacatures Adverteren Downloads
Disclaimer: Deze publicatie komt tot stand op de redactie van beleggersonline.nl de website van de HCC IG Beleggen. Noch de mate waarin de berichten, voorgestelde scenario’s, risico’s en voorspellingen de marktverwachtingen weerspiegelen, noch de mate waarin zij in de realiteit zullen tot uiting komen, kunnen worden gewaarborgd. De voorspellingen zijn indicatief. De gegevens in deze publicatie zijn algemeen en louter informatief. Ze mogen niet worden beschouwd als beleggingsadvies. De schrijver(s) van deze publicatie en het bestuur van de HCC IG Beleggen en/of de Redactie van de Nieuwsbrief zijn derhalve niet aansprakelijk voor eventuele verliezen. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren, behaalde resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.


Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!beleggen

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden